İçeriğe atla

Heijō-kyō

Heijō-kyō haritası
Heijō Sarayı'nın baş girişi olan Suzakumon

Heijō-kyō (Japonca平城京), Nara döneminde 710-40 ve 745-84 yıllarında Japonya'nın başkentiydi.

710 yılında İmparatoriçe Gemmei imparatorluk başkentinin Fujiwara-kyō'dan Heijō-kyō'ya taşınılması emrini verdi ve 710 yılında taşındı. Heijō-kyō Tang Hanedanı'nın başkenti Çangan'dan esinlenilmiş olup bununla birlikte surları bulunmamaktaydı. Kentte Çin, Kore ve Hindistan'dan gelen tüccarlar İpek Yolu üzerinden Heijō-kyō'ya çeşitli yabancı kültürleri tanıtmıştırlar. Bu sayede Heijō-kyō 25 km² yüzölçümü ve 100,000'lik nüfusu ile Japonya'nın ilk uluslararası ve siyasi başkenti olmuştur.

Günümüzde imparatorluk sarayı ve bulunduğu bölge Naha'nın diğer yerleri ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Fujiwara-kyō
Japonya'nın başkenti
710-740
Sonra gelen:
Kuni-kyō
Önce gelen:
Shigarakinomiya
Japonya'nın başkenti
745-784
Sonra gelen:
Nagaoka-kyō

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osaka</span> Japonyada bir şehir

Osaka Japonya'da Honshū'nun Kansai bölgesi'nde belirlenmiş şehirdir. Osaka Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir ve Japonya'da Tokyo ve Yokohama'dan sonra üçüncü en kalabalık şehirdir. 2020 nüfus sayımında 2.7 milyonluk nüfusuyla, aynı zamanda Keihanshin Metropolitan Bölgesi'nin en büyük bileşenidir, Japonya'daki en büyük ikinci metropol alanı ve 19 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın 10. en büyük kentsel alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto</span> Japonyada bir şehir

Kyoto, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur. 794-1868 yılları arasında ülkenin başkenti olup bin yıllık başkent olarak anılmaktadır. Kyoto, Osaka ve Kobe ile birlikte Keihanshin metropolitan alanını oluşturur. Ayrıca Kyoto protokolü de ismini bu şehirden almaktadır.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nara</span> Japonyada kent

Nara, Japonya'nın Nara prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir, prefektörlüğün kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 276,84 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2010 itibarı ile 368.636'dır. Şehirdeki sekiz tapınak, mabet ve kalıntı olan Tōdai-ji, Saidai-ji, Kōfuku-ji, Kasuga-taisha, Gangō-ji, Yakushi-ji, Tōshōdai-ji ve Heijō Sarayı, Kasugayama Ormanı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olan "Antik Nara'nın Tarihi Anıtları"'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nagaoka-kyō</span>

Nagaoka-kyō, Japonya'nın MS 784 ve 794 yılları arasındaki başkentiydi. Şehir Yamashiro vilayetine bağlı Otokuni ilçesinde yer almaktaydı. Günümüz Nagaokakyō kenti adını bu kentten almış olup günümüzde sınırları içerisinde Nagaokakyō ve Mukō şehirleri ile Kyoto'nun Nishikyō semti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heian-kyō</span> 794-1868 arasında Japonyanın başkenti, Kyotonun eski ismi

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nara Dönemi</span>

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yamato Dönemi</span>

Yamato dönemi, Japonya tarihinde MS 250-710 yılları arasında imparatorluk sarayının yönetildiği Yamato vilayetinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Go-Nara</span> Japon imparatoru

İmparator Go-Nara, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 105. imparatorudur. Saltanatı 1526'dan 1577 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Edo Kalesi</span> 1457 yılında Edoda inşa edilen bir düz arazi kalesi

Edo Kalesi, 1457 yılında Edo'da inşa edilen bir düz arazi kalesiydi. Kale, Tokugawa Ieyasu'nun Tokugawa şogunluğunu kurduğu yer olup şogunun ikametgâhı ve ayrıca Edo döneminde Japonya'nın askeri başkentiydi. Meiji Restorasyonu'nun ardından Tokyo İmparatorluk Sarayı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara-kyō</span>

Fujiwara-kyō, MS 690-710 yıllarında Japonya'nın başkentiydi. Yamato vilayetinde günümüz Kashihara şehri yakınlarında yer almaktaydı. Bununla birlikte, Fujiwara-kyō ismi Nihon Shoki'de hiç kullanılmamış olup Aramashi-kyō olarak kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gokishichidō</span>

Gokishichidō, Japonya'da Asuka döneminde eski idari bölümlerin adıydı. Bu bölümler Çin'den ödünç alınan yasal ve hükümet sisteminin bir parçası olup Muromachi döneminden sonra idari yapılar olarak kalmasalar da, 19. yüzyıla kadar önemli coğrafi varlıklar olarak kaldılar. Gokishichidō, Kinai veya başkent bölgesindeki beş vilayetin yanı sıra her biri kendi vilayetlerini içeren yedi bölgeden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Heijō Sarayı</span>

Heijō Sarayı, Japonya'da Nara döneminde MS 710'dan 794'e kadar başkent Heijō-kyō'de imparatorluk ikametgâhı ve yönetim merkezi olarak hizmet vermiş bir saraydı. Saray, başkentin tasarımında kullanılan Çin modellerine uygun olarak şehrin kuzey-orta konumunda yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Gangō-ji</span> Japonyanın Nara kentinde bulunan bir Budist tapınağı

Gangō-ji, Japonya'nın Nara kentinde bulunan bir Budist tapınağıdır. Tapınak, Nanto'nun Yedi Büyük Tapınağı'ndan biri olup başlangıçta Soga no Umako tarafından Asuka'da kurulmuş ve daha sonra MS 718'de Heijō-kyō'ya taşındı. Tapınak, Antik Nara'nın Tarihî Anıtları adı altında UNESCO Dünya Mirası listesine dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Asuka-kyō</span>

Asuka-kyō, MS 538-710 yıllarında Japonya'nın başkentiydi. Yamato vilayetinde günümüz Asuka köyü yakınlarında yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Shigaraki Sarayı</span> Tokyoda saray

Shigaraki Sarayı, Japonya'nın Nara Dönemi'nde İmparator Shōmu tarafından inşa edilen bir imparatorluk sarayıydı. 8. yüzyılda inşa edilmiş olup Ōmi vilayetinde günümüz Kōka kenti yakınlarında yer almaktaydı. Saray bir yıllığına Japonya'nın başkenti olarak hizmet verdi. 1974 yılında sarayın kalıntıları Ulusal Tarihi Sit Alanı olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın başkenti</span>

Japonya'nın başkenti Tokyo'dur. Tarih boyunca ulusal başkent Tokyo dışında başka yerlerde de olmuştur.