İçeriğe atla

Henny Eman

Henny Eman
1. Aruba Başbakanı
Görev süresi
1 Ocak 1986 - 9 Şubat 1989
(3 yıl, 39 gün)
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Yerine gelenNelson Oduber
Görev süresi
29 Temmuz 1994 - 30 Ekim 2001
(7 yıl, 93 gün)
Yerine geldiğiNelson Oduber
Yerine gelenNelson Oduber
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Nisan 1948 (76 yaşında)
Aruba
Partisi Aruban People's Party
Yaşadığı yer Oranjestad
Bitirdiği okul Leiden Üniversitesi

Jan Hendrik Albert "Henny" Eman (d. 20 Mart 1948), Arubalı siyasetçi. Aruba'nın birinci başbakanı.

Hayatı

Jan Hendrik Albert Eman, 20 Mart 1948'de Aruba'da doğdu. Büyükbabası Aruban Halk Partisi'nin (AVP) kurucusudur. Bu nedenle Aruba'nın Hollanda Antilleri'nden siyasi ayrılığının öncüsü olarak kabul edilir.

Annesi Yahudi, babası Protestandı.[1][2] Babası Albert Eman, AVP'nin liderlik bayrağını taşıdı. Shon A, hayatını Aruba'nın 1948'de Lahey'de Hollanda Krallığı Yuvarlak Masa Konferansı sırasında Hollanda'ya sunulan "Krallık içinde Ayrı Statü" arayışına adadı.

Henny politik bir ortamda büyüdü. Küçük yaşta Hollanda'ya gitti. Lise mezunu olarak Leiden Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenci oldu. Henny Eman, babasının beklenmedik erken ölümü üzerine, öğrenimine ek olarak Leiden'de bazı ticari faaliyetlerde bulunmak zorunda kaldı.

AVP'nin Yükselişi

Nisan 1979 seçimlerinden üç ay önce Henny Eman Aruba'ya geri döndü ve AVP'nin yeni lideri oldu. AVP, Henny Eman'ın yaptığı gibi, göreve aday olan genç ve yetenekli insanlarla güçlendirildi. 1979 seçimlerinin sonucunda, Parlamento'da dört sandalye kazanarak, partisinin gidişatını değiştirdi.

Altı yıllık bir aradan sonra AVP, 1979'da Federal Parlamento'ya yeniden girdi. Henny Eman, Antiller Parlamentosu'nun yanı sıra Aruba Insular Parlamentosu'nun saygın bir üyesi oldu. 1986'da, LAGO'nun ayrılmasından kaynaklanan krizle kuşatılan yeni ülke Aruba'nın ilk Başbakanı oldu. Eman yönetimi iyi hazırlanmış bir ekonomik kurtarma planı yürüttü ve birkaç yıl içinde Aruba bir kez daha refah sularında yelken açtı. Görev süresi boyunca iki ana siyasi parti - Eman liderliğindeki Arubaanse Volkspartij (AVP, Aruban Halk Partisi) ve Nelson Oduber liderliğindeki Movimiento Electoral di Pueblo (MEP, Halkın Seçim Hareketi) - birbirlerini Cuntrera-Caruana Mafyasını desteklemekle suçladılar.

1989 seçimlerinde partinin büyümesi, Henny Eman'ın göreve dönmesine izin vermedi. Parlamentonun muhalefet kürsüsünde bir sandalyeyi kabul etti.

Ödülleri

Henny Eman, Venezuela Hükûmeti tarafından Francisco de Miranda Nişanı (Orden Francisco de Miranda) ve Kurtarıcı Nişanı (Orden del Libertador) nişanlarına layık görüldü. Ayrıca Hollanda Hükûmeti tarafından da Hollanda Aslanı Nişanı ile ödüllendirildi.

Kaynakça

  1. ^ Prime Minister Mike Eman (Aruba) about Jewish heritage (İngilizce), 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Şubat 2023 
  2. ^ "Aruba". Jews were here (İngilizce). 14 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viktor Yuşçenko</span> Ukrayna 3. Cumhurbaşkanı

Viktor Andriyovıç Yuşçenko, eski Ukrayna Devlet Başkanıdır. Turuncu Devrim'in aktörlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Menahem Begin</span> 6. İsrail başbakanı

Menahem Begin (İbranice: מְנַחֵם בֵּגִין‎, lit. "

<span class="mw-page-title-main">Daniel François Malan</span>

Daniel François Malan, Güney Afrikalı devlet ve siyaset adamıdır. Bütünüyle Afrikanerlerden oluşan ilk Güney Afrika hükûmetini kurmuş, apartheid'ı kurumlaştırmış ve Güney Afrika'da cumhuriyet yönetimine geçilmesine zemin hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Trudeau</span> 15. Kanada başbakanı

Pierre Elliott Trudeau, 1969-1979 ve 1980-1984 dönemlerinde başbakanlık yapan Kanadalı liberal siyasetçi. Başbakanlığı döneminde Çin'le diplomatik ilişkiler kurulmasını (1970), Fransa'yla ilişkilerin geliştirilmesini, Fransa'ya bağlanma yanlılarının yenilgiye uğratılmasını, Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan tam bağımsızlığın kazanılmasını sağlamıştır. Kasım 2015'te Kanada başbakanı olan Justin Trudeau'nun babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mark Rutte</span> 50. Hollanda başbakanı (2010-2024); 14. NATO Genel Sekreteri (2024-günümüz)

Mark Rutte, Hollandalı siyasetçi. 14 Ekim 2010 - 2 Temmuz 2024 tarihleri arasında Hollanda başbakanlığı görevinde bulundu. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 1 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri olarak göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Keith Mitchell</span> Grenada başbakanı (1995-2008;2013-2022)

Keith Claudius Issac Mitchell, Grenadalı siyasetçi. Mitchell, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen Grenada'da ilki 1995-2008, ikincisi de 2013-2022 yılları arasında olmak üzere iki farklı dönem başbakanlık makamında bulunmuştur. Keith Mitchell en uzun zaman başbakanlık makamında bulunan Grenadalı siyasetçi olmuştur. Hâlen Yeni Ulusal Parti (NNP) lideridir.

Özgürlük Partisi Hollanda'da 22 Şubat 2006 tarihinde Geert Wilders tarafından kurulan, sağ popülist Hollanda milliyetçisi siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Pieter Cort van der Linden</span>

Pieter Wilhelm Adrianus Cort van der Linden, Hollandalı bir politikacıydı. 1913-1918 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">2019 Yunanistan genel seçimleri</span>

2019 Yunanistan genel seçimleri 7 Temmuz 2019'da yapıldı. Yunan Parlamentosu'ndaki 300 sandalyenin hepsi için seçime gidildi.

<span class="mw-page-title-main">2019 Birleşik Krallık genel seçimleri</span>

2019 Birleşik Krallık genel seçimleri, 12 Aralık 2019 Perşembe günü, 2019 Erken Parlamento Genel Seçim Yasası hükümleri uyarınca, 2017 yılında yapılan önceki genel seçimden iki yıl sonra gerçekleşti. 2017'de hiçbir siyasi parti, Avam Kamarası'ndaki sandalyelerin çoğunluğunu kazanamamış, Brexit hakkında uzun süredir devam eden bir parlamento çıkmazına neden olmuştu. Temmuz 2019'da Boris Johnson, Muhafazakâr Parti'nin lideri seçildi ve Theresa May'in istifası sonrasında Başbakan olarak atandı ve parlamentoyu, çoğunluğu kazanma umuduyla erken seçim yapmak için ikna etti. Seçimde, Muhafazakâr Parti, 2017 yılında kaybettmiş olduğu Avam Kamarası'ndaki çoğunluğu geri kazanırken, İşçi Partisi, 1935'ten bu yana en az sandalyeyi alarak önemli kayıplar yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Evelyn Wever-Croes</span>

Evelyna Christina "Evelyn" Wever-Croes, Arubalı siyasetçi ve Kasım 2017'den bu yana hizmet veren şimdiki Aruba Başbakanı. Bu ofisi elinde tutan ilk kadın. Halk Seçim Hareketi'nin (MEP) üyesidir ve 2011'den beri partinin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Birlik Partisi (Suriye)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) Suriye'de Nasırcı bir siyasi partidir. ASB, Safvan el-Kudsi tarafından yönetilmektedir. Parti, orijinal ASB'den ayrıldıktan sonra 1973'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Siumut</span>

Siumut (İleri), Grönland'da faaliyet gösteren bir sosyal demokrat partidir. Grönland'a 1979'da özerklik verilmesinden beri Siumut, ülkedeki baskın parti olmuştur. Siumut, 2020 sonlarında çekişmeli bir liderlik rekabetinin ardından görevdeki Başbakan Kim Kielsen'i yenen Erik Jensen tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan Demokratik Hareket</span>

Hristiyan Demokratik Hareket Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi ve Merkezci Demokratlar Enternasyonali'nin gözlemcisi olan Slovakya'da Hristiyan demokratik bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Slovenya</span>

Yeni Slovenya - Hristiyan Demokratlar Slovenya'da Hristiyan-demokratik, muhafazakar bir siyasi partidir. 2018'den beri Matej Tonin tarafından yönetiliyor. Parti, birleşik Sloven Halk Partisi ve Sloven Hristiyan Demokratlar'ın bölünmesinin ardından 4 Ağustos 2000'de kuruldu. NSi, Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) bir üyesidir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi Ljudmila Novak, EPP Grubu ile birlikte yer almaktadır. NSi, 3 Haziran 2018'de yapılan 2018 Slovenya parlamento seçimlerinde oyların %7,16'sını alarak Ulusal Mecliste 7 sandalye kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

Åland Koalisyonu (İsveççe: Åländsk Samling), Åland'daki siyasi partilerin Finlandiya Parlamentosu'nda Åland'ı temsil etmek için kurduğu siyasi bir ittifaktır. Temsilci genellikle Parlamento'da İsveç Halk Partisi ile birlikte oturur.

<span class="mw-page-title-main">2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2019 seçimleri

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.