İçeriğe atla

Heimosodat

Heimosodat
Rus İç Savaşı

Estonya Bağımsızlık Savaşı sırasında Aralık 1918'de Tallinn'e gelen Fin gönüllüleri
Tarih28 Kasım 1918 – 21 Mart 1920
(1 yıl, 3 ay, 3 hafta ve 1 gün)
Bölge
Estonya, Karelya, Ingriya, Petsamo
Taraflar
  •  Rusya SFSC
  • Finlandiya Kızıl Muhafızları
  • Estonya Komünü
  • Komutanlar ve liderler
  • Kurt Martti Wallenius
  •  Rusya SFSC Jukums Vācietis
  •  Rusya SFSC Leon Trotsky
  • Güçler
    Finlandiya:
    ~10,000
    Kızıl Ordu:
    113,000
    Kızıl Muhafızlar:
    1,500

    Heimosodat (Almanca: Kriege verwandter Völker,[1] İngilizce Kindred Nations Wars, Wars for kindred peoples ya da Kinship Wars, Türkçe Akraba Halklar Savaşları) aralarında Fin akrabalığı olan halkarın bağımsız ve büyük bir Finlandiya kurmak için yaptıkları savaşları anlatan bir terimdir. Genellikle Rusya'da ya da Rusya sınırlarındaki diğer baltık Fin halklarının yaşadığı bölgelerdeki çatışmaları ifade eder. 1918-1922 yılları arasında bu harplere katılan yaklaşık 9000 Finlandiya gönüllüsü ya ilgili Fin halklarının yaşadığı alanları kontrol etmeye ya da bağımsızlık kazanmalarına yardımcı olmak için muharebelere katılmıştır. Gönüllü askerlerin çoğu Büyük Finlandiya fikrinden esinlenmiştir. Çatışmaların bir kısmı Finlandiya'dan gelen saldırılardır ve bazıları da gönüllülerin ya bağımsızlık mücadelesinde halka yardım etmeyi ya da bölgeyi Finlandiya'ya katmayı amaçlayan yerel ayaklanmalardı.

    Önemli olaylar

    • Estonya Bağımsızlık Savaşı (1918–1920)
      • Pohjan pojat
    • Viyena seferi (1918)
      • Murmansk Lejyonu
    • Aunus seferi (1919)
    • Petsamo seferi (1918 ve 1920)
    • Doğu Karelya Ayaklanması (1921–1922)
    • Ingrian Finlerinin ulusal isyanı (1918–1920)

    Etkileri

    Bu olgu, Finlandiya'nın ulusal bağımsızlığını yeniden kazanmasıyla birlikte milliyetçilik ve irredantizm ile yakından bağlantılıydı ve nüfusun bir kısmı, diğer Fin halklarla aynı kazanıma ulaşma konusunda yükümlülükleri olduğunu hissetti. En yakın ve sayısal olarak en büyük "soydaş ülke" olan Estonya, aynı anda bağımsızlığını kazandı fakat bu durumunu korumak için daha az kaynak ve daha az kuruma sahipti ve sınırları içinde daha fazla Bolşevik Rus birliği vardı. Diğer Fin halklar kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan daha az örgütlü bir seviyedeydi. Finlandiya İç Savaşı, Finlandiyalılar ve diğer Fin halklardaki güçlü milliyetçi duyguları uyandırmıştı ve bu duyguları harekete geçirmenin somut yollarını arıyorlardı. Sonraki yirmi yıl boyunca Finler, ulusalcı faaliyetlerde (Karelyacılık ve ülkenin ve kurumlarının Finleştirilmesi gibi) nispeten yüksek bir orana ulaştılar. Bu gelişme, iç savaşın travması ve yarattığı bölünmüşlük duygusu ile ilgiliydi. İç savaştaki beyaz sempatizanların birçoğu savaşın bir sonucu olarak radikal olarak milliyetçi bir hale geldi. ulsun büyük oranda bütünleşmesini sağlayan yorucu beş yıllık 1939-1944 arasındaki topyekun savaş bu heyecanı düşürmüştür.

    Ayrıca bakınız

    Kaynakça

    1. ^ Zägel, Jörg; Reiner Steinweg (2007). Vergangenheitsdiskurse in der Ostseeregion (Almanca). LIT Verlag Berlin-Hamburg-Münster. ISBN 978-3-8258-0202-8. 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2016. 

    Dış bağlantılar

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

    Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

    <span class="mw-page-title-main">Finlandiya</span> Kuzey Avrupa ya da diğer adıyla İskandinavya yarım adasında yer alan devlet, ülke

    Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

    Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Azerbaycan'dan önce 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin yıkılması ve Kızıl Ordu'nun işgaliyle kurulan, 1920–1922 ile 1936–1991 yılları arasında varlığını sürdüren, Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.

    <span class="mw-page-title-main">Carl Gustaf Emil Mannerheim</span> 6. Finlandiya cumhurbaşkanı

    Carl Gustaf Emil Mannerheim, Fin asker ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı'nda çok üstün Sovyet güçleri karşısında Finlandiya'nın savunulmasına başarıyla önderlik etmiş ve 1944-1946 arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Mannerheim'ın savaş suçları davasında yargılanması gerektiği talep edildi, ancak Sovyetler Birliği yargılanmayacağını belirtti.

    <span class="mw-page-title-main">Estonya Bağımsızlık Savaşı</span>

    Estonya Bağımsızlık Savaşı, Rus kontrolünde bulunan Estonya'nın, 28 Kasım 1917'de bağımsızlığını ilan ederek Sovyetlere karşı ayaklanıp başlattığı savaş. Bu ayaklanmanın üzerine Sovyetler ülkeye ordu gönderdi. Sovyetlerin Estonya'yı ilhak etmemesi için Almanlar Estonya'yı desteklediler. Alman savunması altındaki Estonya, 24 Şubat 1918'de resmi olarak bağımsız oldu ve Brest-Litovsk Antlaşmasına göre Almanya, Sovyetlerin Baltık devletlerinden vazgeçmesini sağladı.

    <span class="mw-page-title-main">Fin İç Savaşı</span> 1918 yılı Fin İç Savaşı

    Fin İç Savaşı, sürmekte olan I. Dünya Savaşı sırasında bağlı bulunduğu Rus İmparatorluğunda Çarlık rejiminin devrilmesinin ardından yaşanan Ekim Devrimi sonrasında bağımsızlığını kazanan Finlandiya'da 27 Ocak-15 Mayıs 1918 tarihleri arasında yaşanan iç savaştır. Solcularla sağcılar arasında yaşanan iç savaş sırasında sosyalistler Kızıllar olarak, karşı taraftaki anti-sosyalistler ise Beyazlar olarak adlandırılmıştır. Kızıllar Sovyetler Birliği, Beyazlar ise Alman İmparatorluğu tarafından askeri ve ekonomik olarak desteklenmişlerdir.

    <span class="mw-page-title-main">Karelya</span> Kuzey Avrupada tarihi bölge

    Karelya, Karelyalılar ile Finler'in yaşadığı Finlandiya, Rusya ve İsveç sınırlarında kalan bir bölgedir. Bugün bölge, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti ve Finlandiya'nın Kuzey Karelya ile Güney Karelya bölgelerine bölünmüştür.

    <span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

    Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

    Oltu Muharebesi, 25 Haziran-5 Eylül 1920 tarihlerinde Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">Nikolay Yudeniç</span>

    Nikolay Nikolayeviç Yudeniç, Rus general, I. Dünya Savaşı'nda Rus Kafkas Ordusu'nun, Rus İç Savaşı (1918-1920) sırasında da kuzeybatıdaki karşıdevrimci Beyaz birliklerin komutanı.

    <span class="mw-page-title-main">İki savaş arası dönem</span> I. ve II. dünya savaşları arasındaki dönem

    İki Savaş Arası Dönem ya da Dünya Savaşları Arası Dönem (1918-1939), Batı kültüründe I. Dünya Savaşı'nın sonu ile II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı arasındaki zaman dilimi.

    <span class="mw-page-title-main">Finlandiya Krallığı</span> Eski ülke

    Finlandiya Krallığı, Finlandiya Bağımsızlık Bildirgesinden sonraki günlerde ilan edilen rejimdir. Alman İmparatorluğu’nun desteklerine karşılık tahta Prens Frederik Charles Hesse getirilmiştir.

    Beyaz Muhafızlar, Fin İç Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin desteklediği Kızıllara karşı kazanılan zaferde önemli bir payları olan ve Beyazlara bağlı olan askeri birim. Batıda daha çok Kızıl Muhafızlar'ın zıddı olan Beyaz Muhafızlar olarak bilinirler. Finlandiya'da Suojeluskunta olarak bilinir, İngilizcede ise Koruma Kolordusu, Güvenlik Muhafızları, Sivil Muhafızlar, Ulusal Muhafızlar, Beyaz Milisler, Savunma Kolordusu, Koruma Muhafızları ve Koruma Milisleri olmak üzere çok sayıda karşılığı vardır. Finlandiya Beyaz Ordusu çok sayıda acemi asker, yeni askere alınanlar, Almanya'dan gelen eğitimli askerler ve paramiliter gruplardan oluşuyordu.

    <span class="mw-page-title-main">Kızıl Muhafızlar (Finlandiya)</span>

    Kızıl Muhafızlar Fin İç Savaşı sırasında Kızıl Finlandiya'nın silahlı kuvvetleri. Savaşın başlarında yaklaşık 30.000 kişilik bir güce sahip olan Kızıl Muhafızlar, çatışmaların ortalarına doğru 90.000 ila 120.000 arası bir rakama ulaşmıştır. Daha önce de 1905-1907 arasında faaliyet gösteren Muhafızlar iç savaşta yenilince feshedilmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler</span>

    Rus İç Savaşı'nda bağımsızlık yanlısı hareketler, Ekim Devrimi'nin ardından başlayan Rus İç Savaşı yıllarında eski Rus İmparatorluğu topraklarında Bolşevik olmayan ulus devlet tarzında şeklinde isteyen gruplardır. Ayrılıkçı görüşlere sahip bu grupların birçoğu İtilaf Devletleri tarafından askeri ve politik olarak desteklenmişlerdir. Bununla birlikte Beyaz Ordu'da İtilaf Devletlerini destekleyen bazı gruplar da bu hareketlere destek vermişlerdir, fakat sayısı sınırlıdır.

    <span class="mw-page-title-main">Letonya Bağımsızlık Savaşı</span>

    1918-1920 yılları arasında iki yıla yakın sürmüş Letonya bağımsızlık savaşı.

    <span class="mw-page-title-main">Büyük Finlandiya</span> Irkçılık temeline dayanır.

    Büyük Finlandiya, Finlandiya'nın topraklarının genişlemesini vurgulayan irredantist ve milliyetçi bir düşüncedir.

    Orman Gerillaları, 1920 yılında Tartu Antlaşması'nın imzalanması sonrası bu antlaşmaya karşı çıkan bazı Beyaz Ordu mensupları ile antlaşma sonrası Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'e bırakılan Repola ve Porosozero şehirlerindeki Fin halkının geliştirdiği antikomünist direniş hareketi. Çatışmalar Doğu Karelya ayaklanması ve 1921-22 Sovyet-Fin çatışması kapsamında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 2.000 kişilik Metsäsissit kuvvetleri 1921'de Sovyet yöneticilerine karşı başlattıkları isyan sırasında Doğu Karelya'nın büyük bölümünü ele geçirmeyi başarmıştır. Ele geçirilen bölgeler yeni kurulan Finlandiya ile birleştirmeyi amaçlanmışsa da, yiyecek ve cephane sıkıntısı çekmeleri ve Sovyet güçlerine göre sayıca az olmaları nedeniyle Metsäsissit birlikleri yenilerek 1922'de Finlandiya'dan çekilmiştir.

    Tartu Antlaşması şu anlamlara gelebilir:

    Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.