İçeriğe atla

Hemşin yılanı

Kontrol Edilmiş
Hemşin yılanı
Korunma durumu


Tehlikede  (IUCN 3.1)[1]
Bilimsel sınıflandırma edit
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Reptilia
Takım: Squamata
Alttakım: Serpentes
Familya: Colubridae
Cins: Natrix
Tür:
N. megalocephala
İkili ad
Natrix megalocephala

Orlov & B. Tuniyev, 1987

Hemşin yılanı veya bilimsel adıyla Natrix megalocephala, kırbaç yılanıgiller familyasından zehirsiz bir yılan türüdür.

Coğrafi yayılımı

Kafkasya bölgesine özgü olan Hemşin yılanı, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya ve Türkiye'de görülmüştür. İlk Hemşin yılanı 1987'de Çamlıhemşin'de ölü olarak bulunmuştur.[2] Sonraki yıllarda Hemşin yılanına Hopa, Ardahan, Giresun, Zonguldak ve Doğu Karadeniz'in diğer bölgelerinde rastlanmıştır.[3][4]

Özellikleri

Hemşin yılanının uzunluğu 120 santimetreye kadar çıkabilmektedir. 0 ila 1500 metre arası rakıma sahip yerlerde görülmüştür. Sırt pulları düz, gözbebekleri yuvarlaktır. Sarı-siyah renklidir. Yavrularda belirgin olan başın arka yanlarındaki sarımsı lekeler yaş ilerledikçe yok olur.

Çayırlarda ve su kenarlarında yaşarlar. İyi yüzen Hemşin yılanı su içinde gizlenebilir. Temel besini kurbağa türleridir. Dişiler ortalama 15 yumurta yumurtlar.[5]

Taksonomi

N. megalocephala, 1996 yılında Avrupa Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Alanlarının Korunması Sözleşme'ne eklenmiştir. Bununla beraber son dönemde yapılan taksonomik çalışmalarda bu türün genetik olarak yarı sucul yılanının alttürü olabileceği kaydedilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Tuniyev B, Ananjeva NB, Orlov NL, Tuniyev S (2009). "Natrix megacephala" 7 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN Red List of Threatened Species. 2009. Retrieved 2017-05-20.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ Çetin Ilgaz, İbrahim Baran, Yusuf Kumlutaş. "First Record of Natrix megalocephala Orlov et Tuniyev, 1986 (Reptilia: Ophidia: Colubridae) from Turkey". rjh.folium.ru. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  3. ^ Bayram Göçmen, Konrad Mebert, Bahadır Akman (1 Aralık 2011). "New locality records of snakes resembling the Big-headed Grass Snake, Natrix megalocephala Orlov & Tuniyev, 1987 (Ophidia: Colubridae) in Turkey". researchgate.net. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  4. ^ David Jandzík (1 Ocak 2005). "Record of a black-coloured Natrix in northeastern Turkey, with comments on the validity of the Bigheaded Grass Snake, Natrix megalocephala Orlov & Tunijev, 1987" (PDF). kasparek-verlag.de. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  5. ^ "Natrix megalocephala (Hemşin Yılanı)". herpamura.org. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  6. ^ "Taxonomic status of Natrix megalocephala". Strasbourg: Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats. 7 Ekim 2005. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Koca engerek</span>

Koca engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından zehirli bir engerek türü. Orta Doğu'nun geniş bir alanı da dahil, Kuzey Afrika'dan Keşmir'in doğusuna kadar geniş bir habitatta yayılım gösteren koca engereğin beş alt türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin</span> Rizenin ilçesi

Hemşin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi. Nüfusu 2.499 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan dokuzuncudur. Denizden 19 km içeride, Rize'ye 57 km mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 120 km²'dir. İlçenin kuzeyinde Pazar ilçesi, batısında Çayeli ve Kaptanpaşa, güneyinde Çamlıhemşin yaylaları ile komşudur.

Muhtarophis barani veya Amanos yılanı, Colubridae familyasında bulunan Muhtarophis cinsine bağlı bir yılan türüdür. Türkiye'ye de bulunan Amanos Dağlarına özgüdür ve 2007 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kocabaş yılan</span>

Kocabaş yılan Hemorrhois ravergieri, Colubridae familyasından Orta Doğu ve Orta Asya'da görülen yarı zehirli bir yılan türü.

<span class="mw-page-title-main">Yılan ısırığı</span> Yılan Isırığı ve etkileri

Yılan ısırığı veya yılan sokması, yılanın dişleri ile sebep olduğu yaralanmadır. Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler. Bununla birlikte zehirli yılanlar -Antarktika haricinde- her kıtada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kırbaç yılanıgiller</span>

Kırbaç yılanıgiller (Colubridae), kolubridler veya su yılanıgiller bir yılan familyasıdır. Tüm dünyadaki yılan türlerinin üçte ikisi kapsayan geniş bir familya olan kırbaç yılanları Antarktika haricinde bütün kıtalarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yılan zehri</span> zehir

Yılan zehri, belli yılan türlerinin modifiye olmuş tükürük bezlerinde ürettiği salyadır. Zootoksin salgılayan salgı bezi, diğer omurgalılarda bulunan parotis bezinin değişikliğe uğramış halidir ve genellikle başın her iki yanında, gözlerin arkasında ve aşağısında yer alır. Bu zehrin, kılcal borular yoluyla oluklu veya borumsu dişlerden dışarı çıkıncaya kadar saklandığı alveolu sağlar. Yılan zehri birçok farklı enzim ve protein içerir. Bu proteinlerden çoğu insanlar için zararsızdır ancak bazıları toksindir.

<i>Sarı karınlı deniz yılanı</i>

Sarı karınlı deniz yılanı tropikal okyanus sularında bulunan bir deniz yılanı türüdür. Pelamis cinsinde yer alan tek türdür.

<span class="mw-page-title-main">Yılan ısırığı epidemiyolojisi</span>

Çoğu yılan ısırığı zehirli olmayan yılanlardan kaynaklanır. Dünyada kabaca 3000 yılan türü bulunur, bunların sadece %15 kadarının insanlar için tehlikeli olduğu kabul edilir. Yılanlar Antarktika dışında bütün kıtalarda bulunur. En çeşitli ve yaygın bulunan yılan ailesi, yaklaşık 700 türü zehirli olan kırbaç yılanlarıdır (Colubridae). Bu yılanların çoğu insanlar için tehlike oluşturabilecek kadar zehir üretemez, ancak familyanın en az beş cinsi insan ölümlerine sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Otohemoraji</span> kendi kendine kanama

Otohemoraji ya da kanama refleksi bazı canlıların kasten vücutlarından hemolenf veya kan fırlatmalarıdır. Canlının kanında zehirli kimyasallar varsa bunu kendini korumak için avcılarına karşı uyum çerçevesinde kullanır.

Atropates, önce III. Darius'a daha sonra Büyük İskender'e hizmet etmiş, sonunda kendi adını taşıyan bağımsız bir krallık ve hanedan kurmuş olan bir Fars asilzade idi. Diodorus (18.4) ona 'Atrapes' olarak atıfta bulunurken, Quintus Curtius (8.3.17) yanlışlıkla onu 'Arsaces' olarak anmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Darevski engereği</span>

Darevski engereği veya bilimsel adıyla Vipera darevskii, küçük bir zehirli engerek türüdür. Türkiye'nin Artvin ve Ardahan illeri ve Kuzeybatı Ermenistan'da görüldüğü rapor edilmiştir. Ayrıca muhtemelen Güney Gürcistan'da da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazer yılanı</span>

Hazer yılanı ya da halk arasında Bozyörük yılanı, Colubridae familyasına dahil zehirsiz türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yılan</span>

Sarı yılan, Colubridae familyasının Elaphe cinsine bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. 250 cm erişen boyları ile Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan biridir.

<i>Natrix natrix</i>

Natrix natrix, Natrix cinsine bağlı bir sürüngen türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ev yılanı</span> Yılan türlerinden biri

Ev yılanı, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılandır. Yaşam Kataloğuna göre Zamenis situla türünün bilinen bir alt türü yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı yılan</span>

Kırmızı yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir türüdür. Batı Asya'da görülür ve görünüş olarak en yakın akrabası olan Hazer yılanına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Sikkeli yılan</span>

Sikkeli yılan, Colubridae familyasına bağlı zehirsiz bir yılan türüdür. güneydoğu Avrupa, kuzeydoğu Afrika, Batı ve Orta Asya'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Diadem yılanı</span> Yılan türü

Diadem yılanı, Colubridae familyasının Spalerosophis cinsine dahil, Kuzey Afrika, Batı ve Orta Asya'ya özgü bir yılan türüdür.

<i>Oligodon churahensis</i>

Oligodon churahensis veya Churah Vadisi kukri yılanı, Colubridae familyasından Oligodon cinsine ait bir yılan türü. Bir fotoğrafının Instagram'da yayınlanması ve iki biyolog tarafından fark edilmesi ile 2021 yılında keşfedildi. Gönderiyi paylaşan ile iletişime geçilmesi sonrası türe ait numuneler toplandı. Sadece Hindistan'ın Himaçel Pradeş eyaletinde görülen türe ortak ve özel isim olarak, keşfedildiği Churah Vadisine atıfta bulunarak Churah Valley kukri yılanı ismi verildi.