İçeriğe atla

Helen Singer Kaplan

Helen Singer Kaplan
Kaplan c. 1987
Doğum6 Şubat 1929
Vienna, Austria
Ölüm17 Ağustos 1995 (66 yaşında)
New York, ABD
VatandaşlıkAvusturya, Amerika Birleşik Devletleri (1947)
EğitimSyracuse University (BFA)
Columbia University (MA, PhD)
New York Medical College (MD)
MeslekCinsel Terapist
Evlilik
Harold Kaplan
(b. 1968)

Charles Lazarus (–1979)
Çocuk(lar)3

Helen Singer Kaplan (6 Şubat 1929 - 17 Ağustos 1995) Avusturyalı-Amerikalı bir cinsel terapisttir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir tıp fakültesinde kurulan, ilk cinsel terapi kliniğinin kurucusudur. New York Times, Kaplan'ı "bilim odaklı seks terapistleri arasında lider olarak kabul edilen biri" olarak tanımladı. Psikanalizin bazı vizyonlarını ve tekniklerini davranışsal yöntemlerle birleştirme çabalarıyla dikkat çekti."[1] 1960'ların Amerika'sındaki cinsel devrim sırasında cinsel terapi konusundaki önderliği ve cinselliği müstehcen görmenin aksine cinsel aktivitelerden olabildiğince zevk alınması gerektiği fikrini savunduğu için "Seks Kraliçesi" olarak da anıldı. Tezinin temel amacı, psikoseksüel işlev bozukluklarını değerlendirmektir çünkü bu sendromlar modern zamanların en yaygın, endişe verici ve sıkıntı verici tıbbi şikayetleri arasındadır.[2]

Hayatının Erken Dönemi ve Eğitimi

Kaplan, 6 Şubat 1929'da Avusturya'nın Viyana kentinde doğdu. 1940'ta Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve 1947'de ABD vatandaşı oldu.

1951'de Syracuse Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesinde okudu ve buradan derece (bknz. magna cum laude) ile mezun oldu. Daha sonra Columbia Üniversitesi'nde eğitim gördü ve buradan psikoloji alanında 1952'de yüksek lisans,1955'te ise doktora derecesini aldı. New York Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden (New York Medical College) 1959'da tıp diploması aldı ve daha sonra aynı üniversiteden 1970'te kapsamlı bir psikanaliz kursu aldı.

Kariyeri

1964'te New York Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde çocukları olan kadın tıp doktorları için benzersiz bir ikamet programı başlattı; "annelerin programı", sakinlerin tatillerde ve acil durumlarda çocuklarına bakmak için özgür olmalarını sağladı.[3] Weill Cornell Tıp Fakültesi ve Payne Whitney Psikiyatri Kliniğinde uzun süre boyunca psikiyatri profesörlüğü yaptı.

Cinsel Araştırmaları ve Terapi

Eğitimli bir psikolog ve psikiyatr olan Kaplan, insanlarda cinsel uyarılmayı arzu, uyarılma ve orgazm aşamalarından oluşan ayrı ama aynı zamanda birbiriyle bağlantılı üç fazlı bir fenomen olarak gördü.[4] "Arzu" fazı bozukluklarının tedavisi en zor olanlar olduğu ve köklü psikolojik zorluklarla ilişkili olduğu sonucuna vardı.[5]

Kaplan, diğer yöntemleri psikoterapi ilkeleriyle bütünleştirerek cinsel işlev bozukluklarının tedavisi üzerine kapsamlı yazılar yazdı.[4][6] Alanındaki diğer birçok uzman gibi Kaplan da cinsel zorlukların tipik olarak yüzeysel kökenleri olduğuna inanıyordu.[1] Deneğin boşaldığı zaman kendi üzerinde iradi kontrolü yoksa erken boşalmanın meydana geldiğini ve buna istinaden anorgazmik (orgazm olmama durumu) kadınların mutlaka bir problemi olduğunun düşünülmemesi gerektiğini öne sürdü.[7]

Kaplan her zaman insanları seks yapmaktan olabildiğince zevk almaya teşvik etti. Bununla birlikte 1981'den 1990'lara kadar sürenAmerika Birleşik Devletleri'ndeki AIDS salgını süresince şu uyarıyı da ekledi: "Aşırı dikkatli olmazsanız, sizi öldürebilir." Kaplan bu uyarısını "bunu söylemek zorunda kalmaktan kesinlikle nefret ediyorum [. . . ] Tüm hayatımı insanların sorunlarına çözüm bulmakla, onlara seksin müstehcen ya da zararlı olmadığını, doğal bir işlev olduğunu anlatmakla geçirdim. Ve şimdi onlara 'Hey, dikkat edin. Ölebilirsin.' demek zorundayım."[2] şeklinde yorumladı. İki Alman meslektaşı psikolog Ruth Westheimer ve psikoterapist Hans-Werner Gessmann, 1976'da Bergerhausen Psikoterapötik Enstitüsünde Kaplan'ın cinsel terapi yaklaşımlarını hümanist psikodrama ve hipnozla birleştirerek Almanya'da tanıttı.

Kişisel Hayatı

Kaplan iki kez evlendi. 1953'te psikiyatrist Harold Kaplan ile evlendi.[8] 1968'de boşanmadan önce Phillip Kaplan, Peter Kaplan ve Jennifer Kaplan-D'Addio adında üç çocukları oldu. (Harold Kaplan daha sonra aktris Nancy Barrett ile evlendi).[9] İkinci kocası, Toys "R" Us'un kurucusu Charles Lazarus'dur.[1] Helen Singer Kaplan 66 yaşında kanserden dolayı öldü.

Ayrıca bakınız

  • Cinsel terapistler listesi

Kaynakça

  1. ^ a b c Saxon, Wolfgang (19 Ağustos 1995). "Dr. Helen Kaplan, 66, Dies; Pioneer in Sex Therapy Field". The New York Times. 24 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2010. 
  2. ^ a b Hacker, Kathy (8 Kasım 1987). "Warning Women About AIDS for Years". The Philadelphia Inquirer. 
  3. ^ Medical World News, 1964
  4. ^ a b William H. Masters, Virginia E. Johnson, and Robert C. Kolodny, Human Sexuality, 2nd ed. Little, Brown, & Co., Boston, 1984.
  5. ^ H. Kaplan, Disorders of Sexual Desire. Brunner/Mazel, New York, 1979.
  6. ^ H.S. Kaplan, The Illustrated Manual of Sex Therapy. Quadrangle/New York Times, New York, 1975.
  7. ^ H.S. Kaplan, The New Sex Therapy. Brunner/Mazel, New York, 1974.
  8. ^ "Paid Notice: Deaths KAPLAN, HAROLD I. M.D." The New York Times. 17 Ocak 1998. 27 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "The Academy Welcomes Harold I. Kaplan". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aseksüellik</span> herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu

Aseksüellik, herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşıcinsellik, eşcinsellik ve çiftcinselliğin yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sertleşme</span> Penisin büyüyüp sertleştiği ve sıkılaştığı cinsel ve fizyolojik bir kavram

Sertleşme veya ereksiyon, penisin büyüdüğü ve sıkılaştığı fizyolojik bir kavramdır. Sertleşme, genelde cinsel uyarılma veya cinsel olarak cezbedilme kaynaklı; psikolojik, nöral, vasküler ve endokral faktörlerin kompleks etkileşimlerin bir sonucudur. Kadınlarda benzer uyarılma, klitoral ereksiyon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Psikanaliz</span> Freudun çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler ailesi

Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur. Freud, 1939'daki ölümüne kadar psikanaliz teorisini ve pratiğini geliştirmiş ve rafine etmiştir. Bir ansiklopedi maddesinde, psikanalizin temel taşlarını "bilinçdışı zihinsel süreçler olduğu varsayımı, bastırma ve direnç teorisinin kabulü, cinselliğin ve Oedipus kompleksinin öneminin takdir edilmesi" olarak tanımlamıştır. Freud'un meslektaşları Alfred Adler ve Carl Gustav Jung, psikanalizin bireysel psikoloji (Adler) ve analitik psikoloji (Jung) olarak adlandırdıkları dallarını geliştirdiler, ancak Freud'un kendisi bunlara yönelik bir dizi eleştiri yazdı ve bunların psikanaliz biçimleri olduğunu kesinlikle reddetti. Psikanaliz daha sonra Erich Fromm, Karen Horney ve Harry Stack Sullivan gibi neo-Freudyen düşünürler tarafından farklı yönlerde geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel ilişki</span> üreme, cinsel zevk veya her ikisi için gerçekleştirilen çiftleşme eylemi

Cinsel ilişki, cinsel birleşme, çiftleşme, vajinal seks veya sadece seks, bir erkeğin sertleşmiş penisinin, uyarılmış bir kadın vajinasının içine girmesini kapsayan, cinsel zevk ya da üreme amaçlı yapılan bedensel ilişkidir. Bunun yanı sıra, diğer penetrasyon tehlikesi içeren anal seks, oral seks, parmaklama, dildo kullanma gibi cinsel aktiviteler de eşcinsel veya heteroseksüel olmasına bakılmaksızın bir cinsel birleşme olarak kabul edilirler.

Jolan Chang Çin kökenli Kanadalı Taoist felsefeci ve seksoloji yazarı. Devrim sonrasında Çin'den Kanada'ya taşınmış, bu ülkede birkaç yıl yaşadıktan sonra İsveç'e yerleşerek evlenmiş ve yaşamının geri kalan kısmını burada geçirmiştir. Özellikle geleneksel Çin cinselliği üzerine birer klasik kabul edilen eserleriyle bilinen Chang'dan Büyük Britanyalı yazar Lawrence Durrell de 1980 tarihli A Smile in the Mind's Eye adlı kitabında söz etmiştir.

Sosyal psikiyatri, psikiyatrinin ruhsal bozukluğa ve zihinsel sağlığa, kişilerarası ve kültürel bağlamda odaklanan bir dalıdır. Bu çalışma, epidemiolojik anket araştırmaları ile bir yandan bireysel veya grup psikoterapisine teori ve yaklaşımları içerir. Sosyal psikiyatri ruhsal sıkıntı ve bozukluğu perspektif sosyal antropoloji, sosyal psikoloji, kültürel psikiyatri ve sosyoloji gibi alanlar ile birleştiren bir tıp eğitimidir. Sosyal psikiyatri özellikle tedavi topluluklarının gelişimi ve zihinsel hastalıklar üzerine sosyo-ekonomik faktörleri vurgular. Sosyal psikiyatri biyo-psikiyatriye daha sonraları beyin nöro-kimya ve genetiğe odaklanarak zıt bir hâl almıştır. Sosyal psikiyatri 20. yüzyıl sürsince psikiyatride biyo-psikiyatriden daha baskın olmuştur.

Hiperseksüalite, cinsel dürtüleri çok artmış ya da cinsel aktivitesi son derece sık veya aniden beliren kişileri nitelendirmek için kullanılan terimdir. Hiperseksüaliteye bazı tıbbi durum ve uygulamalar neden olabilmesine rağmen, çoğu durumda nedeni bilinmemektedir. Bipolar bozukluklar gibi ruhsal sağlık sorunları hiperseksüalitenin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ayrıca alkol ve bazı ilaçlar kişilerdeki sosyal ve cinsel çekingenlikleri etkileyebilir. Bir dizi hiperseksüaliteyi açıklamak veya tedavi etmek amacıyla bazı teorik modeller kullanılmıştır. Özellikle popüler medyada en yaygın olan kanı, bu kişilerin cinsel bağımlı olduklarına dair yaklaşımdır fakat bu kanı üzerinde seksolojistler herhangi bir görüş birliğinde bulunmamaktadır. Bu durum için yapılan açıklamalar genel olarak, eylemin kompulsif davranışlar ve dürtüsel davranış modelleri olduğu yönündeki teorileri içerir.

Albert Ellis, Amerikalı evlilik ve seks terapisi gibi alanlarda çalışmış Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi'nin kuramcısı psikoterapist.

Gay Sex in the 70s, 1970'larda New York'taki eşcinsel erkekler arasındaki cinsel kültür hakkında 2005 yapımı ABD belgesel filmi. Joseph Lovett'in yönettiği film, 1969'daki Stonewall ayaklanmalarıyla 1981'de AIDS'in ilk kez tanınması arasındaki on iki senelik cinsel özgürlük dönemini kapsamaktadır. Larry Kramer, Tom Bianchi, Barton Lidice Beneš, Rodger McFarlane ve çeşitli diğer şahıslarla yapılan görüşmeler içermektedir.

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) ruh sağlığını geliştirmek amacıyla yapılan bir psikososyal müdahaledir. BDT tipi terapide, bireye fayda sağlamayan bilişsel bozulmalara odaklanır ve bu bilişsel bozulmalar değiştirilmeye çalışılır. Bireyin duygusal denge haline gelmesini ve kendi günlük yaşam problemlerini çözebilmesi için kişisel başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlamayı hedefler. Yöntem depresyon tedavisinde kullanılmak için tasarlanmış olsa da günümüzde anksiyete dahil birçok ruh sağlığı bozukluğunda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. BDT bilişsel ve davranışçı psikoterapilerin kanıta dayalı teknik ve stratejilerini birlikte kullanarak psikopatolojileri tedavi etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güvenli seks</span> CYBE kapmanın risklerini düşürme yolları

Güvenli seks, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE), özellikle HIV'in bulaşma veya kapma riskini azaltmak için çeşitli yöntemler veya gereçleri kullanan cinsel aktivitedir. "Güvenli seks", güvenli seks uygulamalarından bazılarının CYBE risklerini tamamen ortadan kaldırmadığını göstermek için bazen daha güvenli seks veya korunmalı seks olarak da adlandırılır. Aynı zamanda, gebeliği önlemeyi amaçlayan ve bazen CYBE risklerini azaltabilen veya ve azaltamayan yöntemleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Surata boşalma</span> başkasının yüzüne boşalmayı içeren cinsel aktivite

Surata boşalma veya surata attırma, bir erkeğin bir veya daha fazla cinsel partnerinin yüzüne meni boşalttığı bir cinsel aktivitedir. Surata boşalma, penetratif olmayan bir seks şeklidir, ancak genellikle vajinal seks, anal seks, oral seks, manuel seks veya mastürbasyon gibi başka bir cinsel uyarılma yönteminden sonra gerçekleştirilir. Ayrıca pornografik filmlerde ve videolarda düzenli olarak, genellikle bir sahneyi kapatmanın bir yolu olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan cinsel eylemi</span>

İnsan cinsel eylemi, insanların cinselliklerini deneyimleme ve ifade etme biçimidir. İnsanlar, çok çeşitli nedenlerle, tek başına yapılan faaliyetlerden başka bir kişiyle değişen sıklıkta farklı davranışlara kadar çeşitli cinsel eylemlerde bulunurlar. Cinsel eylem, genellikle uyarılmış kişide cinsel uyarılma ve fizyolojik değişikliklere neden olur, bunlardan bazıları telaffuz edilirken bazıları daha kısaltılır. Cinsel eylem, partner bulma veya çekme stratejileri veya bireyler arasındaki kişisel etkileşimler gibi bir başkasının cinsel ilgisini uyandırmayı veya başka birinin cinsel yaşamını geliştirmeyi amaçlayan davranışları ve faaliyetleri de içerebilir. Cinsel eylem, cinsel uyarılmayı takip edebilir.

Cinsel işlev bozukluğu, fiziksel zevk, arzu, tercih, uyarılma veya orgazm dahil olmak üzere normal cinsel aktivitenin herhangi bir aşamasında bir birey veya partnerler tarafından yaşanan zorluktur. Dünya Sağlık Örgütü cinsel işlev bozukluğunu "kişinin cinsel ilişkiye istediği gibi katılamaması" olarak tanımlamaktadır. Bu tanım geniştir ve birçok yoruma tabidir. DSM-5 kapsamında cinsel işlev bozukluğu tanısı, bir kişinin en az altı ay boyunca aşırı sıkıntı ve kişilerarası gerginlik hissetmesini gerektirir. Cinsel işlev bozukluğu, bireyin algılanan cinsel yaşam kalitesi üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Cinsel bozukluk terimi yalnızca fiziksel cinsel işlev bozukluğunu değil, aynı zamanda parafilileri de ifade edebilir; bu bazen cinsel tercih bozukluğu olarak adlandırılır.

Virginia E. Johnson Amerikalı bir seksolog ve Masters and Johnson cinsellik araştırma ekibinin bir üyesiydi. Ortağı William H. Masters ile birlikte, 1957'den 1990'lara kadar insan cinsel tepkisinin doğası ve cinsel işlev bozukluklarının ve rahatsızlıklarının tanı ve tedavisine yönelik araştırmalara öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Cindy Meston</span>

Cindy Meston, kadın cinsel uyarılmasının psikofizyolojisi üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan Kanadalı-Amerikalı bir klinik psikologdur. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji profesörü, Cinsel Psikofizyoloji Laboratuvarı Direktörü ve Kadınlar Neden Seks Yapar kitabının yazarıdır. 2016 yılında BBC, Meston'u dünyadaki en etkili ve ilham verici 100 kadından biri olarak seçmiştir.

Seks ve uyuşturucunun tarihi eski insanlara kadar uzanır ve insanlık tarihi boyunca iç içe geçmiştir. Hem yasal hem de yasadışı, uyuşturucu tüketimi ve bunların insan vücudu üzerindeki etkileri arzu, performans, zevk, hamile kalma, gebelik ve hastalık dahil olmak üzere seksin tüm yönlerini kapsar.

Cinsel terapi, cinsel işlevin geliştirilmesi ve cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için kullanılan bir terapi stratejisidir. Bu, erken boşalma, geç boşalma, sertleşme bozukluğu, cinsel ilgi veya uyarı eksikliği, ağrılı cinsel ilişki gibi işlev bozukluklarını içerir. Ayrıca, cinsel ilgi alanlarına uymayan cinsel ilgi alanları (parafili), cinsel kimlik ve yönelim gibi konularda yaşadıkları sorunları ele alan, aşırı aktif libido veya hiperseksüalite, cinsel özgüven eksikliği ve cinsel istismarın üstesinden gelme ; yaşlanma, hastalık veya engellilikle ilişkili cinsel sorunları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Wendy Maltz</span>

Wendy Maltz Amerikalı Cinsel terapist, psikoterapist, yazar, eğitimci ve klinik sosyal hizmet uzmanıdır. Cinsel istismarın cinsel sonuçları, kadınların cinsel fantezilerini anlama, pornografiyle ilgili sorunları tedavi etme ve sağlıklı cinselliği teşvik etme konusunda uzmanlıkları vardır. Oregon Üniversitesi'nde eğitmen olarak ders vermekle birlikte danışmanlık hizmetlerinden emekli olana kadar kocası Larry Maltz ile birlikte Oregon, Eugene'deki Maltz Counseling Associates terapi merkezinde eş direktörlük yaptı.