İçeriğe atla

Hektar

Hektar, sembolü ha. 10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimi. Hekto ve ar sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve 100 ar anlamına gelir. 1 dekar (dönüm) 1000 metrekareye (m²), 1 hektar 10.000 metrekareye (m²) eşittir. Alanı 100 metrekare (m²) olan alan ölçüsüne de ar denir. Genel olarak arazi alan ölçümünde kullanılır, tarım ve ormancılık alanlarında sıklıkla kullanılan alan ölçüm birimidir.

1 hektar = 10.000 metrekare (m²), 10 dönüm

1 dekar = 1 dönüm = 1000 metrekare (m²)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası Ölçüm Sisteminin uzunluk birimi metre'dir ve kısaca "m" ile gösterilir. Günümüzde "1 metre", ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı yol olarak tanımlanmıştır. Bu çağdaş tanım günümüzde dünyanın çeşitli laboratuvarlarında yapılabilen hassas ölçümlerin birbirleriyle karşılaştırılabilmesi amacıyla kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Weber (birim)</span>

Fizikte, weber manyetik akı nın SI birim sistemindeki karşılığıdır. Alman fizikçi Wilhelm Eduard Weber 'dan dolayı bu isim ile adlandılırmıştır.

Uzunluk, bir cisimin boyunu ifade eden büyüklük. Bu büyüklük en, boy veya yükseklik yönlerinde olabilir. Fizikte ise uzunluk, mesafe ile eşdeğer anlamda kullanılır. SI birim sisteminde uzunluk birimi metredir.

Alan veya yüz ölçümü, bir yüzeyin uzayda kapladığı iki boyutlu yer miktarını ölçen bir büyüklüktür. SI birim sisteminde temel alan birimi metrekaredir (m²). Diğer alan birimleri bundan türetilebilir:

Ar = 100 metrekare (m²)
Dekar = 1000 metrekareye (m²)
Hektar = 10.000 metrekare (m²)
Kilometrekare = 1.000.000 metrekare (m²)

Watt, SI'de, uluslararası standart güç birimidir.

Metre bölü saniye veya Saniyede metre, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) hem sürat hem de hız birimidir ve bir saniye sürede bir metre mesafeyi kat eden bir cismin hızına eşittir. Özet olarak hareket eden cismin, bir saniyede aldığı yol uzunluğunun metre cinsinden ifadesi olan hız birimidir. Diğer bir deyişle, bir hareketlinin saniye başına aldığı yolun metre cinsinden nicel ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kilogram</span> kütlenin temel birimi

Kilogram Uluslararası Birimler Sistemi'nde kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir. Adında bir SI öneki (k) içeren tek SI temel birimidir. Ayrıca, farklı laboratuvarlarda ölçülebilecek temel fiziksel bir özellik yerine, insan yapımı bir cisme dayandırılmış tek SI birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Metrekare</span> alan ölçüsünün temel birimi

Metrekare SI'dan türetilen alan birimidir ve m² ile gösterilir. 1 metrekarelik alan, kenarları 1 metre uzunluğundaki bir karenin alanına eşittir. SI temelli birim olam metre, ışığın vakumda 1/299.792.458 saniyede katettiği mesafeye denk gelir. Uzunluk birimleri arasındaki derece farkı onlara karşılık gelen alan birimleri arasında aynı derece farkının iki katının oluşmasına sebep olur. Ayrıca metrekare alanları çarpımıdır.

Kilometrekare, 1000 m × 1000 m'ye karşılık gelen ve metrekare'nin bir milyon katı olan alan ölçü birimi.

<span class="mw-page-title-main">Mikrometre</span> uzunluk birimi, metrenin milyonda biri

Mikrometre, Milimetrenin binde birine, metrenin milyonda birine eşit uzunluk birimi. µm sembolü ile gösterilir.

Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı. Günümüzde ise 1.000 m2 alana eşit olan dekar yerine kullanılmaktadır. Genelde Türkiye'de arsa ve tarlaların yüzölçümünü belirtmekte kullanılır.

Dekar (daa); Ar'ın 10 katı olup 1.000 m2lik bir alan ölçüsünü temsil eder. Ar ise 100 m2ye eşittir. Halk dilinde genelde dekar yerine "dönüm" tanımı kullanılmaktadır.

Ar, 100 metrekareye karşılık gelen alan ölçüleri birimidir. Yöresel kullanımda evlek olarak da kullanıldığı görülmektedir.

Pascal (paskal), metrik sistemin basınç birimidir. Adını Fransız bilim insanı Blaise Pascal'dan alır.

Hektometre, metrik sistemde metrenin 100 katı olan ölçü birimi. Hekto kelimesi yunancada "yüz" anlamına gelen "ekato"dan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metreküp</span> hacmin temel ölçü birimi

Metreküp, SI'dan türetilen hacim birimidir. Bir kenar uzunluğu bir metre olan küpün hacmidir. Diğer adı, özellikle marangozlukta kullanılan metrik önekli ster idi. Diğer alternatif adı ise kilolitredir.

Joule veya jul, Uluslararası Birim Sistemi'nde enerji, veya ısı miktarından türetilmiş bir ölçü birimidir. Bir metre üzerinden bir newtonluk kuvvet uygulanarak harcanan enerjiye veya iki ucu arasında bir voltluk gerilim farkı olan bir devre elemanı üzerinden geçen bir amperlik akımınin tükettiği enerjiye eşittir. Adını İngiliz fizikçi James Prescott Joule'dan (1818-1889) almıştır.

Radyans, bir yüzeyden yayılan, yansıtılan, iletilen ya da alınan radyant akının alan başına katı açı cinsinden birimidir. Spektral radyans ise, spektrum fonksiyonunun nasıl alındığına bağlı olarak frekans ya da dalga boyu biriminden bir yüzeyin radyansıdır. Uluslararası Birimler Sistemi'ne göre radyans birimi metrekare başına steradyan başına watt (W·sr-1·m-2) iken, frekansa göre spektral radyans birimi hertz başına metrekare başına steradyan başına watt (W·sr-1·m-2·Hz-1) ve dalga boyuna göre spektral radyans birimi metre başına metrekare başına steradyan başına watt (W·sr-1·m-3) olarak belirtilmiştir.

Barn, 10−28 m2'ye (100 fm2) eşit, SI olmayan bir alan birimidir. İlk ortaya çıktığında atom çekirdekleri ile nükleer reaksiyonların tesir kesitlerinin alanlarını tanımlama amacıyla kullanılmışsa da, günümüzde herhangi bir saçılma sürecinin tesir kesitini ifade etme amacıyla parçacık fiziğinin tüm alanlarında, parçacıklar arasındaki etkileşim olasılığını ölçmek için kullanılmaktadır. Bir barn, yaklaşık olarak bir uranyum çekirdeğinin tesir kesiti alanına eşittir. Bir SI birimi olmasa da, parçaık fiziğindeki kullanımından ötürü Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu tarafından 8. SI Broşürü'nde tanınmıştı.

Bir rai 1.600 metrekareye eşit bir alan birimidir ve bir kadastro haritası veya kadastro ile ilgili haritalarda arazi alanının ölçülmesinde kullanılır. Mevcut ölçü tam olarak metreden türetilmiştir, ancak ne modern metrik sistem olan Uluslararası Sistem'in (SI) bir parçasıdır ne de bu sistem tarafından tanınmamaktadır.