İçeriğe atla

Hello, Dolly! (film)

Hello, Dolly!
YönetmenGene Kelly
YapımcıErnest Lehman
SenaristErnest Lehman
UyarlamaHello, Dolly!
–Michael Stewart
The Matchmaker
Thornton Wilder
Einen Jux will er sich machen
–Johann Nestroy
A Day Well Spent
–John Oxenford
OyuncularBarbra Streisand
Walter Matthau
Michael Crawford
Louis Armstrong
MüzikJerry Herman (music and lyrics)
Score adaptation:
Lennie Hayton
Lionel Newman
Görüntü yönetmeniHarry Stradling
KurguWilliam Reynolds
StüdyoChenault Productions
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i16 Aralık 1969 (1969-12-16)
Süre148 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$25 milyon
Hasılat$26 milyon (theatrical rental)
Filmin fragmanından bir kare

Hello, Dolly! 1964 tarihli Broadway oyununa dayanan 1969 Amerika yapımı müzikal romantik komedi filmidir. Gene Kelly tarafından yönetilen film, Ernest Lehman tarafından yazıldı. Filmin başrollerini Barbra Streisand, Walter Matthau, Michael Crawford, Danny Lockin, Tommy Tune, Fritz Feld, Marianne McAndrew, EJ Peaker ve Louis Armstrong paylaştı. Filmde Armstrong'un seslendirdiği şarkı Mayıs 1964'te bir numaralı single oldu.[1] Film, güçlü iradeli bir çöpçatan Dolly Levi'nin cimri "tanınmış, evlenmemiş yarım milyoner" Horace Vandergelder'a bir eş bulmak için Yonkers, New York'a gidişinin hikâyesini anlatır.

16 Aralık 1969'da 20th Century Fox tarafından vizyona sokulan film, En İyi Sanat Yönetmenliği, En İyi Müzik ve En İyi Ses dallarında üç Akademi Ödülü kazandı ve En İyi Film dahil olmak üzere dört Akademi Ödülü'ne daha aday gösterildi. Film zarar etmese de ticari bir başarı elde edemedi.[2][3]

Oyuncu kadrosu

  • Barbra Streisand - Dolly Levi
  • Walter Matthau - Horace Vandergelder
  • Michael Crawford - Cornelius Hackl
  • Marianne McAndrew - Irene Molloy
  • E. J. Peaker - Minnie Fay
  • Danny Lockin - Barnaby Tucker
  • Joyce Ames - Ermengarde Vandergelder
  • Tommy Tune - Ambrose Kemper
  • Judy Knaiz - Gussie Granger; Ernestina Semple
  • David Hurst - Rudolph Reisenweber
  • Fritz Feld - Fritz, German waiter
  • Richard Collier - Joe
  • J. Pat O'Malley - Polis
  • Louis Armstrong - Orkestra şefi
  • Scatman Crothers - Porter (adı geçmedi)
  • Tucker Smith (adı geçmedi) - Dansçı
  • Jennifer Gan (adı geçmedi) - Miss Bolivia

Ödüller

Ödül Kategori aday(lar) Sonuç
Akademi Ödülleri [4]En iyi filmErnest Lehman Adaylık
En İyi Sanat YönetimiJohn DeCuir, Jack Martin Smith, Herman A. Blumenthal, Walter M. Scott, George James Hopkins ve Raphaël Bretton Kazandı
En İyi SinematografiHarry Stradling (ölümünden sonra adaylık)Adaylık
En İyi Kostüm TasarımıIrene Sharaff Adaylık
En İyi KurguWilliam H. Reynolds Adaylık
En İyi Müzik – Orijinal veya UyarlamaLennie Hayton ve Lionel Newman Kazandı
En İyi SesJack Solomon ve Murray Spivack Kazandı
Amerikan Sinema Editörleri ÖdülleriEn İyi Kurgu Filmi William H. Reynolds Kazandı
İngiliz Akademisi Film Ödülleri [5]Başrolde En İyi Erkek OyuncuWalter MatthauAdaylık
Başrolde En İyi Kadın OyuncuBarbra StreisandAdaylık
En İyi Sanat Yönetimi John DeCuir Adaylık
En İyi SinematografiHarry Stradling Adaylık
Amerika Yönetmenler Birliği Ödülleri Sinema Filmlerinde Üstün Yönetmenlik Başarısı Gene KellyAdaylık
Altın Küre Ödülleri En İyi Film – Müzikal veya KomediAdaylık
Sinema Filminde En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal veya KomediBarbra Streisand Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Sinema FilmiMarianne McAndrew Adaylık
En İyi Yönetmen – Sinema FilmiGene Kelly Adaylık
En Umut Veren Yeni Oyuncu – KadınMarianne McAndrew Adaylık

Kaynaklar

  1. ^ Bronson, Fred. The Billboard Book of Number 1 Hits (2003), Billboard Books, 0-8230-7677-6
  2. ^ The Films of Barbra Streisand (İngilizce). Citadel Press. 2000. ss. 54-64. ISBN 9780806519548. 11 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  3. ^ "Hello, Dolly! (1969) – Articles". TCM database. Turner Classic Movies. 14 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2013. 
  4. ^ "The 42nd Academy Awards (1970) Nominees and Winners". oscars.org. 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2011. 
  5. ^ "BAFTA Awards (1970)". British Academy of Film and Television Arts. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

24 Eylül, Miladi takvime göre yılın 267. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 98 gün vardır.

21 Eylül, Miladi takvime göre yılın 264. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 101 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Janet Jackson</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Janet Damita Jo Jackson veya bilinen adıyla Janet Jackson, Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı, aktris ve dansçı. Popüler kültürün önde gelen isimlerinden biri olan sanatçı, sonik olarak yenilikçi, toplumsal bilinci yüksek ve cinsel olarak kışkırtıcı kayıtlarının yanında özenli sahne gösterileriyle bilinir.

<i>8½</i> film

8+12 (İtalyanca: İtalyanca: Otto e mezzo, yönetmenliğini Federico Fellini'nin, senaristliğini Fellini'yle beraber Tullio Pinelli, Ennio Flaiano ve Brunello Rondi'nin yaptığı 1963 yapımı İtalyan gerçeküstücü komedi-drama film. Marcello Mastroianni, bir bilimkurgu filmi çekmekle görevlendirildiği sırada bir ilham kriziyle mücadele eden ünlü İtalyan yönetmen Guido Anselmi karakterini canlandırır. Görüntü yönetmeni Gianni Di Venanzo tarafından siyah-beyaz çekilen filmin müzikleri Nino Rota, kostüm ve sahne tasarımları Piero Gherardi tarafından üstlenildi.

<span class="mw-page-title-main">Kara film</span>

Kara film, öncelikle, kahramanlarını çürümüş ve itici algılanabilecek bir dünyanın içine yerleştiren Hollywood suç filmlerini tanımlamak için kullanılan bir sinema terimidir. Hollywood'un klasik kara film dönemi, 1940'ların başından 1950'lerin sonuna kadar uzanır. Bu dönemin az ışıklı, siyah beyaz çekilmiş kara filmleri, Alman Dışavurumcu sinemasından etkilenmiştir. Diğer taraftan ilk örnek teşkil eden hikâyeler ve klasik kara filmlere yönelik tutum, Büyük Bunalım döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan suç filmlerinden doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Raoul Walsh</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1887 – 1980)

Raoul Walsh Amerikalı sinema yönetmeni, oyuncu, yapımcı ve senarist.

En İyi Orijinal Şarkı Akademi Ödülü her yıl Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından film sektöründe çalışan insanlara verilir. Ödül, bir film için en iyi özgün şarkıyı yapmış şarkı yazarlarına sunulur. Şarkıyı seslendiren kişinin şarkının yapımında adı geçmiyorsa, Akademi Ödülü'nde de geçmez.

Bu Oskar ilk olarak siyah-beyaz ve renkli filmlerin ayrı olarak değerlendirildiği 1948 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Yapım Tasarımı Akademi Ödülü</span>

En İyi Prodüksiyon Tasarımı Akademi Ödülü, 1928'den günümüze kadar verilen Akademi Ödülü'dür.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü</span> ödül

En iyi film müziği akademi ödülü, 1934 yılından beri dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2011 Grammy Ödülleri</span>

53. Grammy Ödülleri 13 Şubat 2011'de, Staples Center, Los Angeles'ta gerçekleşen ödül töreni. CBS kanalında yayınlandı ve 26.6 milyon kişi tarafından izlendi. Televizyon yayının iki gün öncesinde yapılan törende Barbra Streisand MusiCares Person of the Year ödülünü kazanarak onurlandırıldı. 1 Eylül 2009 - 30 Eylül 2010'daki müzikal çalışmalar çerçevesinde belirlenen, toplam 109 kategorideki Grammy adayları 1 Aralık 2010'da açıklandı. Ödüllerin birçoğu yayın öncesinde Staples Center'ın yanındaki Los Angeles Convention Center kazananlara verildi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Grammy Ödülleri</span>

2012 Grammy Ödülleri 12 Şubat 2012'de, Staples Center, Los Angeles'ta yapılan CBS kanalında yayınlanan 54. Grammy Ödülü törenidir. Şovun sunuculuğunu LL Cool J yapmıştır. Son yedi yıldır ilk kez resmi bir sunucunun olduğu ilk törendir.

En İyi Şarkı Altın Küre Ödülü, ilk kez 1962 yılında verilmeye başlanan ve 1965 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak Hollywood Foreign Press Association tarafından verilen ödüldür. Ödül bir sinema filmi için özel olarak yazılmış şarkıların bestecilerine sunulmaktadır. Şarkıyı seslendiren sanatçı aynı zamanda besteciler arasında da yer almıyorsa ödül alamaz.

1970'ler sinema dönemine ait bazı önemli olayları içerir.

Kayda değer kadın film yönetmenlerinin listesi:

62. Grammy Ödülleri, 26 Ocak 2020'de Staples Center, Los Angeles'da gerçekleşti. 1 Ekim 2018'den 31 Ağustos 2019'a kadar olan tarih aralıklarındaki sanatçı performanslarında en iyi kayıtlar, kompozisyonlar, sanatçılar değerlendirildi. Toplamda 84 farklı kategorideki ödüller, Gayle King, Alicia Keys ve Bebe Rexha tarafından 20 Kasım 2019 tarihinde CBS This Morning'te açıklandı. Ödül töreninin sunumunu, 2019 Grammy Ödülleri'ndeki gibi yine Keys üstlendi. Lizzo, 8 adaylıkla en çok adaylığı gösterilen sanatçı olurken onu Billie Eilish ve Lil Nas X 6 adaylıkla izledi. Eilish ve yapımcı kardeşi Finneas, beşer ödülle geceden ayrıldı. Bununla birlikte Eilish, Yılın Kaydı, Yılın Albümü, Yılın Şarkısı ve En İyi Yeni Sanatçı ödüllerini alarak 1981'de Christopher Cross'tan sonra aynı anda ödülleri toplayan ilk kişi oldu.

Bu liste, Billboard dergisinin haftalık pop single listelerinde bir numaraya ulaşan kayıt sanatçılarının bir listesidir. Bu liste 1 Ocak 1955 tarihli sayıdan günümüze kadar uzanıyor. Billboard Hot 100'ün oluşturulmasından önce, Billboard dört haftalık single listesi yayınladı: "Best Sellers in Stores", "Most Played by Jockeys", "Most Played in Jukeboxes" ve "The Top 100" Hot 100 listesi, 9 Ağustos 1958 tarihli sayıyla başladı ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki standart müzik listesini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fletcher Henderson</span> Amerikalı aranjör, besteci ve piyanist (1897 – 1952)

James Fletcher Hamilton Henderson Amerikalı bir piyanist, grup lideri, aranjör ve bestecidir, big band caz ve swing müziğinin gelişiminde önemli bir figürdür. Henderson, oldukça üretken siyah müzik aranjörlerinden biriydi ve Duke Ellington ile birlikte caz tarihinin en etkili aranjör ve grup liderlerinden biri olarak kabul edilir. Henderson'ın etkisi çok büyüktür. Dixieland ve hareketli dönemler arasındaki boşluğun kapatılmasına yardımcı oldu. "Smack" Henderson olarak da bilinir..

41. Akademi Ödülleri, Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da yapılan ilk ödül töreniydi ve 14 Nisan 1969'da verildi. 11. Akademi Ödülleri'nden bu yana ilk kez bir tören ev sahibi olmadan yapıldı.