İçeriğe atla

Hemen çıkma oranı

Hemen çıkma oranı veya çıkma oranı ya da daha yoğun şekilde İngilizce olarak kullanılan adıyla bounce rate,[1] web trafik analizinde kullanılan bir internet pazarlama terimidir. Terim web sitesi ziyaretçilerinin aynı site içerisindeki başka sayfalar ile devam etmek ("bounce" (Türkçe: "sıçrama")) yerine siteyi terk edenlerin, terk ettiği sürenin toplam ziyaretçinin sitede kalma süresine oranını (yüzdesini) temsil eder.

Hemen çıkma oranı, ziyaretçi tarafından web sitesine yapılan ziyaretlerdeki etkinliğin bir ölçüsüdür. Bu oran yüzde olarak ölçülür ve ziyaretçinin bir web sitesine girişinden itibaren ziyaretini sonlandırdığı süre içerisinde sitede geçirdiği oranın, bu web sitesine yapılan toplam ziyaret süresine karşı oranını temsil eder.[2]

Amaç

Hemen çıkma oranları web sitesinin etkinliğini belirlemeye yardımcı olabilir veya ziyaretçilerin ilgisini çeken bir giriş sayfasının performansı ölçülebilir. Web sitesindeki düşük hemen çıkma oranının bilinmesi sayesinde, web sitesi sahipleri veya web sitesinin içeriği ilgilenen webmasterlar, hangi sayfanın (içeriğin) daha uzun süre ziyaretçiyi sitede tuttuğunu ve buradaki bağlantılar ile sitenin başka sayfalarına yönlendirdiğini, sayfada kalma sürelerini, bu doğrultuda içeriğin ne şekilde geliştirilmesi gerektiği gibi bilgileri inceleyerek sitelerinin durumunu tespit etmeye çalışırlar. Çoğunlukla tüm web siteleri, ziyaretçilerini mümkün olan en uzun süre sitelerinde tutma eğilimindedirler. Bu bağlamda farklı içeriklere kelime bazlı köprüler oluşturmak ve ziyaretçinin bulunduğu içerikle alakalı olabilecek benzer içerikleri listelemek sıklıkla başvurulan yöntemdir.

Ancak hemen çıkma oranının çok düşük veya çok yüksek olması her zaman kötüye yorumlanamaz.[3] Yorumlama web sitesinin sektörüne ve hedef tanımlamasına uygun olmalıdır. Örneğin bir sözlük sitesindeki hemen çıkma oranının düşüklüğü, web sitesinin bir zayıflığı gibi düşünülse de bu defa gelen ziyaretçi yoğun olacağından dolayı hemen çıkma oranının düşüklüğü kötüye yorumlanamaz.

Yapılandırma

Bir web sitesi ziyaretçisi sadece bir web sitesindeki tek bir sayfayı ziyaret ettiğinde hemen çıkma meydana gelir. Yani ziyaretçi belirli bir oturum zamanı süresini aşmadan ve sitedeki başka sayfaları ziyaret etmeden web sitesindeki oturumunu kapatır. Ancak hemen çıkma oranının hesaplanması için analiz yapılması gerekir.

burada

  • Rb = Hemen çıkma oranı
  • Tv = Yalnızca bir sayfayı inceleyen toplam ziyaretçi sayısı
  • Te = Sayfaya yapılan toplam giriş[2]

Bir ziyaretçinin çıkışı şu şartlarda gerçekleşir:

  • Farklı bir web sitesi sayfasına olan bağlantıya tıkladığında
  • Açık ve kapalı pencereler arasında geçiş yaptığında
  • Adres çubuğunu yeni bir URL yazdığında
  • "Geri" butonuna tıklayarak önceki ziyaret ettiği siteye dönüş yaptığında
  • Oturum zaman aşımına uğradığında[2]

Ayrıca bunların iki istisnası bulunmaktadır:

  1. Tek sayfaya sahip web siteleri
  2. Ziyaretçilerin ikna edilerek sitenizin tek bir sayfasına yönlendirilmesi veya ziyaretçilerin başka web sitesindeki bağlantılar nedeniyle sitenizi ziyaret etmek zorunda kalması

Yukarıdaki formüle ek olarak, hemen çıkma oranının hesaplanmasına web sitesinin (ya da sayfanın) açılış hızının ve güncellenmesinin eklenmesi ile elde edilecek sonuç daha doğru neticeler verebilir:

Hemen çıkma oranı = "Bir sayfayı görüntüleyen ziyaretçi sayısı" bölü "toplamdaki daha büyük ziyaretlerin sayısı veya sayfa yükleme hızının ortalaması".

  • Rb = Hemen çıkma oranı
  • Tv = Yalnızca bir sayfayı inceleyen toplam ziyaretçi sayısı
  • Te = Sayfaya yapılan toplam giriş
  • Ps = Sayfa yükleme hızının ortalama değişkeni

Yaygın şekilde internet sitelerinde bir oturumun zaman aşım değeri 30 dakika civarında tutulmaktadır.[4] Bir ziyaretçi görüntülediği sayfadan başka bir sayfaya bakmıyorsa, 30 dakikadan daha uzun sayfada kalmalar hemen çıkma oranı olarak kaydedilecektir.

Kaynakça

Özel;
  1. ^ Bounce Rate and Exit Rate, What is the Difference and Why You Should Care 13 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., hmtweb.com, Tarih: 8 Ağustos 2007
  2. ^ a b c Farris, Paul W.; Neil T. Bendle; Phillip E. Pfeifer; David J. Reibstein (2010). Marketing Metrics: The Definitive Guide to Measuring Marketing Performance. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Education, Inc. ISBN 0-13-705829-2. Common Language: Marketing Activities and Metrics Project 10 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Hemen çıkma oranının yüksek olması, olumsuz bir durum mudur?". Google. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 
  4. ^ Data Preparation for Mining World Wide Web Browsing Patterns 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Yayın: Journal of Knowledge and Information System, Yıl: 1999, Yazarlar: R., Cooley-B. Mobasher - J. Srivastava, Cilt: 1, Sayfa: 5–32, Format: PDF, Arşiv: Scholar search
Genel;
  • Wikipedia'daki Bounce rate makalesinin 8 Mart 2016 tarihli sürümü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

AdSense, her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi</span> Ücretsiz ve reklamsız internet ansiklopedisi

Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sürat</span> skaler bir fiziksel nicelik

Günlük ve kinematik kullanımda sürat bir objenin hızının büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür. Ortalama sürat ise toplam alınan yolun toplam zamana bölünmüş halidir. Anlık sürat ise zaman 0’a yaklaşırken hesaplanan ortalama sürate denir.

Googlebot, Google tarafından kullanılan bir arama botudur. Bu bot web'deki dokümanları toplar ve Google Arama Motoru için aranabilir bir içerik listesi (index) oluşturur. Eğer site yöneticiyseniz ve sitenizin Google aramalarında ya da herhangi bir arama motoru botunun indeksleme işleminde çıkmasını istemiyorsanız sitenizin dizininde bir robots.txt adlı dosya oluşturarak, ya da sadece Googlebot için aşağıdaki meta etiketini kullanarak botların indekslemesini engelleyebilirsiniz.

Robot engelleme standardı, web böceği veya web örümceği gibi yazılımların web sunucularının kamuya açık bölümlerinin tamamına veya bir kısmına erişimini engellemeye yarayan bir standarttır. Genelde web sitelerini sınıflandırmak ve arşivlemek amacı ile arama motorları ya da düzeltilmiş kaynak kodları için site yöneticileri robotları kullanırlar. Robotlar bu işlem sonucunda web siteleri için site haritaları oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Sanal müze</span>

Sanal müze veya E-müze, 1990’lı yılların başından itibaren teknolojik gelişimin hızıyla birlikte müzelerin iletişim sağlamaya yönelik olarak interneti kullanmaya başlamaları ile ortaya çıkmış bir kavramdır Sanal Müze, farklı medya olanaklarından yararlanılarak hazırlanmış sayısal nesneleri ve bunlara ait bilgileri barındıran, ziyaretçi ile iletişimin kesintisiz olduğu ve çeşitli erişim şekillerini karşılamak için alışıldık iletişim yöntemlerinin ötesinde olan, dünya çapında erişimini olanaklı kılmak amacıyla da fiziksel anlamda bir mekâna ihtiyaç duymayan müze şeklinde tanımlanmaktadır.

Net bugünkü değer yatırımları karşılaştırırken ya da bir yatırımın değerini anlamaya çalışırken kullanılan bir yöntemdir.

Pinterest, görüntü paylaşımı özellikli, her türlü görselin paylaşıldığı ve pano sistemiyle çalışan bir sosyal ağ platformudur. İlk kez Aralık 2009'da Ben Silbermann, Evan Sharp ve Paul Sciarra tarafından kavramsallaştırılmıştır. Görüntüleri ve daha küçük ölçekte GIF'leri ve videoları bülten tahtası biçiminde kullanır. 2010 yılında sosyal medya platformları arasına dahil olan Pinterest, 2011 yılında büyük bir patlama ile popülerlik kazanmıştır. 70 milyon üzeri kullanıcıya sahiptir. Kullanıcıların çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır, ancak yayın yaptığı birçok kategori ile erkeklerin de ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir sitedir. Ağustos 2020 itibarıyla 400 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahipti. Pinterest 2016 yılında Instapaper, 2017 yılında Jelly uygulamasını satın almıştır.

CGI, Web sunucuları ile bu sunucuların dışındaki programlar arasında etkileşim, diğer deyişle ortak çalışma platformu oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır. CGI bir proglamlama dili değil, bir programdır. HTML kodu içerisinden çağrılan CGI programları, Web'in statik yapısına dinamik bir yapı kazandırmaktadır. İnternet üzerinde hemen hemen bütün kullanıcı arayüzleri CGI kullanılarak hazırlanmıştır. CGI, Web kullanıcılarının Web sunucusunun çalıştığı makine üzerinde belirlenen programları çalıştırmasını sağlayan bir arayüz programıdır.

XVideos, merkezi Prag'da bulunan, ücretsiz pornografik video paylaşım sitesidir. XVideos, bir başka popüler pornografik web sitesi olan XNXX'i işleten aynı şirket olan WGCZ Holding'e aittir. Ekim 2023 itibarıyla dünyanın en çok ziyaret edilen pornografik web sitesi ve en çok ziyaret edilen 9. web sitesidir. WGCZ Holding aynı zamanda Bang Bros, DDF Network, Penthouse dergisi, Private Media Group ve Erogames'in de sahibidir ve Legal Porno markası altında toplanan yapımlarda çoğunluk hissesine sahiptir.

Bir Tıklama Akışı, bir bilgisayar kullanıcısının web'de gezinirken veya başka bir yazılım uygulamasını kullanırken tıkladığı ekran bölümlerinin kaydedilmesidir. Kullanıcı web sayfasında veya uygulamada herhangi bir yeri tıklattığında, eylem bir istemcide veya web sunucusunda, ayrıca muhtemelen web tarayıcısı, yönlendirici merkezinde, proxy sunucusu veya reklam sunucusunda günlüğe kaydedilir. Tıklama Akışı analizi, web etkinliği analizi, yazılım testi, pazar araştırması ve çalışan verimliliğini analiz etmek için yararlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook beğenme butonu</span>

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

İzlanda'da turizm son 15 yılda ekonomik açıdan önemli ölçüde büyüdü. 2016 itibarıyla, turizm endüstrisinin İzlanda GSYİH'sine yaklaşık yüzde 10 katkı sağladığı tahmin edilmektedir. Yabancı ziyaretçi sayısının 2017 yılında ilk kez 2.000.000'i aşmıştır. Ülkenin ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 30'luk payından turizm sorumludur.

Trafik değişimi, internet sitesi sahiplerinin trafik alışverişi yapmasına olanak sağlayan servislerdir. Trafik değişimleri genellikle manuel bir rotasyan kullanırken, autosurf konseptine benzer.