İçeriğe atla

Heinz Billing

Heinz Billing (2012)'de

Heinz Billing (d. 7 Nisan 1914 ; ö.4 Ocak 2017),Alman fizikçi ve bilgisayar mühendisidir. Bilgisayar sistemlerinin gelişmesinde öncü kişilerden olup, bilgisayar veri depolaması, yerleşik prototip lazer gibi aksamların gelişmesinde katkıda bulunmuştur.[1] Kendisi bilim ve teknoloji alanındaki kizmetlerinden dolayı 1987'de Konrad Zuse Madalyası'nı almıştır.

Alman fizikçi ve bilgisayar mühendisi Billing 7 Nisan 1914'te Salzwedel, Saxony-Anhalt, Almanya'da doğmuş, Göttingen Üniversitesi mezunudur. İş yaşantısı boyunca Göttingen Aerodinamik Test Merkezi ile Max Planck Astrofizik Enstitüsü'nde çalışmıştır.[1] 1943'te Anneliese Oetker ile evlenmiş 3 çocukları oldu evlilikleri eşinin 2014'te kendisinin 100 yaşında olduğu esnada eşinin ölümüne kadar sürmüştür.[2][3]

Bilgisayar mühendisi ve fizikçi Heinz Billing 4 Ocak 2017'de Garching bei München, Bavyera, Almanya'da 102 yaşında ölmüştür.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b J. A. N. Lee (1995). "Heinz Billing". Computer pioneers. IEEE Computer Society. ISBN 0-8186-6357-X. 1 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016. 
  2. ^ "Computer and gravitational wave astronomy pioneer Heinz Billing celebrates his 100th birthday". Benjamin Knispel. GEO600.org. 7 Nisan 2014. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  3. ^ "Computerpionier Heinz Billing feiert 100. Geburtstag". Detlef Borchers (Almanca). heise.de. 7 Nisan 2014. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016. 
  4. ^ "Computerpionier Heinz Billing ist tot". 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Werner Heisenberg</span> Alman teorik fizikçi (1901–1976)

Karl Werner Heisenberg, Alman teorik fizikçi. Kendi ismiyle anılan Belirsizlik İlkesi'ni buldu. Atom yapısı bilgisine katkılarından dolayı 1932 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Stuttgart</span> Almanyanın altıncı; Baden-Württemberg eyaletinin en büyük şehri

Stuttgart, Almanya'nın altıncı büyük şehri, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi, Stuttgart vilayetinin (Regierungsbezirk) merkezidir. Stuttgart Almanya'nın ticarette en aktif şehridir. 31 Aralık 2017 itibarıyla nüfusu 632.743. Almanya'daki büyükşehirler arasında en dağlık olandır. Stuttgart Üniversitesi ve Hohenheim Üniversitesi, bu şehirde yer almaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Max von Laue</span>

Max von Laue, X ışınlarının kristaller tarafından kırınımını bulduğu için 1914 yılında Nobel Fizik Ödülü alan Alman fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Zuse</span>

Konrad Ernst Otto Zuse, Alman inşaat mühendisi, mucit ve iş insanıdır. 1936 yılında Z1 adlı programlanabilir bilgisayarı geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Feodor Felix Konrad Lynen</span>

Feodor Felix Konrad Lynen, Alman biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Manfred Eigen</span>

Manfred Eigen, Alman biyofizikçi ve Göttingen'deki Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü'nün eski yöneticisidir. Münih Teknik Üniversitesi'de onursal doktor olarak çalıştı. 1982'den 1993'e kadar, Manfred Eigen Alman Ulusal Erdem Vakfı başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Bilişim Enstitüsü</span>

Max Planck Bilişim Enstitüsü veya Max Planck Bilgisayar Bilimi Enstitüsü Almanya'nın Saarbrücken kentinde bulunan, bünyesinde bilişim dalında Ar-Ge çalışmaları yürütülen bir araştırma enstitüsüdür. Max Planck Topluluğu'nun bir parçasıdır. Enstitü 1990 yılında kurulmuştur. Günümüzde enstitüdeki araştırmacılar 5 bölüm ve 3 araştırma grubunda çalışmalarını sürdürmektedir. Araştırma çalışmaları yapılan alanlar arasında hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik alanlar yer almaktadır. Çalışma dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck Yazılım Sistemleri Enstitüsü</span>

Max Planck Yazılım Sistemleri Enstitüsü, bünyesinde bilgisayar bilimi alanı içinde, yazılım sistemleri ile ilgili araştırma yapılan, eşyerli olarak Almanya'nın Saarbrücken ve Kaiserslautern kentlerinde bulunan bir araştırma enstitüsüdür. Max Planck Topluluğu'nun bir parçasıdır. Enstitü 2004 yılında kurulmuştur. Günümüzde enstitüdeki araştırmacılar 9 araştırma grubunda çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışma dili İngilizcedir. Enstitünün başında Prof. Dr. Peter Druschel görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Prandtl</span>

Ludwig Prandtl, Alman akışkan dinamikçi, fizikçi ve uzay bilimcisidir. Gelişimine öncülük ettiği sistematik matematiksel çözümlemeleri havacılık mühendisliği uygulamalı biliminin özünü oluşturacak olan aerodinamik biliminin temelini oluşturmak için kullanmıştır. 1920'lerde özellikle sesaltı aerodinamiğin, daha genel olarak transonik ve altı hızlardaki akışların temel prensiplerini oluşturacak matematiksel temelleri geliştirmiştir. Çalışmalarıyla sınır katmanı konsepti ile ince kanat profili ve kaldırma hattı kuramlarını tanımlamıştır. Prandtl numarasına ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Viola Priesemann</span>

Viola Priesemann Alman fizikçi ve sinirbilimcidir. Araştırma önceliklerinden birisi anlamlı bilgi işlemeyi mümkün kılmak için insan beyninin nöronal kapasitelerini nasıl organize ettiğini anlamaktır.