İçeriğe atla

Helmut Hasse

Helmut Hasse
Doğum25 Ağustos 1898(1898-08-25)
Kassel, Hesse-Nassau, Prusya
Ölüm26 Aralık 1979 (81 yaşında)
Ahrensburg, Schleswig-Holstein, Batı Almanya
MilliyetAlman
Mezun olduğu okul(lar)Marburg Üniversitesi
Göttingen Üniversitesi
Tanınma nedeniİletken-ayrıştırıcı formülü
Eliptik eğriler üzerine Hasse teoremi
Hasse–Schmidt türevi
Kariyeri
DallarıMatematik
TezÜber die Darstellbarkeit von Zahlen durch quadratische Formen im Körper der rationalen Zahlen (1922)
Doktora
danışmanı
Kurt Hensel
Doktora öğrencileriCahit Arf
Wolfgang Franz
Hans-Wilhelm Knobloch
Paul Lorenzen
Curt Meyer
Peter Roquette
Otto Schilling
Oswald Teichmüller

Helmut Hasse (Almanca telaffuz: [ˈhasə]; 25 Ağustos 1898 – 26 Aralık 1979), Alman matematikçi. Cebirsel sayı teorisi (Algebraic Number Theory) konusunda çalışmalar yapan ve Sınıf alan teorisine (Class Field Theory) yaptığı katkılarla tanınan bilim insanı, Almanya'nın Kassel şehrinde doğmuş ve Ahrensburg kasabasında yaşamını yitirmiştir. Hasse aynı zamanda ünlü Türk matematikçi Cahit Arf'a Arf değişmezi'ni geliştirirken büyük destek ve katkıda bulunmuştur. Bundan dolayı birçok bilimsel kaynakta Arf değişmezi, Hasse-Arf teoremi veya Hasse-Arf değişmezi olarak karşımıza çıkar.[]

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

1910 cumartesi günü başlayan bir yıldır.

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Aumann</span> Matematiksel Ekonomist

Israel Robert John Aumann, 2005 yılı Nobel Ekonomi Ödülü sahibi İsrailli matematikçi ve ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">David Mumford</span> İngiliz-Amerikalı matematikçi

'David Bryant Mumford cebirsel geometri alanındaki çalışmalarıyla bilinen Fields Madalyası sahibi Amerikan matematikçidir. Daha sonradan bilgisayar görü ve örüntü kuramı üzerine çalışmalarıyla ismini duyurmuştur. Halen Brown Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Arf değişmezi</span>

Arf değişmezi, Cahit Arf'ın matematik alanında yaptığı dünyaca kabul görmüş matematiksel değerdir. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılması üzerine yaptığı çalışmada bulduğu formüldür.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Clausius</span>

Rudolf Julius Emanuel Clausius, termodinamik biliminin başlıca kurucularından kabul edilen Alman fizikçi ve matematikçidir. İsmi Ay krateri olan Clausius'a verilmiştir.

Bu liste; kayda değer Türk mucit, bilgin, kâşif ve bilim insanlarının isim ve uzmanlık alanlarını içermektedir.

Selma Soysal, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerinden.

<span class="mw-page-title-main">Emmy Noether</span> Soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkılarıyla bilinen Alman Yahudi kadın matematikçi (1882-1935)

Emmy Noether, soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkılarıyla bilinen bir Alman matematikçidir. Pavel Alexandrov, Albert Einstein, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Norbert Wiener ve daha birçok kişi tarafından halka, alan ve cebir teorilerinde devrim yaratan, tarihin en önemli matematikçilerinden biri olarak nitelendirilmiştir. Noether teoremi, simetri ile korunum yasaları arasındaki temel bağı açıklar.

<span class="mw-page-title-main">William Kahan</span> Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

William "Velvel" Morton Kahan, Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Sayısal yöntemlere yaptığı katkılardan ötürü 1989'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 1994'te ACM Fellow olan Kahan 2005'te ABD Millî Mühendislik Akademisi üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Tarjan</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi

Robert Endre Tarjan, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Çizge kuramına yaptığı katkılarla tanınan Tarjan Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Tarjan 1982'de Nevanlinna Ödülü'nü, 1986'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda bilim</span>

Bizans bilimi İslâm dünyası ile Rönesans İtalyası arasında klâsik bilginin aktarımında, ayrıca İslam biliminin Rönesans İtalyası'na aktarımında bir köprü görevi görmüştür. Zengin tarih yazımı geleneği sanatta, mimaride, edebiyatta ve teknoloji gelişiminde eski klasik bilgilerin kullanılmasını mümkün kılmıştır. Bizanslılar pek çok teknolojik gelişmenin öncüsüdür. Bizans bilimi aslında klasik bilimdi. İlk Çağ Yunan felsefesi ve metafizik ile yakından bağlantılıydı.

Atinalı Theaetetus, muhtemelen Atina deme Sunium'lu Euphronius'un oğlu olan Yunan matematikçi. Başlıca katkıları, Öklid'in Elemanlar Kitabı X 'da yer alan irrasyonel uzunluklar üzerineydi ve tam olarak beş normal dışbükey çokyüzlü olduğunu kanıtlıyordu. Sokrates ve Platon'un bir arkadaşı ve Platon'un adını taşıyan Sokratik diyaloğunun ana karakteridir.

Mathematics Genealogy Project (MGP), matematikçilerin akademik soyağacı için web tabanlı bir veri tabanıdır. 31 Aralık 2021'e kadar, araştırma düzeyinde matematiğe katkıda bulunan 274.575 matematik bilimcisi hakkında bilgi içeriyordu. Tipik bir matematikçi için proje girişinde mezuniyet yılı, tez başlığı, alma mater, doktora danışmanı ve doktora öğrencileri bulunur.

John Joseph O'Connor, 31 Temmuz 1945'te Luton, Birleşik Krallık'ta doğdu. İngiltere'de University of St Andrews'da profesör olarak görev yapmış olan bir İngiliz matematikçidir. St Andrews'de kırk yıl geçirdikten sonra 2010 yılında görevinden emekli olmuştur.