İçeriğe atla

Helmuth Weidling

Helmuth Otto Ludwig Weidling
Helmuth Weidling, 1943
Doğum2 Kasım 1891(1891-11-02)
Halberstadt, Saksonya-Anhalt, Almanya
Ölüm17 Kasım 1955 (64 yaşında)
Vladimirovka Esir Kampı, Vladimir, SSCB
Bağlılığı
BranşıWehrmacht
Hizmet yılları1911-1945
RütbesiGeneral der Artillerie
Komutası15. Panzer Kolordusu
16. Panzer Kolordusu
56. Panzer Kolordusu
Berlin Savunma Bölgesi
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Demir Haçı Altın Alman Haçı

Helmuth Otto Ludwig Weidling (2 Kasım 1891; Halberstadt, Saksonya-Anhalt, Almanya - 17 Kasım 1955; Vladimirovka Esir Kampı, Vladimir, SSCB), II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

İlk yılları

Helmuth Weidling 1911 yılında Breslau'da bir topçu alayında göreve başlayarak askeriye'ye girdi. Bir sonraki atamada Berlin'in Tegel semtindeki zeplin taburunda Astsubay olarak görev yaptı. Berlin'de iken 10 Ağustos 1912 tarihinde teğmenliğe terfi etti.

I. Dünya Savaşı'nda

Helmuth Weidling I. Dünya Savaşı'nda 85., 97 ve 113. zeplinlerin komutanı oldu. 1917'den itibaren Hava Kuvvetleri Başkomutanı'nın personelinde görev yaptı.

Savaşlar arası dönem

Savaşın bitmesinden sonra 1919'da Reich Ordusu'na topçu subayı olarak alındı. 1922'de Yüzbaşı, 1923'ten itibaren Topçu Okulu'nda eğitmen, 1927'de batarya komutanı, 1933'te Binbaşı, bir topçu alayında birlik komutanı, 1935'te Yarbay ve sonra 75. Topçu Alayı'nın komutanı oldu. 1938'in kasım ayında 56. Topçu Alayı'nda Albay (Oberst) oldu.

II. Dünya Savaşı'nda

Helmuth Weidling 1939'daki Polonya Seferi'ne katıldı ve bu alay ile savaştı. Nisan 1940'ta XL Tank Kolordusu'na (XL Panzer Kolordusu) Topçu Komutanı olarak atandı. Fransa Savaşı sırasında ve Barbarossa Harekâtı'nın erken aşamalarında bu kolordunun komutanıydı. Polonya, Fransa ve SSCB'ye karşı kazandığı başarılar sayesinde hızla yükseldi. 1 Ocak 1942'de Doğu Cephesi'nde 86. Piyade Tümeni komutanlığına atandı. Bir ay sonra Tümgeneral rütbesine terfi etti. 1 Ocak 1943 tarihinde Korgeneral (Generalleutnant) rütbesine terfi etti.

15 Ekim 1943 tarihinde, Weidling XLI Tank Kolordusu'na (XLI Panzer Kolordusu veya XXXXI Panzer Kolordusu) Komutanı oldu. Komutanı olduğu birimi, 4 Temmuz - 20 Temmuz tarihleri arasında Kursk Muharebesi'nde yer aldı ve sonrasında XLI Tank Kolordu komutanlığına verildi. İki ay, XLI Tank Kolordu komutanlığına verildikten sonra, Weidling Topçu Generali (Genel der Artillerie) rütbesine terfi etti (1943). 41. Panzer Kolordusu Korgenerali, 1944'te Topçu Generali oldu. 20 Temmuz 1944'ten sonra Führer Yedek Ordusu'nda görev yaptı.

Führerbunker'de

Weidling 10 Nisan 1945 yılına kadar XLI. Tank Kolordu komutanı, 12 Nisan'da ise LXI. Panzer Kolordusu komutanı oldu. 22 Nisan 1945'te Adolf Hitler Weidling'in idam mangası tarafından idam edilmesini emretti. Çünkü Weidling'in birliklerini batıya kaydırarak Ruslardan kaçtığını düşünmüş ve vatana ihanetle suçlamıştı. Neyse ki Weidling Hitler'i ikna ederek Berlin'in savunma planlarını kendisine anlattı. Bunun üzerine Hitler kendisini 23 Nisan'da[1] Berlin Savunma Gücü Komutanlığına getirdi.

30 Nisan sabahı geç saatlerde, Sovyetlerle sığınağa 500 metreden daha yakındı. Hitler, Weidling ile bir toplantı yaptı ve Weidling ona Berlin garnizonunun muhtemelen o gece cephanesinin biteceğini bildirdi. Weidling, Hitler'den daha önce başarısızlıkla yaptığı bir istekte, kaçmak için izin istedi. Hitler ilk başta yanıt vermedi ve Weidling Bendlerblock'taki karargahına geri döndü ve saat 13:00 civarında o gece bir kaçış denemesi için Hitler'den izin aldı.

Hitler ve Braun'un intiharlarından sonra Weidling, Führerbunker'e ulaştı ve Joseph Goebbels, Martin Bormann ve General Hans Krebs tarafından karşılandı. Onu, çiftin intihar ettiği Hitler'in odasına götürdüler. Ona vücutlarının yakıldığını ve yukarıdaki Reich Şansölyeliği bahçesinde bir çukur kratere gömüldüklerini söylediler.[2] Weidling, bu haberi kimseye söylemeyeceğine yemin etmek zorunda kaldı. Dış dünyada bilgilendirilecek tek kişi Joseph Stalin'di. O gece bir ateşkes düzenleme girişiminde bulunulacak ve General Krebs, Kremlin'i bilgilendirebilmesi için Sovyet komutanını bilgilendirecekti.[3]

Weidling, kısa süre sonra Bendlerblock karargahında sivil kurmay Başkanı Albay Hans Refior'u aradı. Weidling ona neler olduğunu söyleyemedi, ancak askeri Genelkurmay Başkanı Albay Theodor von Dufving de dahil olmak üzere çeşitli personelinin kendisine hemen katılmasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.[3]

Goebbels tarafından gönderilen Krebs ile Sovyet generali Vasily Chuikov arasında 1 Mayıs'ta yapılan görüşme anlaşma sağlanmadan sona erdi.[4] Hitler'in özel sekreteri Traudl Junge'a göre Krebs sığınak kompleksine "yıpranmış, bitkin" görünerek geri döndü. Berlin'in teslim olması bu nedenle Goebbels intihar edene kadar ertelendi[4] ve ardından Sovyetlerle müzakere Weidling'e bırakıldı.[5]

Weidling 1 Mayıs'ta Berlin'in düşmesinden sonra 2 Mayıs'ta kendine bağlı kurmay heyeti ile birlikte Sovyetler'e teslim oldu. Daha sonra aynı gün, hoparlörlerle Berlin şehrinde sokak ve caddelerde Weidling Alman askerlerinin teslim olması için duyurular yaptı ve bir kopyası şehri kalan savunucularına dağıtıldı. Berlin Muharebesi artık sona ermişti.

2 Mayıs'ta General Weidling, kurmay başkanı Theodor von Dufving'e General Chuikov ile bir görüşme ayarlattı. Weidling, Sovyetlere Hitler ve Goebbels'in intihar ettiklerini söyledi ve Chuikov tamamen teslim olmalarını talep etti.[6]

Vasili Çuykov ve Sokolovsky, Weidling'in mücadeleyi bırakma emrini yazılı olarak bildirmesi istedi. Weidling tarafından yazılan belge, Berlin'i hâlen savunmaya çalışan askerlere şöyle okundu: "

30 Nisan 1945'te, Führer intihar etti ve böylece ona sadakat yemini etmiş olanları terk etti. Führer'in emrine göre, mühimmatınızın tükendiği ve yine direncimizin anlamsız hale getirdiği genel duruma rağmen Alman askerleri Berlin için savaşmaya devam edecekti. Direnişin derhal kesilmesini emrediyorum. Savaşmaya devam ettiğiniz her saat, Berlin'deki ve yaralılarımızın sivillerinin acısını uzatır. Sovyet kuvvetlerinin başkomutanıyla birlikte derhal savaşmayı bırakmanızı emrediyorum. WEIDLING, Eski Berlin Savunma Komutanı Alman Ordusu Topçu Generali[6]

Weidling ile Vasili Çuykov arasındaki toplantı 2 Mayıs 1945 günü saat 8.23'te sona erdi.[7]

Savaş sonrası

Sovyet güçleri savaş esiri olarak Weidling'i gözaltına aldı ve Sovyetler Birliği'ne götürüldü. Almanya'ya hiç dönemedi. Başlangıçta Moskova'daki Butyrka ve Lefortovo hapishanelerinde tutuldu. 27 Şubat 1952'de Moskova'da bir Sovyet askeri mahkemesi tarafından Sovyetler Birliği'nin işgali sırasında işlenen savaş suçlarından dolayı 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[8] Weidling tarafından tüm hasta insanları Belarus'taki Ozarichi'de "tifüs kampları" na toplamak için XVI. Kolordusu'na emir vermesi yüzünden çoğu insan öldü ya da idam edildi. Diğer suçlarında, Weidling'in sorumluluğu altındaki Alman birlikleri tarafından Sovyet vatandaşlarının kitlesel olarak infaz edilmeleri de vardı ve bunu inkâr etmedi. 1955'te 64 yaşında KGB'nin gözaltındaki Vladimir'deki Sovyet esir kampında kalp krizinden öldü. Hapishane mezarlığında işaretsiz bir mezara gömüldü. 16 Nisan 1996 tarihinde, Rusya Federasyonu Askeri Başsavcılığı, Weidling'in rehabilite dışı olduğunu ilan etti.

Kaynakça

  • Helmuth Weidling İngilizce Wikipedia maddesi
  • Hitler Kitabı Sh:446, Yazarlar: Henrik Eberle / Matthias Uhl (ed.)
  • Berlin: The Downfall 1945 - Antony Beevor. Viking-Penguin Books. ISBN 0-670-88695-5

İlgili dokümanlar

  • Çöküş (Der Untergang), 2004 yapımı Alman filmi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Walter Model</span> Nazi Almanyasında Generalfeldmarschall

Otto Moritz Walter Model, Alman mareşal. II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Doğu Cephesi'nde ve batıda savaşın ikinci yarısında yaptığı savunma savaşları ile bilinir. Wehrmacht'ın en iyi savunma taktiklerinin ismi olmuştur. Agresif bir panzer komutanı olmasına rağmen, iyi savunma savaş uygulayıcısı olarak tanındı. 9. Ordu'nun başında iken 1941-1942'deki yaptığı savunma savaşları sayesinde onun başarısı gelecekteki kariyerini belirledi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Krebs</span> Nazi Almanyası Heer Genelkurmay Başkanı

Hans Krebs, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Piyade Generali ve OKH başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Burgdorf</span> Nazi Almanyasında Piyade Orgenerali

Wilhelm Emanuel Burgdorf, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda komutan ve kurmay subay olarak görev yapan bir Alman generaliydi. Ekim 1944'te Burgdorf, Ordu Personel Ofisi şefi ve Adolf Hitler'in baş emir subayı rolünü üstlendi. Bu sıfatla Mareşal Erwin Rommel'in intihara zorlanmasında rol oynamıştır. Burgdorf, Berlin Muharebesi'nin sonunda 2 Mayıs 1945'te Führerbunkerde intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">41. Panzer Kolordusu</span> Vikimedya liste maddesi

41. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'na bağlı bir tank kolordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Georg-Hans Reinhardt</span>

Georg-Hans Reinhardt, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda 3. Panzer Ordusu ve Merkez Ordular Grubu Komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

Yukarı Silezya Taarruz Harekâtı II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mareşal Konev kuvvetlerinin giriştiği bir genel taarruz harekâtıdır. Bu Sovyet taarruzu, Alman kuvvetlerinin Yukarı Silezya'nın büyük bir bölümünden geri çekilmelerine yol açmıştır.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

Halbe Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir çatışmadır. General Theodor Busse komutasındaki Alman 9. Ordu'sunun, Berlin Harekâtı sırasında Sovyet kuvvetlerince bir savaş gücü olarak imha edilmesiyle sonuçlanan muharebedir, 24 Nisan - 1 Mayıs 1945 tarihleri arasında yer almıştır.

Rudolf Weiß, Bir Alman subayı, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, Ordu'nun Personel Dairesi şefi'nin özel avukatıydı. Nisan 1945'te Führerbunker'de konuşlandırıldı.

Hans Refior, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda görevli bir subaydı. Refior, Berlin şehri üzerindeki Sovyet kuvvetlerinin son saldırısı sırasında "Berlin Savunma Alanı" nın son iki Alman komutanı tarafından görevlendirildi.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

Ewald Lindloff, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945'te Führerbunker'de bulunan bir Waffen-SS subayı idi. Hitler'in cesedini elden geçirmekle görevlendirildi. Lindloff, daha sonra Berlin'de ağır ateş altında Weidendammer Köprüsü'nü geçerken 2 Mayıs 1945'te patlak veren olay sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Reymann</span> Alman general

Hellmuth Reymann, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı. Reymann, Berlin şehri üzerindeki Sovyet kuvvetlerinin son hücumunda Berlin Savunma Alanının son komutanlarından biriydi.