İçeriğe atla

Heinrich Kreipe

Karl Heinrich Georg Ferdinand Kreipe (5 Haziran 1895, Niederspier ; 14 Haziran 1976, Northeim veya Hanover), II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta bir Alman tümgeneraldi.

Kaçırılışı

Aralarında W. Stanley Moss ve Patrick Leigh Fermor gibi isimlerin de bulunduğu Kreipe'yi kaçıran ekip,1944

26 Nisan 1944 akşamı İngiliz Özel Harekâtı adına görevli Patrick Leigh Fermor ve W. Stanley Moss ve Archanes'teki Girit direnişçileri tarafından kaçırılmıştır. Kahire ve Londra üzerinden ilk olarak 25 mayıstan 23 ağustosa kadar kalacağı Trent Park esir kampına götürüldü. Ekim 1947'de esaretten Almanya'ya serbest bırakıldı. Kreipe'yi kaçırmanın amacı, Giritlilerin savaş moralini ve dayanıklılığını güçlendirmeye çalışmak ve öte yandan da Wehrmacht'ın savaş moralini zayıflatmaktı. Ayrıca Müttefiklerin prestij kazanması da bekleniyordu.

Kaçırmanın olduğu gün, Kreipe hava karardıktan sonra Knossos'taki evine gitmek için Ano Archanes'teki hizmet bölgesinden ayrıldı. Knossos ve Kandiye yolu üzerinde Archanes'in girişinde, sözde bir Alman kontrol noktasında durduruldu ve şoförüyle birlikte baskına uğradı. 30 yaşındaki Bremenli astsubay sürücü oracıkta öldürülüren, Kreipe kendi arabasının bagajında götürüldü.

Bu esna da düzinelerce kontrol noktasından geçmiş olsalar da, araç generalin bayrağını dalgalandırdığı için hiçbirinde durdurulmadı. Nihayet Rodakino'da bir İngiliz botu ile alındı ve Kahire'ye götürüldü.

Kreipe, onu kaçıran İngiliz askerlerinden biri olan Fermor ile 1972 yılında yayınlanan bir televizyon programı için Atina'da yeniden buluşmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erwin Rommel</span> I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında görev yapmış Alman komutan

Erwin Johannes Eugen Rommel, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Afrika Kolordusu komutanlığını da yapmış olan Alman mareşal. Kuzey Afrika'da İngiliz birliklerine karşı kazandığı başarılar nedeniyle "Çöl Tilkisi" (Wüstenfuchs,

<span class="mw-page-title-main">Weserübung Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Norveçi işgali

Weserübung Harekâtı, II. Dünya Savaşı’nda, Almanya’nın Norveç’e yönelen askerî harekâtıdır. Harekât 9 Nisan - 10 Haziran 1940 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

Drastamat Kanayan, daha çok "Dro" lakâbı ile tanınan Ermeni isyancı, eşkıyâ; daha sonra asker ve siyâsetçi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan</span>

Yunanistan'ın işgâli, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Yunanistan Savaşı'nda ülkeye saldırması ile Nisan 1941'de başlamış ve Ekim 1944'te Almanya'nın ana topraklardan geri çekilmesi ile son bulmuştur. Geri çekilmenin ardından yine de Girit ve bazı önemli adalar 1945 Haziran'ına dek Alman askerî birliklerinin denetimi altında kalmıştır.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas'ta Müttefik Devletler ve Mihver Devletler arasında geçen savaşlar dizisidir. Cephedeki savaşlar daha çok Almanya ve Birleşik Krallık arasında geçmiştir. Kuzey Afrika çöllerinde yapılan tank savaşları II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin (Ürdün kralı)</span> Kral Hüseyin (Ürdün)

Hüseyin bin Talal, 1952-1999 arasında Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper Taarruzu</span>

Dinyeper Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir Sovyet genel taarruzudur. Aşağı Dinyeper Savaşı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün Taarruzu</span>

Yüz Gün Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır. Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Muharebesi</span>

Britanya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri olan Luftwaffe'nin Kraliyet Hava Kuvvetlerine karşı, Büyük Britanya'ya yönelik planlanmış çıkarma ve işgal harekâtını gerçekleştirmek için hava üstünlüğü elde etmek amacıyla giriştiği hava savaşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Werner Kreipe</span>

Werner Kreipe İkinci Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'de General der Flieger idi.

Geheime Feldpolizei (GFP), II. Dünya Savaşı'nın başlarında yapılandırılan Nazi askerî birliği ve hava kuvvetlerine ait kurmay polis gücüdür. Başlıca görevi, Abwehr'in kontrolündeki askeri yapıda güvenlik polisi olarak görev yapmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Leigh Fermor</span> Britanyalı gezgin yazar ve asker

Patrick Leigh Fermor OBE Britanyalı gezgin yazar, araştırmacı ve asker.

<span class="mw-page-title-main">W. Stanley Moss</span> II. Dünya Savaşında İngiliz ordusu subayı

Ivan William Stanley Moss, II. Dünya Savaşı'nda bir İngiliz ordusu subayı ve daha sonra başarılı bir yazar, yayıncı, gazeteci ve gezgin.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Bey el-Azm</span> Suriyeli siyasetçi (1864-1955)

Hakkı el-Azm Suriyeli bir politikacı. Osmanlı hükûmetinde aktifti ve daha sonra cumhuriyet Suriye'sinde ilk başbakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması (1517)</span>

Kahire kuşatması, 1517'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından Mısır'daki Memluk Sultanlığı'nın başkentinin ele geçirilmesi olayıdır.