İçeriğe atla

Heinrich Harrer

Heinrich Harrer
Heinrich Harrer, 1997
Doğum6 Temmuz 1912
Obergossen, Avusturya
Ölüm7 Ocak 2006
Friesach, Avusturya

Heinrich Harrer, (6 Temmuz 1912 (Obergossen, Avusturya) - 7 Ocak 2006 (Friesach, Avusturya), Avusturyalı dağcı, gezgin, coğrafyacı ve yazar.

Hayatı

Heinrich Harrer, 6 Temmuz 1912'de Avusturya'nın Hüttenberg kentinde, Karintiya eyaletinin Sankt Veit an der Glan semtinde doğdu. Babası Josef Harrer bir posta işçisiydi. 1933'ten 1938'e kadar, Graz'daki Karl-Franzens Üniversitesi'nde coğrafya ve spor okudu. Harrer geleneksel öğrenci şirketi ATV Graz'ın bir üyesi oldu.

1935'te, Garmisch-Partenkirchen'deki 1936 Kış Olimpiyatları'nda Alp disiplini kayak yarışmasına katılmak üzere seçildi. Ancak Avusturya Alp disiplini takımı, kayak eğitmenlerinin profesyonel statüleriyle ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle etkinliği boykot etti. Sonuç olarak, Harrer olimpiyatlara katılmadı.

1937'de, Zell am See'deki Dünya Öğrenci Şampiyonasında yokuş aşağı yarışmayı kazandı.[1]

1933-1938 yıllarında Graz'da Karl-Franzens Üniversitesi'nin coğrafya ve spor dallarından mêzun oldu ve bitirme sınavını verdiği gün İsviçre'de Berner Oberland'a giderek Eiger Dağı'na [Ayga] sarp kuzey duvarından çıkan ilk dağcı grubuna katıldı. (Anderl Heckmair, Fritz Kasparek ve Ludwig Vörg). 1933'te Avusturya'da o zaman yasak olmasına rağmen SA'ya girdi. 1 Nisan'da Oberscharführer (çavuş) rütbesini aldı. 1 Nisan 1938'de SS'e girdi ve 1 Mayıs'ta Nazi Partisi'ne üye oldu.

Eiger'in Kuzey Yüzü'ne çıkışlarından sonra, dört dağcı arkadaşı ile beraber Adolf Hitler tarafından karşılandı ve fotoğrafları çekildi. Harrer daha sonra, ünlü kaşif ve bilgin Alfred Wegener'in kızı Charlotte Wegener ile evlendiği gün SS üniformasını yalnızca bir kez giydiğini söyledi.

1939 yılının yazında Nanga Parbat dağının keşif gezisine Alman Himalaya Vakfı tarafından gönderildi. Fakat dağa çıkmadan o yılın sonbaharında İngilizler tarafından esir edildi. Esâret kampından 5 kez kaçmaya çalıştı ve sonunda Peter Aufschnaiter ile berâber 29 Nisan 1944'te kaçmayı başardı. Aylarca 5.000 metrenin altında olmayan geçitlerden geçerek 15 Ocak 1946'da Tibet'in başkenti Lhasa'ya vardı. Orada 14. Dalai Lama ile tanıştı. Hayatının sonuna kadar sıkı dost kaldılar.

1950-51'de Çin, Tibet'e saldırınca oradan Hindistan'a kaçtı ve 1952 yılında Avrupa'ya döndü. Harrer savaş öncesi suçlardan aklandı ve bu daha sonra Simon Wiesenthal tarafından desteklendi. Maceralarını "Tibet'te Yedi Yıl" (Sieben Jahre in Tibet) adlı kitabında anlatan Harrer'in kitabında, Nazi Partisi ile ilişkisini, henüz kendi başına düşünmeyi öğrenmediği için gençliğinde yaptığı bir hata olarak nitelendirdi.[2] Bu kitabı, 1956'da ve 1997'de filme alındı (1997 yapımında Harrer'i Brad Pitt oynuyor).

Üç kere evlenen Harrer, 7 Ocak 2006'da Friesach'ta 94 yaşında öldü.

Keşif Seferleri

  • 1953'te Amazon Nehri'nin kaynağına seyahat ve Ausangate'e ilk tırmanış
  • 1955 Alaska. Mount Hunter, Mount Deborah ve Mount Drum'a ilk çıkan insan
  • 1957'de Ruwenzori Dağları; Zaire'de bu dağları araştırmak için 9 ay kaldı
  • 1962'de Yeni Gine'nin batısını araştırdı. „Taş baltaların kaynağı"nı buldu ve ilk kez adayı kuzeyden güneye geçerekCarstensz Piramidi'ne ilk olarak çıktı.
  • 1965 Nepal, Hindistan, Sikkim
  • 1966 Amazon, Xingu Kızılderilileri
  • 1966 Surinam
  • 1968 Dünya Turu
  • 1969 Fransız Ginesi
  • 1971 Sûdan
  • 1971 Borneo, Kinabalu'ya tırmanış
  • 1972 Borneo, kuzey-güney yürüyüşü
  • 1973 Nepal
  • 1974 Hindistan, Ladak, Nepal
  • 1974 Andamanen Adaları
  • 1976 Ladak
  • 1977 Zaire, Uganda, Zaire
  • 1978 Ladak
  • 1979 Sikkim, Ladakh, Burma
  • 1980 Sikkim ve Bhutan
  • 1981 Bhutan, Nepal, Indien
  • 1982 Tibet
  • 1983, 1985 und 1986 Bhutan
  • 1991 Ladak

¹: [1] 21 Şubat 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ "Heinrich Harrer Obituary". The Telegraph. 9 Ocak 2006. 9 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  2. ^ Harrer, Heinrich (2007). Beyond Seven Years in Tibet. ISBN 9781921196003. 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Tibette Yedi Yıl</i>

Tibet'te Yedi Yıl gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak hazırlanmış, 1997 yılı yapımı ABD filmidir. Film, bir dağcının Tibet’te yedi yıl süren macerası boyunca yaşadıklarını ve geçirdiği değişimi konu ediniyor.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan</span> Güney Asyada bir ülke

Bhutan veya Butan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu Himalayalarda bulunan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde ise Çin'in Tibet bölgesi yer alır. Çok yakın olmalarına rağmen Bangladeş ve Nepal'le sınırdaş değildir. 754.000'in üzerinde nüfusa sahiptir, 38.394 km²'lik alanıyla 133. büyük ülkedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde, Hint altkıtası, Güneydoğu Asya ve Tibet'in kesişim noktasında yer alan Bhutan meşrutiyetle yönetilir ve Mahayana Budizmini baz alan bir ulusal kimliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet Budizmi</span> Budizmin Vajrayana kolundan Budist inanış

Tibet Budizmi. Tibet, Moğolistan ve Bhutan başlıca olmak üzere Nepal, Hindistan, Çin, Rusya ve bazı Orta Asya Türklerinde takip edilen Budizm koludur. Kimi yerlerde Lamacılık olarak da adlandırılmaktadır. Tibetçe Lama den doğan bu kelime, aynı zamanda bir unvan olarak da kullanılmaktadır. Budizmin Vajrayana koluna aittir.

<span class="mw-page-title-main">Cerro Fitz Roy</span>

Cerro Fitz Roy ya da Cerro Chaltén, Güney Amerika'nın Patagonyası'nda 3.406 m yükseklikte bir granit dağdır Arjantin ve Şili arasındaki sınırda. Bernardo O'Higgins Millî Parkı ve Los Glaciares Milli Parkı'nın en önemli unsurlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Puncak Jaya</span>

Puncak Jaya Dağı ayrıca Mount Carstensz veya Carstensz Piramidi de denir,. "Zafer Zirvesi") 5.030 metre yüksekliği ile Okyanusya'nın en yüksek dağı. Bazı verilere göre sadece 4.884 m yüksekliğe erişse de her halükarda, Himalayalar ile Andlar arasında bulunan en yüksek noktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Dağı</span>

Elbruz Dağı, 5.642 m yükseklikle Kafkasların, Rusya'nın ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Elbruz; şu sıralar faal olmayan, yoğun olarak buzullarla kaplı, çift zirveli bir stratovolkandır. İki zirve arasındaki mesafe 1.500 metre olup zirve noktası güney krater kenarında bulunur. 70'ten fazla buzul, Elbruz'dan aşağıya, vadiye akar. Toplam 145 km² buzla örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fuji Dağı</span> Japonyada bulunan bir dağ

Fuji Dağı , Honshu adasında bulunan, 3.766 m yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Asya adalarında bulunan ikinci en yüksek yanardağdır ve dünya üzerindeki en yüksek yedinci ada doruğunu oluşturur. Fuji Dağı aktif bir startovolkan olmakla beraber, en son 1707-1708 yılları arasında patladı. Dağ, Tokyo şehrinin 100 km güneybatısında bulunur ve açık havalı günlerde şehirden rahatça görülebilir. Fuji Dağı'nın beş ay boyunca karlı olan simetrik konisi, Japonya'nın kültürel ikonu haline gelmiş, özellikle de sanat ve fotoğrafçılıkta betimlenir; ayrıca turist ve dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eiger Dağı</span> Alplerde bulunan bir dağ

Eiger, Bern Alpleri'nde bulunan ve İsviçre'nin önde gelen dağlarından biri. Jungfrau, Mönch ile birlikte Berner Oberland'ın önde gelen üç dağlardandır. Yüksekliği 3.975 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Bad Gastein</span> Avusturyada Salzburg ilinin St. Johann im Pongau ilçesine bağlı belediye

Bad Gastein Avusturya'nın Salzburg şehrinde, St. Johann im Pongau semtinde bulunan bir kaplıca kasabasıdır. Hohe Tauern dağ aralığının yüksek bir vadide yer alır ve Gastein Şelalesi ve çeşitli Belle Époque otel binaları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ueli Steck</span> İsviçreli dağcı ve tırmanış sporcusu (1976-2017)

Ueli Steck ,İsviçreli dağcı ve tırmanış sporcusu. Dağcılık sporu alanındaki başarılarıyla 2009 ve 2014 yıllarında iki defa Piolet d'Or ödülünü kazandı. Ayrıca, Alpler'deki Alplerin Büyük Kuzey yüzeylerindeki hız kayıtları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">David Lama</span>

David Lama, Avusturyalı dağcı ve serbest kaya tırmanıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Joe Simpson (dağcı)</span>

Joe Simpson, bir İngiliz dağcısı, yazar ve motivasyon konuşmacısıdır. 1985 yılında Peru'ya tırmanırken ciddi yaralanmalar yaşadı. Kaz sonrası kaybolduğu düşünülüyordu, ancak hayatta kaldı ve kaldığı kamp yerine geri dönmeyi başardı. 1988 yılında En çok satanlar listesine girmeyi başaran Touching the Void adlı kitabında başından geçenleri anlattı, 2003 yılında aynı adı taşıyan belgesel filmi de izleyici ile buluştu.

<span class="mw-page-title-main">Rakapoşi</span> Pakistandaki dağ

Rakapoşi, Karakurum Sıradağları'nda bulunan bir dağdır. Dumani adıyla da bilinmektedir. Dünyanın en yüksek 27. zirvesidir. Kaydedilmiş ilk başarılı tırmanışı 1958 yılında Mike Banks ve Tom Patey gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tom Longstaff</span> İngiliz doktor, kâşif ve dağcı

Tom George Longstaff, 1907'de Himalaya Dağları'ndaki 7.000 metreden yüksek Trisul Zirvesi'ne tırmanan ilk kişi olmasıyla tanınan İngiliz doktor, kâşif ve dağcıydı. Ayrıca Tibet, Nepal, Karakurum, Spitsbergen, Grönland ve Baffin Adası'na önemli tırmanış gezileri gerçekleştirdi. 1947'den 1949'a kadar (İngiliz) Dağcılık Kulübü'nün başkanlığını yaptı. 1908'de kurulan Dağcılık Kayak Kulübü'nün kurucu üyesiydi.

Andreas "Anderl" Heckmair Alman dağcı ve rehber. 1938 yılı Temmuz ayında Eiger Dağı Kuzey duvarına ilk kez başarılı şekilde çıkan ekip içinde yer almıştır.