İçeriğe atla

Heinrich Johann Nepomuk von Crantz

Heinrich Johann Nepomuk von Crantz
Classis cruciformium emendata cum figuris aeneis in necessarium instit. rei herbariae supplementum (1769)
Doğum25 Kasım 1722(1722-11-25)
Roodt-sur-Eisch, Lüksemburg
Ölüm18 Ocak 1799 (76 yaşında)
Judenburg, Avusturya
EğitimViyana Üniversitesi
Kariyeri
DalıBotanik, tıp
Çalıştığı kurumlar
Etkilendikleri
  • André Levret
  • Nicolas Puzos
  • Gerard van Swieten

Heinrich Johann Nepomuk von Crantz (Roodt-sur-Eisch, Lüksemburg, 25 Kasım 1722 - 18 Ocak 1799, Judenburg, Avusturya) bitki bilimci ve hekim. Bitki bilim mahlası Crantz'dır.[1]

1750 yılında, Gerard van Swieten'in (1700–1772) öğrencisi olarak Viyana'da tıp doktorasını aldı. Paris ve Londra'da kadın hastalıkları okudu. Bu dönemde André Levret (1703 – 1780) ve Nicolas Puzos'dan (1686 – 1753) etkilendi.

Önce Anna Susanne Petrasch ve ardından Magda Lena de Tremon ile evlendi. İki oğlu ve bir kızı vardı.

1754 yılında Viyana'daki St. Mary's Hastanesinde kadın hastalıkları uzmanı oldu. 1756'dan 1774'e kadar Viyana üniversitede fizyoloji ve materia medica okuttu.

Crantzia cinsi, Scop. tarafından O'nun onuruna adlandırılmıştır.

Eserleri

  • Einleitung in eine wahre und gegründete Hebammenkunst (1756).
  • Commentarius de rupto in partus doloribus a foetu utero (1756).
  • Arte obstetricia historia kullanımının yorumlanması ve recta ac praepostera applicatione (1757).
  • De systemate irritabilitatis (1761).
  • Materia medica et chirurgica (üç cilt, 1762) (Cilt 1 - 3 1765 Düsseldorf Üniversitesi tarafından sağlanan dijital baskı [1])
  • De aquis medicatis principatus Transylvaniae (1773).
  • Die Gesundbrunnen der Österreichischen Monarchie (1777).

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Şeker</span> kısa zincirli, suda çözünebilen karbonhidrat

Şeker veya sakkaroz, çoğu yiyecek ve içecekte kullanılan tatlı ve çözünür karbonhidratların genel adıdır. Çoğu bitkide bulunur ama şeker kamışı ve şeker pancarı olmak üzere bünyesinde bundan yeterince elde edilebilecek kadar bulunduran iki bitki vardır. Dünya'daki şekerin %70'i şeker kamışından üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Deri</span> omurgalılarda yumuşak dış örtü organı

Deri, cilt veya ten, bazı hayvanların vücutlarını kaplayan en üst katman olup, altında barındırdığı kas ve organları koruyan doku tabakalarından oluşan bir örtü sistemi organıdır. Bu tabakanın altında yağ tabakası vardır. Yağ tabakası canlının vücudunu sıcak tutar ve darbelere karşı korur. Burada bulunan ter bezleri boşaltıma yardımcı olur. Deri solunumu nemli vücut yüzeyinde gerçekleşir. Hücrelerde oluşan (O2) oksijen difüzyonla atılır. CO2'de difüzyonla atılır. Bu canlıların gelişmiş organları yoktur. Dış ortamla gaz alışverişi nemli deriden difüzyonla geçer. Derinin nemli kalması mukus tabakası ile gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">William Cullen</span>

William Cullen, İskoç doktor.

İbnü'l-Baytâr ya da tam künyesi ile Ebû Muhammed Ziyâüddîn Abdullah bin Ahmed el-Aşşâb el-Mâlekî Arap bilim insanı, botanikçi, eczacı ve hekim. Endülüs'ün en önemli bilim adamlarından olan İbn Baytar, İslam'ın Altın Çağı'nın ve Müslüman Tarım Devrimi'nin en büyük eczacı ve botanikçilerinden biri sayılmaktadır.

Farmasötik botanik veya Tıbbi botanik, tıbbi açıdan ve sağlık hizmetleri açısından fonksiyonu olan bitkilerin morfolojisini, anatomisini, fizyolojik fonksiyonunu, sınıflandırılmasını, teşhis edilmesini, hücre doku kültürlerini ve rasyonel kullanımlarını inceleyen bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bárány</span> Nobel ödüllü Avusturyalı otolojist.

Robert Bárány Avusturyalı otolojist. Kulaktaki vestibüler sistemin fizyoloji ve patolojisi üzerine yaptığı çalışmaları sayesinde 1914 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Pedanios Dioskurides</span>

Dioscorides Pedanius (40-90), Roma İmparatorluğu zamanında yaşamış, Anadolu'da Kilikia Bölgesi'nde bugün Adana'ya yakın olan, Anazarboslu'dur (Anazarva). Hekim ve farmakoloji bilgini. Osmanlı dönemi kitaplarında adı Skoridos olarak geçmiştir.

<i>Cordyceps</i>

Cordyceps Cordycipitaceae familyasına bağlı bir cinstir. Tüm türleri endoparazit olup, genel olarak böcekler ve eklem bacaklıların üzerinde yaşarlar. Bazı türleri ise yaşamlarını, başka mantar türlerinin üzerinde sürdürür.

<span class="mw-page-title-main">Etnobotanik</span> Bitkilerin insanlar tarafından kullanımını konu alan bir bilim dalı

Etnobotanik insanların bitkilerle çok yönlü ilişkisini sistematik olarak araştıran disiplinler arası bilim dalı. Yunanca ethnos, halk ve botanik, bitki bilimi; İngilizce ethnobotany adı verilir. Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine henüz girmemiş olmakla beraber T.C. Kültür Bakanlığı bir yönetmelikte etnobotanik karşılığı olarak halk botaniği terimini kullanmıştır.

Sivasspor 2015-16 sezonu, kırmızı beyazlı ekibin Süper Lig'deki on birinci sezonu, kuruluşunun ise kırk dokuzuncu yılıdır. 2014-15 Süper Lig sezonunu on beşinci tamamlamıştır. Sivasspor bu sezonda Süper Lig ve Türkiye Kupasında mücadele etmektedir.

<i>Zanthoxylum ailanthoides</i>

Zanthoxylum ailanthoides, sedef otugiller (Rutaceae) familyasına ait Güneydoğu Çin, Tayvan, Güneydoğu Asya ve Japonya'nın güneybatısının orman kaplı kısımlarında doğal olarak yetişen bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Krateuas</span> Yunan hekim ve farmakolog

Crateuas, MÖ birinci yüzyılda yaşamış Yunan hekim ve farmakolog.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottlieb Gleditsch</span> Alman doktor ve botanikçi (1714–1786)

Johann Gottlieb Gleditsch, bitki cinselliği ve üremesi konularında yaptığı öncü araştırmalarıyla tanınan Alman doktor ve botanikçi. Bitki bilim mahlası Gled.'tir.

Şehzade Mehmed Osmanlı padişahı III. Ahmed'in oğludur.

Kara mantar salgını Hindistan'da 2020 yılında ortaya çıkmış ve günümüzde hala devam eden bir hastalıktır. Kara Mantar hastalığı olarak bilinen

<span class="mw-page-title-main">Viyana Dioskurides</span> Pedanius Dioscoridesun kitabı

Viyana Dioskurları, MS 1. yüzyıldan kalma bir eserin, Latince: De materia medica 6. yüzyılın başlarından kalma Bizans Yunancası tezhipli bir el yazmasıdır.(Περὶ ὕλης ἰατρικῆς : Orijinal Yunancada Perì hylēs iatrikēs) Pedanios Dioskurides tarafından Uncial yazılmıştır. Geç Antik Çağ bilimsel metinlerinin önemli ve nadir bir örneğidir. Konstantinopolis'te bin yılı aşkın bir süre kaldıktan sonra metin, İstanbul'un Fethi sonrası bir yüzyıl sonra, 16. yüzyılda Viyana'daki Kutsal Roma İmparatoru'na geçmiştir.

De materia medica, şifalı bitkilerin ve onlardan elde edilebilecek ilaçların bir farmakopesidir. Beş ciltlik eser MS 50-70 yılları arasında Roma ordusunda görevli Yunan bir hekim olan Pedanios Dioskurides tarafından yazılmıştır. Rönesans'ta gözden geçirilmiş şifalı bitkiler tarafından desteklenene kadar 1.500 yıldan fazla bir süre boyunca yaygın olarak okunmuş ve tüm doğa tarihi ve farmakoloji kitapları arasında en uzun ömürlü olanlardan biri haline gelmiştir.