İçeriğe atla

Heinrich Kiepert

Heinrich Kiepert

Heinrich Kiepert (31 Temmuz 1818 - 21 Nisan 1899) Alman coğrafyacı.

İlk yılları ve eğitimi

Heinrich Kiepert Berlin'de doğdu. Çocukken ailesiyle sık sık seyahat eden Kiepert, seyahatlerini çizerek belgeledi. Ailesi, Kiepert'in yaratıcı çabalarına ilham veren Leopold von Ranke ile arkadaştı. Kiepert, okulda August Meineke tarafından eğitildi. Meineke, Kiepert'in Klasik Antik Çağa olan ilgisine ilham verdi. Kiepert daha sonra Berlin Humboldt Üniversitesi'nde tarih, filoloji ve coğrafya eğitimleri aldı.

Kartografya kariyeri

Heinrich Kiepert'in hazırladığı harita, "Osmanlı İmparatorluğu'nun Asya ve Doğu Eyaletlerinin Yeni Haritası: Arabistan hariç"

1840'da Carl Ritter'la beraber hazırladığı ilk coğrafi çalışmasını Atlas von Hellas und den hellenischen Kolonien adıyla yayınladı. Atlasta Antik Yunanistan'a odaklanılmıştı.[1] 1841'de, Edward Robinson'un yazdığı Filistin'de İncil Araştırmaları kitabının haritaları çizdi.[2] 1848'de Historisch-geographischer Atlas der alten Welt, 1854'te Atlas antiquus eserini yayınladı. Atlas antiquus beş dile çevrildi. 1855'te Neuer Handatlas über alle Teile der Erde adlı eserini yazdı. 22 yıl sonra Lehrbuch der alten Geographie adlı eseri yayınlandı ve 1879'da Leitfaden der alten Geographie adlı eseri İngilizce ve Fransızcaya çevrildi. 1894'te Formae orbis antiqui adlı Antik Çağ atlasının ilk bölümünü yayınladı. 1841-1848 yılları arasında Anadolu'ya dört kez seyahat etti. 1844'te Karte des osmanischen Reiches in Asien dahil olmak üzere bölgenin iki haritasını çıkardı. Ayrıca, Baedeker yayıncılık için, Mısır ve Filistin başta olmak üzere bazı Avrupa (Paris, Londra, Güney İtalya, vb.) ülkelerinin haritalarını çizdi:[3] Italie du Sud et la Sicile. Avec excursions aux îles de Lipari, à Tunis, à Malte, en Sardaigne et à Athènes (3rd ed., 1872), London nebst Ausflügen nach Süd-England, Wales u. Schottland, sowie Reiserouten vom Continent nach England (5th ed., 1875); and Paris ses environs et les principaux itinéraires des pays limitrophes à Paris (3rd ed., 1874).

Kiepert, 1854'te Humboldt-Berlin Üniversitesi'nde coğrafya dersleri vermeye başladı. Ölümüne kadar üniversitede akademisyenlik yapmaya devam etti.[1]

Ölümü ve mirası

21 Nisan 1899'da Berlin'de öldü. Oğlu Richard Kiepert, 1902'de 24 sayfalık 1:400.000 ölçekli Anadolu haritası da dahil olmak üzere, Kiepert'in tamamlayamadığı eserlerini yayınladı. Ayrıca Formae orbis antiqui'nin ikinci baskısını yazdı. Norveç'in kuzeyindeki Kiepert Adası, adını Heinrich Kiepert'ten almıştır.[4]

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ a b "New General Map of the Asian/Eastern Provinces of the Ottoman Empire: Without Arabia". World Digital Library. 1884–1912. 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2013. 
  2. ^ Israel: Splendors of the Holy Land, by Sarah Kochav, Thames and Hudson, 1998, p.114.
  3. ^ Baedeker's Travel Guides 1832–1990 (PDF). 2008. s. 42. 31 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Stadnamn i norske polarområde: Kiepertøya (Svalbard)". 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 

Kaynakça

  • J. Partsch "Heinrich Kiepert, ein Bild seines Lebens und seiner Arbeit," Geographische Zeitschrift, cilt vii (Leipzig, 1901)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Böll</span> Alman yazar

Heinrich Theodor Böll, Alman yazar, 1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Saarbrücken</span> Almanyada Saarland eyaletinin başkenti

Saarbrücken, Almanya'nın batısında, Saarland eyaletinin başkentidir. Aynı zamanda Stadtverband Saarbrücken ´in merkezidir. Yüzölçümü 167,07 km²'yi bulan Saarbrücken'in 31 Mart 2006 itibarıyla nüfusu 178.412 olarak tespit edilmiştir. Km² başına 1.068 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm von Humboldt</span> Alman eğitimci, filozof ve yazar (1767-1835)

Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humboldt, Alman filozof, dilbilimci ve devlet adamı. Berlin Üniversitesi'nin kurucularındandır.

Christian Johann Heinrich Heine, 19. yüzyılın en ünlü Alman şairlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Franz Bopp</span> Alman dilbilimci

Franz Bopp F. Bopp Alman dilbilimcisi ve Hint – Avrupa dil ailesinin Hint –İran grubuna bağlı Sanskritçeyi araştıran bilim insanıdır. Karşılaştırmalı Hint – Germen Dil biliminin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Cornelius</span>

Peter Cornelius veya tüm adıyla Carl August Peter Cornelius. Bir Alman besteci, oyuncu, müzik konuları yazarı, şair ve çevirici idi.

<span class="mw-page-title-main">Engelbert Humperdinck</span> Alman bestecisi, müzik öğretmeni ve orkestra şefi

Engelbert Humperdinck bir Alman bestecisi, müzik öğretmeni ve orkestra şefi. Geç romantik akımına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Raabe</span> Alman romancı

Wilhelm Raabe, o dönem Braunschweig Dükalığı'nda bulunan Eschershausen şehrinde doğmuş, ilk eserlerini Jakob Corvinus mahlasıyla yazan Alman romancı.

Friedrich Paul Theodor Sarre Alman Oryantalist, arkeolog, sanat tarihçi. İslam sanatı uzmanı olan Sarre, islam sanatı eserlerinden oluşan bir koleksiyona sahipti. Koleksiyonunda bulunan çoğu parçayı bugün Bode Müzesi olarak bilinen eski Kaiser Friedrich Müzesine bağışlamıştır.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Heinrich Koch</span> Alman botanikçi

Karl Heinrich Emil Koch Alman botanikçi. Türkiye'nin kuzeydoğusu başta olmak üzere Kafkasya bölgesindeki botanik keşifleriyle bilinmektedir. Ayrıca, Almanya'daki ilk profesyonel bahçıvan olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Barth</span> Alman kâşif ve bilim insanı

Johann Heinrich Barth Afrika'da keşifler yapmış Alman kâşif ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Kiepert</span> Alman kartograf

Richard Kiepert Alman kartograf. Ünlü coğrafyacı Heinrich Kiepert'in oğludur. Spezialkarte von Kleinasien adlı Anadolu haritasıyla tanınmaktadır.

Anneliese Maier, özellikle Orta Çağlarda doğa felsefesini araştıran çalışmalarıyla tanınan Alman bilim tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Roderich von Erckert</span>

Roderich von Erckert Alman etnograf, kartograf ve subay. Kafkas dilleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Dubois de Montpéreux</span>

Frédéric Dubois de Montpéreux, İsviçreli yazar, doğa bilimci, arkeolog ve tarihçi. Kafkasya gezi günlüğü ile tanınmaktadır. 5 ciltlik gezi günlüğünde Kafkasya'ya dair coğrafi, etnografik, tarihi, arkeolojik, jeolojik ve paleontolojik bilgilerin yanı sıra kendi çizdiği resimler yer almaktadır. Ayrıca Gürcistan'ın ilk jeolojik haritasını üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bourguignon d'Anville</span> Fransız haritacı (1697-1782)

Jean-Baptiste Bourguignon d'Anville, harita yapım standartlarını büyük ölçüde geliştiren Fransız coğrafyacı ve haritacı. Fransa'nın en büyük kartografik koleksiyonunu üreten D'Anville'nin tüm eserleri Fransa kralı tarafından satın alınmıştır. Yaşamı boyunca, büyük ölçüde orijinal araştırmalara dayanan 211 harita ve 78 inceleme yazısı/tez yayımlamış, kıtaların bilinmeyen alanlarını haritalarda boş bırakmış ve seleflerinin yaptığı haritaların aksine, şüpheli bilgileri kaydetmiştir. Haritaları 19. yüzyıl boyunca haritacılıkta referans noktası olarak kaldı ve çok sayıda kâşif ve gezgin tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ludwig Michelet</span> Alman Filozof

Karl Ludwig Michelet Alman filozof. Berlin'de doğdu ve yine orada öldü.

<span class="mw-page-title-main">Karl August Varnhagen von Ense</span>

Karl August Varnhagen von Ense 1826'dan itibaren resmi olarak Varnhagen von Ense Alman biyografi yazarı, diplomat ve asker.