İçeriğe atla

Helisel konik yay

Helisel konik yaylar.

Helisel konik yay, daire veya dikdörtgen kesitli bir telin bir eksen etrafında konik şekilde sarılmasıyla imal edilen ve burulmaya zorlanan, helisel yaylar ailesinden bir yay çeşididir.

Helisel konik yaylar bası yayları olarak kullanılabilirler.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geometri</span> matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalı

Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen alt dalıdır. Yunanca Γεωμετρία "Geo" (yer) ve "metro" (ölçüm) birleşiminden türetilmiş bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İspinozgiller</span>

İspinozgiller (Fringillidae), ötücü kuşlar (Passeriformes) takımından 10–20 cm uzunluğunda, tohum yemeye uyarlanmış konik gagalı, yuvarlak kanatlı kuşları içeren kuş familyası. Tohumların dışında çeşitli bitkisel maddelerle ve ara sıra böceklerle beslenir, yeryüzünün hemen her yerindeki ormanlık ve çalılık alanlarda sürüler halinde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Çilek</span> Meyve

Çilek (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Apollonios (Pergeli matematikçi)</span> Konik kesitler üzerine yazılarıyla tanınan antik Yunan coğrafyacı ve astronom

Pergeli Apollonius, konik kesitler üzerindeki çalışmaları ile tanınan Antik Yunan geometri uzmanı ve astronom. Öklid ve Arşimet'in konuya katkılarından başlayarak, onları analitik geometrinin icadından önceki duruma getirdi. Elips, parabol ve hiperbol terimlerinin tanımları bugün kullanımda olanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Konikler</span> bir huniyi ve düzlemi kesiştirince oluşan eğri

Konik kesit, eliptik veya dairesel bir çift taraflı koninin, düzlemle kesitinden meydana gelen eğriler. Bunlar, çember, elips, parabol ve hiperboldür.

Redüktör, bir dönme hareketinin devir-tork oranını değiştiren dişli sistemidir. Vites kutularıyla birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanıdır. Yapısal bakımdan redüktörler, gövde içine yerleştirilmiş dişli çarklar, miller, yataklar gibi parçalardan oluşan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Disk yay</span>

Disk yay ya da tabak yay, konik disk şeklinde olan, darbeli çalışan sistemlerde art arda birbirini takip eden çok sayıda, cıvata bağlantılarında rondela olarak tek kullanılan, üzerine etki eden kuvvet sebebiyle eğilmeye zorlanan bası yayları ailesinden bir yay çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Helisel yay</span>

Helisel yay, daire veya dikdörtgen kesitli bir telin bir eksen etrafında silindirik ya da konik şekilde sarılmasıyla imal edilen ve burulmaya zorlanan bir yay çeşididir.

Kangal yay, daire veya dikdörtgen kesitli bir telin bir eksen etrafında silindirik ya da konik şekilde sarılmasıyla imal edilen, bir yay çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Çeki yayları</span>

Çeki yayları, kuvvetin uygulama şekline göre çekme kuvvetlerinin etkisinde kalan yaylardır. Helisel silindirik yaylar dışında kalan tüm yaylar bası yaylarıdır.Çeki yayları diye buna denir.

<span class="mw-page-title-main">Bası yayları</span>

Bası yayları, kuvvetin uygulama şekline göre basma kuvvetlerinin etkisinde kalan yaylardır. Helisel silindirik yaylar dışında kalan tüm yaylar bası yaylarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yay (makine elemanı)</span>

Yay, bir kuvvetin etkisi altında kaldığı zaman elastik şekil değiştirebilme özelliğine sahip mühendislik malzemelerinden imal edilen, bu şekil değiştirme esnasında enerji depolayabilen, kendisine etki eden kuvvetin etkisi kalktığı zaman eski şeklini kısmen veya tamamen alabilen ve bu sırada depolamış olduğu enerjinin bir kısmını geri verebilen, makine elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarmal</span>

Sarmal, burgu şekilli, üç boyutlu bir şekildir. Sarmal şekilli gündelik nesnelere örnek olarak silindirik yay, vida ve minare merdiveni gösterilebilir. Sarmallar biyolojide de yer alır, DNA molekülü birbirine sarılmış iki sarmaldan oluşur, çoğu proteinde de alfa sarmal olarak adlandırılan sarmal yapılar bulunur. Sıfat hali için sarmal kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Matkap</span> delik açan alet

Matkap veya delgi, temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (Ankara Teleferiği)</span>

T1 Teleferik Hattı, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde hizmet veren teleferik hattıdır. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 17 Haziran 2014 tarihinde Yenimahalle-Yunus Emre güzergâhında faaliyete geçmek üzere hizmete açılmıştır. 20 Mayıs 2015 tarihinde ise TRT Seyir ve Şentepe istasyonları açılmıştır. Hattın toplam 4 istasyonu bulunmaktadır. 106 kabin ile işletilmektedir. Toplam uzunluğu tek yönde 3,257 metredir. Bu mesafe ortalama 13,5 dakikada alınmaktadır. COVID-19 (Koronavirüs) önlemleri kapsamında hattın seferleri 21 Mart 2020 tarihinden itibaren geçici olarak durdurulmuştur. 8 Nisan 2022 tarihinde ise tekrar açılmıştır. Dava sonucunda hat, 26 Nisan 2024 tarihinde kapatılmıştır.

Yaşlı Aristaeus konik kesitleri üzerinde çalışan ve Öklid'in çağdaşı olan Yunan matematikçi.

Ascalonlu Eutocius, çeşitli Arşimet incelemeleri ve Apollonius'un Konikleri üzerine yorumlar yazan bir Yunan matematikçi.

Menaechmus, Alopeconnesus'ta ya da Trakya Chersonese'deki Prokonnesos'ta doğmuş, Platon'la olan arkadaşlığı ile tanınan, konik kesitlerini açık keşfiyle ve parabol ile hiperbol kullanarak küpü iki katına çıkarma problemine getirdiği çözümle tanınan eski bir Yunan matematikçi, geometri uzmanı ve filozof.

Cyreneli Nicoteles Cyrene'den bir Yunan matematikçi.

Perseus, Pergeli Apollonius tarafından incelenen konik kesitlere benzer şekilde spiral kesitler kavramını icat eden eski bir Yunan geometrici.