İçeriğe atla

Henderson Adası (Pitcairn Adaları)

Koordinatlar: 24°21′G 128°19′B / 24.350°G 128.317°B / -24.350; -128.317
Henderson Adası
UNESCO Dünya Mirası
Henderson Adası'nın haritası
Konum Birleşik Krallık
KriterKültürel: iv
Referans492
Tescil1992 (16. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Henderson Adası (eski adıyla San Juan Bautista ve Elizabeth Adası), güney Pasifik Okyanusundaki ıssız bir adadır. Okyanustan tektonik hareketler sonucu yukarı çıkmak suretiyle oluşmuş mercan atolleri içinde en son ortaya çıkmış olanıdır.[1] 51 çiçekli bitkisinin on tanesi, dört kara kuşu ve tespit edilen böceklerin ve gastropodaların yaklaşık üçte biri endemiktir - adanın büyüklüğü göz önüne alındığında göze çarpan bir çeşitliliktir.[2]

9,6 km (6 mi) x 5,1 km (3,2 mi) ölçülerindeki ada, Pitcairn Adası'nın 193 kilometre (120 mil) kuzeydoğusunda yer alır ve 37,3 kilometre karelik bir alan kaplar. Yetersiz toprağa ve az oranda tatlı suya sahiptir ve toprakları tarım için uygun değildir. Kuzey ucunda üç kumsal vardır ve kalan sahil yüksekliği 15 metreye kadar olan dik (çoğunlukla keskin) kayalıklardan oluşur.

Henderson, 1902'de Pitcairn Adaları'na eklendi, günümüzde, Britanya Denizaşırı Toprakları'nın bir üyesidir. 1988'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak ilan edilmiştir.

Ada, Mayıs 2017'de adaya ulaşan büyük miktardaki plastik pisliğin varlığına dikkat çeken bir araştırma nedeniyle medyada yer aldı.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "Remote island has 'world's worst' plastic rubbish density". BBC News (İngilizce). 16 Mayıs 2017. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  2. ^ "UNESCO World Heritage listing". 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2011. 

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yayınlar

  • Jared Diamond, Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (2005), ch. 3.
  • Nathaniel Philbrick, In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex, Penguin Books 2001 (Ayrıca bakınız bu eserden uyarlanan aynı adlı film)
  • Chase, Owen (1821). Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex. W. B. Gilley. No ISBN.  New York.
  • Nickerson, Thomas (1984). The Loss of the Ship "Essex" Sunk by a Whale and the Ordeal of the Crew in Open Boats. Nantucket Historical Society. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adaları</span> Büyük Okyanusta Birleşik Krallıka bağlı bölge

Pitcairn Adaları ya da resmî kullanımı ile Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli dört adadan oluşan adalar topluluğu. Pitcairn Adaları, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölgedir. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır ve dünyanın nüfus bakımından en küçük ülkesidir. Adalar topluluğunda üzerinde yerleşim bulunan tek ada olan Pitcairn Adası dışında, üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno, Henderson ve Ducie adalarından oluşmaktadır. Deniz yüzeyinden yaklaşık 300 metre yükseklikte engebeli bir yarı kraterdir. Sarp kayalarla çevrili olan adada astropik bir iklim hüküm sürer.

<span class="mw-page-title-main">Wake Adası</span> Büyük Okyanusun batısında yer alan, üzerinde yerleşim olmayan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Wake Adası, Büyük Okyanus'un batısında yer alan ve ABD'nin denizaşırı bölgelerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Midway Adası</span> Büyük Okyanusun kuzeyinde, üzerinde yerleşim olmayan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Midway Atolü ya da Midway Adaları, Kuzey Pasifik Okyanusunda, Hawaii takımadalarının kuzey-batısında bulunan atoldür.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya Adası</span> Büyük Okyanusta Şiliye bağlı bir bölge

Paskalya Adası, Büyük Okyanus'un güney doğusunda Şili'ye bağlı bir ada.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Denizi</span> Avrupada bir deniz

Kuzey Denizi, Büyük Britanya, Danimarka, Norveç, Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa arasında bulunan bir Atlas Okyanusu denizidir. Avrupa kıta sahanlığında bir epeirik denizi, güneyde İngiliz Kanalı ve kuzeyde Norveç Denizi yoluyla okyanusa bağlanır. 570.000 kilometrekarelik bir alana sahip 970 kilometreden (600 mi) uzun ve 580 kilometre (360 mi) genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Bellingshausen Denizi</span>

Bellingshausen Denizi, Antarktika'da, Antarktika Yarımadası'nın batısında, Alexander Adası ile Thurston Adası arasında yer alan su kütlesidir. Deniz ismini 1821 yılında bölgeyi keşfeden Amiral Fabian Gottlieb von Bellingshausen'dan alır. Denizin yüzölçümü 487.000 km²'dir. En derin yerinin 4115 metre olduğu ölçülmüştür. Deniz 71°00′G - 85°00′B koordinatlarında yer alır. Güneyde, batıdan doğuya, Eights Sahili, Bryan Sahili ve Batı Antarktika'nın İngiliz Kıyısı vardır. Cape Flying Fish'in batısında Amundsen Denizi'ne katılır.

<span class="mw-page-title-main">Batnaz</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Batnaz, Batnos Baba veya Abatnos Papas, Ege Denizi'nde küçük bir ada. Onikiada'nın en kuzeyinde yer alır. Yaklaşık 3.000 kişilik nüfusu vardır. Yüzölçümü 34.6 km²dir. En yüksek noktası Profitis Ilias'tır..

<span class="mw-page-title-main">Adamstown</span> Pitcairn Adalarının başkenti ve tek yerleşim yeri

Adamstown, Büyük Okyanus'un güneyinde, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olan Pitcairn Adası'ndaki tek yerleşim yeridir ve aynı zamanda adanın başkentidir. Adamstown, adanın kuzey merkezinde yer almaktadır. 2021 sayım verilerine göre 40 kişilik bir nüfusa sahip olan başkent, ülkenin tüm nüfusunu barındırmaktadır. Dünyanın en küçük başkentidir. Ancak televizyon, internet ve telefon vardır. Şehirde bir okul, bir kilise, bir mahkeme ve bir hapishane vardır. Şehir sakinleri genellikle vakitlerini yiyerek, uyuyarak ve adanın diğer taraflarında meyve ve yiyecek toplayarak geçirirler.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adası</span>

Pitcairn Adası Güney Pasifik Okyanusu'ndaki Pitcairn Adaları'nın üzerinde yerleşim olan tek adasıdır ve sakinlerinin çoğu HMS Bounty'deki isyancıların torunlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rockall</span>

Rockall Kuzey Atlas Okyanusu'nda yer alan çok küçük, üstünde yaşayan insan bulunmayan bir kayalıktır. Genellikle İrlanda folklörü ile anılır. 1956'da İngiliz bir bilim insanı olan James Fisher tarafından "dünya okyanuslarındaki en izole kayalık" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Revillagigedo Adaları</span> Pasifik Okyanusundaki dört volkanik ada

Revillagigedo Adaları veya Revillagigedo Takımadaları, Pasifik Okyanusu'ndaki benzersiz ekosistemi ile bilinen dört volkanik adadan oluşmaktadır. Baja California Yarımadası'nın güney ucundan Cabo San Lucas'ın yaklaşık 390 km (240 mi) güneybatısında, Manzanillo'nun 720 ila 900 kilometre uzağında yer almaktadır. Adalar, 18°49′K 112°46′B koordinatları civarında bulunur. 1861 yılından bu yana Meksika'nın Colima eyaletinin Manzanillo belediyesinin bir parçası olmuştur, ancak yine de Meksika'nın federal yargı yetkisi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ningaloo Sahili</span> Avustralyada ada

Ningaloo Sahili, Batı Avustralya'nın kuzeybatı kıyılarında bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. 705,015 hektarlık miras alanı, Perth'in yaklaşık 1.200 kilometre kuzeyinde bulunur ve Doğu Hint Okyanusu boyunca uzanır. Ningaloo Sahili'nde yer alan Ningaloo Resifi, 260 kilometre uzunluğuyla Avustralya'nın en büyük saçaklı mercan resifidir ve bu büyüklükte olup karaya en yakın olan mercan resifidir.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">Mavi lori</span>

Mavi lori, Fransız Polinezyası ve Cook Adaları'nda yaşayan küçük bir lorikettir. Aynı zamanda Tahiti loriketi, menekşe loriket, Tahiti lorisi, mavi loriket, rahibe kuşu ve indigo lori olarak da bilinir. Eskiden Tahiti çevresindeki 23 adada görülen tür günümüzde muhtemelen sadece sekiz adada yaşamaktadır: Motu, Manuae, Tikehau, Rangiroa, Aratua, Kaukura, Apataki, Aitutaki ve muhtemelen Harvey Adası ve Manihi. Tüyleri ağırlıklı olarak koyu mavidir ve göğsünün üst kısmında, boğazında ve yüzünde beyaz bir alan vardır. Birleşik Krallık'taki ilk esir yetiştirme 1930'larda Tavistock Markisi tarafından yapıldı. Bu başarısından dolayı Yabancı Kuş Ligi tarafından gümüş madalya ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Pitcairn Adaları arması</span> Ulusal arma

Pitcairn Adaları arması, Büyük Okyanus'un güneyinde Britanya Denizaşırı Toprakları olarak yer olan Pitcairn Adaları tarafından kullanılan arma. Pitcairn Adaları arması günümüzdeki hâli ile 4 Kasım 1969 tarihinde kabul edilmiştir.

<i>Vini stepheni</i> kuş türü

Vini stepheni, Psittaculidae familyasının Vini cinsine bağlı bir papağan türüdür. Güney Pasifik'teki Pitcairn Adaları'ndan Henderson Adası'na endemiktir.

Landfall Adası, Asya ülkesi Hindistan'ın Birlik toprağı olarak adlandırılan Andaman ve Nicobar Adaları'nın en kuzeyinde yer alan adasıdır. Ada, Kuzey ve Orta Andaman idarî bölgesine aittir. Ada, Port Blair'in 220 km (137 mi) kuzeyinde, Myanmar'ın ise 300 km (186 mi) güneyinde yer almaktadır. Ada, Kari kabilesinin yerleşim alanıdır.