İçeriğe atla

Heliconius melpomene

Postacı kelebeği
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
(Pul kanatlılar)
Üst familya: Nymphalidae
Familya: Nymphalidae
Alt familya: Heliconiinae
Cins: Heliconius
Tür: H. melpomene
Heliconius melpomene
(Linnaeus 1758)

Postacı kelebeği (Heliconius melpomene), cinsindekilerle birbirine çok benzeyen işaretlere ve görünüşe sahip, birbirinden ayırt etmesi güç bir kelebek türüdür.

Postacı kelebekleri her iki kanatları önünde uzun geniş turuncu çizgiler taşırlar. Bazen Heliconius erato türlerine benzetilirler. Bu kelebeğin çok fazla şekli vardır. Zehirlidir ve kanatlarında kırmızı benekler taşır.

Tırtılları saat çiçeği türleriyle beslenir.

Orta Amerika'dan Güney Brezilya'ya kadar olan bölgelerde yayılış gösterirler.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Heliconius melpomene ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Heliconius melpomene ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Omurilik</span> Merkezî sinir sisteminin bir parçası

Omurilik, omurga denilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Lahana kelebeği</span> böcek türü

Lahana kelebeği, en yaygın kelebek türlerinden olan bu kelebeğin kanatları çok açık sarı renkte ve kanat uçları siyah lekelidir. Tırtılları turpgillerden (Brassicaceae) bitki türleri ile beslenir; sebze bahçelerinde, bu familyadan bitkilerde zararlara yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gen</span> içinde bulunduğu hücre veya organizmaya özel bir etkisi olan, kuşaktan kuşağa ve hücreden hücreye geçen kalıtımsal öge.

Gen, bir kalıtım birimidir. Bir DNA'nın belirli bir kısmını oluşturan nükleotid dizisidir. Popüler ve gayriresmî kullanımda gen sözcüğü, "ebeveynden çocuklarına geçen belirli bir karakteristiği taşıyan biyolojik birim" anlamında kullanılır. Kromozomun kesitleri olan genler birbirinden çok farklı işlevlerde ve büyüklüklerde (uzunluklarda) olabilirler. Genlerin büyüklükleri ve işlevleri her zaman doğru orantılı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kelebek</span>

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ak kelebek</span>

Ak kelebek, hemen bütün meyve ağaçlarında tomurcuk düşmanı sayılan, iri ak kanatları kalın, kara damarlı bir kelebek. Genellikle kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali ve erik gibi yiyeceklerle beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Iphiclides podalirius</span>

Erik kırlangıçkuyruğu, Papilionidae familyasından bahçelerde, çayırlık ve açık ormanlık alanlarda yaşayan bir kelebek türü. Çakal eriği türünün bulunduğu yerlerde ve özellikle meyve bahçelerinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıçkuyruk</span>

Kırlangıçkuyruk, Papilionidae (Papilionidae) familyasından kanat açıklığı 6–7 cm olan bir kelebek türü. İsmini arka kanatlarının altındaki kuyruklardan alan bu tür Şubat-Eylül ayları arasında görülebilir. Kuyrukları antene benzediği için avcı kuşlar kanat ucunu baş sanarak buraya saldırır. Bu sayede kendini korumuş olur.

<span class="mw-page-title-main">Polyommatus icarus</span> kelebek türü

Çokgözlü mavi, Lycaenidae familyasından bir kelebek türü. Bu kelebek türünün dişileri kahverengi erkekleri mavi renktedir. Her ortamda yaşayabilir. Kanatları 2–3 cm açıklıktadır. Mart ayının sonunda Kasım başına kadar görülebilir. Çamurluk ve sulak alanlarda gruplar halinde konaklarlar.

<span class="mw-page-title-main">Bahadır (kelebek)</span>

Bahadır, Nymphalidae familyasından bir kelebek türü. Kanat açıklığı 6–7 cm olan bu kelebek orman açıklıkları ve çalılıklarda yaşar. Mayıs ayının ortasından Ekime kadar balözü bol olan çiçeklerin üzerinde görülür. Bu türün erkekleri üst kanadında yer alan iki kalın damardan salgılanan özel salgıyla dişiyi kendisine çeker.

<span class="mw-page-title-main">Allancastria cerisyi</span>

Orman fisto kelebeği, Papilionidae familyasından bir kelebek türü.

<span class="mw-page-title-main">Sarı azamet</span> kelebek türü

Sarı azamet, sonbahar renklerine sahip bu kelebeğin kanat açıklığı 4–5 cm civarındadır. Kanatlarını kapalı tuttuğunda yaprağa benzemesi sayesinde kendini yemek isteyen kuşlara karşı korunur. En belirgin özelliklerinden biri olan kanat üstü koyu çizgileri ise yalnızca uçtuğu zamanlarda görülebilmektedir. Kuzey Afrika ve Güney Avrupa menşeli bu tür birçok ortamda yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Orakkanat</span>

Orakkanat, Pieridae familyasından bir kelebek türü.

Hibrit türleşmesi veya melez türleşme, birbirleriyle yakın akraba olan iki farklı tür arasında melezleme veya hibritleşmenin farklı bir fenotiplerin ortaya çıkmasına yol açtığı sürece verilen isim. Çok nadir durumlarda bu fenotipler geldikleri ebeveyn soydan daha sağlıklı veya biyolojik uyum açısından daha yetenekli olabilir ve yeni avanatajlara sahip bu bireyler doğal seçilim tarafından tercih edilebilirler. Eğer bu bireyler, daha sonra herhangi bir şekilde diğerlerinden ayrılmak zorunda kalıp eşleşme açısından önüne engeller çıkar ve bu şekilde üreme yalıtımına maruz kalırsa bu durum ayrı bir türün ortaya çıkmasına yol açabilir. Ancak, hibritler ve ebeveynleri arasındaki üreme yalıtımlarının oluşmasına yol açan olaylar özellikle zor ve nadir olarak gerçekleştikleri için melez türleşme son derece nadir bir olay olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yakınsak evrim</span> türlerin akraba olmamalarına rağmen birbirine benzemesi

Yakınsak evrim, birbirleriyle yakın akraba olmayan tür ve soylar arasında görülen benzer biyolojik özelliklerin oluşumunu açıklayan ve bunları tanımlayan bir terim.

<span class="mw-page-title-main">Alp kelebeği</span> Bir düğüm çeşiti.

İpin ortasında sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükbakır</span>

Büyükbakır. Avrupa'dan Çin'e ve Sibirya'ya kadar geniş bir alanda dağılım gösteren bu güzel kelebek, Türkiye'de rutila alttürü ile temsil edilir ve Trakya, Batı ve Orta Karadeniz'de fazla yüksek rakımlı olmayan yerlerde bulunur. Larvası bazı kuzukulağı türleri ile beslenir. Nesli tehlike altında olan türlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Orman Bakırı Güzeli</span>

Orman Bakırı Güzeli, Lycaenidae ailesinden bir kelebek türü.. 1758 yılında Carl Linnaeus tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hesperiidae</span>

Zıpzıplar (Hesperiidae), Papilionoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır. Güzdüzcüldür. Kelebek olarak da adlandırılırlar. ismini hızlı ve zıplamayı andıran uçuş şeklinden almıştır. Küçük ila orta boy genellikle soluk renkli veya turuncumsu, nispeten büyük gözlü, çengelli uçlu kısa antenli ve tıknaz gövdeli yapıdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Orman Melikesi</span> Bir kelebek türü

Melanargia galathea, Orman Melikesi olarak bilinen, orta büyüklükte bir kelebektir ve Nymphalidae familyasına mensuptur. Genel adına ve görünümüne rağmen, bu kelebek aslında Satyrinae alt familyasından gelen "kahverengi" kelebeklerden biridir.