İçeriğe atla

Heisei Dönemi

İmparator Akihito

Heisei dönemi (Japonca平成時代 Heisei jidai), Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.[1]

Tarihçe

1989 yılı Japonya tarihindeki en hızlı ekonomik büyümesinden birinin doruk noktasıydı. Japonya Bankası güçlü bir yen ile Amerikan doları karşısında değerli bir döviz kuruyla faiz oranlarını düşük tuttu ve Tokyo emlak değerlerini o yıl %60 arttıran bir yatırım patlaması yarattı. Yeni Yıldan kısa bir süre önce Nikkei 225 39,000 rekor seviyesine ulaştı. Ancak 1991 yılında 15,000'e düşmesi balon ekonomisinin sona erdiği anlamına geliyordu. Daha sonra Japonya 10 yıldan fazla fiyat deflasyonu ve büyük ölçüde durgun GSYİH'dan oluşan Kayıp Onyıl'ı yaşadı ve Japon bankaları kötü borçlarını gidermek için mücadele ederken diğer sektörlerdeki şirketler yeniden yapılanmaya çalıştı.

1988'deki Recruit skandalı 38 yıldır iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti'ye (LDP) kamuoyundaki güvenini zedeledi. 1993'te yapılan seçimlerde Morihiro Hosokawa liderliğindeki bir koalisyon LDP iktidarına son verdi. Ancak koalisyon kendisini oluşturan partilerin sadece LDP'yi iktidardan indirmek için toplandıklarından ve hemen her sosyal konuda ortak bir görüşleri bulunmadıkları için çöktü. LDP 1994 yılında Japonya Sosyalist Partisi'nden Tomiichi Murayama'nın başbakan seçilmesine yardım etmesiyle hükûmete geri döndü.

1995 yılında Kobe'de 6.8 şiddetinde bir deprem yaşandı ve Tokyo metrosunda Aum Shinrikyo tarafından sarin gazı ile terör saldırıları gerçekleştirildi.

Bu dönemde Japonya askeri bir güç olarak yeniden gündeme gelmiştir. 1991 yılında Japonya Körfez Savaşı için milyarlarca dolarlık Amerikan doları sözü verdi ancak Japonya Anayasası ülkenin savaşa katılmasını engelledi. Japonya İran tarafından sadece para taahhüt ettiği için eleştirilmiştir. Ancak savaştan sonra yeniden yapılanma çabalarının bir parçası olarak mayın tarama gemisi gönderildi. 2003'te Irak Savaşı sonra Başbakan Junichirō Koizumi'nin kabinesi BM'nin yaptırımı olmaksızın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük denizaşırı birliklerin konuşlandırması olan Irak'ın yeniden inşasına yardım etmek için yaklaşık 1000 askerle Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'ni göndermeyi planladı. Birlikler 2004-2008 yılları arasında görev yapmıştır.

1998 yılında Japonya Nagano'da Kış Olimpiyatları'nı ve 2002 yılında Güney Kore ile birlikte 2002 FIFA Dünya Kupası'nı düzenlemiştir.

Ağustos 2009'da Japonya Demokratik Partisi (DPJ) seçimlerde 308 sandalye kazanarak ilk kez LDP'nin 50 yıl süren siyasi egemenliğine son verdi.

11 Mart 2011'de Japonya tarihinde kaydedilmiş en güçlü depremini yaşadı ve deprem ile sonrasında oluşan tsunami sonucunda Honshū'nun kuzeydoğusundaki yerler ağır zarar gördü.[2] Tsunami ayrıca Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'ni de etkilemiş olup soğutma sistemlerinde yaşanan ciddi sorunlar radyoaktif sızıntıya yol açtı.[3]

Aralık 2012 seçimlerinde Japonya Demokratik Partisi seçimleri kaybetti ve Shinzō Abe önderliğindeki Liberal Demokratik Parti yeniden iktidara geldi.

Eylül 2015 tarihinde tartışmalı bir sürecin ardından Ulusal Diyet Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin denizaşırı rolünü genişleten yasayı onayladı.[4]

2018'de Japonya'nın batısındaki olağanüstü şiddetli yağışlar ağır bir zarara neden oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Japan's emperor to abdicate on April 30, 2019: gov't source". english.kyodonews.net. Kyodo News. 1 Aralık 2017. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2019. 
  2. ^ Martin Fackler, Kevin Drew: Devastation as Tsunami Crashes Into Japan 22 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The New York Times, 11 Mart 2011
  3. ^ K.N.C., H.T., A.N.: Containing the nuclear crisis 1 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Obe, Mitsuru (18 Eylül 2015). "Japan Parliament Approves Overseas Military Expansion". The Wall Street Journal. 13 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
Önce gelen:
Shōwa
Japon dönemi
1989-2019
Sonra gelen:
Reiwa

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Liberal Demokrat Parti, 26 Temmuz 1994 tarihinde Besim Tibuk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "LDP" şeklindedir. Simgesi yunustur. Genel başkanı Gültekin Tırpancı'dır. Ocak 2024'te yayınlanan verilere göre partinin 3.601 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Zenkō Suzuki</span>

Zenkō Suzuki , 1980-82 arasında Japonya başbakanı. ABD ve öteki batı ülkeleriyle yakın iş birliği programıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Akihito</span> 125. Japonya imparatoru (1989–2019)

Akihito, Japonya'nın eski İmparatoru'dur. 1989'dan 2019'a kadar hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Türk Demokratik Partisi</span>

Türk Demokratik Partisi veya Makedonya Türk Demokratik Partisi Kuzey Makedonya'daki Türkler tarafından kurulan siyasi partidir.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

Japonya Liberal Demokrat Partisi, genellikle kısaltılarak LDP veya Jimintō (自民党) olarak söylenmektedir. Japonya'da siyaset yapan parti, merkez-sağ ve muhafazakâr bir yapısı bulunmakla beraber Japonya'daki en büyük partidir. LDP, 1993 ile 1994 arasında ve 2009'dan 2012'ye kadar bir süre dışında, 1955'teki kuruluşundan bu yana -1955 Sistemi denilen bir dönem- sürekli olarak iktidardaydı. 2012 seçimlerinde hükûmetin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Alt evinde 291, üst evinde 121 sandalye tutuyor ve Komeito ile koalisyonda, iktidar koalisyonunun her iki evde de süper üstünlüğü var. Başbakan Shinzi Abe ve birçok mevcut ve eski LDP bakanı, aynı zamanda monarşist bir örgüt olan Nippon Kaigi'nin üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Morihiro Hosokawa</span>

Morihiro Hosokawa(細川 護煕), 9 Ağustos 1993- 28 Nisan 1994 tarihleri arasında görev yapmış olan 79. Japonya başbakanıdır. Kendisinin başbakanlık yaptığı koalisyon hükûmeti 1955 yılından beri Liberal Demokrat Parti'nin yer almadığı ilk hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Demokrasisi için Birlik</span>

Fransız Demokrasisi için Birlik Fransa'da eski merkez siyasi partidir.

Türkiye'de koalisyon hükûmetleri, Türkiye'de birden fazla siyasi partinin iktidarda yer aldığı hükûmetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sosyalizm Partisi (Almanya)</span>

Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin örgütlü kalan kısmı ismini Aralık 1989'da Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) olarak değiştirir. Partinin yeni lideri Gregor Gysi olur. 18 Mart 1990'da doğuda yapılan seçimlerde başarılı olamaz ve seçimleri Hristiyan Demokratik Birlik CDU öncülüğündeki koalisyon kazanır. Bu dönemde partiye ait birçok taşınmaza hükûmet tarafından el konacak ve birleşme süreci sırasında adeta yağmalanacaktır. PDS buna rağmen birleşen Almanya'nın doğu bölgesinde ayakta kalır ve yeniden örgütlenmeye başlar. Bundestag'a milletvekili seçtirebilir. Doğu Almanya'nın sorunlarını iyi bilen partililer yerel düzeydeki seçimlerde başarılı olurlar. 2007 yılında Emek ve Sosyal Adalet isimli seçim alternatif yapılanmasına dahil oldu. Arbeit und soziale Gerechtigkeit – Die Wahlalternative, WASG ismindeki bir araya geliş daha sonra Sol Parti örgütüne dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Demokratik Partisi</span>

Japonya Demokratik Partisi, Japonya'da merkezci bir siyasi partiydi. Eylül 1996 tarihinde Liberal Demokrat Parti ile Japonya Sosyalist Partisi kökenli merkez sağ ve merkez sol politikacılar tarafından kurulmuş olup Nisan 1998'de Yeni Gelecek Partisi'nin bir kısmı ile birleşmiştir. Partinin 1954 yılında kurulmuş Japonya Demokratik Partisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taişo Dönemi</span>

Taişo dönemi, Japonya tarihinde 30 Temmuz 1912-25 Kasım 1926 tarihleri arasında İmparator Taişo'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Yeni tahta çıkan imparatorun sağlık durumu zayıf olduğundan siyasi güç yaşlı devlet adamlarından oluşan oligarşik bir gruptan Diet ve demokratik partilere devredilmiştir. Bu nedenle dönem genellikle önceki kaotik Meiji dönemi ile sonrasında militarizmin yükseldiği Şova döneminin ilk bölümünden ayırt edebilmek için "Taişo demokrasisi" olarak bilinen liberal hareketler dönemi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Reiwa Dönemi</span>

Reiwa dönemi, Japonya tarihinde günümüzde devam eden dönemdir. Dönem, 1 Mayıs 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ettikten bir gün sonra oğlu Naruhito'nın tahta geçmesiyle başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macar Sosyalist Partisi</span> Macaristanda siyasî parti

Macar Sosyalist Partisi, Macaristan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti, 7 Ekim 1989 tarihinde Macar Sosyalist İşçi Partisi'nin iki halefinden biri olarak kurulmuştur ve muhafazakâr rakibi Fidesz ile birlikte 2010'lara kadar ülke siyasetindeki iki baskın partiden biriydi. 2006 protestoları ve ardından 2008 mali krizi sonucunda halk desteğinin çoğunu kaybetti. 2010 seçimlerinin ardından yeniden ana muhalefet partisi haline geldiyse de bu konumu, 2018 yılından itibaren merkez sağ Jobbik'e geçti. Partinin gücü büyük oranda kendi içinde bölünerek oluşan Demokratik Koalisyon adlı yeni partiye geçti.

2020 Liberal Demokrat Partisi (Japonya) liderlik seçimi, Ulusal Diyet'in yeni Başbakanı seçmek için bir oturum düzenlemesinden üç gün önce, Japonya Liberal Demokratik Partisi'nin bir sonraki başkanını seçmek için 14 Eylül 2020'de yaptığı seçim. Görevdeki parti başkanı ve Japonya'nın en uzun süre hizmet veren Başbakanı Shinzo Abe, son sağlık endişelerini gerekçe göstererek 28 Ağustos 2020'de aniden istifa etti ve Abe'nin geri kalan süresi boyunca hizmet edecek başbakanı seçmek için bu seçim yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Kuzey Makedonya)</span>

Liberal Demokrat Parti, Liberal yönelimli bir Makedon siyasi partidir. Parti, 19 Nisan 1997'de LDP'yi oluşturmak için birleşen Demokratik ve Liberal Parti'nin halefidir. Demokrat Parti'nin o zamanki başkanı olan Petar Goşev, LDP'nin ilk başkanı seçildi. LDP, Liberal International'ın tam üyesidir. Partinin şu anki lideri Monika Zaykova'dır.

Partikrasi, vatandaşlar veya bireysel politikacılar yerine siyasi partilerin hükûmetin birincil temeli olduğu bir yönetim biçimidir.