İçeriğe atla

Hema Upadhyay

Hema Upadhyay
Upadhyay with Dream a wish-wish a dream, 2006
DoğumHema Hirani
1972
Vadodra, Gujarat, India
Ölüm2015-12-11
Mumbai, Maharashtra, India
EğitimBFA in painting and MFA in print making from Maharaha Sayajirao Üniversitesi of Baroda, 1997

Hema Upadhyay (doğum adı Hema Hirani ; 1972 - 11 Aralık 2015), Mumbai merkezli Hint sanatçı. Fotoğraf ve heykel yerleştirme sanatçısı olarak tanınıyordu. 1998'den 2015'teki ölümüne kadar aktifti.

Kişisel hayat

Baroda'da doğan Hema Hirani, müstakbel eşi ve sanatçı arkadaşı Chintan Upadhyay ile 1992'de tanıştı. Çift 1998'de evlendi ve Mumbai'ye yerleşti. 2010 yılında boşanma davası açmadan önce birçok sergide birlikte çalıştılar. 2014 yılında resmen boşandılar.[1] Chintan daha sonra Delhi'ye taşındı; Juhu -Tara yolundaki dairelerinde yaşıyordu.[2]

Hema, Sweet Sweat Memories başlıklı ilk kişisel sergisini 2001 yılında Chemould Prescott yolu (Mumbai) olan Gallery Chemould'da açtı. Sergi, kağıt işleri üzerine karışık tekniklerden oluşuyordu. Bu çalışmalarda, 1998'de Bombay'a taşınan göç hakkındaki fikirlerini iletmek için kendi fotoğraflarını birleştirdi. Hema'nın resimleri genellikle küçük kolajlı fotoğrafik otoportrelerin dahil edilmesiyle karakterize edildi.

2001'de Hema, ilk uluslararası solosunu Artspace, Sydney ve Institute of Modern Art, Brisbane, Avustralya'da yaptı ve burada The Nymph and the Adult (Yeni Delhi'de düzenlenen 10. International Triennial – India'da sergilendi) başlıklı bir yerleştirme sergiledi. Galeriyi onlarla birlikte istila eden, elle oyulmuş 2000 gerçekçi hamamböceği . Çalışma, izleyicileri askeri eylemlerin sonuçları hakkında düşündürmeyi amaçlıyordu.[]

Chintan Upadhyay ile birlikte kitlesel tüketimcilik, küreselleşme ve bunun üzerinden kimlik kaybı hakkında konuşan Made in China[3] adlı bir çalışma yaptı. Bir sonraki ortak çalışması, 2006 yılında annesi Bina Hirani ile yaptığı işbirliğiydi, çalışma Mum-my başlıklı ve Chicago Kültür Merkezi'nde gösterildi.

2004'ten itibaren Hema Upadhyay, Çin'deki Ullens Çağdaş Sanat Merkezi'nde çeşitli grup sergilerinin parçası olan yerleştirmeler yaptı; Ulusal Portre Galerisi Canberra, Avustralya; Centre Pompidou, Paris, Fransa; Dikiş Müzesi, Kudüs, İsrail; MAKRO müzesi, Roma, İtalya; IVAM, Valensiya, İspanya; Mart Müzesi, İtalya; Mori Sanat Müzesi, Tokyo, Japonya; Askı Bicocca, Milano, İtalya; Chicago Kültür Merkezi, Chicago, ABD; Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris, Fransa; Fukuoka Asya Sanat Müzesi, Fukuoka, Japonya; Japonya Vakfı, Tokyo ve <i id="mwUQ">Henie Onstad Kunssenter</i>, Oslo, Norveç. Hema öldükten birkaç ay sonra, 2016'da çalışmaları Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde 10 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Megacities Asia" teması altında sergilendi.[4]

Roma'daki MACRO Müzesi'nin Yeniden Açılması için düzenlenen açılış sergisinin bir parçası olan tek Hint sanatçıydı. Küratörlüğünü Luca Massimi Barbero'nun üstlendiği sergide Hema , Arılar nerede emer, orada ben emer başlıklı yerleştirmesini sergiledi.

Rezidanslar ve atölyeler

2010 yılında Hema, Fransa'nın Sache kentindeki Atelier Calder'da bir misafirliğe davet edildi. Oradayken, Sadece Hafızanın Koruyucuları Var çalışmasını tamamladı, bu çalışma Sache'deki doğal çevreden ilham aldı, ancak aynı zamanda uygulamasının bir parçası olan fikirleri de yansıttı. Hema, gerçek anlamda olmasa da, stüdyosunda ormanı kopyalamaya çalıştı. Bölgede bulunan bazı ağaçların telif hakkı olmayan görüntülerini kullanarak doğadan malzeme kullanmadan bir peyzaj çalışması oluşturdu.

2003 yılında Karaçi'de Vasl'ın ikametgâhının bir parçasıydı ve burada Loco foco sloganı (daha sonra 2007'de Milano, İtalya'daki Hanger Bicocca'da bir grup gösterisinde sergilendi) başlıklı bir çalışma yaptı ve Hindistan-Pakistan bölünmesi hakkında konuştu. Hindistan'ın bölünmesiyle ilgili kendi aile geçmişine dikkat edin. Eserler aynı zamanda ticari marka sembolizminden bir kopuştu, avize yapmak için kibrit çöpü ve yapıştırıcı kullandığından daha zanaat odaklıydı. Gösterişli avizelere monte edilmiş binlerce tutuşmamış kibrit çöpünden yapılan bu parçalar, Hindu ritüelinin önemli bir unsurunu temsil ediyor, yaratılışı ve yıkımı simgeliyor.

Kaynakça

  1. ^ Gautam Sandip Mengle (14 Aralık 2015). "Artist Hema Upadhyay, her lawyer found dead in drain". The Hindu. 16 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Manish K Pathak (14 Aralık 2015). "Bodies of Mumbai artist Hema Upadhyay, her lawyer found in drain". Hindustan Times. 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  3. ^ Indian art. here and now: young voices from India. [Volume] 3/3 [Volume] 3/3 (İngilizce). [New Delhi]: Vadehra Art Gallery. 1 Ocak 2006. ISBN 8187737271. OCLC 703599129. 8 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2022. 
  4. ^ "Megacities Asia Takes Over Museum of Fine Arts, Boston, and Beyond with Immersive Sculptures and Installations". Museum of Fine Arts, Boston (İngilizce). 23 Mart 2016. 9 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

Cavit Mukaddes, resim ve edebiyat sanatçısı.

Mehmet Arif Koyunoğlu, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gülsün Karamustafa</span> Türk sanatçı

Nigâr Gülsün Karamustafa, Türk çağdaş sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lipchitz</span> Fransız-Amerikalı heykeltıraş (1891 – 1973)

Jacques Lipchitz, asıl adıyla Chaim Jakoff Lipschitz,, 20. yüzyılın önemli bir Fransız-Amerikan heykeltıraşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Chinard</span> Fransız heykeltıraş (1756 – 1813)

Joseph Chinard Natüralizm ve neoklasik akımın temsilcisi Fransız heykeltıraş.

Lynn Chadwick (d. 24 Kasim 1914, Londra - o. 25 Nisan 2003 Lypiatt Park, Stroud, Gloucestershire, Britanyalı heykeltıraş.

Guy Bourdin, Fransız fotoğrafçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

Faye HeavyShield Kainai soyuna bağlı bir heykeltıraş ve yerleştirme sanatı sanatçısıdır. Sanatında, nesneleri tekrar tekrar kullanması ve bu nesneleri büyük ölçekli alanlara enterne etmesiyle bilinir.

Kiki Smith cinsiyet, doğum ve yenilenme konularını ele alan Amerikalı sanatçı.

Selma Gürbüz, Türk ressam ve heykeltıraş.

Sebine Şıhlinskaya, Azerbaycanlı ressam ve bağımsız küratördür.

<span class="mw-page-title-main">Renato Guttuso</span> İtalyan ressam (1911-1987)

Renato Guttuso, İtalyan ressam, illüstratör, sahne tasarımcısı, sanat eleştirmeni, denemeci ve politikacı.

Özlem Kalkan Erenus (İstanbul), Türk ressam ve sanat yazarıdır.

İpek Aksüğür Duben , Türk çağdaş sanatçı.