İçeriğe atla

Helichrysum luteoalbum

Helichrysum luteoalbum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Oymak:Gnaphalieae
Cins:Helichrysum
Tür: H. luteoalbum
İkili adlandırma
Helichrysum luteoalbum
(L.) Rchb.
Sinonimler
Pseudognaphalium luteoalbum
Gnaphalium luteoalbum

Helichrysum luteoalbum, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın görülen bir bitki türü.

Morfoloji

20–50 cm yükselikte, dik gövdeli, grimsi-beyaz yünlü bir yıllık veya iki yıllık otsu bitkidir. Dar mızraksı gövde yaprakları 1-6.5 cm x 2–8 mm olup kenarı dalgalıdır. Alt bölümdeki yapraklar ise küçük ve dar yapılıdır.

Uçta kümelenmiş vaziyette yer alan 5-20 kadar küçük düğmemsi çiçek başlarının dış kısmı parlak sarımsı kahverengidir. Çiçekler krem beyazı rengindedir. İyi drene olmuş nemli veya kuru topraklarda yetişebilir. Issız ya da açık sahalarda koloniler oluşturur.

Sınıflandırma

2004 yılında yapılan filogenetik çalışmalar sonucunda daha önce yer aldığı Gnaphalium cinsinden alınarak Helichrysum cinsine dahil edilmiştir.

Dış bağlantılar

  • www.yarraranges.vic.gov.au
  • Galbany-Casals, M.; ve diğerleri. (2004). "Phylogenetic relationships in the Mediterranean Helichrysum (Asteraceae, Gnaphalieae) based on nuclear rDNA ITS sequence data". Australian Systematic Botany. 17 (3). ss. 241-253. doi:10.1071/SB03031. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brakte</span>

Brakte veya Brahte, özellikle kozalak, çiçek ve çiçek durumu gibi üreme yapıları ile birleşik, değişken ve özelleşmiş bir yapraktır.

<i>Zakkum</i> Zakkum apocynaceae familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe,kırmızı,sarı ve krem renklerde çiçek açan 2-5 m yüksekliğinde kışın yaprak dökmeyen zehirli bir bitki

Zakkum, Nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Halen Nerium cinsinde sınıflandırılan yalnızca türler, dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideaeye aittir. O kadar yaygın bir şekilde yetiştirilir ki, genellikle Akdeniz Havzası ile ilişkilendirilmesine rağmen, kesin bir menşe bölgesi tanımlanmamıştır. Zakkum Arapça kökenli bir kelimedir, bitkinin Türkçe adı Ağarcık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Papatyagiller</span> iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çayır papatyası</span>

Çayır papatyası (Bellis), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 15 tür içeren küçük bir cinstir. Avrupa ve Akdeniz bölgesi ve Kuzey Afrika'nın yerlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Koyungözü</span>

Koyungözü, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Avrupa kökenli, yaygın bir çayır papatyası türü. Papatya olarak ilk anılan türün bu olduğu düşünülse de, bugün birçok ilgili bitki de aynı ismi taşımaktadır bu nedenle bu türü aynı ismi taşıyan diğer bitkilerden ayırmak için ona çayır papatyası veya adi çayır papatyası da denmiştir. Zaman zaman İngiliz papatyası olarak da anılmıştır. Batı, orta ve kuzey Avrupa yerlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Devedikeni</span>

Devedikeni, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hindiba</span> papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan yıllık bitki

Hindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Müge</span> Çiçek türü

Müge, çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde yaygındır.

<i>Commelina communis</i> Commelinaceae familyasından bir bitki türü

Commelina communis, Commelinaceae familyasından mavi çiçekli şifalı tek yıllık otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Lamium album</span> bitki türü

Lamium album, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen beyaz çiçekli bir ballıbaba türü. Halk ağzında akısırgan olarak da adlandırılır. Tarlalarda, gölgelik yerlerde ve çitlerde yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Dar yapraklı sinirli ot</span>

Dar yapraklı sinirli ot, sinirli otgiller (Plantaginaceae) familyasından yaygın bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz ay papatyası</span>

Beyaz ay papatyası, papatyagiller (Asteraceae) familyasına bağlı bir bitki türüdür. Anavatanı Asya ve kuzeydoğu Avrupa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pıtrak</span> bitki türü

Pıtrak, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Xanthium cinsini oluşturan Amerika ve Asya'ya özgü dikenli tohumlara sahip otsu bitki türlerinin ortak adı.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

<i>Erigeron humilis</i>

Erigeron humilis, Asteraceae familyasının Erigeron cinsinden bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Centaurea triumfettii</span>

Centaurea triumfettii, Akdeniz bölgesine özgü Asteraceae familyasından bir çiçekli bitki türüdür. 80 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen çok yıllık otsu bir bitkidir.

Psephellus aucherianus, Asteraceae familyasından bir çiçekli bitki türüdür. Türkiye, İran ve Ermenistan'a özgüdür ve genellikle İngilizcede Aucher's psephellus olarak bilinir.

Polygonum Afyonicum ya da Afyon Madımağı, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasının Polygonum cinsinden endemik bir bitkidir. Otsu ve çok yıllık bitki, Afyonkarahisar'a özgüdür. Küçük çalı formunda, gövde uzunluğu 21–32 cm uzunluğunda; kökleri dik, dallanmış, yaygın, tüylü veya tüysüz, nadiren dikenli ve belirgin şekilde şişkin nodüllüdür. Yaprakları düz kenarlı ve dar ekliptiktir. Çiçek yaprakları sap yapraklarından daha kısadır.