İçeriğe atla

Helen Caldicott

Helen Caldicott
Doğum7 Ağustos 1938 (86 yaşında)
Melbourne, Avustralya
Etnik kökenAvustralyalı
MeslekHekim, yazar
Resmî siteDr. Caldicott'un resmi websitesi

Helen Mary Caldicott (d. 7 Ağustos 1938), Avustralyalı hekim ve yazar. Ayrıca nükleer enerjiye, zayıflatılmış uranyum mühimmatlarına, atom bombalarına, nükleer silahlanmaya, savaşa ve genel olarak askeri hareketlere karşıtlığa tahsis edilen çeşitli dernekler kurmuş bir nükleer karşıtı savunucusudur. Haftalık sunulan If You Love This Planet (Türkçe: Eğer bu gezegeni seviyorsanız) isimli radyo programına ev sahipliği yapmaktadır. 2009 yılında National Women's History Project tarafından Women's History Month onuruna layık gösterilmiştir.[1]

Yaşamı

Melbourne, Avustralya'da doğan Caldicott, Fintona Kızlar Okulu'na gitti. Tıp doktorluğu derecesini 1961'de Adelaide Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde aldı. 1977'de Boston'daki Children's Hospital Tıp Merkezi' kadrosuna katıldı ve 1977'den 1978'e kadar Harvard Tıp Fakültesi'nde pediyatri öğrenimi gördü.

1980 yılında, Three Mile adası kazası takiben nükleer enerjiye gittikçe artan bir şekilde bel bağlanmasına ve nükleer silahlanma yarışı (kendi tabiriyle) "çılgınlığına" tüm dünyanın dikkatini çekebilme işine yoğunlaşmak için tıp kariyerini bıraktı.

1982 yılında, nükleer silahların tehlikesi hakkındaki, anlaşmazlığa neden olan Oscar ödüllü, If You Love This Planet isimli National Film Board of Canada belgeselinin konusu olmuştur.[2]

Caldicott, gizli muhtıralara atıfta bulunarak, Three Mile Island kazasının The Hershey Company'nin Pensilvanya'daki fabrikasına yakın olmasından dolayı, ürünlerindeki sütlerin radyasyon seviyesi hakkında Hershey'in endişesinden bahsetmiştir. Caldicott, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nin Mühendislik Bölümü'nün 30 Mart 1979 tarihli çalışmasını referans vererek, radyoaktif serpintinin çimenler vasıtasıyla yerel süt ineklerine geçtiğini söylemiştir.[3] Caldicott bu bulguların, hükûmetin Three Mile Island felaketinden kısa bir süre sonra yayınladığı resmi raporla tamamen farklı olduğunu işaret etmiştir.[4] Cadicott, Nuclear Power is Not the Answer (Türkçe: Nükleer Güç Yanıt Değildir) kitabında hükûmetin yayınladığı bu rapora karşı gelmektedir.

Ayrıca 1980 yılında ABD'de, Women's Action for Nuclear Disarmament (WAND) (Türkçe: Nükleer Silahsızlanma için Kadınların Hareketi) derneğini kurmuştur, daha sonra derneğin adı Women's Action for New Directions (Türkçe: Yeni Yönergeler için Kadınların Hareketi) olarak değiştirilmiştir. Bu grup, nükleer enerji kullanımını azaltmaya veya harcamalarını nükleer enerjiden, karşılanmamış sosyal sorunlara yönlendirilmesi konusunda hükûmeti teşvike adanmıştır.

Caldicott 1977'den 1986'ya kadar ABD'de bulunduğu zaman aralığında Physicians for Social Responsibility (Türkçe: Sosyal Sorumluluk için Hekimler) derneğine 1978'den 1983'e kadar kurucu başkanlık yapmıştır (dernek aslen 1961'de kurulmuştur ancak 1970'ten 1978'e kadarki süre zarfında aktif değildir) ve 23,000 doktorun, halkı ve meslektaşlarını nükleer enerjinin tehlikeleri konusunda bilinçlendirilmesi için kendilerini adamasını sağlamıştır. Aynı zamanda diğer ülkelerde; nükleer enerjinin, nükleer silahların ve nükleer savaşın tıbbi tehlikeleri hakkında eğitime odaklanan, o ülkelere özgü grupların kurulması için çalışmıştır. Bu tür grupların çatı kuruluşu olan International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Türkçe: Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler), 1985'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Helen Caldicott'un kendisi ise American Humanist Association (Türkçe: Amerikan Hümanist Birliği) tarafından verilen "Yılın Hümanisti" ödülünü almıştır.

1995'te Caldicott ABD'ye geri döndü ve New School of Social Research için medya, küresel siyaset ve çevre konusunda ders verdi. Ayrıca WBAI'de (Pacifica) haftalık bir radyo şovuna ev sahipliği yaptı ve Standing for Truth About Radiation (STAR) vakfının kurucu başkanı oldu.

Altıncı kitabı The New Nuclear Danger: George W. Bush’s Military Industrial Complex, 2001'de yayımlandı. Bu kitap ile tur yaparken idare merkezi Washington, DC'de bulunan Nuclear Policy Research Institute'yu (NPRI) (Türkçe: Nükleer Tedbir Araştırma Enstitüsü) kurdu. NPRI; nükleer enerjinin tehlikeleri, bununla ilgili silahları, güç programlarını ve politikaları da içeren konular hakkında genel basın üzerinden gerçekleştirilmeye devam eden halk eğitimi kampanyasını kolaylaştırmıştır. Bu hareket, hem Caldicott hem de icra direktörü Julie R. Enszer tarafından yürütülmüştür. NPRI nükleer enerjiyi tümden sonlandırmak üzerine; halk eğitim kampanyaları, yaygın medyada mevcudiyet kurma ve kamuoyunca iyi bilinen sempozyumlara sponsor olmak yoluyla ortak karar oluşturmak için girişimde bulunmuştur. NPRI günümüzde Beyond Nuclear'a dönüşmüştür. 2008'de Caldicott, Helen Caldicott Foundation for a Nuclear Free Future'u (Türkçe: Nükleersiz Gelecek için Helen Caldicott Vakfı) kurmuştur. Bu vakıf, Huston station KPFT'de bulunan If You Love This Planet isimli haftalık radyo şovuna ev sahipliği yapmaktadır ve günümüzde düzinelerce ABD, Avustralya ve Kanada radyo istasyonlarınca yayınlanmaktadır ve bunların sonradan internete kopyalanan yayını ise www.ifyoulovethisplanet.org'da bulunmaktadır. Vakıf ayrıca; nükleer güç, Fukuşima ve nükleer silahlarla ilgili bilgi barındıran NuclearFreePlanet.org isimli websiteyi de işletir.[5]

Mayıs 2003'te Caldicott, San Diego Üniversitesi'nin Joan B. Kroc Enstitüsü'nün Barış & Adalet Serisi kampanyasında "Yeni Nükleer Tehdit" başlıklı bir konferans vermiştir.

2004'te Dr. Caldicott'ın hayatına, film yapımcısı yeğeni Anna Broinowski'nin gözlerinden bakan "Helen's War: portrait of a dissident" (Türkçe: Helen'in Savaşı: bir muhalifin hayatı) isimli bir belgesel film çekilmiştir.[6]

Caldicott günümüzde zamanının bir kısmını ABD'de bir kısmını Avustralya'da geçirmektedir ve nükleer enerji, silah ve güç üzerindeki görüşlerini genişçe tanıtmak üzerine konferanslar vermektedir. 21 defa fahri doktorlukla ödüllendirilmiştir ve Nobel Ödüllü Linus Pauling tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Lannan Vakfı tarafından 2003'te Kültürel Özgürlük Ödülüne layık görülmüştür ve 2006'da Avustralya Barış Organizasyonu ona, "atom çağının tıbbi ve çevresel tehlikeleri konusunda bilinçliliği artırmaya çoktandır devam eden bağlılığı için" ilk Avustralya Barış Ödülü'nü sunmuştur. Smithsonian Enstitüsü Caldicott'u 20. yüzyılın en etkili kadınlarından biri olarak isimlendirmiştir.

İspanya'daki yenilikçi beyin takımı Fundacion IDEAS bilimsel komitesinin bir üyesidir.

1992'de yayımlanan "If You Love This Planet" kitabının bütünüyle yeniden düzenlenmiş ve güncellenmiş nüshası W.W. Norton tarafından Eylül 2009'da bastırılmıştır.

Denis Delestrac'ın 2010 yapımı "Pax Americana and the Weaponization of Space" belgeselindeki röportajlarda; dışişleri uzmanlarının, uzay güvenlik aktivistlerinin ve askeri yetkililerin yanı sıra yer almaktadır.

Caldicott, 23 Mart 2012'de Santa Barbara'da Faulkner Galerisi'nde "Fukuşima, Nükleer Güç ve Nükleer Yaygınlaşmanın Tıbbi Çıkarımları" üzerine bir konuşma yapmıştır.

Avustralya siyaseti hayatı

Caldicott, 1990 federal seçimlerinde Richmond Bölgesi'nin Temsilciler Meclisi'ndeki Yeni Güney Galler sandalyesine adaylığını koydu. Bu sandalyeyi, 1901 açılış seçimlerinden beri muhafazakârlar ve ilk defa 1922 seçimlerinde adaylığını koyan Ülke Partisi (günümüzdeki adı Ulusal Parti'dir) tutmaktadır. Caldicott, federal bağımsız bir aday olarak ön seçimlerde %23.3 ile iyi bir sayı yakaladı. Altıncı sayımlarda, Caldicott %27.4 oy oranına sahipken, Ulusal Parti'nin adayı (aynı zamanda lideri) Charles Blunt %43.2 oy ve İşçi Partisi'ninadayı Neville Newell %29.4 oy oranına sahipti. Bu şekilde Caldicott elendi ve ona verilen oylarının çoğu Newell'a gitti. Bu şekilde İşçi Partisi, tarihinde ilk defa iki partiden birinin tercih edildiği bir seçimde (%7.1'lik bir sıçramayla) %50.5 oy oranına sahip oldu.[7] Seçimlerde parti lider adayının kendi sandalyesinde kaybetmesi olayı, Avustralya federal seçimleri tarihinde sadece üç kere görülmüştür. Diğer iki örnek ise 1929 federal seçimlerinde Stanley Bruce ve 2007 federal seçimlerinde John Howard'dır.

Caldicott, 1991'de Avustralya Senatosu'na girmeyi istedi ve Avustralyalı Demokratlar'ın desteğini kazanarak, yakın zamanda istifa etmiş Yeni Güney Galler Senatörü Paul McLean'in yerini almaya çalıştı. Ancak Demokratlar önceki seçimlerden, partilerinin Yeni Güney Galler aday listesinden seçimlerde kaybetmiş bir kişiyi seçti ve Karin Sowada bu makamı aldı.

Bibliyografi

  • Nuclear Madness (Türkçe: Nükleer Çılgınlık) (1979)
  • Missile Envy (Türkçe: Füze Kıskançlığı) (1984)
  • If You Love This Planet: A Plan to Heal the Earth (Türkçe: Dünya'yı İyileştirmek için Bir Plan) (1992 ve 2009)
  • A Desperate Passion: An Autobiography (Türkçe: Umutsuz Bir Tutku: Bir Otobiyografi) (1996)
  • Metal of Dishonor: How Depleted Uranium Penetrates Steel, Radiates People and Contaminates the Environment, (Türkçe: Onursuzluk Madalyası: Zayıflatılmış Uranyum Nasıl Çeliği Deler, İnsanlara Radyasyon Yayar ve Çevreyi Kirletir) (1997), Yayımcı: International Action Center, ISBN 0-9656916-0-8
  • The New Nuclear Danger: George W. Bush’s Military Industrial Complex (Türkçe: Yeni Nükleer Tehlike: George W. Bush'un Askeri Endüstri Kompleksi) (2001 ve 2004).
  • Nuclear Power Is Not the Answer to Global Warming or Anything Else (Türkçe: Nükleer Güç Küresel Isınmaya veya Başka Bir Şeye Cevap Değildir) (2006)
  • War in Heaven: The Arms Race in Outer Space (Craig Eisendrath ile birlikte) (Türkçe: Cennette Savaş: Dış Uzayda Silahlanma Yarışı) (2006)

Notlar

  1. ^ "Honorees: 2010 National Women's History Month". Women's History Month. Ulusal Kadınların Tarihi Projesi. 2010. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2011. 
  2. ^ Nash, Terre (1982). "If You Love This Planet". NFB.ca. National Film Board of Canada. 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2009. 
  3. ^ http://www.helencaldicott.com/chapter3.pdf 22 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nuclear Power is Not the Answer
  4. ^ "NYAS: "New York Academy of Science"". []
  5. ^ "If You Love This Planet weekly radio program archives". 26 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2009. 
  6. ^ "2004 yapımı belgesel". 15 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2006. 
  7. ^ "House of Representatives results, 1990 NSW: Adam Carr's election archive". 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran'ın nükleer programı</span>

İran'ın nükleer enerji elde etmek için başlattığını söylediği, ancak başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin nükleer silah üretmek için başladığını iddia ettiği proje.

<span class="mw-page-title-main">Radyoaktif atık</span> İstenmeyen veya kullanılamayan radyoaktif maddeler

Radyoaktif atıklar, serbestleştirme sınırlarının üzerinde aktivite konsantrasyonu içeren ve bir daha kullanılması düşünülmeyen nükleer ve radyoaktif maddeler ile radyoaktif madde bulaşmış ya da radyoaktif olmuş yapı, sistem, bileşen ve malzemelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanmanın kronolojisi</span> Nükleer Silahlanma Tarihi

20. yüzyıl, teknolojik ilerleme ve başarı bakımından aynı zamanda uygarlaşmış milletlerin birbirlerine sarf ettikleri şiddet içerici suçlamalar bakımından dikkate değerdir. Birkaç saat içerisinde, hatta bir anda bile insanoğlunun tümünü yok edebilecek nükleer silahların icadı ve nükleer enerjinin gelişmesi, medeniyet ve tehdit kavramlarını hiçbir yerde birbirine bu kadar yaklaştırmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer fizik</span> atom çekirdeğinin yapısı ve davranışı ile uğraşan fizik alanı

Nükleer fizik veya çekirdek fiziği, atom çekirdeklerinin etkileşimlerini ve parçalarını inceleyen bir fizik alanıdır. Nükleer enerji üretimi ve nükleer silah teknolojisi nükleer fiziğin en çok bilinen uygulamalarıdır fakat nükleer tıp, manyetik rezonans görüntüleme, malzeme mühendisliğinde iyon implantasyonu, jeoloji ve arkeolojide radyo karbon tarihleme gibi birçok araştırma da nükleer fiziğin uygulama alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Rotblat</span> Polonya asıllı İngiliz fizikçi

Joseph Rotblat, Polonya doğumlu İngiliz vatandaşlığına geçen fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Atom Çağı</span> Atom enerjisinin insanlığın hizmetine girdiği çağ

Atom Çağı ya da Atom Devri genellikle 16 Temmuz 1945 II. Dünya Savaşı'nda ilk nükleer (atom) patlamasından sonraki tarihi dönemi tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. 1933 yılında nükleer zincir reaksiyonları hipotez olmasına rağmen ve ilk yapay kendi kendini imha edebilen nükleer zincir reaksiyonu Aralık 1942 yılında yer almıştı. Trinity testi ve onu takip eden Japonya'daki II. Dünya Savaşı'nı bitiren Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası saldırısı nükleer teknolojinin ilk büyük ölçekli kullanımını temsil eder ve derin sosyo-politik düşünce değişikliklerini ve teknolojinin gelişimini başlatmıştır. Atom gücü ilerlemenin ve modernliğin bir özeti olarak görüldü. Ancak, nükleer rüya vadedildiğinden kısa sürdü çünkü nükleer teknoloji silahlanma yarışından Çernobil reaktör kazası ve Three Mile adası kazası, bomba tesisi temizleme ve bitki atık imhası gibi çözülmemiş bir dizi sosyal sorunlara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mark Oliphant</span> Avustralyalı fizikçi ve siyasetçi (1901 – 2000)

Sör Marcus ‘’Mark’’ Laurence Elwin Oliphant Avustralyalı fizikçi ve hümanist. Nükleer füzyonun ilk deneysel gösterimlerinde ve nükleer silahların geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır. Güney Avustralya'da Adelaide’de doğmuştur. Oliphant 1922 yılında Adelaide Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1927 yılında 1851 Sergileme Ödülü’nü, cıva üzerinde yaptığı dayanım deneyleri sayesinde kazandı ve İngiltere Cambridge Üniversitesi Cavedish Laboratuvarı'nda Sör Ernest Rutheford’un öğrencisi olarak çalışmaya gitti. Cavendish Laboratuvarı'nda parçacık hızlandırıcısını kullanarak, ağır hidrojen çekirdeğini çeşitli hedeflere ateşlemiştir. Helyum-3 ve trityum çekirdeğini keşfetmiştir. Ayrıca bu iki çekirdeğin reaksiyonu sonucunda, parçacıkların başlangıç enerjilerinden daha fazla enerji açığa çıkardığını keşfetmiştir. Enerji çekirdeğin içinden ayrı değerlendirilmiştir ve Oliphant bunun nükleer füzyonun bir sonucu olduğunu anlamıştır.

Robert James "Bob" Brown Avustralyalı eski politikacı, tıp doktoru, eski bir senatör olan çevreci ve eski Avustralya Yeşiller Parlamentosunun lideri. Brown 1996 federal seçimleri sonrasında Avustralya Yeşilleri senatosunun ilk grubunu oluşturmak için Yeşiller Batılı Avustralya senatörü Dee Margetts oturuma katılarak, Tazmanya Yeşiller aday listesinde Avustralya Senatosu olarak seçildi. 2001'de ve 2007'de tekrar seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer karşıtı protestolar</span>

Nükleer karşıtı protestolar veya anti-nükleer protestolar askeri alanda nükleer teknolojinin kullanılmasına karşı gerçekleştirilen protesto gösterileridir. Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği önderliğindeki kutuplar arasında süren Soğuk Savaş'taki nükleer savaş durumu bu protestoların oluşmasına ana etken olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Helen Reddy</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (1941 – 2020)

Helen Maxine Reddy, Avustralyalı müzisyen, aktivist, aktris ve söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Myrtle Bachelder</span> Amerikalı kimyager (1908 – 1997)

Myrtle Bachelder tam adıyla Myrtle Claire Bachelder, Amerikalı kimyager, akademisyen, bilim insanı ve asker. Manhattan atom bombası projesi'ndeki gizli çalışmaları ve metal kimyasındaki tekniklerin geliştirilmesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bumbunga</span> Avustralyalı ayrılıkçı bir mikro ulustur

Bumbunga Eyaleti, 1976'dan 2000 yılına kadar Güney Avustralya'da Snowtown ve Lochiel yakınlarındaki Bumbunga'daki bir çiftlikte bulunmuş Avustralyalı ayrılıkçı bir mikro ulustur. İngiliz maymun eğitmeni, uranyum araştırıcısı ve Alec Brackstone adlı postmaster kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer karşıtı hareket</span>

Nükleer karşıtı hareket, çeşitli nükleer teknolojilere karşı çıkan sosyal bir harekettir. Bazı doğrudan eylem grupları, çevre hareketleri ve profesyonel organizasyonlar kendilerini yerel, ulusal veya uluslararası düzeyde bu hareketle özdeşleştirmiştir. Başlıca nükleer karşıtı gruplar arasında Nükleer Silahsızlanma Kampanyası, Dünya Dostları, Greenpeace, Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler, Barış Eylemi ve Nükleer Bilgi ve Kaynak Servisi bulunmaktadır. Hareketin ilk amacı nükleer silahsızlanmaya ilişkindi, ancak 1960'ların sonlarından beridir nükleer enerji kullanımına da karşı çıkılmaktadır. Birçok nükleer karşıtı grup hem nükleer enerjiye hem de nükleer silahlara karşı çıkar. 1970'lerde ve 1980'lerde yeşil partilerin ortaya çıkması genellikle nükleer karşıtı siyasetin doğrudan bir sonucuydu.

<span class="mw-page-title-main">AUKUS</span> Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından gerçekleştirilen askeri girişim

AUKUS, 15 Eylül 2021 tarihinde Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ilan edilen üçlü bir güvenlik paktıdır.

1984 yılında Başbakan David Lange, nükleer enerjili veya nükleer silahlı gemilerin Yeni Zelanda limanlarını kullanmasını veya Yeni Zelanda sularına girmesini yasakladı. 1987 Yeni Zelanda Nükleer Serbest Bölgesi, Silahsızlanma ve Silahların Kontrolü Yasası uyarınca Yeni Zelanda'nın karasuları, karaları ve hava sahası nükleerden arındırılmış bölgeler haline geldi. Bu, o zamandan beri Yeni Zelanda'nın dış politikasının bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Toryum bazlı nükleer enerji</span>

Toryum bazlı nükleer enerji üretimi, verimli öncül element toryumdan üretilen izotop uranyum-233'ün nükleer bölünmesiyle beslenir. Bir toryum yakıt çevrimi, toryum bolluğu, üstün fiziksel ve nükleer yakıt özellikleri ve azaltılmış nükleer atık üretimi dahiluranyum yakıt çevrimine göre çeşitli potansiyel avantajlar sunabilir. Toryum yakıtının bir avantajı, düşük silahlanma potansiyelidir; büyük ölçüde toryum reaktörlerinde tüketilen uranyum-233/ 232 ve plütonyum-238 izotoplarını silah haline getirmek zordur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu (AEC), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından atom bilimi ve teknolojisinin barış zamanındaki gelişimini de teşvik etmek ve kontrol altında tutmak için kurulan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir kurumuydu. Başkan Harry S. Truman, 1 Ağustos 1946'da McMahon/Atom Enerjisi Yasası'nı imzalayarak, 1 Ocak 1947'den itibaren atom enerjisinin kontrolünü ordudan sivillere devretmiş oldu. Bu yasa Atom Enerjisi Komisyonu üyelerine savaş sırasında atom bombası üretmek için inşa edilmiş fabrikaların, laboratuvarların, ekipmanların ve personelin tam kontrolünü sağladı.