İçeriğe atla

HeidiSQL

HeidiSQL
Soldaki veritabanı ağacı ve sağdaki ayrıntılarla bir oturumun ana görünümü
Orijinal yazar(lar)Ansgar Becker
Güncel sürüm9.5 / 19 Aralık 2017 (6 yıl önce) (2017-12-19)
Programlama diliObject Pascal
İşletim sistemiWindows
ErişilebilirlikÇoklu dil
TürVeri tabanı yönetimi
LisansGPL
Resmî sitesiwww.heidisql.com
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

HeidiSQL; MySQL'in (MariaDB ve Percona Server gibi sürümleri) yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

Tarihi

Ansgar Becker, 1999'da MySQL ön uç noktasında "MySQL-Front" adlı projeyi geliştirmeye başladı ve Matthias Fichtner[1] tarafından MySQL sunucuları ve veri tabanları bulunan arabirim için yazılmış doğrudan bir API katmanı kullandı.

Özel geliştirme 2.5 sürümüne kadar devam etti. Nisan 2006'da Ansgar, "HeidiSQL" olarak projeyi yeniden adlandırıp SourceForge'da açık kaynak olarak yayınladı. HeidiSQL, daha yeni ve daha popüler bir veritabanı ara yüzü katmanı olan ZeosLib'i yeniden tasarladı[2] ve 2006 Nisan ayında 3. sürümünü piyasaya sürdü.

Ansgar, SourceForge proje barındırmada eksiklikler ve diğer avantajlar (performans, özellikler gibi) nedeniyle HeidiSQL'in kod havuzunu ve hata/özellik takip edici barındırmasını Mayıs 2008'de Google Code'a kaydırdı. HeidiSQL daha sonra mevcut kütüphaneleri kullanmak yerine özel bir veritabanı arabirimi uygulaması yazdı.

7.0 sürümü için Mart 2011'de Microsoft SQL Server desteği eklendi.

8.0 sürümünden bu yana, HeidiSQL GUI'si İngilizceden farklı yaklaşık 22 dilde daha sunuyor. Çeviriler, çeşitli ülkelerden gelen kullanıcılar tarafından Transifex aracılığıyla oluşturulmaktadır.

PostgreSQL desteği Mart 2009'da 9.0 sürümü için tanıtıldı.

Özellikler

HeidiSQL aşağıdaki GUI özelliklerine sahiptir.[3][4]

  • Sunucu bağlantısı
    • Bağlantı ve kimlik bilgileri saklanan birden çok kaydedilmiş oturum
    • Uyumlu sunucular için sıkıştırılmış istemci/sunucu protokolü
    • TCP/IP, internet soketi (yuva) veya tünel protokolü (SSH) aracılığıyla sunucularla arabirim
    • Bir pencerede birden çok paralel çalışan oturumlar
    • Sunucudaki kullanıcıları yönetme: kullanıcıları ve kimlik bilgilerini ekleme, kaldırın ve düzenleme
    • Kullanıcı ayrıcalıklarını genel ve veritabanı başına yönet
    • Veritabanlarını SQL dosyalarına veya diğer sunuculara dışa aktarma
    • Toplu sonuçlar için birden çok alt sekme bulunduran birden çok sorgu sekmesi
  • Sunucu barındırıcısı
    • System_time_zone gibi tüm sunucu değişkenlerini görüntüleme ve filtreleme
    • Bu oturum için veya genel kapsam ile tüm sunucu değişkenlerini düzenleme
    • Sunucu istatistik değişkenlerini ve saat ve saniye başına ortalama değerleri görüntüleme
    • Çalışan SQL'i analiz etme ve kötü süreçleri öldürmek için şu anda çalışan süreçleri görüntüleme
    • SQL komutu başına yüzdelik gösterge çubuklarıyla komut istatistiklerini görüntüleme
  • Veritabanları
    • Sunucudaki tüm veritabanlarını görüntüleyin, tablolarıyla ve veriyle çalışmak için tek bir veritabanına bağlanma
    • Bağlı veritabanlarının toplamını ve tablo boyutunu, veritabanı/tablo ağaç yapısı içinde KB/MB/GB cinsinden görüntüleme
    • Yeni veritabanı oluşturma, mevcut veritabanlarının adını, karakter setini ve koalasyonunu değiştirme, veritabanlarını bırkma (silme)
  • Tablolar, görünümler, prosedürler, tetikleyiciler ve olaylar
    • Seçilen veritabanı içindeki tüm nesneleri görüntüleme, boş, yeniden adlandırma ve nesneleri bırakma (silme)
    • Tablo sütunlarını, dizinleri ve yabancı anahtarları düzenleyin. MariaDB sunucularında sanal sütunlar desteklenmektedir.
    • Görünüm sorgusu ve ayarlarını düzenleme
    • Yordam SQL gövdesi ve parametrelerini düzenleme
    • Tetikleyici SQL gövdesini ve ayarlarını düzenleme
    • Zamanlanmış olay SQL gövde süresi ayarlarını düzenleme

jHeidi

jHeidi
Programlama diliJava
TürVeri tabanı yönetimi
Resmî sitesiwww.heidisql.com/jheidi/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Mac ve Linux bilgisayarlarda çalışmak üzere tasarlanmış bir Java sürümü de mevcuttur. JHeidi projesi Mart 2010'dan bu yana kullanımdan kaldırılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Matthias Fichtner (15 Eylül 2011). "Client API for MySQL Database Servers". audio-data.de. 8 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  2. ^ "ZeosLib - Delphi database components for MySQL, PostgreSQL, Interbase, Firebird, MS SQL, Sybase, Oracle and SQLite". Sourceforge. 21 Ekim 2014. 28 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  3. ^ "Partial list of major features". HeidiSQL. 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  4. ^ "Screenshots of GUI features and descriptions". HeidiSQL. 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MySQL</span>

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İstemci-sunucu</span>

İstemci-sunucu, istemciyi sunucudan ayıran bir ağ mimarisidir. Her bir istemci yazılımı, sunucuya ya da uygulama sunucusuna isteklerini (request) gönderir.

Kaydedilmiş işlev, veritabanı yönetim sistemlerinde veritabanı istemcisinden tüm komut dizilerini çağırmak için kullanılabilen bir komuttur. Bu nedenle, bir dizi kayıtlı komutu çalıştıran bağımsız bir komuttur. Kaydedilmiş işlevler, ilgili veritabanının veri sözlüğüne kaydedilir.

<span class="mw-page-title-main">Barındırma hizmeti</span> Web Sitelerin dosya barındırma sistemi

Barındırma (hosting), bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya belgelerin internet kullanıcılarının erişimine sunulabilmesi amacıyla bir sunucuda saklanmasıdır. Barındırma hizmeti, web sitesinin içeriğinin yüklenip saklandığı sunucunun veri depolama işlevini üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft SQL Server</span>

Microsoft SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilen ve yönetilen bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server, büyük ve karmaşık veritabanlarını depolamak, yönetmek, sorgulamak ve işlemek için kullanılan bir yazılım ürünüdür. Veri depolama, veri güvenliği, yedekleme, geri yükleme, veri entegrasyonu, analiz ve raporlama gibi çeşitli veritabanı yönetimi işlevlerini destekler.

phpMyAdmin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

phpPgAdmin

phpPgAdmin, PostgreSQL veritabanlarını yönetmek için kullanılan PHP ile yazılmış bir Web yazılımıdır. Bu araç, kullanıcıların veritabanı ve tablo oluşturabilmelerini, SQL kullanarak veri sorgulaması yapabilmelerini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2012</span> 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmış Microsoft ürünü

Windows Server 2012, Microsoft tarafından sunulan Windows Server serisinin bir sürümüdür. 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmıştır, deneme sürümü ise 9 Eylül 2011 tarihinde MSDN kullanıcılarına sunulmuştur. Bu sürümün en avantajlı yanı Özel Bulut sistemine entegre olmuş olmasıdır. Windows Server 2008 R2-nin ardılı, Windows Server 2012 R2-nin öncülü olarak tanıtılmıştır.

Aşağıdaki tablolarda mevcut veritabanı yöneticisi araçların bir dizisi için genel ve teknik bilgilerin karşılaştırılması verilmiştir. Daha fazla bilgi için bireysel ürün makalelerine bakınız. Bu makale her şey dahil mutlaka günceldir.

Yazılım alanında, SQL programlama araçları veritabanı yöneticileri (DBA) ve uygulama geliştiricileri için platformlar verimli ve doğru günlük görevlerini yerine getirmek için sağlar.

Windows Essential Business Server 2008, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. Windows Serverin bileşenlerinden biridir. Maksimum 300 kullanıcılar ve / veya cihazlara kadar orta ölçekli işletmelere yönelik hizmet sunur. Bu 15 Eylül 2008 tarihinde üretime serbest bırakıldı ve resmen 12 Kasım 2008 tarihinde başlatıldı. 30 Haziran 2010 tarihinde durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2016</span>

Windows Server 2016, Windows 10 ile eş zamanlı olarak geliştirilen, Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bir sunucu işletim sistemidir. İlk erken önizleme sürümü, Microsoft Servers ilk teknik önizleme ile birlikte 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut oldu. İstemci işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yayımlanmış olan önceki Windows Server sürümlerinin aksine, Windows Server 2016 Ekim 2016 için planlanan genel durumu ile Microsoft Ignite toplantısında 26 Eylül 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

Navicat, PremiumSoft CyberTech Ltd. tarafından MySQL, MariaDB, Oracle, SQLite, PostgreSQL ve Microsoft SQL Server için üretilen bir grafik veritabanı yönetimi ve geliştirme yazılımı serisidir. Explorer benzeri bir grafik kullanıcı arayüzüne sahiptir ve yerel ve uzak veritabanları için birden fazla veritabanı bağlantısını destekler. Tasarımı, veritabanı yöneticileri ve programcılardan, müşterilere hizmet eden ve iş ortaklarıyla bilgi paylaşan çeşitli işletmeler/şirketlere kadar çeşitli izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">DBeaver</span>

DBeaver, bir SQL istemcisi ve veritabanı yönetim aracıdır. İlişkisel veritabanları ile JDBC sürücüleri üzerinden iletişim sağlar. Diğer veritabanları için, özel veritabanı sürücülerini kullanır. Kod tamamlayıcısı ve sözdizimi vurgulama özelliklerine sahip bir metin editörüne sahiptir. Ayrıca kullanıcılara yeni özellikler ekleyebileceği plug-in sistemi de sağlamaktadır. Masaüstü uygulaması Java diliyle yazılmıştır ve Eclipse platformu üzerine kuruludur.

Amazon Aurora, Ekim 2014'ten itibaren Amazon Web Services tarafından geliştirilen ve dağıtılan ilişkisel bir veritabanı hizmetidir. Aurora yalnızca, Amazon İlişkisel Veritabanı Hizmeti'nin (RDS) bir parçası olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ispmanager</span>

Ispmanager ticari bir web sunucusu ve web sitesi kontrol panelidir. Komut satırı veya manuel ayarlar kullanmadan hizmetlerle çalışmaya izin verir. Ürün çok çeşitli işlevleri destekler ve WCAG ile tasarlanmış görsel bir arayüze sahiptir. Ispmanager, Linux dağıtımlarına dayalı sunucuları destekler ve hem fiziksel sunuculara hem de sanal makinelere (VPS/VDS) kurulabilir.