İçeriğe atla

Helichrysum artvinense

Helichrysum artvinense
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Oymak:Gnaphalieae
Cins:Helichrysum
Tür: H. artvinense
İkili adlandırma
Helichrysum artvinense
P.H.Davis & Kupicha, Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 33: 240 (1974).

Artvin ölmezi veya bilimsel adıyla Helichrysum artvinense, Peter Hadland Davis ve Frances Kristina Kupicha tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, kurak kalkerli topraklarda yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.[1][2]

Helichrysum artvinense sınırlı bir yayılışa sahiptir. Türkiye'nin Kuzey Doğu Anadolu'nun Artvin bölgesinde, toplam yayılış alanının 40 km2 ve yaşam alanının 12 km2 olduğu tahmin edilen iki konumdan bilinmektedir. İki yerden biri milli parktadır. Popülasyon, toplam yaşam alanının çoğu, yaşayabilir bir popülasyonu desteklemek için gerekenden daha küçük olan habitat yamalarında ve diğer habitat parçalarından büyük bir mesafeyle (25 km) ayrılmış olarak ciddi şekilde parçalanmıştır. Ormanlardaki otlatma nedeniyle orman habitatının kalitesi düşmektedir. Bu nedenle, türler IUCN Kırmızı Listesinde Kritik Tehlikede olarak listelenmiştir.[3]

650–1700 m yükseklikler arasında, kuru kalkerli topraklarda ormanlarda bulunur. Başlıca tehditler, turizmle ilgili insan etkisi ve aşırı otlatmanın neden olduğu habitat kaybı ve bozulmasıdır. Bu tür Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitap'ında yer almaktadır (Ekim ve ark. 2000) ve alt popülasyonlardan biri milli park içerisindedir. Nüfus eğilimlerinin izlenmesi gereklidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=4757 []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  3. ^ a b Ekim, T.; Vural, M.; Duman, H.; Aytaç, Z.; Adıgüzel, N. (2014). "Helichrysum artvinense". The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T200204A2641082.en. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep çamı</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Halep çamı, Pinaceae (çamgiller) familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir çam türü.

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç yapraklı huş</span> bitki türü

Kızılağaç yapraklı huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen bir huş türü.

<span class="mw-page-title-main">Carpinus betulus</span>

Adi gürgen, huşgiller (Betulaceae) familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü.

Koca soda otu veya bilimsel adıyla Salsola grandis; dünyada sadece Ankara'nın Nallıhan ilçesinde yetişip yayılım gösteren otsu ve endemik bir türdür.

Corylus colchica veya Corylus iberica, Türkçe Kafkas fındığı, Güney Kafkasya ülkeleri olan Ermenistan ve Gürcistan'da endemik bir fındık türüdür. Diğer fındık türlerine kıyasla dona karşı daha dayanıklıdır. Eylül ayında yenilebilir küçük fındıklar üretir. Fındıklarının küçük olmasından dolayı ticari olarak yetiştirilmez. Fındığın kabuğu oval, fındık ise yuvarlaktır. Bazı durumlarda Adi fındık ağacının soğuk iklimlerde yetişebilmesi için Kafkas fındığı ağacı ile melezlendiği bilinir.

Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dactylorhiza euxina</span>

Laz salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza euxina, Sergej Arsenjevitj Nevskij tarafından tanımlanmış, Orchidaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Rize, Artvin, Trabzon, Erzurum, Kars ve Ağrı illerinde görülmüştür. Laz salebi, 1150 ila 2900 metre yükseklikteki yaş çayırlıklar, çaylar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Kafkasya'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir göknarı</span>

Cezayir göknarı, çamgiller familyasından bir göknar türüdür.

Astragalus nigrocalycinus, Türkiye'de yalnızca Oltu'da yetişen, kritik tehlike altında olan, endemik bir bitki türüdür.

Draba mingrelica, Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç fundası</span>

Erica arborea veya ağaç fundası, Akdeniz Havzası ve Etiyopya, Kenya ve Tanzanya'da yetişen Ericaceae familyasından bir çiçekli bitki türüdür. 1 metreye kadar uzayabilir. Çalı görünümünde olup çok yıllık odunsu bir bitkidir. Her zaman yeşil kalır. Yaprakları küçük ve iki kulakçıklıdır. Mart-Temmuz aylarında açan çiçekleri beyaz, meyvesi ise kahverengindedir.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

<i>Psephellus appendicigerus</i>

Psephellus appendicigerus, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Carpinus hebestroma, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

<i>Carpinus kawakamii</i>

Carpinus kawakamii, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Carpinus kweichowensis, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Pyrus complexa, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Galanthus koenenianus</i> bitki türü

Galanthus koenenianus, Amaryllidaceae familyasının Galanthus cinsinden bir bitki türüdür.

Galanthus bursanus, Amaryllidaceae familyasından bir bitki türüdür.