İçeriğe atla

Helikopter hücum gemisi

USS Tarawa (LHA-1) Haziran 1997'den itibaren aktif görev almakta.
San Diego, Kaliforniya limanına gelen USS America (LHA-6) havadan görünüşü, 15 Eylül 2014

Helikopter hücum gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LHA, ABD Donanması'nda yer alan "Tarawa" ve "America" sınıfı çok maksatlı helikopter taşıyıcı amfibi hücum gemilerinin tanımlanması amacıyla kullanılan sınıflandırmadır.

Bu gemilerin amacı, amfibi görev gücünün veya taarruz grubunun hızlı bir şekilde istenilen bölgeye intikal ettirilmesini sağlamaktır.[1]

Bu gemiler, uçak gemilerindeki gibi tam bir uçuş güvertesine sahip olacak şekilde inşa edilmişlerdir ve bünyelerinde saldırı helikopterleri bulundururlar. MV-22 Osprey gibi eğimli rotorlu uçakları ve AV-8 Harrier ve F-35B Lightning II gibi STOVL uçakları de bu gemilerde operasyonel olarak bulunabilir.[2]

Tarawa sınıfı LHA'lar, Deniz Piyadeleri'ne doğrudan gemiden karaya çıkarma yapmaya ek olarak helikopterle gemiden karaya çıkarma yapma imkânı sağlarlar.[1] Bu gemiler her iki yöntemle aynı anda verimli bir şekilde çıkarma yapmak için tasarlanmış ilk gemilerdi.

Yeni Amerika sınıfı gemilerinin ilk ikisi olan LHA-6 ve LHA-7, hem eski Tarawa -sınıf LHAs ve farklı LHDs havuzlu güverteye sahip olmalarıdır ; LHA-8 ve sonraki gemiler havuzlu güverteye sahiptir.[2] Havuzlu güverte içeren LHA'larda, çıkarma aracı, hava yastıklı çıkarma aracı (LCAC) ve diğer deniz taşıtları kullanılabilmektedir.

Çöl Kalkanı ve Çöl Fırtınası Operasyonları sırasında üç Tarawa Sınıfı LHA aktif olarak kullanıldı. O zamandan beri, LHA'lar ABD Deniz Kuvvetleri Irak ve Afganistan savaşlarında, 2004'teki tsunami sonrası insani destek sırasında kullanıldı.[1]

Gövde numarası Ad Hizmete giriş Kullanım dışı bırakılmış
Tarawa -sınıf
LHA-1 USS Tarawa 29 Mayıs 1976 30 Eylül 2009
LHA-2 USS Saipan 15 Ekim 1977 20 Nisan 2007
LHA-3 USS Belleau Ahşap 23 Eylül 1978 28 Ekim 2005
LHA-4 USS Nassau 28 Temmuz 1979 31 Mart 2011
LHA-5 USS Peleliu 3 Mayıs 1980 07 Nisan 2015
Amerika sınıfı
LHA-6 USS America 11 Ekim 2014 USS Amerika sınıfı gemiler orijinal beş Tarawa sınıfı LHA'nın yerini aldı
LHA-7 USS Trablus İnşaat halinde
LHA-8 USS Bougainville İnşaat halinde

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Amphibious Assault Ships (LHD/LHA)". US Navy. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  2. ^ a b "Fact File: Amphibious Assault Ships—LHD/LHA(R)". U.S. Navy. 10 Ocak 2017. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

USS <i>Franklin</i> (CV-13) Uçak gemisi

USS Franklin, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'ne ait bir uçak gemisidir. Essex sınıf uçak gemilerinin beşincisidir. Benjamin Franklin'den adını almıştır. 'Big Ben' lakaplı USS Franklin, II. Dünya Savaşında defalarca hasar gördüğü halde batmamış gemi olarak ünlüdür.

<i>Hyūga </i> sınıfı refakat gemisi

Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

<span class="mw-page-title-main">Amfibi hücum gemisi</span>

Amfibi hücum gemisi, çoğunlukla Amfibiler, Amfibik ya da popüler adı ile "Timsah Taşıma Gemisi" olarak adlandırılan bu gemiler savaş gemisi sınıfına girerler. Bu tip gemiler kara kuvvetlerinin çıkarma yapması için kullanılırlar ve kara kuvvetlerine lojistik destek sağladıkları gibi denizde bahri operasyonlarda kullanılırlar. Bu vesile ile hem karada hem de denizden gerçekleşen amfibik çıkartma harekâtlarında yoğun ihtiyaç duyulmaktadırlar. Bu tip gemilere Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından birçok operasyonda görev verilmiştir. 1970'lerin Tarawa Klas gemiler yerini 1989'da daha yeni ve modern olan Wasp Klas gemilere bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Hava Komutanlığı</span>

Deniz Hava Komutanlığı Kocaeli'nde bulunup Donanma Komutanlığı'na bağlıdır. 1914 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter gemisi</span> operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türü

Helikopter gemisi, operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türüdür. Helikopter gemilerinde, geminin büyük bir kısmını kaplayan ve uzunlamasına seyreden bir uçuş güvertesi bulunur. Bu gemilere örnek olarak İngiliz kraliyet donanmasındaki HMS Ocean, Sovyet Donanması'ndaki Moskva sınıfı veya Çin Donanması'ndaki Tipi 0891A örnek verilebilir. Bu gemilerde genellikle uçak depolanması için hangar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LHD</span> savaş gemisi tipi

LHD, Türkçeye havuzlu helikopter gemisi şeklinde yetersiz olarak çevrilen bünyesinde helikopterler bulunduran ve çıkarma araçları için havuzlu güverteye sahip çok amaçlı amfibi hücüm gemisi tipidir. ABD Donanması ve NATO bu terimi, bu tip gemileri tanımlarken gövde sınıflandırma sembolü olarak kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter taşıma gemisi</span>

Helikopter taşıma gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LPH, bazı donanmalar tarafından öncelikle helikopterler ve diğer VTOL özellikli uçaklar için bir kalkış ve iniş platformu olarak çalışmak üzere tasarlanmış amfibi hücum gemisi tipini belirtmek için kullanılan terimdir. Bu nedenle, bir tip gemiler helikopter gemisi olarak kabul edilirler.

<i>Juan Carlos I</i> (L-61)

Juan Carlos I, İspanya Donanmasında görev yapan çok amaçlı amfibi hücum gemisidir. Uçak gemisine benzer şekilde, gemi de STOVL operasyonları için bir ski jump özelliğine sahiptir ve AV-8B Harrier II saldırı uçağı ile donatılmıştır. Gemi adını İspanya eski Kralı I. Juan Carlos'tan aldı.

<span class="mw-page-title-main">Amfibiyen helikopter</span>

Amfibiyen helikopter, hem karadan hem de sudan inip kalkabilen bir helikopterdir. Amfibiyen helikopterler, amfibi olmayan herhangi bir helikopterle gerçekleştirilebilecek diğer görevlerin yanı sıra, hava-deniz kurtarma, deniz kurtarma ve oşinografi gibi çeşitli özel amaçlar için kullanılır. Amfibiyen helikopterler, uçan gemi gibi su geçirmez veya suya dayanıklı bir gövdeyle tasarlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Monitör (gemi)</span>

Monitör, ne hızlı ne de güçlü zırhı olan ancak orantısız şekilde büyük silahlar taşıyan nispeten küçük bir savaş gemisi türüydü. 1860'lardan itibaren kullanıma girdiler, Birinci Dünya Savaşı ve sınırlı kullanımla İkinci Dünya Savaşı'nda bazı donanmalar tarafından kullanıldılar. Daha sonra Vietnam Savaşı sırasında Birleşik Devletler Donanması tarafından kullanıldı. Brezilya Donanması'nın Parnaíba gemisi hizmetteki son monitördür.

<span class="mw-page-title-main">Nimitz sınıfı uçak gemisi</span>

Nimitz sınıfı, nükleer güçle çalışan 10 uçak gemisinin hizmet ettiği Birleşik Devletler Donanması sınıfıdır. Sınıfın öncü gemisi ismini Chester W. Nimitz'den almıştır. 1.092 fit toplam uzunluğu ve 100.000 İngiliz tonu ağırlığı ile Nimitz sınıfı gemiler, USS Gerald R. Ford 2017 yılında hizmete girene kadar inşa edilen en büyük savaş gemileriydiler.

USS <i>Bonhomme Richard</i> (LHD-6) Wasp Sınıfı Amfibi Hücum Gemisi

USS Bonhomme Richard (LHD-6), Birleşik Devletler Donanması'nın 15 Ağustos 1998'de hizmete giren Wasp sınıfı amfibi hücum gemisiydi. Önceki beş Wasp sınıfı gemi gibi, Bonhomme Richard da Deniz Piyadelerinin helikopter, çıkarma gemisi ve amfibi araçlarla düzenlenen amfibi taarruz operasyonlarına transferi, karaya çıkarılması ve konuşlandırılması için tasarlandı. Gemi eğer gerekirse hafif uçak gemisi olarak görev yapabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi uçağı</span>

Taşıyıcı tabanlı uçaklar, uçak gemilerinden operasyonlar için tasarlanmış deniz uçaklarıdır. Kısa bir mesafeden fırlatılabilmeli ve güverteden fırlatma ve toparlanmanın ani kuvvetlerine dayanacak kadar sağlam olmalıdırlar. Buna ek olarak, bu türdeki uçakların kanatları genellikle katlanabilirdir. Bu da dar alanlarda operasyonları kolaylaştırır.

Bu, farklı gemi türlerinin bir listesidir. Sınıflandırmalar farklı özellikler, gemi ölçüleri ve işlevlere göre yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz hâkimiyeti</span>

Deniz hakimiyeti, belirli bir donanmanın kontrol ettiği belirli bir deniz alanına olan gücüyle ilgili bir deniz askeri kavramıdır. Bir donanma, rakiplerinin kendisine doğrudan saldıramayacağı kadar güçlü olduğunda deniz hâkimiyetine sahip olur. Bu hakimiyet çevre suları için geçerli olabilir veya okyanuslara kadar uzanabilir, bu da ülkenin bir mavi su donanması olduğu anlamına gelir. Bu hava üstünlüğü'nün denizcilikteki karşılığıdır.