İçeriğe atla

Henri Kichka

Henri Kichka
Henri Kichka, 2010
Doğum14 Nisan 1926
Brüksel, Belçika
Ölüm25 Nisan 2020 (94 yaşında)
Brüksel, Belçika
MilliyetBelçikalı
Tanınma nedeniHolokost eğitimcisi

Henri Kichka (14 Nisan 1926 - 25 Nisan 2020, Brüksel), Belçika'da Holokost eğitiminin önde gelen isimlerinden biri olan Belçikalı yazar ve Soykırımdan kurtulan biridir.[1]

Kichka, ailesinin Belçikalı Yahudilerin Orta ve Doğu Avrupa'daki kamplara sürülmesinden sonra hayatta kalan tek aile üyesiydi. 1980'lerde Nazilerin elinde ölenler ve yaşadıkları deneyimler hakkında anılarını konuşmacı olarak anlatmaya başladı. 2005 yılında otobiyografisini yayınladı. Karikatürist Michel Kichka'nın babasıdır.

Kichka, 1980'lere kadar yaşadıklarını anlatmadı. Oğlu Charly'nin intiharı tutumunu değiştirdi ve Belçika'daki Holokost eğitiminde önemli bir isim oldu. Okulda konuyla ilgili geniş bir konuşma yaptı ve Auschwitz'e okul ziyaretlerine katıldı ve "gençleri Holokost hakkında eğitmek onun varoluş nedeni oldu".[2] 2005 yılında bir anı yayınladı.[3] Henri Kichka, 25 Nisan 2020'de 94 yaşındayken COVID-19 nedeniyle Brüksel'de öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Coronavirus: Auschwitz survivor Henri Kichka dies of Covid-19". BBC News. 26 Nisan 2020. 26 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  2. ^ Hoare (5 Mayıs 2020). "Henri Kichka, 94, educated Belgian schoolchildren about the Holocaust". Jewish Telegraphic Agency. 10 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Henri Kichka - 14 Ans en 1940". Territoires Memoire (Fransızca). 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel</span> Belçikanın başkenti

Brüksel veya resmî adıyla Brüksel Başkent Bölgesi, Belçika'nın başkenti ve üç federal bölgesinden biridir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin toplam nüfusu 1.191.604'tir (2017). Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Henri La Fontaine</span>

Henri La Fontaine Belçikalı hukuk adamı.

<span class="mw-page-title-main">Lara Fabian</span> Belçikalı-Kanadalı şarkıcı

Lara Sophie Katy Crokaert ya da sahne adıyla Lara Fabian, Belçikalı-Kanadalı şarkıcı ve söz yazarı. 2021 yılı itibarıyla dünya çapında 20 milyondan fazla albüm satmıştır ve tüm zamanların en çok satan Belçikalı sanatçılarından biridir.

James Sidney Edouard, Baron Ensor, Belçikalı ressam ve baskı sanatçısı. Sürrealizm, ekspresyonizm üzerinde önemli etkileri bulunmuştur. Ömrünün neredeyse tamamını Oostende'de geçirmiştir. Sanat grubu olan Les XX'in içinde yer almıştır.

Belçika'daki Yahudilerin tarihi 1. yüzyıla kadar uzanır. II. Dünya Savaşı'ndan önce 100.000'i bulan ülkedeki Yahudi nüfusu Holokost'tan sonra nüfusunun yarısından fazlasını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Philippe (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (2013–günümüz)

Philippe, Kral II. Albert ve Kraliçe Paola'nın en büyük oğlu. 7. Belçika kralı.

<i>Gece</i> (kitap)

Gece, Elie Wiesel'in 1958 yılında Fransızca olarak yayımlanan otobiyografik kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Stromae</span> Şarkıcı

Paul Van Haver ya da sahne adıyla Stromae, Belçikalı şarkıcı ve söz yazarı. Kendi tarzını hip hop ve elektronik müzik olarak tanımlamıştır. Haftalar boyunca çok sayıda ülkede birinci sıraya yerleşen Alors on danse şarkısıyla ünlü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Xandee</span> Belçikalı şarkıcı (d. 1978)

Sandy Boets ya da sahne adıyla Xandee, Belçikalı şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Devrimi</span>

Belçika Devrimi, Hollanda Birleşik Krallığı'nın güney eyaletlerini içine alan ve Belçika Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlanan çatışmalar dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Vanden Boeynants</span> Belçikalı siyasetçi (1919 – 2001)

Paul Emile François Henri Vanden Boeynants, Belçikalı bir politikacı. İki kez Belçika'nın 41'inci Başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Françoise Nyssen</span>

Françoise Nyssen Fransız-Belçikalı yayıncı, Fransa kültür bakanı.

Belçika, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Laura Groeseneken, Alex Callier ve Maxime Tribeche'nin yazdığı "A Matter of Time" adlı şarkıyla katılmıştır. Belçikalı yayıncı Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Laura Groeseneken seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da Holokost</span>

Belçika'da Holokost, II. Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Belçika'da Yahudilerin ve Çingeneler'in sistematik olarak mülksüzleştirilmesi, sınır dışı edilmesi ve öldürülmesidir. 1940 yılında ülkedeki yaklaşık 75.000 Yahudi'den yaklaşık 24.000'i holokost sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Belçika'daki en büyük ikinci dindir. Belçika'daki Müslümanların kesin sayısı bilinmemektedir, ancak çeşitli kaynaklar ülke nüfusunun %4,0 ila %6,5'inin İslam'a inandığı tahmin etmektedir. Belçika'da İslam'ın ilk tescilli varlığı 1829'da gerçekleşmiştir, ancak Belçikalı Müslümanların çoğu 1960'lardan sonra gelen birinci, ikinci veya üçüncü nesil göçmenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Mertens</span> Belçikalı gazeteci (1968 – 2021)

Barbara Mertens, Belçikalı gazeteci, radyocu ve televizyon sunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Anna Maria Hinel</span>

Anna Maria Hinel Polonyalı izci kızdı. II. Dünya Savaşı sırasında yeraltı bağımsızlık hareketinin aktivisti, Alman Nazi işgaline ait bir günlüğün yazarıydı.