İçeriğe atla

Henri Braconnot

Henri Braconnot
Henri Braconnot
Doğum29 Mayıs 1780
Commercy, Fransa Krallığı
Ölüm13 Ocak 1855 (74 yaşında)
Nancy, Fransa
MilliyetFransız
Tanınma nedenikitin ve pektin'i keşfetti
Kariyeri
DalıKimya, Eczacılık

Henri Braconnot (d. 29 Mayıs 1780 - ö. 13 Ocak 1855) Fransız kimyager ve eczacı.

Fransa'nın Grand Est bölgesine bağlı Meuse ilinde bulunan bir komün olan Commercy'de doğdu, babası yerel parlamentoda danışmandı. Henri, 1787 yılında babasının ölümü üzerine önce Commercy'deki bir ilkokulda, ardından da özel öğretmenlerle eğitimine başladı.

13 yaşında Nancy'de bir eczaneye çırak olarak yerleştirildi ve burada çalışırken bir yandan eczacılık, kimya ve botanik öğrendi. 15 yaşındayken Strasbourg'daki bir hastanede askerlik hizmeti için Nancy'den ayrıldı.

1801-1802 yılları arasında Paris'te yaşadı; burada çeşitli okullarda, müzelerde, tıp fakültelerinde eğitim gördü ve Antoine François, Comte de Fourcroy, Jean-Baptiste Lamarck ve Étienne Geoffroy Saint-Hilaire'in derslerini takip etti. Daha sonra yayınlanacak olan bir boynuz fosilinin bileşimi üzerine bazı kimyasal araştırmalar yaptı (J Chim Phys 1806).

1802'den sonra ölümüne kadar Nancy'de yaşadı ve burada 1807'de botanik bahçesinin müdürü ve kasabanın bilim akademisinin üyesi olarak atandı. Kimyager olarak ağırlıklı olarak bitki kimyası üzerine çalıştı. Bitki asimilasyonu, organik asitler, bitki kompozisyonu ve yağlar üzerine çeşitli araştırmalar yaptı. Mineraloji ve hidrolojiye de küçük katkılarda bulundu.

1823'te Paris'teki Académie des Sciences'ın muhabir üyeliğine seçildi. 1855 yılındaki ölümüne kadar 112 çalışma yayımladı.

Braconnot 1815'te yağların katı bir parçadan ("mutlak donyağı") ve yağlı bir bileşikten ("mutlak yağ") oluştuğunu ve bunların tutarlılığının iki parçanın oranlarından kaynaklandığını ortaya koydu. Bu tanım, yağların soğukta filtre kağıtları arasında preslenmesinden sonra elde edilmişti (Ann Chimie 1815, 93, 225). Ayrıca, sabunlaştırma ve asitleştirmeden sonra Braconnot, Fourcroy (1806) tarafından tarif edilen "adiposir"e benzer bir katı fraksiyonu ayırdı. Ne yazık ki, Chevreul'un 1820'de stearik asidi keşfetmesine yol açan asit özelliklerini gözlemlemedi.

Bu veriler Fransız kimyager Michel-Eugène Chevreul tarafından 1813 gibi kısa bir sürede elde edilen ilk verilere benzediğinden, Chevreul daha sonra Annales de Chimie dergisine bir mektup göndererek kendisinin önceliği olduğu iddia ederek, Braconnot'un çalışmasının orijinalliğine itiraz etti (Ann Chim 1815, 94, 73). Laboratuar çalışmasının bir uygulaması olarak Braconnot'un aklına sığır veya koyundan elde edilen "mutlak donyağının" (stearine benzer) mum yapmak için kullanılabileceği geldi. Bu maddeye "céromimène" (balmumu benzeri) adını verdi. Nancy'de eczacı olan Simonin F ile birlikte 1818'de bir mum üretim sürecinin patentini aldı. Stearik asit kullanan geliştirilmiş bir işlemin patenti yedi yıl sonra Chevreul tarafından alındı.

Bitki kimyası alanında Braconnot, daha sonra çoğunun daha basit ürünlerin karışımları olduğu gösterilen çeşitli bileşiklerin izolasyonuna ve tanımlanmasına katkıda bulundu. Braconnot, gallik ve ellagik asitleri (1818) ve pirogallik asidi (pirogallol) keşfetti ve bunlar daha sonra fotoğrafçılığın gelişmesine olanak sağladı. Ayrıca 1811'de mantarlarda bilinen en eski polisakkarit olan kitini keşfetti. 1819'da ilk kez odun, saman veya pamuğun sülfürik asit işlemiyle şekere dönüştürülmesini anlatan bir yazı yayınladı. Glikoz adı, 24 yıl sonra Dumas tarafından benzer şekilde nişasta, selüloz veya baldan elde edilen bir şeker için tavsiye edildi. Aynı asit işlemiyle Braconnot, jelatinden bir "jelatin şekeri" (daha sonra glikokol, günümüzde glisin olarak adlandırılır) ve kas liflerinden lösin elde etti. Ayrıca Braconnot, konsantre nitrik asidi ahşap veya pamuk üzerinde reaksiyona sokarak, camsı bir cilaya dönüştürülebilen yanıcı bir ürün olan ksiloidin (kolodyum ve nitroselülozun öncüsü) elde etti. Bu madde bir kimyager tarafından oluşturulan ilk polimer veya plastik malzeme olarak değerlendirilebilir.

1825'te yapısal bir heteropolisakkarit olan pektini keşfetti.

Kaynakça

  • Labrude, Pierre; Becq, Corinne (2003), "[Pharmacist and chemist Henri Braconnot]", Revue d'histoire de la pharmacie, 51 (337), ss. 61-78, PMID 12894794 
  • Braconnot, sa vie et ses travaux. Nicklès J, Grimblot et veuve Raybois, Nancy 1856.
  • Henry Braconnot, précurseur ignoré et émule de M.E. Chevreul. François M-Th, Oléagineux 1956, 11, 365.
  • Le pharmacien et chimiste Henri Braconnot (Commercy 1780-Nancy 1855). Labrude P, Rev Hist Pharm 2003, 51, 61.

Not : Bu makalenin orijinal versiyonu https://web.archive.org/web/20041011172546/http://www.cyberlipid.org/chevreul/braconnot.htm adresindendir (telif hakkı yoktur). İçeriğin buraya kopyalanması izni yazar Claude Leray tarafından verilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kımız</span> fermante içecek

Kımız, kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir tarihi vardır. İlk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon</span> kimyasal çürüme

Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak ‘NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabun</span> Bir temizlik maddesi

Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır.

Hidroliz işlemi suyu oluşturan hidrojen ve oksijen elementlerinin birbirinden ayrılması ile sonuçlanan bir işlemdir. Bazı kaynaklarda hidroliz, moleküllerin su ilavesiyle daha fazla sayıda parçacık oluşturması olarak da geçer. Hidroliz, su ile bir kimyasal bağın parçalanmasıdır yani bir kimyasal reaksiyondur. Hidroliz genel olarak suyun nükleofil olduğu ikame(yer değiştirme reaksiyonu), eliminasyon(organik reaksiyon türü) ve solvasyon (çözme) reaksiyonları için kullanılır.

Salisilik asit, karboksil grubunun fenoldeki OH grubuna orto pozisyonunda olduğu bir bileşiktir. C6H4 (OH)CO2H kimyasal formülüne sahiptir. Salisilik asit renksiz ve kristal yapıda olan bir beta hidroksi asittir (BHA). Bu asit "2-hidroksibenzoik asit" olarak da bilinir ve suda çok az çözünmektedir. Beyaz söğüt ve keklik üzümü yapraklarının kabuğundan elde edilir. Bir anti-enflamatuar ajan olarak doğrudan aktiviteye sahip olmakla birlikte pul pul dökülmeyi teşvik etme yeteneği nedeniyle topikal bir antibakteriyel ajan görevi görmektedir. Organik yapıdaki bu asit, organik asit sentezinde kullanılmasının yanı sıra bitkisel hormon olarak da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Organik kimya</span> karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalı

Organik kimya, organik bileşiklerin ve organik maddelerin yani karbon atomlarını içeren çeşitli formlardaki maddelerin yapısını, özelliklerini ve reaksiyonların bilimsel çalışmasını içeren, kimyanın bir alt dalıdır. Yapının incelenmesi yapısal formüllerini belirler. Özelliklerin incelenmesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve davranışlarını anlamak için kimyasal reaktivitenin değerlendirilmesidir. Organik reaksiyonların incelenmesi doğal ürünlerin, ilaçların ve polimerlerin kimyasal sentezini ve bireysel organik moleküllerin laboratuvarda ve teorik çalışma yoluyla incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aseton</span>

Aseton, propanon ya da dimetil keton, (CH3)2CO formüllü organik kimyasal bileşiktir. Keskin, yanıcı, zehirli olmayan renksiz bir sıvıdır. Çözücü olarak çokça kullanılır. Kapalı formülü C3H6O olarak gösterilir. Su, etanol ve dietil eterle her oranda karışır. Odunun kuru kuruya damıtılmasından, asetat tuzlarının ısıtılmasından ve teknikte izopropil alkolün bakır katalizörlerinden 250 °C'de dehidrojenasyonundan elde edilir. Yağ, boya, kauçuk ve diğer maddelerin çözücüsü olarak kullanılır. Ayrıca izopropil alkol, izopren, kloroform, bromoform, iyodoform ve poli(metil metakrilat) (PMMA) gibi ürünlerin elde edilişinde öncü madde olarak kullanılır. İnsan vücudunda, normal metabolizma ürünü olarak yüksek miktarlarda üretilip atılır.

<span class="mw-page-title-main">Mum</span> ilkel bir ısı ve ışık kaynağı

Mum (Farsça:موم), parafin, donyağı ya da bunlara benzer, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pikrik asit</span>

Pikrik asit (O2N)3C6H2OH formülüne sahip bir organik bileşiktir. IUPAC adı 2,4,6-trinitrofenoldür (TNP). "Pikrik" adı, acı tadı yansıtan "acı" anlamına gelen Yunanca πικρός (pikros) kelimesinden gelir. En asidik fenollerden biridir. Diğer yüksek oranda nitratlanmış organik bileşikler gibi pikrik asit de patlayıcıdır, dolayısıyla birincil kullanımıdır. Aynı zamanda, tıpta (antiseptik, yanık tedavileri) ve boyar maddelerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kombuça</span>

Kombu Çayı, ilaç olarak kullanılan fermente edilmiş çay.

<span class="mw-page-title-main">Michel-Eugène Chevreul</span> Fransız kimyager (1786 – 1889)

Michel Eugène Chevreul, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Meşrubat</span> alkolsüz içecek türü

Meşrubat, genellikle soğuk tüketilen alkolsüz içecek. Soda, gazoz, maden suyu, enerji içeceği, meyve suyu ve meyve aromalı diğer içecekleri kapsar. Türkçeye Arapça maşrūbāt (مشروبات) (içecekler) sözcüğünden geçmiştir ve şurb (içme) kökünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrojen iyodür</span> kimyasal birleşik

Hidrojen iyodür (HI) iki atomlu bir molekül ve hidrojen halojenürdür. Sulu çözeltisi, güçlü bir asit olan hidroiyodik asit veya hidriyodik asit olarak bilinir. Bununla birlikte, hidrojen iyodür ve hidroiodik asit, birincisinin standart koşullar altında bir gaz olması, diğerinin ise söz konusu gazın sulu bir çözeltisi olması bakımından farklıdır. Birbirine dönüştürülebilir. HI, organik ve inorganik sentezlerde birincil iyot kaynaklarından biri ve bir indirgeyici madde olarak kullanılır.

Nitronişasta nişastanın sülfürik asit ve nitrik asit karışımı ile nitrolama işlemi sonucunda elde edilen nitroselüloza benzer ikincil bir patlayıcı maddedir. Ürün soluk sarı bir tozdur. Parlama noktası 183 °C'dir. Esterleşme derecesine bağlı olarak, nitronişasta etanol ve eter karışımı, etanol ve asetonda tamamen çözünür .(% 6.4 azotun üzerinde). Diğer azot içeriklerinde, nitronişastası kısmen çözünür. Patlayıcı özellikler esterleşme derecesine bağlı olarak değişir. Yüksek oranda esterleştirilmiş nitronişastası, TNT veya pikrik asite benzer patlayıcı özellikler gösterir ; % 9 azotun altındaki bileşiğin pratikte patlayıcı özelliği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Şarabın tatlılığı</span>

Şarabın öznel tatlılığı, sınıflandırılması, yaşlanması ve tadımında da önemli bir unsurdur. Şaraptaki şekerin miktarı ve göreceli alkol, asit ve tanen seviyesi de çeşitli faktörlerin etkileşimiyle belirlenir. Şeker ve alkol şarabın tatlılığını artırır; asitler (ekşilik) verirken acı tanenler buna karşı koyar. Bu ilkeler Émile Peynaud'un The Taste of Wine adlı 1987'deki çalışmasında özetlenmişti.

Polimer kimyası, polimerlerin ve makromoleküllerin kimyasal sentezine, yapısına ve kimyasal ve fiziksel özelliklerine odaklanan bir kimya alt disiplinidir. Polimer kimyasında kullanılan ilkeler ve yöntemler, organik kimya, analitik kimya ve fiziksel kimya gibi çok çeşitli diğer kimya alt disiplinleri aracılığıyla da uygulanabilir. Pek çok malzeme tamamen inorganik metaller ve seramiklerden DNA ve diğer biyolojik moleküllere kadar polimerik yapılara sahiptir, ancak polimer kimyası tipik olarak sentetik, organik bileşimler bağlamında anılır. Sentetik polimerler, genellikle plastik ve kauçuk olarak adlandırılan, günlük kullanımdaki ticari malzemeler ve ürünlerde her yerde bulunur ve kompozit malzemelerin ana bileşenleridir. Polimer kimyası, her ikisi de polimer fiziği ve polimer mühendisliğini kapsayacak şekilde tanımlanabilen daha geniş polimer bilimi veya hatta nanoteknoloji alanlarına da dahil edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Adolphe Wurtz</span> Fransız kimyager (1817 – 1884)

Charles Adolphe Wurtz, Alsaslı Fransız kimyager. Marcellin Berthelot ve Henri Étienne Sainte-Claire Deville gibi kimyagerlerin şüpheci görüşlerine karşı, atom teorisini ve kimyasal bileşiklerin yapıları hakkındaki fikirleri onlarca yıldır savunduğu için en iyi hatırlanan bilim insanlarından biridir. Wurtz, organik kimyacılar tarafından Wurtz reaksiyonu, alkil halojenürlerin sodyum ile reaksiyona sokulmasıyla karbon-karbon bağları oluşturulması ve etilamin, etilen glikol ve aldol reaksiyonu keşifleriyle tanınır. Wurtz aynı zamanda etkili bir yazar ve eğitimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Louis Nicolas Vauquelin</span> Fransız siyasetçi

Louis Nicolas Vauquelin FRS (For), Fransız eczacı ve kimyagerdi. Hem krom hem de berilyum elementinin kâşifidir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Rudolph Fittig</span>

Wilhelm Rudolph Fittig – ö. 19 Kasım 1910), Alman kimyagerdir. Pinakol birleştirme reaksiyonunu, mesitilen, diasetil ve bifenili keşfetti. Fittig, sodyumun ketonlar ve hidrokarbonlar üzerindeki etkisini inceledi. Alkilbenzenlerin sentezi için Fittig reaksiyonunu veya Wurtz-Fittig reaksiyonunu keşfetti, benzokinon için bir diketon yapısı önerdi ve kömür katranından fenantren izole etti. İlk laktonları keşfedip sentezledi ve piperin naftalin ve florenin yapılarını araştırdı.