İçeriğe atla

Hellim

Hellim
Ülke(ler)Kıbrıs
TürüPeynir
Ana malzemelerKoyun, keçi veya inek sütü
ÇeşitleriTaze

Hellim (Yunanca: χαλούμι; Arapça: حلوم, ḥallūm), Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir.[1] Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.[2]

Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur.[1] İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklıdır, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur.[3] Bazen, bu üç farklı hayvanın sütü karışıtırılarak hellim yapımında kullanılır.[4][5]

Etimoloji

Izgarada hellim (bu resimde üzerinde nane de bulunmaktadır)

Türk Dil Kurumu Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü, hellim sözcüğünün anlamını "Bir çeşit peynir." olarak vermekte ve bu sözcüğün bu anlamda Kıbrıs'ın yanı sıra Adana'da da kullanıldığını belirtmektedir.[6] Mısır'da ise hâlûm adında bir peynir türü bulunur. Bu peynir türü taze, salamura edilmiş veya baharatlanmış olarak yenir.[7]

Kullanım alanları

Hellim, makarnanın üzerine lezzet vermesi için serpiştirilir.[8]

Tarihçe

Hellim, Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilmektedir.[9]

Türkiye'de yayılması 20. yüzyılda gerçekleşmiştir.[10]

Ekonomi

Kıbrıs

Hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.[2] Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki hellim üretimi son yıllarda büyük artış göstermiştir. Ülkenin ihraç ettiği tarımsal ürünler arasında %27'lik bir pay tutan hellim, ülkenin en çok ihraç ettiği tarımsal üründür.[9] Orta Doğu'da ve Kıbrıs kökenli insanların yaşadığı her yerde popüler bir peynir türüdür.[11]

Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, 2007 yılında, hellimi "Halloumi" adı altında tescilletmek için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulunmuştur.[12][13] Bu başvuru, 2010 yılının Temmuz ayında reddedilmiştir.[14] 7 Temmuz 2010'da ise, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Kuzey Kıbrıs'a tescillenmiştir.[15]

2008'den beridir her yıl, Geçitkale Belediyesi tarafından "Geçitkale Hellim Festivali" düzenlenmektedir.[16] Bu festivalde "En Lezzetli Taze Hellim Yarışması"[17] ve "Hellim Güzellik Yarışması"[18] gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Diğer

Günümüzde Orta Doğu'da da pek çok ülke hellim üretmektedir.[19] 1999 yılında ABD'de, 2000'de Yunanistan'da ve 2002'de ise Avrupa Birliği'nde ticari marka olarak bazı firmalara tescillenmiştir.[20]

Hellim, aynı zamanda Alman Gazi firması tarafından da üretilmektedir.[21] Bunun dışında, sanayi ürünü olan hellimler, Almanya da Türkler, Yunanlar ve Araplara ait olan bakkaliyelerde ve bazı süpermarketlerde mevcuttur.[22]

Besin değerleri

100 gramlık bir ticari olarak üretilmiş hellimde, aşağıdaki besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Yağ26/70 g[11][23]
Karbonhidrat1.8 g[23]
Protein22 g[11]
Kalsiyum700–794 mg[11]
Enerji322 kcal[23]

Hellim içerdiği yüksek miktardaki kalsiyum ve proteinle, bu mineraller bakımından zengindir. Yine de, içeriğindeki yüksek miktardaki yağ ve 100 gram başına 90 ila 100 miligramlık kolestrolla, bunlara bağlı hastalıkları olanları dikkatli olarak tüketmesi gereklidir.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b 2006 Northern Cyprus Tourist Guide. KKTC Turizm Bakanlığı. s. 262. 
  2. ^ a b "Ülkede hayvan kalmadı". Kıbrıs. 9 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2010. 
  3. ^ Türk Halk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yay., No: 3, s: 71- 73, Ankara, 1993[]
  4. ^ A. Kelei, Y. Doğruer, G. Uçar, A. Güner (Ağustos 2003). "Preacidification treatments of milk used in Halloumi cheese manufacture". Acta Alimentaria. Cilt 32. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. 
  5. ^ Robinson, R. K., Haddadin, M. S. Y. & Abdullah, B. M. (1991): Halloumi cheese - some aspects of manufacture and quality. Suid-Afrikaanse-Tydskrifvir-Suiwelkunde, 23, 61-64.
  6. ^ "Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü - hellim". Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 3 Ekim 2010. []
  7. ^ Oxford Companion to Food, s.v. haloumi
  8. ^ Türkiye Millî Folklor Araştırma Dairesi (1982). Türk Mutfağı sempozyumu bildirileri. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı. s. 163. 
  9. ^ a b P. Papademas (2006). Brined cheeses - Halloumi cheese (İngilizce). Wiley-Blackwell. s. 117. ISBN 9781405124607. 
  10. ^ Özemre, Ahmed Yüksel. Hasretini çektiğim Üsküdar. s. 118. 
  11. ^ a b c d e P. Papademas (2006). Brined cheeses - Halloumi cheese (İngilizce). Wiley-Blackwell. s. 135. ISBN 9781405124607. 
  12. ^ "Hellimin Türkçesi'nde Geç Kalmadık". Star Kıbrıs. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. 
  13. ^ Application for the name ‘halloumi’ to go to EU in early 2007, Cyprus Mail archive article - Saturday, September 2, 2006
  14. ^ "Hellim dosyası AB'den geri döndü". Star Kıbrıs. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. 
  15. ^ "Hellim peyniri Kuzey Kıbrıs'a tescillendi". Sabah Gazetesi. 13 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2010. 
  16. ^ "III. Geleneksel Hellim Festivali". Geçitkale Belediyesi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. []
  17. ^ "Geçitkale Belediyesi En Lezzetli Taze Hellim Yarışması". Geçitkale Belediyesi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. []
  18. ^ "Geçitkale Belediyesi II. Hellim Güzellik Yarışması (Miss 2009 Hellim Güzeli)". Geçitkale Belediyesi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. []
  19. ^ Robinson, R. K. – Tamime, A. Y. (1991). Feta and Related Cheeses. Woodhead Publishing. s. 144. ISBN 1855732785. Halloumi is a semi-hard to hard, unripened cheese that, traditionally, is made from either sheep's milk or goat's milk or a mixture of the two. Although the cheese has its origins in Cyprus, it is widely popular throughout the Middle East, and hence many countries have now become involved with its manufacture. 
  20. ^ Papademas 2006, sf. 118
  21. ^ "Gazi Kataloğu" (PDF). Garmo AG. 2 Haziran 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2010. 
  22. ^ Lenia ve Barnim Heiderich: Zyprisch kochen. Edition diá, Berlin 1992. ISBN 3-905482-65-7
  23. ^ a b c "Nutritional information on halloumi cheese". Alambra Süt Ürünleri. 24 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Baklava</span> şerbetli bir Türk tatlısı

Baklava Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa tatlısı</span> Türk mutfağından şerbetli peynir ve hamur tatlısı

Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı 18.06.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çeçil</span> Doğu Anadolu (Erzurum) ve Doğu Karadeniz (Trabzon) yörelerine özgü peynir

Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir. Sodyum oranı diğer peynirlere oranla daha yüksektir, küflendikten sonra da yenilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Künefe</span> bir çeşit tatlı

Künefe, kıyılmış filo hamuru, veya alternatif olarak ince irmik hamuruyla yapılan, şeker bazlı şurupla beslenen ve tipik olarak peynir veya pıhtılaşmış krema, fıstık veya fındık gibi diğer malzemelerin dahil edilmesiyle yapılan, geleneksel bir Ortadoğu tatlısı. Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz peynir</span> genellikle az yağlı, beyaz renkli peynir

Beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan beyaz renkli bir Türk peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşar</span> Türk koyun sütü peyniri

Kaşar, koyun, inek veya keçi sütünden yapılan sarı renkli sert bir peynirdir. Türkiye ve Yunanistan'da yenir.

<span class="mw-page-title-main">Tulum peyniri</span> Türk peyniri

Tulum peyniri, tulum içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Taşpınar, Lefke</span> Kuzey Kıbrısta köy

Taşpınar veya Angolem, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'ne bağlı olan köy. Angolæmi ve Angolœmi olarak da bilinmektedir. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt</span> Sütün bakteriyel fermantasyonu ile elde edilen besin

Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Ek olarak, diğer lactobacillus ve bifidobakteriler bazen yoğurdun kültürü sırasında veya sonrasında eklenir. Yoğurt katı veya sıvı (içme) kıvamında, şekerli, ekşi tatlarında, meyveli, sebzeli, çikolatalı, vanilyalı ve başka tatlarda mevcuttur. Bunun dışında da yoğurdun çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin; süzme yoğurt yaygın olarak meze yapımında kullanılmaktadır. Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü vardır, ayran, cacık ve keş bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sirene</span>

Sirene veya Sirenye; salamura tipli, Güneydoğu Avrupa, Balkan kökenli, beyaz bir ev peyniridir.

<span class="mw-page-title-main">Ezine peyniri</span>

Ezine tipi beyaz peynir veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi. Yumuşak veya orta-sert dokulu olarak sınıflandırılan Ezine, benzer özellikler gösterdiği Edirne peyniri ile birlikte Türkiye'de tüketilen en popüler beyaz peynir çeşitlerinden birini oluşturmaktadır. Peynir ismini Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Domuz sütü</span>

Domuz sütü, domuzlar tarafından üretilen ve genellikle domuz yavruları tarafından tüketilen bir süt. Yapısal açıdan inek sütüne benzer, ancak yağ oranı daha yüksektir ve daha suludur. Domuz sütü nadiren insan kullanımı için üretilir ve ticari olarak uygun bir ürün olarak kabul edilmez. Domuz sütünden peynir üretmek için, bazıları başarılı olmuş birkaç girişimde bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nablus peyniri</span>

Nablus peyniri veya nablusi Filistin'e özgü bir peynirdir. Adını ortaya çıktığı Nablus'tan alır. Genel olarak Batı Şeria'da yapılır. Ürdün'de de yaygındır. Genellikle koyun sütünden yapılsa da keçi sütünden de yapılabilir. Nablus peyniri beyaz ve dikdörtgendir. Mahlep ve damla sakızı ile tatlandırılır. Taze tüketilebilir veya yağda kızartılabilir. Künefe yapımında da kullanılır.

Künefe peyniri bir çeşit peynirdir. Künefe peyniri Hatay ilinde yapılmaktadır. Keçi veya inek sütünden üretilir. Tuzsuz bir peynir çeşididir. Görünüş olarak dil peynirine benzer fakat tat olarak farklıdır. Künefe peyniri beyaz renkli ve ısıtıldığında uzayan bir peynir çeşididir. Antakya Künefelik Peyniri 22.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Boşnak mutfağı, Batı ve Doğu etkileri arasında dengelenmiştir. Boşnak mutfağı, Orta Avrupa'nın yanı sıra Türk, Akdeniz ve diğer Balkan mutfaklarıyla yakından ilgilidir. Geleneksel yemeklerin çoğu yüzlerce yıldır aynı tarifle yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sepet peyniri</span>

Sepet peyniri, Akdeniz bölgelerine özgü bir peynir türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere, peynir geleneksel olarak yüzeyinde dokuma bir iz bırakan bir sepetin içinde şekillendirilir. Taze sepet peynirinin tuz tadı yoktur, kuru sepet peyniri ise hafif tuzludur.

<span class="mw-page-title-main">Koop Süt</span>

Koop Süt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde süt ve süt ürünleri üretip pazarlayan bir kooperatif şirketidir.