İçeriğe atla

Henri Boulad

Henri Boulad
DoğumHenri Boulad
İskenderiye, Mısır
Ölüm14 Haziran 2023 (91 yaşında)
Kahire, Mısır
Ölüm sebebiDoğal nedenler
EğitimChicago Üniversitesi
MeslekCizvit rahibi, yazar ve aktivist
İşverenMelkani Rum Katolik Kilisesi

Henri Boulad, "SJ" (Mısır Arapçası:هنرى بولاد ; d. 28 Ağustos 1931 – 14 Haziran 2023),[1] Mısırlı-Macar rahip, yazar ve aktvist. Yaşamını Mısır'da sürdürmekte olup Cizvit Tarikatı'na mensuptu. Melkani Rum Katolik Kilisesi'ne bağlıydı.

Hayatı

Boulad, 28 Ağustos 1931'de İskenderiye, Mısır'da doğdu. Baba tarafının kökleri 1860'ta Mısır'a gelen aslen Şam, Suriye'li Süryani-Lübnan kökenli Melkani Rum Katolik bir aileye mensuptu. Boulad ailesi eski Şam burjuvazisine mensup olup aralarında Peder Abdül Messih (Şam) ve Peder Antoune Boulad'ında (Kutsal Kurtarıcı Manastırı, Lübnan) bulunduğu çok sayıda din adamı yetiştirmiştir.

Boulad, 1950'de Bikfaya, Lübnan'daki bir Cizvit papazlık okuluna girdi. 1952'den 1954 yılına kadar Laval (Fransa) Juniorate'de eğitimine devam etmiş ardından 1954'ten 1957 yılına kadar yine Chantilly, Oise, Fransa'daki bir Cizvit okulunda felsefe öğrenimi görmüştür. Kahire'deki Kutsal Aile Koleji'nde iki yıl öğretmenlik yaptı. Bir dizi teolojik çalışmadan sonra (1959'dan 1963'e kadar Lübnan'da) Melkani ayinine göre rahip olarak atandı. 1965 yılında Pomfret, Connecticut'ta bir Cizvit eğitim programına katıldı ve Chicago Üniversitesi'nden Okul Psikolojisi alanında doktora derecesi alarak mezun oldu.

1967'de Mısır'a geri döndükten sonra İskenderiye Cizvitlerinin dini lideri, Yakın Doğu Cizvitlerinin ve Kahire Üniversitesi'nin ilahiyat profesörü oldu. 2004'te Kahire'deki Cizvit CSF'nin rektörlüğünü üstlendi.

Kendisini yoksullara, Hristiyanlara ve Müslümanlara hizmet etmeye adamış bu bağlılığı Caritas'a katılımı ile devam etmiştir. 1984'ten 1995 yılına kadar Caritas Mısır'ın direktörlüğünü ve Caritas Kuzey Afrika ile Orta Doğu'nun başkanlığını yürütmüştür. Yine 1991'den 1995 yılına kadar Caritas Uluslararası'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak hazır bulunmuştur.

2007 yılında Papa 16. Benedikt'e yazdığı ve 2010 yılında yayınlanan Günümüz Kilisesi için SOS başlıklı mektubunda Kilise'nin yenilenmesi çağrısında bulunmuştur. Kilisenin yenilenmesinin Dünya genelinde tartışılması gereken teolojik, kateketik, pastoral bir reform ve ruhani arınma getireceğini öne sürmüştür. 2010'da ise Avrupa'ya "ruhunu kaybetmemeye" çağırmıştır.

Mısır'da çocukluğundan bu yana iç içe olduğu İslam dini'nin yakından tanıyan birisi olarak Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki diyaloğun devam etmesi gerekliliğini savunurken bazı çağdaş yönelimlerini çok eleştirdi ancak sadece yalancı bir uzlaşma olduğunu bu nedenle diyalog olmadıyıp bunun kendisini üzdüğünü belirtmiştir. Aynı zamanda Arap Baharı'nın ve özellikle 2011 Mısır Devrimi'nin önemli gözlemcilerindedi. Batı'yı kinizme teslim olmamaya, insanların özgürlük isteklerini desteklemeye ve köktendincilerle ittifak yapmamaya çağırdı.

Boulad, başta Fransızca, Arapça, Almanca ve Macarca olmak üzere 15 dilde 30'a yakın kitap yayınladı.

Başarıları ve ölümü

Mısır dışında Macaristan vatandaşlığı da bulunan Boulad, verdiği hizmetlerden dolayı Akademik Palmiye Nişanı ve Macaristan Liyakat Nişanı'nı almıştır. Boulad, 14 Haziran 2023'te Kahire, Mısır'da doğal nedenlerden 91 yaşında ölmüştür.

Çalışmaları (seçme)

  • Jésus de Nazareth : Qui es-tu ? (Editör: Anne Sigier, 2006) 2891294785
  • Le Mystère de l’Être (Editör: Anne Sigier, 2006) 2891294831
  • L'Islamisme (Fidelite, 2004, Philippe Lenoir, Charles Delhez ve Joseph Maïla ile birlikte) 2873562927
  • Changer le monde : Expérience mystique et engagement (Saint-Augustin, 2004) 2880113393
  • Amour et Sexualité (Editör: Anne Sigier, 2003) 2891294246
  • L'Amour Fou de Dieu (Editör: Anne Sigier, 2002) 2891293622
  • L'Amour et le Sacré (Editör: Anne Sigier, 2002) 2891294254
  • Chasteté et consécration (Editör: Anne Sigier, 2003) 9782891294263
  • Les dimensions de l'amour (Albin Michel, 1996) 2226087311
  • La foi et le sens (Editör: Médiaspaul, 2014) 9782894209455

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denis Diderot</span> Fransız Aydınlanma filozofu ve ansiklopedist

Denis Diderot, Fransız yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Cizvitler</span> Katolik Kilisesinin erkek dinî cemaati

Cizvitler ya da İsa Cemiyeti, genel merkezi Roma'da olan, Katolik Kilisesi’nin erkek bir tarikatıdır. 1528’de Paris’te tanışan ve içinde Francisco de Xavier, Pierre Favre ve Tarikatın ilk lideri olan Loyolalı Ignatius’un da olduğu yedi arkadaş ve öğrenci tarafından kurulmuştur. Kendilerine Compañía de Jesús ve Amigos en El Señor yani ‘Rabbin Arkadaşları’ diyorlardı çünkü İsa tarafından bir araya getirildiklerini düşünüyorlardı. İsimdeki ‘Compania’ Latinceye societas (topluluk/cemiyet) olarak çevrilmiş bu sebeple de daha yaygın olarak ‘İsa Cemiyeti’ olarak tanınmışlardır.

Muizzuddin El-Mansur Aybeg, Mısır Memlûk Sultanlığı'nın kurucusu ve ilk sultanı olan Türkmen kökenli hükümdar. 1250 ve 1257 yılları arasında hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Halil (Memlûk sultanı)</span> Mısır ve Suriyenin sultanı

El-Eşref Halil ya da tam adıyla Meliku'l-Eşref Sultan Salahuddin Halil, Mısır ve Suriye'de 1290 ile 1293 yılları arasında hüküm sürmüş Bahri Memluk hanedanının sekizinci Türk sultanıdır. Bir Kıpçak Türkü olan Memluk sultanı Kalavun'un oğlu ve halefidir. 1293 yılında bir kendi emirleri tarafından suikaste kurban giderek öldürülünceye kadar 3 yıl boyunca Memluk tahtında kalmıştır. Doğu Akdeniz'de Birinci Haçlı seferi sonrasında kurulmuş olan Haçlı devletlerinin kalıntısı olan Haçlı devletini ortadan kaldırıp Haçlı Frankları Doğu Akdeniz'den kıyısından efektif olarak kovması ile ün salmıştır. Akka'nın Fethi bizzat kendi liderliğinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Canbolat</span>

Kemal Canbolat, Lübnan'daki İlerici Sosyalist Partisi'nin (PSP) kurucusu ve Lübnan Dürzilerinin geçmişteki lideri. Lübnan Dürzilerinin şimdiki lideri olan Velid Canbolat'ın babası.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

Mûstansır uzun adı El-Mûstensir Billâh; Tam Adı: Ebû'l Kâsım Ahmed bin Zâhir el-Mûstensir bi'l-Lâh, Soyadı: el-Mûstensir. 58. İslam Halifesi. el-Mûstensir bi'l-Lâh et-Sânî (İkinci Mûstensir bi’l-Lâh) olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Amr bin Âs</span> Amr bin Âs, Arap komutan. Kureyşin Beni Sehm kabilesindendi. Müslüman olmadan önce İslam orduları ile birkaç kez savaştı

Amr bin Âs, Arap komutan.

<span class="mw-page-title-main">I. Muhammed (Memlûk sultanı)</span> Memlûk Sultanı

I. Muhammed ya da Muhammed bin Kalavun, Mısır ve Suriye'de üç dönem saltanat sürmüş olan Türk asıllı Bahri hanedanından dokuzuncu Memluklu sultanı.

Zeyneddin Şaban tam kunyesiyle Malik Mansur Alaeddin Alí Bin Şaban Bin Hasan Bin Muhammed Bin Kalavun Sultan Ebu Maali Hasan'in oğlu ve Sultan Kalavun'un torunu olup 1363'te Emir Yelboğa el-Ömerî tarafından hazırlanan bir darbe ile tahttan indirilen amcası Selahaddin Muhammed yerine yaklaşık 12 yaşında iken tahta geçirilen ve 1363 - 1377 döneminde saltanat süren Türk kökenli Bahri Hanedanı'ndan Memluk Devleti hükümdarı.

Şeyh el-Mahmûdî ya da tam künyesiyle Ebü'n-Nasr Seyfüddîn el-Melikü'l-Müeyyed Şeyh el-Mahmûdî ez-Zâhirî 1412-1421 döneminde saltanat süren Çerkes kökenli Burcî Hanedanı'ndan Memlûk Devleti hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı Haçlı Seferi</span>

Altıncı Haçlı Seferi, Kudüs'ün geri alınması için 1228 yılında Beşinci Haçlı seferi'nin başarısızlıkla bitmesinden yedi yıl sonra başlatılan Haçlı Seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Âdıd</span>

Âdıd veya El-Âdıd li-Din-Allâh Tam künyesi: Ebu MuHammed El-Âdıd li-Din-Allâh, Abdullah İbni Yusuf el-Ḥafıẓ.

<span class="mw-page-title-main">Arapçanın lehçeleri</span> Dil çeşitleri ailesi

Arapçanın lehçeleri İslam'dan önce kelimeler, kalıplar ve tamlamalar konusunda farklılık gösteriyordu. Ve yazılı eserler içinde ortak bir dil kullanılıyordu. Antere bin Şeddad'ın şiirleri üzerinden 1500 sene geçmesine rağmen anlaşılabilmektedir. Bu ortak lehçe İslam'ın ortaya çıkışından sonra da devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Devleti</span> Fransız Suriye Mandasındaki eski devlet

Halep Eyaleti San Remo Konferansı ve Kral I. Faysal'ın Suriye'deki kısa ömürlü monarşisinin çöküşünü takiben, Fransa'nın Levant Yüksek Komiseri General Henri Gouraud tarafından Suriye'nin Fransız Mandası'nda kurulan beş devletten biriydi.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kuşatması (641)</span>

Bizans'ın Mısır eyaletinin başkenti ve en büyük Akdeniz liman olan İskenderiye'nin, MS 7. yüzyılın ortalarındaki Râşidîn Halifeliğinin kuvvetleri tarafından kalıcı olarak Bizans İmparatorluğu'ndan ele geçirildi. Böylece, Doğu Akdeniz üzerindeki Doğu Roma deniz gücü sona erdi. Râşidîn kontrolündeki alanlar daha da büyüdü ve jeopolitik bir kayma meydana getirdi.