İçeriğe atla

Helga Bumke

Helga Bumke
Doğum16 Eylül 1966 (58 yaşında)
Berlin,  Almanya
MilliyetAlman
Mezun olduğu okul(lar)
Meslekklasik arkeolog
Kurul üyeliğiAlman Arkeoloji Enstitüsü

Helga Bumke (d. 16 Eylül 1966, Berlin) bir Alman klasik arkeolog'dur.

Helga Bumke, Klasik Arkeoloji, sanat tarihi ve antik tarih alanlarında geniş bir eğitim aldı. Berlin Özgür Üniversitesi ve Heidelberg Üniversitesi'nde bu disiplinlerde lisans eğitimi gördü. 1993 yılında Berlin Özgür Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi ile mezun oldu ve 1997'de aynı üniversitede "Statuarische Gruppen in der frühen griechischen Kunst" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı.

1994 yılından itibaren Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Didyma kazılarında yer aldı ve 1998-2000 yılları arasında enstitünün araştırma bursiyeri olarak görev yaptı. 2000 yılında Bonn Üniversitesi'nde bilim kadrosuna katıldı. Alman Araştırma Birliği'nin bursunu kazanarak 2006 yılında Atina'da araştırmalar yaptı. Bir yıl sonra Bonn Üniversitesi'nde "Artemisheiligtümer in Westkleinasien. Eine archäologische Untersuchung zum religiösen Charakter einer griechischen Gottheit im ionischen „Kolonisationsgebiet" başlıklı çalışmasıyla doçentlik unvanını aldı. 2008 yılında Kuzey Ren-Vestfalya Bilimler ve Sanatlar Akademisi tarafından desteklenen "Kulte im Kult" araştırma projesinin başkanlığını üstlendi. 2010-2011 yılları arasında Bochum Üniversitesi'nde Klasik Arkeoloji Profesörü olarak görev yaptı ve 2011 yılından beri Halle Üniversitesi'nde aynı alanda profesör olarak çalışmaktadır.[1]

2009 yılından beri Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün karşılıklı üyesi olan Bumke, 2017 yılında Saksonya Bilimler Akademisi'nin tam üyesi seçildi.[2] 2021 yılından itibaren Sebastian Prignitz ile birlikte "Neuedition der Bauberichte von Didyma" (Türkçe: Didyma İnşaat Raporlarının Yeni Baskısı) projesini yönetmektedir.

Bumke'nin araştırma alanları ağırlıklı olarak Yunan kutsal alanları ve kültleri, Yunan ikonografisi ve heykel sanatı, kültürel bir fenomen olarak adaklar ve özellikle de kült araştırmaları ile şehir araştırmalarının birleştiği Didyma gibi Batı Anadolu şehirleridir.

2012–2021 yılları arasında ANARCHIE Doktora Okulu'nun (Uluslararası Max Planck Araştırma Okulu: Avrasya'nın Antropolojisi, Arkeolojisi ve Tarihi) bir üyesi olmuştur. Bu okul, Max Planck Enstitüsü'nün "Avrasya'da Dayanıklılık ve Dönüşüm" bölümünün ve Martin Luther Üniversitesi'ndeki çeşitli enstitülerin ortak bir projesidir.[1][3]

2012/2013-2023 yılları arasında Martin Luther Üniversitesi'nin "Kültürel Miras" ağı, Avrupa Romanesk Merkezi ve Disiplinlerarası Bölgesel Çalışmalar Merkezi ile bağlantılı olarak görev almıştır.[1][4]

Seçilmiş yayınları

  • Statuarische Gruppen in der frühen griechischen Kunst (Jahrbuch des Deutschen Archäologischen Instituts. Ergänzungs-Heft 32). de Gruyter, Berlin/New York 2004, ISBN 3-11-018179-7.
  • H. Cevizoğlu ile birlikte: Klaus Tuchelt. Ausgrabung und Denkmalpflege in Didyma. Eine fotografische Dokumentation. Didyma’da kazı ve anıt eser koruma. Fotoğraflarla bir belgeleme çalişması. Istanbul 2017.
  • Kulte im Kult. Sakrale Strukturen extraurbaner Heiligtümer. Internationale Tagung des Forschungsprojektes ›Kulte im Kult‹ der Nordrhein-Westfälischen Akademie der Wissenschaften und der Künste an der Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg vom 12. bis 13. Februar 2016. Rahden/Westf. 2020.
  • Der archaische Heiligtumsbefund vom Taxiarchis-Hügel in Didyma, Teilband 1 (= Didyma III, 6), Wiesbaden 2022.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Prof. Dr. Helga Bumke". archaeology.altertum.uni-halle.de. 15 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 
  2. ^ "Helga Bumke, Prof. Dr. phil. habil. — Sächsische Akademie der Wissenschaften". www.saw-leipzig.de. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 
  3. ^ "Helga Bumke". www.eth.mpg.de (Almanca). 1 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 
  4. ^ "Forschungsportal Sachsen-Anhalt". forschung-sachsen-anhalt.de (Almanca). 11 Eylül 2023. 1 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Akurgal</span> Türk arkeolog

Ekrem Akurgal, Türk arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Wiegand</span>

Theodor Wiegand, Alman klasik arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya-Anhalt</span> Almanyada eyalet

Saksonya-Anhalt Almanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan 16 eyâletten biridir. Başkenti Magdeburg, en büyük kenti ise Halle'dir. Doğusunda Brandenburg eyaleti, güneyinde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, batısında ise Aşağı Saksonya eyaleti ile komşudur.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Humboldt Üniversitesi</span> Almanya, Berlinde kurulu devlet üniversitesi

Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya'nın başkenti Berlin'deki 4 üniversite arasında en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Niklas Luhmann</span>

Niklas Luhmann, Alman sosyolog. Yönetim uzmanlığı ve sosyolojik sistem kuramının önde gelen düşünürü. 70 kitap ve 400'e yakın makale yazan Luhmann, hukuk, ekonomi, politika, sanat, din, ekoloji, kitle iletişim araçları ve aşk gibi çok çeşitli konuları incelemiştir. Önceleri Talcott Parsons'tan etkilenen Luhmann kısa zamanda kendi sosyal sistem teorisini geliştirmeye başlamıştır.

Carl Brockelmann, Alman kökenli 20. yüzyılın çok önemli doğu bilimcisi ve Sâmi dilleri bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Korsan Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Alman Korsan Partisi Alman bir siyasi partidir. İsveç'te kurulan Piratpartiet'ten esinlenerek 10 Eylül 2006'da Berlin'de kurulmuştur. Uluslararası Korsan Parti Hareketi'nin bir parçası ve Pirate Parties International üyesidir. Üyelerin yaş ortalaması Nisan 2012'de 40 olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent İplikçioğlu</span>

Bülent İplikçioğlu, Türk akademisyen, eski çağ tarihi profesörü ve yazıt bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Halle, Saksonya-Anhalt</span> Saksonya-Anhaltta bağımsız şehir (Almanya)

Halle, merkezî Almanya'da Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan en büyük nüfuslu şehirdir. Saale nehrinin kenaarında kurulmuş olup resmî ismi Halle an der Saale veya kısaca Halle (Saale)'dir. Böylece Kuzey Ren-Vestfalya'da bulunan Halle (Westf.) veya "Halle im Westfalen" şehrinden ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Walther Kranz</span>

Walther Kranz, Alman klasik filolog ve felsefe tarihçisidir.

Alfons Maria Schneider Alman arkeologu ve İstanbul tarihi uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Didyma</span>

Didyma, İyonya sahili üzerinde yer alan bir Antik Yunan kutsal alanıdır. Bu yer Apollo tapınağını içermektedir. Delphi'nin yanında Didyma, Helen dünyasının en ünlü kehanet merkezidir. İlk olarak Homeros'un Apollo'ya ilahisinde bahsedilmiştir. Kuruluşu okuma-yazma öncesi, hatta Ionia'nın Helen kolonizasyonundan da öncedir.

Hansgerd Hellenkemper Alman Bizantolog ve tarihi coğrafyacı.

Oskar Mann, İran dillerinde uzman Alman dilbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothee Gall</span>

Dorothee Gall ya da Dorothea Gall, Latince üzerine uzmanlaşan Alman dilbilimci ve akademisyen.

Lothar Haselberger, Alman-Amerikalı akademik mimarlık tarihçisi, arkeolog, klasik dönem uzmanı ve yazardır.

Klaus Tuchelt özellikle Didyma antik Yunan tapınağındaki kazılarla ilişkilendirilen bir Alman Klasik Arkeolog'du.

Andreas Ernst Gottfried Furtwängler bir Alman klasik arkeolog ve nümismatist. Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg'de klasik arkeoloji profesörü olarak görev yapmaktadır. Orkestra şefi Wilhelm Furtwängler'in ile yazar Elisabeth Furtwängler'in oğlu ve arkeolog Adolf Furtwängler'in torunudur.

Hans Weber Alman klasik arkeolog.