İçeriğe atla

Heinrich Moritz Gaede

Heinrich Moritz Gaede
Doğum26 Mart 1795(1795-03-26)
Kieli Holstein Dükalığı
ÖlümOcak 1834 (38 yaşında)
Liège, Belçika
MilliyetAlman
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarLiège Üniversitesi

Heinrich Moritz Gaede veya Henri-Maurice Gaede (26 Mart 1795 - Ocak 1834), bir Alman doğa bilimci ve entomologdur.

Gaede, Kiel'de böcek bilimci olarak da tanınan tıp profesörü Christian Rudolf Wilhelm Wiedemann ile ve Berlin'de Karl Asmund Rudolphi ile çalıştı. İlk önce böceklerin karşılaştırmalı anatomisini ele aldı, ancak medusalar üzerine bir inceleme (1816) ile tanındı. 1817'de böceklerin ve solucanların anatomisi üzerine yazdığı tezle doktorasını aldı. Daha sonra İtalya'ya seyahat etmesi için Danimarka Kraliyet bursu aldı.

1818'de Rudolphi'nin tavsiyesi üzerine Gaede, yeni kurulan Liège Üniversitesi'nde ilk doğa tarihi (botanik, karşılaştırmalı anatomi, mineraloji, jeoloji, zooloji) profesörü ve üniversitenin botanik bahçelerinin müdürü oldu. 1828'de oradaki botanik bahçesindeki bitkilerin bir kataloğunu yayımladı. 1822-1923 yıllarında üniversite rektörü oldu. Yakın meslektaşı Richard Courtois'nın istediği makam, Gaede'nin hastalığı ve 1830'da Belçika'da yaşanan olaylar (Belçika Devrimi) nedeniyle tehdit edildi. Ancak Gaede, erken ölümüne kadar sandalyeyi elinde tuttu.

Son derece dindar olan Gaede (başlangıçta papaz olmak istiyordu), hayvan refahı için kampanya yürütmüştür.

Gaede, Beitrage zur Anatomie und Physiologie der Medusen, nebst einem Versuch einer Einleitung ueber das, was den altern Natursorschern in Hinsicht dieser Thiere bekannt war (1816) ve Beytrage zur Anatomie der Insekten Altona, J. F. Hammerich (1815) adlı eserleri yazmıştır.[1]

1819'da Gaede, Leopoldina'nın bir üyesi oldu.[2] Liège Üniversitesi'nin satın aldığı bir böcek koleksiyonu, yaklaşık 5800 bitkiden oluşan bir herbaryum ve bir mineral koleksiyonu bıraktı.

Gaede, Liège'deki Bahçıvanlık Derneği'nin bir üyesi ve ilk başkanıydı. Botanik Bahçelerinde olduğu gibi burada da Richard Courtois ile çalıştı.

Yayınları

  • Beiträge zur Anatomie und Physiologie der Medusen, nebst einem Versuch einer Einleitung ueber das, was den alten Naturforschern in Hinsicht dieser Thiere bekannt war, 1816
  • Beiträge zur Anatomie der Insekten. Altona, J. F. Hammerich, 1815
  • Stilleben aus dem inneren Leben. Kiel, Universitätsbuchhandlung, 1833

Kaynakça

  1. ^ Tuxen, SL 1973 "Entomoloji Sistematize Ediyor ve 1700-1815'i Açıklıyor". Smith, RF, Mittler, TE & Smith, CN (Ed.). Entomoloji Tarihi . Palo Alto, Yıllık İncelemeler A.Ş. : 95-118.
  2. ^ "Mitglieder". Nationale Akademie der Wissenschaften Leopoldina (Almanca). 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teruzor</span> soyu tükenmiş sürüngen takımı

Teruzor veya pterozor Pterosauria takımına ait soyu tükenmiş uçan sürüngenler kladıdır. Geç Triyas'tan Kretase'nin sonuna kadar yani Mesozoyik'in büyük bir bölümünde yaşadı. Teruzorlar, uçabildiği bilinen en eski omurgalıdır. Ön ayak bileklerinden çıkan dördüncü parmak uzayarak; deri, kas ve diğer dokulardan oluşan zardan kanatlarına destek oluyordu.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı zoologlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Zoolog, zooloji denilen hayvan bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan zoologların adları Uluslararası Zoolojik Adlandırma Koduna (ICZN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

Bu madde kayda değer biyologların listesidir. Zoologlar, botanikçiler, ornitologlar, malakologlar, doğa bilimciler ve diğer uzmanlıkları da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wilhelm Meigen</span>

Johann Wilhelm Meigen, Diptera'daki öncü çalışmaları ile ünlü bir Alman entomologdur.

<span class="mw-page-title-main">Bilimde kadınlar zaman çizelgesi</span> Doğal, sosyal ve formal bilimlerde yer alan kadınların tarihsel zaman çizelgesi

Bu, antik tarihten 21. yüzyıla kadar uzanan bir bilimdeki kadınların zaman çizelgesidir. Zaman çizelgesi öncelikle astronomi, biyoloji, kimya ve fizik gibi doğa bilimleri ile ilgilenen kadınlara odaklanırken, sosyal bilimler ve formal bilimler alanlarından kadınların yanı sıra önemli bilim eğitimcileri ve tıp bilimcileri de içermektedir. Zaman çizelgesinde listelenen kronolojik olaylar hem bilimsel başarılar hem de bilimlerdeki toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgilidir.