İçeriğe atla

Heinrich Reuss

Heinrich Reuss, 2018

Prens Heinrich XIII. Reuss[1] (4 Aralık 1951; Almanca: Heinrich XIII. Prinz Reuß)[2][3] Alman aristokrat, iş insanı ve aşırı sağcı aktivist. Reuss, 2022 Almanya darbe planının[4] lideri olduğu iddiasıyla Aralık 2022'de Alman federal polisi tarafından tutuklandı.[5][6]

Hayatı

İlk yılları ve soyu

4 Aralık 1951'de Büdingen'de, Köstritz Prensi I. Heinrich Reuss ve Mecklenburg Düşesi Woizlawa Feodora'nın çocuğu olarak dünyaya geldi; kendisi de Alman sömürge politikacısı Mecklenburg Dükü Adolf Friedrich'in tek çocuğuydu.

Reuss'un soyundan gelen Reuss Hanedanı, 12. yüzyıla kadar uzanır ve tarihsel olarak Gera ve Greiz bölgelerini yönetmiştlerdir.[7] Heinrich, 2009 yılı civarında ailesinden uzaklaştı.[8]

Reuss, Frankfurt'ta Buero Prinz Reuss adlı bir emlak şirketinin sahibi olarak çalıştı ve ayrıca köpüklü şarap üretti.

Reuss, 2020'de, Viyana'daki ilk Uluslararası Vicdan Günü etkinliğinin kutlamalarına katıldı.[9]

2022 Alman darbe planına katılım

7 Aralık 2022'de Reuss, Alman polisinin planlı bir darbede aşırı sağcı komploculara karşı düzenlediği geniş kapsamlı baskınlar sırasında Frankfurt'un Westend bölgesindeki evinde tutuklandı. Polise göre, aralarında eski Bundestag üyesi Birgit Malsack-Winkemann'ın da bulunduğu darbe komplocuları, 71 yaşındaki Reuss'u devlet başkanı olarak atamayı uman Reichsbürger hareketinin savunucularıydı.[10][11] Reuss'un Thüringen'deki malikanesinin, komployla ilgili silah stoklarının ve toplantıların yapıldığı yer olduğu iddia edildi.

Reuss'un muhtemelen darbeye yardım etmesi için Berlin'deki büyükelçiliği aracılığıyla Rus hükümetine ulaştığı bildirildi.[12] Reuss'un bal küpü olduğu iddia edilen ve üç Rus kişinin aracılığıyla finansman sağladığı "Vitalia" adlı bir Rus vatandaşı da tutuklandı.[13] Yeni Reich'ın Rusya ile işbirliği yapmayı planladığı iddia edildi, ancak Berlin'deki Rus Büyükelçiliği'nden bir sözcü herhangi bir müdahaleyi yalanladı.[14] Dmitry Peskov, 8 Aralık'ta Kremlin'in başarısız olan bu darbeye karıştığını reddeden bir açıklama yaptı.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Prinz Heinrich und sein Hofstaat: Wie eine Gruppe von «Reichsbürgern» die Bundesrepublik beerdigen wollte (German)". Vaterland online. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. []
  2. ^ Fahey, Ryan (7 Aralık 2022). "Everything we know about German coup leader Prince Heinrich XIII who wants to be king". Daily Mirror. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  3. ^ McNaughton, Arnold (1973). The Book of Kings: A Royal Genealogy. New York: Quadrangle/New York Times Book Co. s. 345. ISBN 0-8129-0280-7. OCLC 1340410. 
  4. ^ "Heinrich XIII Prince Reuss: Who is 'ringleader' of German far-right coup plot – and what is the Reichsburger movement?". Sky News (İngilizce). 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  5. ^ Murray, Miranda (7 Aralık 2022). "Germany raids far-right group over plot to install prince in coup". Reuters (İngilizce). 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  6. ^ "Heinrich XIII, Germany's 'Putsch Prince,' lamented monarchy's demise". The Washington Post. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Heinrich XIII. Reuß festgenommen: Wer ist der Prinz, der Scholz ersetzen wollte?". euronews (Almanca). 7 Aralık 2022. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  8. ^ "Fürstenhaus Reuss distanziert sich von Weigelt-Gast Prinz Heinrich XIII" (Almanca). Mitteldeutsche Rundfunk. 25 Ağustos 2022. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  9. ^ "Heinrich XIII. Prinz Reuss". Federation of World Peace and Love. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  10. ^ Ramirez, Nikki McCann (7 Aralık 2022). "Germany Arrests QAnon-Linked Extremists Over Plot to Topple Government". Rolling Stone. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  11. ^ Saric, Ivana (7 Aralık 2022). "Germany arrests 25 people over far-right coup plot". Axios. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  12. ^ Bennhold, Katrin; Solomon, Erika (7 Aralık 2022). "Germany Arrests 25 Suspected of Planning to Overthrow Government". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  13. ^ a b "Allemagne : un coup d'Etat par un réseau terroriste d'extrême droite déjoué". LCI. YouTube. 8 Aralık 2022. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  14. ^ Connolly, Kate (7 Aralık 2022). "German police raids target alleged far-right extremists seeking to overthrow state". Guardian. 7 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanlar</span> Almanya vatandaşları

Almanlar, Almanya'nın yerlileri veya sakinlerine ve bazen daha geniş olarak Almanca kökenli bir dili veya Almanca dilini anadili olarak konuşan kişilere denir. Almanya anayasası Almanya'da yaşayanları Alman vatandaşı olarak tanımlar. Bugün, Alman dili, Alman kimliğinin birincil kriteri olarak görülmektedir. Dünyadaki toplam Alman sayısına ilişkin tahminler 100 ile 150 milyon arasında değişmektedir ve çoğu Almanya'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Claus von Stauffenberg</span> Hitlere karşı 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarı Alman albay

Claus von Stauffenberg, Nazi Almanyası'nın kurmay subayı (Albay). 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

Neo-faşizm, II. Dünya Savaşı sonrasında bazı Avrupa ülkelerinde görülmüş "yeni faşist" akımdır. Faşizmin bu türü belli bir zümrenin değil bütün milletin kendini diğer milletlerden üstün görerek öne çıkma çabası olarak da tanımlanabilir. Neonazizm ile beraber Avrupa'da ve ABD'de neo-faşist oluşumlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz suikast girişimi</span> 20 Temmuz 1944te Führer Adolf Hitlere karşı yapılan suikast ve darbe girişimi

20 Temmuz suikast girişimi ya da Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Almanya'da Adolf Hitler'e yönelik Schwarze Kapelle üyelerince yapılan suikast ve darbe teşebbüsüdür. Doğu Prusya'da Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de gerçekleştirilen suikast girişiminde komplocular Hitler'i orada düzenlenen bir toplantı sırasında bombalı saldırı ile öldürme girişiminde bulunmuş ve aynı gün Albay Claus von Stauffenberg ile diğer komplocular Berlin'de Hitler'in öldüğünü duyurup daha önceden planlanmış "Valkür" (Walküre) operasyonunu uygulamaya koyarak hükûmeti devirmeyi denemiş, yeni bir hükûmet kurmaya çalışmışlardır. Hitler, başarısız darbe girişiminin ardından komplocuları "suç çetesi" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Fromm</span>

Friedrich Fromm, Almanya'nın topçu subayı ve Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Bär</span>

Oskar-Heinz (Heinrich) "Pritzl" Bär, II. Dünya Savaşı boyunca hizmet veren bir Alman Luftwaffe as pilotudur. Heinrich Bär, savaş sırasında tam 220 hava zaferi elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın zırhlı kruvazörleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kaiserliche Marine, 19. yüzyılın sonlarında çeşitli kruvazör tipleri denedi, küçük avisolar ve daha büyük korumalı kruvazörler bunlara dâhildi. Bütçe kısıtlamaları nedeniyle yurt dışı hizmetlerine veya iç hizmet filosuna özel kruvazörler hazırlanamadı. Sonuç olarak gemi inşa şubesi, her iki görevi de yerine getirebilecek uygun gemilerin üretilmesini planladı. İlk olarak 1886 yılında Irene sınıfı iki adet korumalı kruvazörün inşasına başlandı. Korumalı kruvazörler geliştirilerek daha da güçlendirildi ve Fürst Bismarck ile bu gelişimin doruğuna ulaşılarak Almanya'nın ilk zırhlı kruvazörü denize indirildi. Fürst Bismarck'ın inşası ilk Alman korumalı kruvazöründen 10 yıl sonra, 1896 yılında başlamıştı.

SMS <i>Prinz Adalbert</i>

SMS Prinz Adalbert, 1900'lerin başında Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen bir Alman zırhlı kruvazörü. İsmini İmparator II. Wilhelm'in üçüncü oğlu Prusya Prensi Adalbert'ten almaktadır. Sınıfının ilk gemisi olan Prinz Adalbert iken, ikinci gemisi ise kardeş gemi Friedrich Carl idi. Prinz Adalbert'in inşasına 1900 yılında, Kiel'deki İmparatorluk Tersanesi'nde başlandı. 16.371.000 Goldmarklık maliyet ile Ocak 1904'te tamamlandı. Dört adet 21 cm'lik ana batarya ile silahlandırılan zırhlı kruvazör, 20 kn hız yapabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya İçin Alternatif Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya için Alternatif, Almanya'da 2013 yılında kurulan sağ popülist ve Avrupa Birliği şüphecisi bir siyasi partidir. Parti Almanya'da göçe karşı çıkmasıyla tanınır. Aşırı sağın bir partisi olarak tanımlanan AfD, genel olarak, Avrupa siyasi partileri ailesi içinde aşırı sağın bir alt kümesi olan ve genel olarak demokrasiyi reddetmeyen radikal sağda konumlanıyor

<span class="mw-page-title-main">2016-18 Türkiye tasfiyeleri</span>

2016-18 Türkiye tasfiyeleri, Türkiye hükûmetinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında başlatılan tasfiye silsilesi. Darbe girişimine karıştığı iddia edilen askerlerin hızlıca yakalanmasının ardından tutuklamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını ve bunun yanı sıra devlet memurları ile özel işletmecileri de kapsayacak şekilde genişleyip büyüdü. İktidarın darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Gülen Hareketi mensuplarının tasfiyesiyle başlayan süreç, bu hareketin hem darbe girişiminde aktif olarak yer almayan hem de girişimin farkında olmayan takipçilerini etkiledi. İlerleyen aylarda tasfiye süreci Türkiye'deki laik ve İslamcı siyasi çevreler arasındaki iktidar mücadelesini yansıtacak bir hâle geldi. Darbeden sonraki ilk haftada on binlerce asker ve devlet memuru tasfiye edildi. Önlenen darbenin sonraki günü olan 16 Temmuz'da 2.745 hakim hızlıca görevden uzaklaştırılarak göz altına alındı. Bunu 100.000'den fazla yetkilinin görevden alınması, gözaltına maruz kalması veya yetkilerinin askıya alınması takip etti. İlan edilen olağanüstü hâl şartları ile birlikte AK Parti, kanun hükmünde kararnameler yayımlayarak kamuda görevden almaları sürdürdü. Kasım'ın başında sayı 110.000'e ulaşırken ay sonuna doğru 125.000'i geçti. Ocak 2017'ye gelindiğinde toplam 135.000'in üzerinde kişi ihraç edilmiş oldu, bir sonraki ay sayı hemen hemen 140.000'i buldu.

<span class="mw-page-title-main">Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Volga Alman Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Sovyetler Birliğine bağlı olan bir özerk cumhuriyetti. Başkenti İdil Irmağı'nın kıyı şehirlerinden olan Engels.

<span class="mw-page-title-main">Paul-Henri Sandaogo Damiba</span> Burkinalı asker ve cunta lideri

Paul-Henri Sandaogo Damiba, 31 Ocak 2022'den bir darbeyle görevden alındığı 30 Eylül 2022'ye kadar Burkina Faso'nun geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapan Burkinalı subaydır. Damiba, sadece sekiz ay önce, 24 Ocak 2022'de Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'yi bir darbeyle görevden aldığında iktidara gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Ukrayna ilişkileri</span>

Almanya-Ukrayna ilişkileri, Almanya ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Ukrayna ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkiler aslen 1918'de Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu arasında kurulmuştu, ancak daha sonra Ukrayna'nın Kızıl Ordu tarafından işgali nedeniyle kısa süre sonra kesildi. Mevcut ilişkiler 1989'da konsolosluk ve 1992'de tam ölçekli diplomatik misyon düzeyinde yeniden başlatıldı.

2022 Ukrayna darbe girişimi, Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından Ukrayna hükûmetini devirmek ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında şehirleri Rus Ordusu'na teslim etmek amacıyla Ukrayna'nın çeşitli şehirlerinde Rus yanlısı bir yönetim kurmak için yapılan başarısız bir girişimi ifade etmektedir. Rus istihbarat teşkilatı FSB ve devşirilen ATO gazileri darbeyi 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcında gerçekleştirecekti, ancak darbeye katılacak kişilerin Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından gözaltına alınması nedeniyle darbe planı nihayetinde iptal edildi.

30 Eylül 2022'de Burkina Faso'da Cihatçı isyanla başa çıkılmaması nedeniyle Geçici Devlet Başkanı Paul-Henri Sandaogo Damiba'yı görevden alan bir darbe gerçekleşti. Damiba sadece sekiz ay önce bir darbeyle iktidara gelmişti. Kaptan Ibrahim Traore geçici lider olarak devraldı. Teğmen Ibambe L'Monsein, darbeden saatler sonra Traore tarafından kurulan Ulusal Geçiş Konseyi'nin başkan yardımcılığını üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Ibrahim Traore</span> Burkinalı asker ve cunta hükûmet lideri

Ibrahim Traoré, Burkina Fasolu asker. Traoré, Afrika ülkesi Burkina Faso'da darbe ile iktidara gelen geçici devlet başkanı Paul-Henri Sandaogo Damiba'ya karşı düzenlediği 30 Eylül 2022 darbesinden bu yana geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunan askerî subay. 34 yaşındaki Traoré, aktif olarak dünyada görev yapan en genç 2. başkandır.

Reichsbürger hareketi, Almanya'da, günümüz Alman devletinin, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin meşru ve egemen bir devlet olarak varlığını, Alman İmparatorluğu (1871–1918) veya Alman Reich (1918–1933) lehine reddeden, çoğunlukla bireylerden, daha nadiren mezhep benzeri küçük ve çok küçük gruplardan oluşan örgütsel ve ideolojik olarak çok heterojen, kolektif bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Almanya darbe planı</span> 2022de Almanyada aşırı sağcı Reichsbürger grupları tarafından planlanan darbe girişimi

7 Aralık 2022 tarihinde, Almanya'da darbe planladıkları iddiasıyla aşırı sağcı bir terörist grubun 25 üyesi tutuklandı. Bir "Konsey" tarafından yönetilen "Vatansever Birlik" adlı grup, Alman aşırı sağcı Reichsbürger hareketidir. Grup, Almanya'da Alman İmparatorluğu'na benzer bir yönetimle, Alman Reich geleneğinde monarşist bir hükûmeti yeniden kurmayı amaçlamaktadır. Grubun iktidarı ele geçirmek için Almanya'da kaos ve iç savaş çıkarmak istediği iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Valkür Harekâtı</span> 2.Dünya Savaşı Alman Acil Planı

Valkür Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nda Alman hükûmetinin hükûmet sürekliliği için Yedek Ordu'ya tebliğ edilen ve Müttefiklerin Alman şehirlerini bombalaması nedeniyle ulusal sivil düzende genel bir bozulma veya Alman fabrikalarında çalışan milyonlarca yabancı zorunlu işçinin ayaklanması durumunda uygulanacak acil harekât planlarıydı.
Alman Kara Kuvvetleri (Heer) subayları General Friedrich Olbricht, Generalmajor Henning von Tresckow ve Oberst Claus von Stauffenberg, planı Alman şehirlerinin kontrolünü ele almak, SS'i silahsızlandırmak ve Hitler 20 Temmuz Komplosu'nda suikaste uğradığında Nazi liderliğini tutuklamak amacıyla planı değiştirdiler. Hitler'in ölümü, Alman askerlerinin kendisine ettiği sadakat yemininden (Reichswehreid) kurtulmaları için gerekliydi.
Uzun süren hazırlık sürecinin ardından komplo 1944'te aktif edildi fakat başarısızlığa uğradı.