İçeriğe atla

Helmuth Reymann

Helmuth Reymann
Doğum24 Kasım 1892
Ölüm8 Aralık 1988
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya
MeslekAsker

Hellmuth Reymann (24 Kasım 1892 – 8 Aralık 1988), II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı. Reymann, Berlin şehri üzerindeki Sovyet kuvvetlerinin son hücumunda Berlin Savunma Alanının son komutanlarından biriydi.

İkinci Dünya Savaşı

1 Ekim 1942'den 1 Ekim 1943'e kadar, Ordu Grubu Kuzey'in bir parçası olarak 212. Piyade Bölüğü'ne komuta etti. 1 Ekim 1943'ten 1 Nisan 1944'e kadar 13'üncü Hava Kuvvetleri Saha Birliğine komuta etti. Reymann'ın tümeni Leningrad'dan çekilirken ağır kayıplara uğradı ve Nisan 1944'te dağıldı.

1 Nisan 1944'ten 18 Kasım 1944'e kadar, 11. Piyade tümenine komuta etti. Ekim 1944'te Reymann'ın tümeni Kurlandiya cephesi'nde kuşatılmıştı ve onun yerine General Gerhard Feyerabend geçti.

Berlin, 1945

Mart 1945'te Reymann, Berlin Savunma Alanının komutanı olarak atandı ve General Bruno Ritter von Hauenschild'in yerine geçti. Reymann,Berlin'e gelincece selefi von Hauenschild'ten neredeyse hiçbir miras alamadığını gördü. Reymann, Hitler ve Joseph Goebbels'in herhangi bir mağlubiyetci konuşmanın derhal yürütüleceğine karar verdiğini fark etti. Şehrin içinde kalan sivil nüfusu tahliye etmek için herhangi bir plan hazırlanmadı.

Hellmuth Reymann, Berlin'de Volkssturm'un siperlerini teftiş ediyor.

21 Nisan itibarıyla Joseph Goebbels, Berlin Reich Komiseri olarak "silah taşıyabilen hiçbir insan Berlin'i terketmemelidir" emri verdi.

Hem Wilhelm Burgdorf hem de Goebbels, Reymann'ın komutadan alınması gerektiği ile ilgili Hitler'i ikna ettiler. 22 Nisan'da Hitler, Reymann'ı yenilgiye uğradığı için yerine yeni teşvik edilen Başkomutan Ernst Kaether'i getirdi. Kaether, Alman Ordusunun (Heer) baş siyasi komiserinin eski Genel Sekreteri idi. Ancak, Kaether komutan olamadı ve emirler ertesi gün iptal edildi. Bütün bunların sonucunda, ilk Sovyet Ordusu birimleri Berlin banliyölerine girince kentin savunmalarını koordine edecek bir Alman komutanı yoktu.

Bir gün sonra, 23 Nisan'da Hitler tekrar fikrini değiştirdi ve Berlin Savunma Alanının yeni komutanı olan Topçu Generali (General der Artillerie) Helmuth Weidling'i göreve atadı. Weidling, Berlin'in savunmalarının komutasında kaldı ve sonunda 2 Mayıs'ta kenti Sovyet Generali Vasily Chuikov'a teslim etti.

Spree Ordu Grubu

Berlin Savunma Bölgesinin komutanı olarak görevden alınmasının ardından Reymann, Potsdam yakınlarındaki zayıf bir tümene kavuştu. Tümen, kuşkulu bir atama ile "Spree Ordu Grubu" adını aldı.[1] Reymann'ın birimi o zaman güçlü Sovyet Kırmızı Ordu güçleri nedeniyle Potsdam'ın hemen güneyinde General Walther Wenck birimi ile bağlantı kuramadı.[2] 28/29 Nisan tarihlerinde Wenck'in 12. Ordusu, Reymann'ın yaklaşık 20.000 askerinin Elbe'ye giden dar yoldan kaçması için Beelitz çevresini açık tutmayı başardı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Beevor 2002, s. 268.
  2. ^ Beevor 2002, s. 353.
  3. ^ Beevor 2002, s. 377.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kış Fırtınası Harekâtı</span>

Kış Fırtınası Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stalingrad Muharebesi sonucunda kuşatılan Mihver kuvvetleri kurtarmak için girişilen bir Alman taarruz harekâtıdır. Taarruz, 12 - 23 Aralık 1942 tarihleri arasında esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu tarafından yürütülmüştür. Kızıl Ordu 19 ve 20 Kasım 1942 tarihlerinde başlattığı bir karşı taarruzla (Uranüs Harekâtı Stalingrad'daki Mihver kuvvetleri kuşatmıştı. Hitler'in kararıyla, esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu'nun takviye edilmesiyle oluşturulan Don Ordular Grubu, dışarıdan bir yarma hareketiyle Kızıl Ordu kuşatmasına saldırmıştır. Stalingrad'da kuşatılmış bulunan Mihver kuvvetleri General Friedrich Paulus komutasında yeniden tertiplenirken Don Ordular Grubu da General von Manstein komutasına verilmişti. Don Ordular Grubu, B Ordular Grubu yerine geçtiği için aslında bütün bu teşkiller Mareşal von Manstein emrindedir. Bu arada Stavka, Kafkasya'da petrol sahalarını ele geçirmek için muharebe halindeki A Ordular Grubu'nu, geri çekilme hattını keserek tecrit etme planları içindedir. Bu harekât planına Satürn Harekâtı kapalı adı verilmiştir. Stalingrad'da kuşatılmış birliklerin, Kurtarma harekâtına kadar ikmali için tek çözüm Luftwaffe'nin hava köprüsüyle ikmal sağlamasıydı. Luftwaffe bu görevi yerine getirmekte başarısız oldu. Bu durumda, başarılı bir yardım hareketi ancak mümkün olduğunca erken başlarsa, işe yarar olabileceği açıkça ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Werner Kempf</span>

Werner Kempf, Alman panzer subayı ve Nazi Almanyası'nın panzer generali.

<span class="mw-page-title-main">Hans Krebs</span> Nazi Almanyası Heer Genelkurmay Başkanı

Hans Krebs, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Piyade Generali ve OKH başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Jürgen von Arnim</span>

Hans-Jürgen von Arnim, Almanya'nın süvari subayı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper-Karpatlar Taarruzu</span>

Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">41. Panzer Kolordusu</span> Vikimedya liste maddesi

41. Panzer Kolordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'na bağlı bir tank kolordusudur.

Vitebsk - Orşa Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı yaz genel taarruzu Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır ve genelde Bagration Harekâtı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Belostok Taarruzu</span>

Belostok Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı yazında başlattığı Beyaz Rusya Stratejk Taarruz Harekâtı'nın üçüncü ve son bölümünde girişilen bir taarruzdur ve genellikle Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Halbe Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir çatışmadır. General Theodor Busse komutasındaki Alman 9. Ordu'sunun, Berlin Harekâtı sırasında Sovyet kuvvetlerince bir savaş gücü olarak imha edilmesiyle sonuçlanan muharebedir, 24 Nisan - 1 Mayıs 1945 tarihleri arasında yer almıştır.

Gerhard Boldt, II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı deneyimler hakkında kitap yazmış olan Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı.

Hans Refior, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda görevli bir subaydı. Refior, Berlin şehri üzerindeki Sovyet kuvvetlerinin son saldırısı sırasında "Berlin Savunma Alanı" nın son iki Alman komutanı tarafından görevlendirildi.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

Gustav Krukenberg Waffen-SS'in üst düzey üyesi; Nisan 1945'teki Berlin Savaşı'ndaki SS Tümeni Charlemagne ve SS Tümeni Nordland'in kumandanıydı. Krukenberg, Sovyet Kızıl Ordu birliklerine teslim olmasının ardından Sovyet mahkemesi tarafından mahkûm edilmiştir. 11 yıllık mahkûmiyetin ardından serbest bırakılmış ve 23 Ekim 1980'de Almanya'da ölmüştür.