İçeriğe atla

Heinz Lammerding

Heinz Lammerding
DoğumDortmund, Alman İmparatorluğu
Ölüm13 Ocak 1971 (65 yaşında)
Bad Tölz, Almanya
Tanınma nedeniTulle katliamı
Oradour-sur-Glane katliamı
Heinz Lammerding
Bağlılığı Almanya
BranşıWaffen-SS
Hizmet yılları1933–1945
RütbesiSS-Gruppenführer
Komutası2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriŞövalye Haçı

Heinz Lammerding (d. 27 Ağustos 1905, Dortmund – ö. 13 Ocak 1971, Bad Tölz), Nazi Almanyası'nda savaş suçlarından hüküm giymiş bir Alman SS subayıydı. II. Dünya Savaşı sırasında, işgal altındaki Fransa'da Tulle katliamı ve Oradour-sur-Glane Katliamını gerçekleştiren 2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich'a komuta etti. Savaştan sonra, Lammerding yaklaşık 750 Fransız sivilin öldürülmesini emrettiği için gıyaben mahkûm edildi, ancak orada hapis cezasını çektikten sonra Almanya tarafından korunmaya devam etti. İsraillilerin Adolf Eichmann örneğinde yaptığı gibi, onu yakalamak için bir komando birliği göndermekle tehdit ettiler. Ancak, bu gerçekleşmeden önce, Lammerding 1971'de kanserden öldü.[1]

Savaş suçları davası

Lammerding, 1953'te, Fransa'da savaş suçlarından, 1944'te Tulle'de ve Oradour-sur-Glane'de iki katliam emri vermekten yargılandı. 1953'te Fransız Yüksek Komiseri André François-Poncet, iadesi için İngiliz Yüksek Komisyonuna başvurdu ve talebi, Dışişleri Bakanları Georges Bidault ve Anthony Eden arasında görüşme konusu oldu. Eden çok az anlayış gösterdi ve Lammerding'in ismini hiç duymadığını söyleyerek talebi reddetti. Yine de, o sırada Düsseldorf'ta bir müteahhit olan Lammerding, saklanmayı gerekli gördü. Bordeaux mahkemesi tarafından gıyabında ölüme mahkûm edildi, ancak ne Batı Almanya'dan iade edildi[2] ne de bir Alman mahkemesi tarafından mahkûm edildi. Danny S. Parker'a göre, Lammerding zaten Batı Almanya'da yargılanmış, savaş suçlarından hüküm giymiş ve hapis cezasını çekmişti. Bu nedenle, Bonn anayasasına göre, Fransızların büyük bir şaşkınlığa uğraşmasına rağmen, iadeye tabi değildi.

1958'de iade talepleri tekrarlayınca, çıkan Temel Kanun, Almanların başka ülkelere iadesini yasakladı ve 1955'te yürürlüğe giren Geçiş Anlaşması, Alman mahkemelerine göre, uzun süre cezai suçların isnat edilmesini engelledi. Ancak bu yalnızca, Lammerding'in katılımını reddettiği Tulle katliamıyla ilgiliydi; Oradour davasında, Düsseldorf savcısı hakkında soruşturma açtı, ancak işlemler 1964'te durduruldu. Özellikle tarihçi Jacques Delarue, 1968'de Fransa'nın işgali sırasında Alman suçları üzerine Lammerding'in suçluluğunun kanıtıyla birlikte bir kitap yayınladıktan sonra, Fransa tarafından onu yargılamak için tekrarlanan diplomatik girişimler oldu. Savaştan sonra Lammerding, Düsseldorf'ta başarılı bir müteahhit olarak yaşadı ve ardından Tegernsee'de yaşlılığının tadını çıkardı. 1971'de kanserden öldü.[1]

Cenazesi

1971'deki cenazesinde, 200'den fazla eski SS personeli bir araya geldi.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Parker 2014, s. 386.
  2. ^ Le maire d'Oradour-sur-Glane : « Il était dénué de toute humanité »[], Le Parisien, 14 August 2007 (Fransızca)
  3. ^ "Oradour: Ort des Schmerzes, 09.06.2014 (Friedensratschlag)". www.ag-friedensforschung.de. 25 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Klaus Barbie</span> "Lyon Kasabı", Alman SS subayı ve Gestapo üyesi

Klaus Barbie, Alman SS subayı, Gestapo üyesi. "Lyon Kasabı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Peiper</span>

Joachim Peiper, daha çok Jochen Peiper olarak bilinen II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Emin el-Hüseynî</span> Filistinli Müslüman lider

Muhammed Emin el-Hüseyni, Filistinli bir Arap milliyetçisi ve Filistin Mandası'nda Müslüman liderdi. 1921-1948 yılları arasında Kudüs başmüftüsü olarak görev yapmış ve Arap Yüksek Komitesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">SS-Totenkopfverbände</span> SS organizasyonu

SS-Totenkopfverbände, Nazi Almanyası'nda SS'e bağlı Nazi toplama kamplarının kurulumundan ve idaresinden sorumlu örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Bittrich</span>

Wilhelm Bittrich, II. Dünya Savaşı sırasında Alman SS Obergruppenführer ve Waffen-SS generali.

<span class="mw-page-title-main">Hermann-Bernhard Ramcke</span>

Hermann-Bernhard Ramcke, II. Dünya Savaşı sırasında Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Noriega</span> Eski Panama askeri devlet başı (1934-2017)

Manuel Antonio Noriega Moreno, Panamalı siyasetçi, Panamalı uyuşturucu baronu, asker ve Panama'nın devrik devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Stangl</span> Nazi komutan

Franz Stangl, II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nda Sobibor İmha Kampı ve Treblinka İmha Kampı'nın komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Erich Priebke</span>

Erich Priebke, Nazi Almanyası'nda Waffen-SS'de eski bir Hauptsturmführer (yüzbaşı). 1996 yılında İtalya'da, 24 Mart 1944 tarihinde Roma'da Ardeatine mağaralarında yapılan katliama katıldığı savaş suçlarından mahkûm edildi. Partizanların bir saldırısı sonucunda 33 Alman askerinin hayatlarını kaybettikten sonra 335 İtalyan sivil, misilleme olarak öldürülmüştür. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın yenilgisinden sonra 50 yıl boyunca yaşadığı Arjantin'e kaçmak için yardım aldı.

<span class="mw-page-title-main">Döme Sztójay</span> Macar politikacı

Döme Sztójay, Sırp kökenli bir Macar asker ve diplomat. II. Dünya Savaşı sırasında, 1944 yılında Macaristan Krallığı Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Oradour-sur-Glane Katliamı</span>

10 Haziran 1944'te Alman işgali altındaki Fransa Haute-Vienne'deki Oradour-sur-Glane köyünde, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 642 kişi Nazi Waffen-SS askeri kolu tarafından katledildi. Katledilen köyün yakınlarında savaştan sonra yeni bir köy inşa edildi, ancak Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle orijinalin kalıcı bir anıt ve müze olarak kalmasını emretti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Diekmann</span>

Adolf Diekmann bir Alman subayıydı ve hakkında savaş suçu işlediği ile ilgili suçlamalar yapılmıştır. Diekmann, SS-Sturmbannführer (binbaşı) rütbesine sahipti.

Søren Kam II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'sinde bir Danimarkalı komutandı. Danimarka'da cinayet işledi ve Simon Wiesenthal Center tarafından en çok aranan Nazi savaş suçluları arasında yer aldı.

Nazi avcısı, Yahudi Soykırımı'na karıştığı iddia edilen eski nazilerin veya kısaca SS olarak bilinen nazilerin silahlı paramiliter örgütü Schutzstaffel üyelerinin ve nazi işbirlikçilerinin izini süren ve bu kişiler hakkında genellikle savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili davalarda kullanılmak üzere delil toplayan kişidir. Önde gelen nazi avcıları arasında Simon Wiesenthal, Tuviah Friedman, Serge Klarsfeld, Beate Klarsfeld, Ian Sayer, Yaron Svoray, Elliot Welles ve Efraim Zuroff bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Reinefarth</span>

Heinz Reinefarth II. Dünya Savaşı sırasında bir Alman SS komutanı ve savaştan sonra Batı Almanya'da hükûmet yetkilisiydi. Ağustos 1944'teki Varşova Ayaklanması sırasında birlikleri çok sayıda vahşet işledi. Savaştan sonra Reinefarth, Sylt adasındaki Westerland kasabasının belediye başkanı ve Schleswig-Holstein Landtag üyesi oldu. Polonya'nın iade talepleri hiçbir zaman kabul edilmedi ve Reinefarth hiçbir zaman herhangi bir savaş suçundan mahkûm edilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Maquis (Limousin)</span>

Maquis (Limousin) II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline maruz kalan Fransa'da işgalcilere ve işbirlikçilerine karşı silahlı direniş göstermiş olan Maquis gruplarının en büyüğüydü. Büyük oranda günümüzdeki Limousin bölgesini kaplayan coğrafyada etkili olmuştur.

Tulle katliamı, II. Dünya Savaşı sırasındaki Normandiya Çıkarmasını takip eden 9 Haziran 1944 tarihinde 2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich tarafından gerçekleştirilen sivillere yönelik katliamdır.

<span class="mw-page-title-main">Hermine Braunsteiner</span> Avusturyalı toplama kampı çalışanı (1919-1999)

Hermine Braunsteiner Ryan, Ravensbrück ve Majdanek toplama kamplarında Avusturyalı bir SS Helferin ve kadın kamp gardiyanıydı ve o zamanlar Batı Almanya'da yargılanmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nden iade edilen ilk Nazi savaş suçlusuydu. Braunsteiner, Majdanek toplama kampındaki mahkûmlar tarafından "Ezilen Kısrak" olarak biliniyordu ve mahkûmları öldüresiye dövdüğü, çocukları saçlarından kamyonlara atarak gaz odalarında öldürülmesi, genç mahkûmları astığı ve yaşlı bir mahkûmu ezdiği söylendi.

<span class="mw-page-title-main">Alman savaş suçları</span>

Alman İmparatorluğu ve Nazi Almanyası hükûmetleri, önce Herero ve Namaqua soykırımında ve ardından Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında önemli sayıda savaş suçunu emretmiş, organize etmiş ve göz yummuştur. Bunlardan en dikkate değer olanı, milyonlarca Avrupalı Yahudi, Polonyalı ve Roman'ın sistematik olarak istismar edildiği, sınır dışı edildiği ve öldürüldüğü Holokost'tur. Milyonlarca sivil ve savaş esiri de bu iki çatışmada Almanların uyguladığı suiistimaller, kötü muamele ve kasıtlı açlık politikaları sonucunda öldü. Delillerin çoğu, Sonderaktion 1005'te olduğu gibi, suçlarını gizlemek amacıyla failler tarafından kasıtlı olarak yok edildi.