İçeriğe atla

Helvetia Cumhuriyeti

Helvatia Cumhuriyeti
Helvetische Republik ( Almanca )

République helvétique ( Fransızca ) Repubblica Elvetica ( İtalyanca )

Republica helvetica ( Romanşça )
1798-1803
Helvatia Cumhuriyeti bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
12 Nisan 1798 tarihli Helvatia Cumhuriyeti haritası
12 Nisan 1798 tarihli Helvatia Cumhuriyeti haritası
BaşkentBern (1799-1803)
Resmî dil(ler)Fransızca

Almanca

İtalyanca
Diğer dillerRomanşça
HükûmetYönlendirme sistemi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1798
• Dağılışı
1803
Öncüller
Ardıllar
Eski İsviçre Konfederasyonu
Yedi Ondanlık Cumhuriyeti
Üç Liglerin Özgür Devleti
İsviçre Konfederasyonu (Napolyon)
Rhodan Cumhuriyeti

Helvetia Cumhuriyeti (Fransızca: République Hélvetique, Almanca: Helvetische Republik, İtalyanca: Repubblica Elvetica, Romanşça: Republica helvetica) Fransız Devrim Savaşları sırasında 1798 ve 1803 yılları arasında var olan Fransa'nın kardeş cumhuriyetiydi. Fransız işgali ve bunun sonucunda Eski İsviçre Konfederasyonu'nun dağılmasının ardından, İsviçre'de kuruldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fransızca</span> Romen dili

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon</span> genellikle siyasal anlamda; dışişleri üniter, içişleri federe sistemi olan devletler topluluğu

Federasyon veya federal devlet, coğrafi yapılarına göre oluşmuş birden fazla devletin kendi istekleriyle bir araya gelerek dışarıya karşı tek bir siyasal güç olarak görülmeleri ve bu amaçla kurdukları örgütün, kendisini oluşturan devletlerin üzerinde olması; iç işlerinde ise, yine aralarındaki anlaşmaya göre geniş veya dar ölçüde özerk olmaları ile oluşan topluluk.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre millî futbol takımı</span> İsviçreyi temsil eden erkek millî futbol takımı

İsviçre millî futbol takımı, İsviçre Futbol Federasyonu yönetiminde İsviçre'yi uluslararası müsabaka ve turnuvalarda temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız cumhuriyetçi takvimi</span>

Fransız cumhuriyetçi takvimi veya diğer adıyla Fransız devrimci takvimi, Fransız Devrimi sırasında oluşturulan, 1793 yılının sonlarından 1805 yılına kadar Fransız hükûmeti ve 1871 yılında 18 günlüğüne Paris Komünü tarafından kullanılan takvimdi.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">1989 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1989 Eurovision Şarkı Yarışması, 34. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1988 yarışması'nı kazanmasından dolayı 6 Mayıs 1989 tarihinde İsviçre'nin kenti Lozan'da bulunan Palais de Beaulieu'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Jacques Deschenaux ve Lolita Morena yapmıştır. İsviçre ikinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Fransız Cumhuriyeti</span> 1870-1940 yılları arasında Fransa

Üçüncü Fransız Cumhuriyeti, Fransa'da 1870-1940 yılları arasında uygulanan cumhuriyet yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Frei</span> İsviçreli futbolcu

Alexander Frei, İsviçreli eski millî futbolcu, kariyeri boyunca forvet mevkiisinde oynamıştır. FC Basel kulübünde teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Fribourg</span> İsviçrede şehir ve belediye

Fribourg, İsviçre'de, Fribourg kantonunun merkezi kent.

<span class="mw-page-title-main">UTC+01.00</span>

UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre pasaportu</span>

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Polonya pasaportu</span>

Polonya pasaportu Polonya dışına seyahat için Polonya vatandaşlarına verilir. Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler. Polonya pasaportları 10 yıllık süre için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre (kanton)</span> İsviçre kantonu

Cenevre Cumhuriyeti ve Kantonu, İsviçre'nin en batısında yer alan kanton. Yüzölçümü yaklaşık 282 km2'dir. 31 Aralık 2015 tarihi ile nüfusu 484.400 kişidir.

"Amour on t'aime", Arlette Zola tarafından seslendirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil eden şarkı. Şarkı Fransızca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Pierre Alain tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Tarihsel Sözlüğü</span>

İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neuchâtel (kanton)</span> İsviçre kantonu

Neuchâtel Kantonu ve Cumhuriyeti, Batı İsviçre'de Fransızca konuşan bir kantondur. 2007'de nüfusu 169.782 kişiydi ve bunların 39.654'ü yabancıydı. Başkenti Neuchâtel, en büyük yerleşim yeri ise La Chaux-de-Fonds'dur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre mutfağı</span>

İsviçre mutfağı, İsviçre'ye özgü yemek pişirme tarzıdır. Fransız, Alman ve Kuzey İtalyan mutfağının yanı sıra ağırlıklı olarak tarım ülkesi olan İsviçre'nin tarihinden de etkilenmiştir. Sonuç olarak, birçok geleneksel İsviçre yemeği nispeten sade olma eğilimindedir ve patates ve İsviçre peyniri gibi temel malzemelerden yapılır. İsviçre'deki büyük kültürel çeşitlilik, çok sayıda bölgesel veya yerel spesiyaliteye de yansımaktadır.

The Library Network of Western Switzerland, 1985 yılında İsviçre'nin batısındaki Fransızca konuşulan Romandy bölgesinde birkaç büyük kütüphane tarafından kurulmuştur.