İçeriğe atla

Henri Duparc (besteci)

Henri Dupare
1880 yılında Duparc
Doğum21 Ocak 1848
Paris, Fransa
Ölüm12 Şubat 1933 (85 yaşında)
Mont-de-Marsan, Fransa
Defin yeriPère Lachaise Mezarlığı
MilliyetFransız
MeslekBesteci

Henri Duparc (21 Ocak 1848, Paris – 12 Şubat 1933), Fransız bestecidir.

César Franck’ın beste öğrencilerinden biri olan Henri Duparc, sinirlerinin zayıflığı nedeniyle kendini aşırı eleştirdiğinden, bestelerinin çoğunu yırttı. 1885’te sinirleri daha da bozulduğundan, müziği bırakarak hayatının büyük bir kısmını geçireceği İsviçre’ye çekildi.

Léonore adlı senfonik şiirin ve orkestra için Aux Etoiles (Yıldızlarda) adlı bir noktürnün yanı sıra, her biri bir başyapıt olan 13 ezgi bırakan Henri Duparc, bu ezgilerde Baudelaire (İç Yaşam, Geriye Çağrı), Théophile Gauthier (Lamento), Sully Prudhomme (İç Çekiş) ve Lahor’un (Kendinden Geçiş, Hüzünlü Şarkı) şiirlerinden esinlendi.

Bazı müzikbilimciler tarafından, terimin romantik anlamıyla, Fransız ezgisinin kurucusu sayıldı. Yok ettiği yapıtları arasında Uçuşan Yapraklar adlı bir piyano ve viyolensel sonatı, Kaçış adlı bir düo ve Benedicat Vobis Dominus (Tanrı Sizi Kutsasın) adlı bir motet bulunduğu bilinmektedir. 12 Şubat 1933'te Fransada Mont-de-Marsan’da öldü. Mezarı Paris'teki Père Lachaise Mezarlığı'ndadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Perrault</span>

Charles Perrault, Fransız şair, yazar, edebiyat teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Sully Prudhomme</span> Fransız yazar (1839-1907; Nobel Edebiyat Ö. 1901)

Sully Prudhomme, Fransız şair.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse de Lamartine</span> Fransız yazar, şair ve siyasetçi (1790 - 1869)

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine, Fransız yazar, şair ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Saint-Germain FC</span> Fransız futbol kulübü

Paris Saint-Germain Football Club veya genel olarak bilinen ismiyle Paris Saint-Germain ya da kısaca PSG, 1970 yılında Fransa'nın Paris şehrinde kurulan spor kulübüdür. Fransa'nın en üst ligi olan Ligue 1'de yer alır. Kendi sahası olarak kullandığı stadyum Prensler Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Onat Kutlar Türk şair, yazar ve düşünürdür.

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartier-Bresson</span> Fransız fotoğrafçı (1908 – 2004)

Henri Cartier-Bresson, Fransız fotoğrafçı. Belge fotoğrafçılığının önemli isimlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Faik İzer</span>

Zeki Faik İzer, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">IV. Henri</span> Eski Fransa kralı

Bearn Prensi ve Fransa Kralı IV. Henri, 1589-1610 yılları arasında Fransa kralı, 1572-1610 yılları arasında Navarra kralı.

Georges Franju,, Fransız sinema yönetmeni. Filmleri, geleneksel Fransız sineması ile 1950'lerin Yeni Dalga akımı arasında önemli bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Chaban-Delmas</span> 82. Fransa başbakanı

Jacques Michel Pierre Delmas,, Fransız siyasetçi.

Phillippus Cancellarius Parisiensis, Fransız teolog ve lirik Latin şairi. Paris Başdiyakozu Philippeus'un (d.1125) gayrimeşru oğlu ve güçlü bir rahip ailesinin üyesidir. Paris’te doğdu ve burada teoloji öğrenimi gördü. Göreve başladığı 1211 yılından ölümüne kadar Paris Notre Dame Katedrali’nin rektörü olarak hizmet verdi, ayrıca Noyon Başdiyakozu görevini yürüttü. Philippus o dönemde yaygın hale gelen Dilenci Tarikatlarına düşman olarak tanımlandı, fakat bu büyük ölçüde abartılmıştır. Ölümünden bir süre önce Fransiskan tarikatına katılmış bile olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Marie Ducrotay de Blainville</span> Fransız zoolog, herpetolog ve anatomist (1777-1850)

Henri Marie Ducrotay de Blainville, Fransız zoolog, herpetolog ve anatomist.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Gregorius</span>

Papa XIV. Gregorius, Niccolò Sfondrati adıyla doğmuştur. 5 Aralık 1590 - 16 Ekim 1591 döneminde Katolik kilisesi Papası.

<span class="mw-page-title-main">Paris Siyasi Bilimler Akademisi</span> Paris merkezli Avrupanın önde gelen sosyal bilimler üniversitelerinden birisidir

Institut d'études politiques de Paris ayrıca bilinen adıyla Sciences Po, Paris merkezli Avrupa'nın önde gelen sosyal bilimler üniversitelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ecole Nationale des Ponts et Chaussées</span> Fransanın Champs-sur-Marne şehrinde bulunan teknik üniversite

École Nationale des Ponts et Chaussées, geçmişi 1747'ye uzanan, Fransa'nın Champs-sur-Marne şehrinde bulunan teknik üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Henri (Orleans prensi)</span>

Paris Kontu ve Fransa Dükü Henri, VII. Henry olarak feshedilmiş Fransız tahtına Orléans Hanedanı'ndan hak iddia eden kimseydi.

<span class="mw-page-title-main">Danse macabre (Saint-Saëns)</span>

Danse macambre , 1874 yılında Fransız besteci Camille Saint-Saëns tarafından bestelenmiş bir senfonik şiirdir. Şair Henri Cazalis’in bir şiiri üzerine bestelenen eser, Cadılar Bayramı'nda gece yarısı Ölüm'ün ortaya çıkıp sabah horoz ötene kadar keman çaldığı ve ölüleri mezardan çıkıp dans etmeye çağırdığına dair bir efsaneye dayanır. Bestecinin başyapıtı kabul edilir. Filmlerde, sahne eserlerinde, animasyon filmlerinde sıklıkla kullanılmış; edebiyatta yer verilmiştir.