İçeriğe atla

Helene Demuth

Helene Demuth
Doğum31 Aralık 1820(1820-12-31)
Prusya
Ölüm04 Kasım 1890 (69 yaşında)
Londra, İngiltere
Ölüm sebebiKanser
MilliyetAlman
Tanınma nedeniKarl Marx'ın evinde yardımcı ve Friedrich Engels'in evinde kahya ve siyasal sırdaşı olması

Helene "Lenchen" Demuth (1820-1890) Jenny ve Karl Marx'ın evinde yardımcıydı,daha sonra Friedrich Engels'ın evinde kahya ve siyasal sırdaşı oldu. Birçok akademisyen açısından babasının Marx olduğu düşünülen bir çocuğun annesi olmakla hatırlanmaktadır.

Biyografi

Helene Demuth 31 Aralık 1820 tarihinde Saarland'de doğdu. Genç kız olarak von Westphalen evinde hizmetçi olarak çalışmaya başladı. 1843'te Karl Marx Jenny von Westphalen ile evlendi. Helene Demuth Nisan 1845 yılında Brüksel'de aileye katıldı;buraya Jenny'nin annesi tarafından yollanmıştı.[1] Uzun süre Marx'ların yanında yardımcı, arkadaş ve siyasal bir sırdaşı olarak kaldı vetakma adı Lenchen veya Nim'di.[2]

Mart 1883'te Marx'ın ölümünden sonra, Helene Demuth Engels'in evine yerleşti.[2] İkisi Marx'ın çalışmalarını yayıma hazırlamak için eşgüdümlü olarak çalıştı.

Ekim 1890'da, Helene'e kanser teşhisi kondu. 4 Kasım'da 69 yaşındayken öldü. Jenny Marx'ın arzusu üzerine Marx aile mezarlığına gömüldü.

Frederick Demuth

Frederick Lewis Demuth
Frederick Demuth
DoğumHenry Frederick Demuth
23 Haziran 1851(1851-06-23)
Londra, İngiltere
Ölüm28 Ocak 1929 (77 yaşında)
Londra, İngiltere
Ölüm sebebiKalp krizi
Milliyetİngiliz
MeslekTeknisyen
Tanınma nedeniKarl Marx'ın gayrımeşru oğlu olduğu iddia edilmesi
Ebeveyn(ler)Helene Demuth
Friedrich Engels (yasal)
Karl Marx (iddia edilen)

23 Haziran 1851 tarihinde Helene Demuth, daha sonra birçok akademisyenin Marx'ın babası olduğunu düşündüğü bir erkek çocuk dünyaya getirdi.[3] Muhtemelen Marx'ların evliliğini bir arada tutmak için Karl Marx'ın en yakın arkadaşı Fredarick Engels çocuğun babalığını üstlendi ve ismini bu çocuğa verdi.[4] Bebek doğduktan hemen sonra işçi sınıfına ait bir yetiştirme evine yerleştirildi ve bir araç yapım ustası oldu.[5] Karl Marx'ın ölümünden sonra Eleanor Marx onu ziyarete geldi ve aileye dahil etti.[6]

Terrell Carver'a göre, 1962'den beri Karl Marx'ın Helene Demuth'un gayrımeşru oğlunun babası olduğu iddia edilmiş olmasına rağmen "bu mevcut belgelere göre çok sağlam dayanaklara sahip değildir. Marx'dan elde ettiğimiz güvenilir bilgilere göre kendi ifadesiyle sadık bir eş ve babaydı.[7]

Notlar ve Kaynakça

  1. ^ name=Draper55a>Hal Draper, "Helene Demuth," in The Marx-Engels Glossary: Volume III of the Marx-Engels Cyclopedia. New York: Schocken Books, 1986; pg. 55.
  2. ^ a b name=Draper55a
  3. ^ name=PadoverXXV>Saul Padover (trans. and ed.), "Introduction: Marx, the Human Side," to Karl Marx, On Education, Women, and Children. New York: McGraw Hill Book Co., 1975; pg. xxv.
  4. ^ name=PadoverXXV
  5. ^ name=Draper55b>Draper, "Frederick Demuth," in The Marx-Engels Glossary, pg. 55.
  6. ^ name=Draper55b
  7. ^ name="Carver, 1991">Carver, Terrell (1991). "Reading Marx: Life and Works". Carver, Terrell (Ed.). The Cambridge Companion to Marx. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. s. 11. ISBN 9780521366946. 16 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Engels</span> Alman filozof (1820–1895)

Friedrich Engels, Alman sosyalist, filozof, tarihçi ve siyaset bilimcidir. Aynı zamanda, iş insanı olan Engels'in babasının Salford, Birleşik Krallık, Prusya'nın Barmen şehrinde büyük tekstil fabrikaları vardı. Karl Marx ile birlikte Marksizm'in kurucusu sayılan Engels "ilk marksist" olarak tanımlanmıştır. 1845 yılında kendi gözlem ve araştırmalarına dayanan "1844 Yılında İngiltere'de İşçi Sınıfının Koşulları" isimli yapıtı yayınlanmıştır. Karl Marx'la beraber "Komünist Manifesto"'yu (1848) yazarak komünist kuramın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sonrasında Karl Marx'a maddi destek sağlayarak "Das Kapital" için yaptığı araştırmalara yardımcı olan Engels, Karl Marx öldükten sonra onun önemli sayılan eserlerinden Das Kapital'in son iki cildini tamamlamıştır. Ayrıca daha sonra Artı-Değer Teorileri ve Kapital'in 4. cildi olarak Karl Kautsky tarafından basılan Marx'ın notlarını düzenlemiştir. 1884 yılında, Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni isimli kitabı yayınlanmıştır.

Sosyalizm, sosyal ve ekonomik olarak toplumsal refahın, katılımcı bir demokrasiyle gerçekleşeceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin topluma ait olduğunu savunan, işçi sınıfının yönetime katılmalarına ağırlık veren, özel üretim yerine kamu bazlı üretimi destekleyen, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi bir teoridir. Siyasi yelpazede ve dünyanın çoğu ülkesinde sosyalizm, standart sol ideoloji olarak kabul edilir. Sosyalizm türleri, kaynak tahsisinde piyasaların ve planlamanın rolüne ve kuruluşlardaki yönetim yapısına göre değişir.

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Bakunin</span> Anarşist filozof

Mihail Aleksandroviç Bakunin, tanınmış bir Rus devrimci ve kolektivist anarşizm kuramcısıdır. Anarşist düşünürlerin ilk kuşağının temsilcilerindendir ve Anarşizmin babaları olarak anılan düşünürlerden biridir.

Demokratik sosyalizm, sosyalist piyasa ekonomisi içinde ekonomik demokrasi, işyeri demokrasisi ve işçilerin öz yönetimine veya alternatif bir merkeziyetçi planlı sosyalist ekonomi biçimine özel bir vurgu yaparak, siyasi demokrasiyi ve bir tür sosyal sermayeli ekonomiyi destekleyen solcu bir siyaset felsefesidir. Demokratik sosyalistler, kapitalizmin doğası gereği özgürlük, eşitlik ve dayanışma değerleriyle bağdaşmadığını ve bu ideallerin ancak sosyalist bir toplumun gerçekleştirilmesiyle elde edilebileceğini savunuyorlar. Çoğu demokratik sosyalist, sosyalizme kademeli bir geçiş arayışında olsa da, demokratik sosyalizm, sosyalizmi kurmanın aracı olarak devrimci veya reformist siyaseti destekleyebilir. Demokratik sosyalizm, 20. yüzyılda Sovyetler Birliği'nde ve diğer ülkelerde tek parti devletine doğru gerilemeye karşı çıkan sosyalistler tarafından popülerleştirildi.

Sosyal demokrasi, reformist ve aşamalı yöntemlerle laissez-faire kapitalizminin yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen politik bir ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Eleanor Marx</span> Aktivist ve Karl Marxın kızı

Eleanor Marx Marksist yazar ve politik eylemci. Karl Marx'ın en küçük kızıdır.

<i>Felsefenin Sefaleti</i> Karl Marx tarafından yazılan kitap

Felsefenin Sefaleti, 1843 ile 1849 yılları arasında sürgünde yaşayan Karl Marx'ın 1847 yılında Paris ve Brüksel'de yayınlanan kitabın adıdır. Bu eserde Marx, Fransız sosyalist filozof Pierre-Joseph Proudhon'un 1846 tarihli "Sefaletin Felsefesi" adlı eserinde ortaya koyduğu sosyalizm teorisini ve felsefi düşüncelerine eleştirel bir yaklaşım sergilemektedir ayrıca kendi komünist felsefesini de savunmaktadır. Eser, Fransızca kaleme alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marksizm-Leninizm</span> İdeoloji

Marksizm-Leninizm, adını Karl Marx ve Vladimir Lenin'den alan, 1920'li yıllarda komünist partiler arasında popülerlik kazanan ideolojik akım. Marksizm-Leninizm; Marx, Engels ve Lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilere bağlı kalarak, değişen koşullara ve çağın gereklerine uygun bir biçimde sosyalist sistemde yeniden uygulanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bonapartizm</span> Fransız monarşist ideolojisi

Bonapartizm, dar anlamıyla 19. yüzyılda Bonapart Hanedanının iktidarını koruması için izlenen politikaya verilen isimdir. Geniş anlamıyla ise Bonapartizm, güçlü ve merkezî bir devleti savunan asker ve bürokratların izlediği politikaları ifade eder. Bu bağlamda daha çok Marx ile gündeme gelmiştir. Bonapartizmde sivil ve asker bürokratlar devlet yönetiminde bir sınıfın tamamen kaim olmasına mani olur. Bonapartizm, iktidarı emekçilerin alamadığı ama burjuvazinin de alacak kadar palazlanamadığı için siyasal gücünü bürokrasiye devrettiği rejimin adıdır. Marx ve Engels'in 19. yüzyıl ortalarında Fransa'daki rejim hakkındaki tanımlarıdır. Asker, sivil bürokrasi ve küçük burjuva aydınlar ittifakı, burjuvazi adına ama burjuvaziye iktidarı tam olarak teslim etmeden erki elinde tutar.

Heinrich Marx, bir avukat ve sosyalist filozof Karl Marx'ın babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Laura Marx</span> Karl Marxın kızı (1845-1911)

Jenny Laura Marx, Karl Marx ve Jenny von Westphalen'in ikinci kızlarıydı. 1868'de Paul Lafargue ile evlendi. Lafargue'ler 1911'de birlikte intihar ettiler.

<i>Genç Karl Marx</i>

Genç Karl Marx, Raoul Peck'in yönettiği, 2016 yapımı biyografik sinema filmi. Filmin senaryosunu Pascal Bonitzer ile birlikte Raoul Peck'in yazdığı film, politik ekonomist, devrimci Karl Marx'ın 1844 - 1848 yılları arasındaki hayatını anlatmaktadır. Filmde Marx'ı August Diehl, Friedrich Engels'i Stefan Konarske, Marx'ın eşi Jenny von Westphalen'ı ise Vicky Krieps canlandırmaktadır. Filmin ilk gösterimi 2017 yılında 67. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirdi. Vizyon tarihi ise 2 Mart 2017 olarak planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siyaset sosyolojisi</span>

Siyaset sosyolojisi, devlet ve sivil toplumdan aileye kadar uzanan politik fenomenlerin sosyolojik analizi, araştırması vatandaşlık, toplumsal hareketler ve sosyal güç kaynakları gibi konuları araştırmakla ilgilenen bir bilim disiplinidir. Siyaset sosyolojisinin konusu toplumsal bağlamı içinde iktidardır. 19. yüzyıl ile beraber genel olarak toplumsal ve özel olarak siyasal düşüncenin bilimselleşmeye başladığı görülmüştür. Teknoloji, sanayileşme gibi unsurlar kalabalıklaşmayı beraberinde getirmiş, kalabalıklaşma ise siyasal düşünceye yönelim sağlamıştır.

Edgar Marcel Longuet, Fransız bir doktor, sosyalist aktivist ve Karl Marx'ın torunuydu.

<span class="mw-page-title-main">Jenny Lind</span>

Johanna Maria "Jenny" Lind, genellikle "İsveç Bülbülü" olarak anılan İsveçli opera şarkıcısı. 19. yüzyılın en saygın şarkıcılarından birisidir. İsveç'te ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde operalarda soprano rollerinde oynadı ve 1850'den itibaren Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler bir konser turuna çıktı. 1840'tan itibaren İsveç Kraliyet Müzik Akademisi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Marcello Musto</span>

Marcello Musto Kanada’daki York University’de sosyoloji profesörü ve The Laboratory for Alternative Theories’in kurucu direktörüdür. Son on yıl içinde Marx çalışmalarının yeniden canlanmasına önemli katkılarda bulunan yazarlardan biri olarak dünya çapında kabul görmektedir ve araştırma alanları arasında Sosyalist Düşünce, emek hareketi tarihi ve alternatif sosyo-ekonomik sistemler de bulunmaktadır. Karl Marx’ın Son Yılları: Entelektüel Bir Yaşam Öyküsü kitabının yazarıdır ve başlıca eserleri dört tek yazarlı kitap, on iki derleme kitap ve 50’den fazla dergi makalesi ve kitap bölümünden oluşmaktadır. Çalışmaları dünya çapında yirmi beş dile çevrilmiştir.

Post-teizm, bir tanrıya olan inancın insan gelişiminin önceki bir aşamasına ait olduğu ve bu nedenle teizm ve ateizm ayrımının geçerliliğini yitirdiğine yönelik inançtır. Bu inanç tanrısızlığın bir çeşididir. Terim liberal Hristiyanlıkta ve Hristiyanlık sonrası dönemde görünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Değer yasası</span>

Basitçe değer yasası olarak bilinen metaların değer yasası, Karl Marx'ın ilk kez Felsefenin Sefaleti (1847) adlı kitabında açıklanan ekonomi politiği eleştirisinde merkezi bir kavramdır.) David Ricardo'nun ekonomisine atıfta bulunarak Pierre-Joseph Proudhon'a karşı gelmiştir. En genel anlamda, insan emeğinin ürünlerinin ekonomik mübadelesinin düzenleyici bir ilkesine, yani bu ürünlerin ticaretteki göreli mübadele değerlerinin, genellikle para-fiyatlarla ifade edilen, kapitalist üretim biçimine ve bunları üretmek için toplumsal olarak gerekli olan ortalama insan emek-zamanı miktarlarıyla orantılı olduğuna işaret etmektedir.