İçeriğe atla

Heinrich Christian Funck

Heinrich Christian Funck (22 Kasım 1771 - 14 Nisan 1839), Bavyera Wunsiedel'de doğan Alman eczacı ve briyologdu. Ayrıca Regensburg Botanik Derneği'nin kurucularından biriydi. Bitki bilim mahlası Funck'dur.

Regensburg'da bir eczanede stajyer olarak çalıştı. Ardından Salzburg, Erlangen ve Jena'da eğitim gördü. 1803'te, kriptogamlar, özellikle briyofitler üzerine araştırma yaptığı Gefrees'deki eczaneyi satın aldı. Yakındaki Fichtelgebirge'de botanik araştırmalar yaptı ve ayrıca Salzburg Alpleri, İtalya ve İsviçre'ye botanik gezileri düzenledi.

1834'te botaniğe daha fazla zaman ve enerji ayırmak için Gefrees'deki eczaneyi sattı. Funck, 14 Nisan 1839'da Gefrees'de felç geçirerek öldü.

Eserleri

  • Kryptogamische Gewächse des Fichtelgebirges, Leipzig (ikinci baskı 1806-1838, 42 fasikül) – Fichtelgebirge'nin kriptogamik bitkileri.[1]
  • Deutschlands Moose: Ein Taschenherbarium zum Gebrauch auf botanischen Excursionen, Bayreuth (1820) - Almanya'nın Yosunları: Botanik gezilerde kullanım için bir cep herbaryumu.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ Grundriß der Kryptogamen-Kunde: Zur Orientirung beim Studium by Gustav Wilhelm Körber
  2. ^ Google Books Deutschlands Moose
  3. ^ Denkschriften der Königlich-Baierischen Botanischen ..., Volumes 10–11 by Bayerische Botanische Gesellschaft in Regensburg

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eczacılık</span>

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Georges-Louis Leclerc</span> Fransız bitkibilimci (1707-1788)

Georges-Louis Leclerc Comte de Buffon, Fransız doğabilimci, matematikçi, kozmolog ve ansiklopedi yazarı. 1773'te kont unvanı almıştır.

Farmasötik botanik veya Tıbbi botanik, tıbbi açıdan ve sağlık hizmetleri açısından fonksiyonu olan bitkilerin morfolojisini, anatomisini, fizyolojik fonksiyonunu, sınıflandırılmasını, teşhis edilmesini, hücre doku kültürlerini ve rasyonel kullanımlarını inceleyen bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih botanik bahçesi</span>

Zürih botanik bahçesi Zürih Üniversitesine ait olan botanik bahçesi. 53.000 m² alana sahip olan bahçede 8000 civarında bitki turu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asuman Baytop</span> Türk bitkibilimci

Asuman Baytop, Türk botanikçi, bitki toplayıcısı ve eczacı. Türk bilim tarihinin önemli isimlerinden biridir. Türkiye florasına katkılarından dolayı 9 bitki türüne adı verildi. Bunlardan biri 1979 yılında Akseki'de kendi topladığı Crocus asumaniae’dir. Türkiye florası üzerine uzmanlaşıp bu alanda akademik çalışmalar yürüttü. 150'den fazla arazi gezisinde 23.000 bitki örneği topladı ve inceledi. Türkiye florasına bilim için yeni 8 tür ve 3 alttür kazandırdı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbayumu (ISTE) ve Farmasötik Botanik Anabilim Dalı'nın kurucusudur. 1989 yılından itibaren Türkiye'de botanik eğitiminin ve araştırmalarının tarihini inceledi. Akademik çalışmaları ile birçok ödüle layık görüldü. Kendisi Turhan Baytop'un eşi, bilim tarihçisi Feza Günergun'un annesidir. Ulusal ve uluslararası 260 kadar bilimsel yayını vardır. Başlıca yapıtları : Bitkisel Drogların Anatomik Yapısı (1959), Tıbbi Bitkiler Atlası (1978), Farmasötik Botanik (1967), Farmasötik Botanik Uygulamaları (1993), Bitkilerin Bilimsel Adlarındaki Niteleyiciler ve Anlamları (1995), İngilizce-Türkçe Botanik Kılavuzu (1998) ve Türkiye’de Botanik Tarihi Araştırmaları'dır (2003).

Kurt Krause, Alman botanikçi. Ziraat Vekaleti'ne bağlı olan Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü'nde 1933-1939 yılları arasında botanik profesörü olarak görev aldı ve Botanik Enstitüsü direktörlüğünü üstlendi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde bir herbaryum kurulmasına öncülük etti. Türkiye'de bulunduğu süreçte ağırlıkla Orta, Batı, Güney ve Kuzeydoğu Anadolu'da birçok botanik gezisinde bulundu ve Türkiye florası üzerine çalışmalar yürüttü. Flora of Turkey'de adını taşıyan 5 örnek bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

Franz Speta Avusturyalı botanikçi. Soğanlı bitkilerde, özellikle de Hyacinthaceae familyasında uzmanlaştı. Bitki bilim mahlası Speta'dır.

Moritz Balthasar Borkhausen, Alman doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Borkh.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Georg Theodor Kotschy</span> Avusturyalı botanikçi ve kâşif

Karl Georg Theodor Kotschy Avusturyalı botanikçi ve kâşif. Botanik araştırmalarında Kotschy çok miktarda bitki topladı. Ayrıca bu çalışmada, bazıları bilim için yeni olan kırk meşe (Quercus) türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Kotschy'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeo Biasoletto</span> İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog

Bartolomeo Biasoletto, İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog. Bitki bilim mahlası Biasol.'dur.

Leo Brauner Avusturyalı-Alman bir botanikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Bunge</span>

Alexander Georg von Bunge ; Rus botanikçi. En çok Asya'ya ve özellikle Sibirya'ya yaptığı bilimsel keşif gezileriyle tanınır.

Kaspar Maria von Sternberg, Bohemyalı bir ilahiyatçı, mineralog, entomolog ve botanikçiydi. "Paleobotaniğin Babası" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Briyoloji</span> briyofitlerin (yosunlar, ciğer otları ve boynuz otları) bilimsel çalışmalarıyla ilgili botanik dalı

Briyoloji, briyofitlerin bilimsel çalışmalarıyla ilgili botanik dalıdır. Briyologlar, briyofitleri gözlemlemek, kaydetmek, sınıflandırmak ve/veya araştırmakla aktif olarak ilgilenen bilim insanlarıdır. Briyofitler ve likenler aynı alemde sınıflandırılmasa da, iki organizmanın benzer görünümü ve ekolojik nişi nedeniyle alan genellikle likenoloji ile birlikte incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Ernst Ludwig Hampe</span> Alman eczacı, botanikçi ve briyolog

Georg Ernst Ludwig Hampe, Fürstenberg'in yerlisi olan Alman eczacı, botanikçi ve briyolog. Bitki bilim mahlası Hampe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Engler</span> Alman bitkibilimci (1844-1930)

Heinrich Gustav Adolf Engler, Alman botanikçidir. Karl AE von Prantl ile birlikte düzenlediği Die natürlichen Pflanzenfamilien gibi bitki taksonomisi ve fitocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Imre Frivaldszky</span>

Imre Frivaldszky olarak bilinen Dr Emerich Frivaldszky von Frivald, Macar botanikçi ve entomologdu.

<span class="mw-page-title-main">Franz Meyen</span>

Franz Julius Ferdinand Meyen, Prusyalı bir doktor ve botanikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Wettstein</span>

Richard Wettstein Avusturyalı botanikçi. Oluşturduğu taksonomik sistemi Wettstein sistemi, filetik ilkelere dayanan en eski sistemlerden biriydi.