İçeriğe atla

Hendrik Willem Bakhuis Roozeboom

H. W. Bakhuis Roozeboom
H. W. Bakhuis Roozeboom
Doğum24 Ekim 1854(1854-10-24)
Alkmaar, Netherlands
Ölüm8 Şubat 1907 (52 yaşında)
Amsterdam, Hollanda
MilliyetDutch
EğitimUniversity of Leiden
Kariyeri
DalıKimya
Çalıştığı kurumlarAmsterdam Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Jakob Maarten van Bemmelen
Doktora öğrencileriAndreas Smits
EtkilendikleriJ. D. van der Waals
J. Willard Gibbs
Fe-C Faz Diyagramı, HWB Reozeboom, The Metallographist, 3, 293-300(1900).

HW Bakhuis Roozeboom ( 24 Ekim 1854 - 8 Şubat 1907), fiziksel kimyada faz davranışlarını inceleyen Hollandalı bir kimyagerdir.

Eğitimi ve kariyeri

Bakhuis Roozeboom (aslen "Bakhuys Roozeboom") Hollanda'nın Alkmaar şehrinde doğdu. Maddi zorluklar onun doğrudan üniversite eğitimine devam etmesine izin vermedi ve bir süre kimya fabrikasında çalışmak üzere okulu bıraktı. Akıl hocası JM van Bemmelen'in desteğiyle 1878 yılında Leiden Üniversitesi'nde asistan oldu ve bu onun akademik eğitimine burada başlamasını sağladı. 1881'de bir kız okulunda öğretmen oldu ve 1884'te asit hidratları üzerine yaptığı çalışmalarla doktorasını aldı. JD van der Waals, onu J. Willard Gibbs'in faz kuralı üzerine şimdiye kadar kimyada çok az deneysel doğrulaması olan teorik çalışmalarıyla tanıştırdı ve onu faz dengeleri üzerine ömür boyu sürecek bir araştırma programı başlatmaya teşvik etti. 1896'da Amsterdam Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu ve 8 Şubat 1907'de burada öldü[1]

Bakhuis Roozeboom'un ana çalışması, çok fazlı sistemlerin dengesini incelediği termodinamik alanındaydı. Bunun teorik temelleri J. Willard Gibbs tarafından faz kuralıyla atıldı, ancak teoriyi uygulayan ve kullanışlılığını gösteren kişi Roozeboom olacaktı. Esas olarak metal alaşımlarının erime fazı diyagramları ile hatırlanır; yani metalurji için önemli olan bileşenlerin göreceli miktarlarına bağlı olarak metal karışımlarının nasıl eridiğini inceler. Roozeboom ayrıca üç boyutlu katı diyagramlardan dikey veya yatay dilimler olarak alınan iki boyutlu grafiklerde üçlü faz dengelerini çizen ilk kişiydi. Bunlar sırasıyla izopletler ve izotermler olarak adlandırılır. Ayrıca kiral maddeler bilimine katkıda bulundu, farklı kristal rasemat türlerinin nasıl ayırt edileceğini açıkladı ve enantiyomer karışımlarının heterojen bir katı ve çözelti sisteminde nasıl davranacağını öngördü.[2]

1890'da Bakhuis Roozeboom, Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'nin üyesi oldu.[3] Roozeboom, Amsterdam Üniversitesi'nde JH van't Hoff'un yerini aldı. 1904'te, Heterojen dengeler üzerine Die Heterogenen Gleichgewichte von Standpunkte des Phasenlehre "Faz Kuralı Bakış Açısından Heterojen Dengeler" başlıklı çok ciltli incelemesinin ilk cildini ve ikinci cildinin ilk bölümünü yayınladı.

1911'de onun onuruna Bakhuis Roozeboom Fonu kuruldu; her dört yılda bir faz teorisi araştırmalarına altın madalya vermektedir.

Kaynaklar

  1. ^ J. M. van Bemmelen, W. P. Jorissen, W. E. Ringer, Berichte der Deutschen Chemischen Gesellschaft, 1907, 40, 5141.
  2. ^ H. W. B. Roozeboom, Zeitschrift für Physikalische Chemie, Stöchiometrie und Verwandtschaftslehre, 1899, 28, 494-517.
  3. ^ "Hendrik Willem Bakhuis Roozeboom (1854 - 1907)". Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Davranışçılık veya behaviorizm, I. Dünya Savaşı sıralarında bir grup Amerikalı psikoloğun, yapısalcılığa ve işlevselciliğe karşı çıkmaları ve bilincin iç gözlem yöntemi ile incelenmesine kuşku ile bakmaları sonucu ortaya çıkan, bilinç hallerinin değil, davranışların, gözlenebilir durumların incelenmesi gerekliliğini savunan psikoloji kuramı akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme bilimi</span> yeni malzemelerin keşfi ve tasarımı ile ilgilenen disiplinlerarası alan; öncelikli olarak katıların fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgilidir

Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen, yeni malzemelerin üretilmesini veya sentezlenmesini de içine alan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Lorentz</span> Hollandalı fizikçi (1853–1928)

Hendrik Antoon Lorentz, Hollandalı fizikçidir. Zeeman etkisini aydınlattığı için 1902 Nobel Fizik Ödülü'nü Pieter Zeeman ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Lars Onsager</span>

Lars Onsager, Norveçli kimyacı. Daha sonra ABD vatandaşı olmuştur.

Yoğun madde fiziği, maddenin yoğun hallerinin fiziksel özellikleriyle ilgilenen bir fizik dalıdır. Yoğun madde fizikçileri bu hallerin davranışını fizik kurallarını kullanarak anlamaya çalışır. Bunlar özellikle kuantum mekaniği kuralları, elektromanyetizma ve istatistiksel mekaniği içerir. En bilinen yoğun fazlar katı ve sıvılardır, harici yoğun fazlar ise düşük sıcaklıktaki bazı materyaller tarafından gösterilen üstünileten faz, atom kafeslerindeki dönüşlerin ferromanyetik ve antiferromanyetik fazları ve soğuk atom sistemlerinde bulunan Bose-Einstein yoğunlaşması. Araştırma için uygun sistemlerin ve fenomenlerin çeşitliliği yoğun madde fiziğini modern fiziğinin en aktif alanı yapıyor. Her 3 Amerikan fizikçiden biri kendini yoğun madde fizikçisi olarak tanımlıyor ve Yoğun Madde Fiziği Bölümü Amerikan Fizik Topluluğu’ndaki en geniş bölümdür. Bu alan kimya, malzeme bilimi ve nano teknoloji ile örtüşür ve atom fiziği ve biyofizikle de yakından ilgilidir. Teorik yoğun madde fiziği teorik parçacık ve nükleer fizikle önemli kavramlar paylaşır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Richards</span> Amerikalı kimyager (1868 – 1928)

Theodore William Richards Amerikalı kimyacı, 1914 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Nobel ödülünü "çok sayıdaki kimyasal elementin atom ağırlıklarının doğru bir şekilde saptanmasından dolayı" kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Francis Aston</span> Britanyalı kimyager ve fizikçi

Francis William Aston Britanyalı kimyager ve fizikçi, 1922 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">J. Willard Gibbs</span>

Josiah Willard Gibbs Amerikalı bilim insanı. Fizik, kimya, matematik ve makine mühendisliği alanlarında çalışan Gibbs, klasik termodinamiğin ve kurucusu sayıldığı fiziksel kimyanın teorik temellerini ortaya koydu. Matematikçi olarak diğer alanlardaki çalışmalarının da katkısıyla vektör hesabını geliştirdi. 1863'te Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerinde mühendislik alanında verilen ilk, doğa bilimleri dalında verilen ikinci doktor unvanının sahibi oldu ve kariyeri boyunca doktorasını yaptığı Yale Üniversitesi'nde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Kohn</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2016)

Walter Kohn, John A. Pople ile birlikte 1998 Nobel Kimya Ödülü sahibi Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Walter Kohn ve John Pople bu ödülü kuantum kimyası üzerine bir birlerinden bağımsız olarak yaptıkları çalışmalar üzerine almaya hak kazanmışlardır. Kohn özelde bu ödülü Atomlar arasındaki kimyasal bağları açıklamak üzere karmaşık matematiği kuantum mekaniğine uygulayarak geliştirdiği yoğunluk fonksiyonları teorisi sayesinde kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frits Zernike</span>

Frits Zernike, 1953 yılında kendi buluşu olan Faz kontrast mikroskobu ile Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Hollandalı fizikçi. Keşfettiği mikroskop iç hücre yapısını incelerken, hücreleri boyalama yaparak öldürmeden rahatça çalışılmasına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Faz (madde)</span> Fiziksel bilimlerde, bir faz bir malzemenin fiziksel özelliklerini esas olarak eşit bir şekilde madde boyunca dağılan bir sistemdir. Fiziksel özelliklerinin örneklerinden üç tanesi, yoğunluk içermesi , mıknatıslanma ve kimyasal bileşimi inde

Fiziksel bilimlerde faz; bir malzemenin fiziksel özelliklerinin her noktasında aynı olduğu bölgedir/alandır. Fiziksel özelliklerinin örneklerinden üç tanesi, yoğunluk içermesi, mıknatıslanma ve kimyasal bileşimi indeksi. Basit bir açıklama ile bir faz fiziksel olarak ayrı, kimyasal olarak yeknesak ve (genellikle) mekanik ayrılabilir malzemeli bir bölge olmasıdır. Bir cam kavanoz buz ve sudan oluşan bir sistemde, buz küpleri birinci faz, su ikinci faz ve suyun üstünde bulunan nem ise üçüncü fazdır. Cam kavanoz ise başka bir ayrı aşamasıdır. Faz terimi bazen maddenin hali olarak eş anlamlı bir şekilde kullanılabilir. Ancak bir maddenin aynı halde çok sayıda karışmayan fazı olabilir. Ayrıca, faz terimi bazen bir faz diyagramı için üzerinde sınır ile basınç ve sıcaklık gibi durum değişkenler açısından sınırı çizilmiş denge durumunda bir dizi oluşturmak için kullanılır. Faz sınırları gibi katı veya başka bir kristal yapısından daha ince değişikliğine sıvıdan bir değişiklik olarak maddenin organizasyon değişiklikleriyle ilgili olduğundan bu son kullanım durumuna eş anlamlısı olarak "faz" kullanımına benzer. Ancak, madde ve faz diyagramı kullanımların hali yukarıda verilen ve amaçlanan anlam terim kullanıldığı bağlamdan kısmen tespit edilmelidir resmi tanımı ile orantılı değildir. Fazın çeşitleri Farklı fazlar, gaz, sıvı, katı, plazma veya Bose-Einstein yoğuşma ürünü olarak maddenin farklı durumlar olarak tarif edilebilir. Maddenin katı ve sıvı formda diğer haller arasındaki faydalı mezofazlar.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Anthony Kramers</span>

Hendrik Anthony "Hans" Kramers Hollandalı fizikçi. Niels Bohr ile elektromanyetik dalgaların etkileşimi üzerine çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johanna van Gogh-Bonger</span> Hollandalı sanatçı ve sanat koleksiyoneri (1863-1925)

Johanna Gezina "Jo" van Gogh-Bonger, ressam Vincent van Gogh'un kardeşi sanat simsarı Theo van Gogh'un eşidir. Vincent van Gogh'un ünlenmesinde anahtar isimlerden biridir.

Willard Gibbs Madalyası, American Chemical Society'nin Chicago Bölümü tarafından sunulur. 1910 yılında Chicago Bölümü'nünü başkanı ve sekreteri William A. Converse (1862-1940) tarafından Yale Üniversitesi'nden Profesör Josiah Willard Gibbs (1839-1903) adına oluşturulmuştur. Faz Kuralı'nın formülasyonu ile yeni bir bilim kurmuş olan Gibbs, birçokları tarafından keşifleri, doğada Newton ve Galileo'nunkiler kadar temel olan tek Amerikalı bilim insanı olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Willem Roelofs</span>

Willem Roelofs Felemenk ressam, hakkak, litografisit ve tasarımcı. Roelofs, 19. yüzyıl başlarındaki Romantik Klasisizm'den sonra sanatta Felemenk Uyanışı'nın öncülerindendi. Özellikle ilk dönemlerdeki manzara resimlerinde sıklıkla bulutlu gökyüzü, su birikintileri ve hayvan grupları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Pais</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1918 – 2000)

Abraham Pais Hollandalı-Amerikan fizikçi ve bilim tarihçisi. Pais doktora derecesini Utrecht Üniversitesi' nden Nazilerin, II. Dünya Savaşı sırasında Hollanda üniversitelerine Yahudi katılımının yasaklamasından hemen önce aldı. Naziler, Hollandalı Yahudilerin zorla yerini değiştirmeye başladığında, saklanmaya başladı, ancak daha sonra tutuklandı ve savaşın sonunda kurtarıldı. Daha sonra Danimarka' da Niels Bohr' un asistanlığını yaptı ve daha sonra Princeton, New Jersey' deki nde Institute for Advanced Study' de Albert Einstein' ın bir arkadaşıydı. Pais, bu iki büyük fizikçinin hayatını ve onların ve diğerlerinin modern fiziğe katkılarını belgeleyen kitaplar yazdı. Emekli olana kadar Rockefeller Üniversitesi' nde fizik profesörü olarak görev yaptı.

Reaksiyon kinetiği olarak da bilinen kimyasal kinetik, kimyasal reaksiyonların hızlarını ve mekanizmalarını araştırmakla ilgilenen bir fiziksel kimya dalıdır. Bir sürecin gerçekleştiği yön ile ilgilenen ancak gerçekleşme hızları hakkında bir bilgi vermeyen termodinamik ile karıştırılmamalıdır. Kimyasal kinetik, deneysel koşulların kimyasal reaksiyonların hızı üzerine etkilerini, reaksiyon mekanizmaları ile geçiş hâllerinin verim bilgilerini ve kimyasal reaksiyonların karakteristiklerini tanımlayan matematiksel modellerin çıkarılmasını kapsayan bir bilim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jakoba Mulder</span>

Jakoba Helena (Ko) Mulder, Hollandalı mimar ve şehir planlamacısı. Amsterdam'daki Amsterdamse Bos adlı insan eliyle yapılmış ormanı ve Beatrix Park'ı tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Hudde</span>

Johannes Hudde, bir matematikçi, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin yöneticisi ve 1672 -1703 yılları arasında Amsterdam burgomasterıdır.