İçeriğe atla

Heide Schmidt

Heide Schmidt (2008)

Heide Schmidt (d. 27 Kasım 1948; Kempten), Avusturyalı bir politikacıdır.

2008 Avusturya Millî Meclis Seçiminden önce Bay Zach, Bayan Schmidt ve Bay Haselsteiner bir basın toplantısında

1973'ten 1993'e kadar FPÖ'ye üyeydi. 1988 yılında FPÖ genel sekreteri oldu. 1990'dan 1993'e kadar Heide Schmidt Jörg Haider'in yardımcısıydı. 1987'den 1990'a kadar Eyâletler Meclisindeki milletvekiliydi. 1990'dan 1999'a kadar Millî Meclisteki milletvekiliydi. 1992 yılında, cumhurbaşkanı görevi için adaylığını koydu. Haider'in ırkçılığının sonucu, Heide Schmidt ve dört milletvekilleri FPÖ'den çıktılar ve Liberal Forum'u kurdular. 1990'dan 1994'e kadar Üçüncü Millî Meclis Başkanıydı. Heide Schmidt 1993'ten 2000'e kadar LİF bakanıydı. Bundan sonra 'Institut für eine Offene Gesellschaft' (IOGE; Hoşgörü bir Toplum için Enstitü) kurudu.

25 Temmuz 2008 tarihinde Heide Schmidt'in LIF'in başbakan adayı olduğuna ilân etti. 23 Eylül 2008 tarihinde, Alexander Zach'ın istifâ ettiğinden dolayı Bayan Dr. Heide Schmidt Liberal Forum'un yeni lideri oldu. 30 Eylül tarihinde kötü intihâp sonuçlarından dolayı Bayan Heide Schmidt istifâ etti.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jörg Haider</span>

Jörg Haider, Avusturyalı bir politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Vorarlberg</span> Avusturyanın en batısındaki, İsviçre ve Almanya sınırında yer alan eyaleti

Vorarlberg, Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Forum</span>

Liberal Forum Avusturya'da liberal bir siyasi partidir. Parti, 1993 yılında Heide Schmidt tarafından kurulmuştur. Bu hareketin liderliği Angelika Mlinar tarafından yürütülmektedir. Darülfünunlarda, LİF'in öğrenciler organizasyonu Liberales Studentinnen und Studenten Forum.

<span class="mw-page-title-main">1995 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 20. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1995 Türkiye genel seçimleri, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan ve TBMM 20. dönem üyelerinin belirlendiği seçimdir. 79 ilde, 83 seçim çevresinde %10'luk ülke barajlı D'Hondt sistemi uygulanarak yapılan seçimlerde 29.189.146 seçmen toplam 138.608 sandıkta oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Friedhelm Frischenschlager</span>

Friedhelm Frischenschlager Avusturyalı bir siyasetçidir..

<span class="mw-page-title-main">1999 Avusturya yasama seçimleri</span>

1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Westenthaler</span>

Peter Vestentaler, Avusturyalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Avusturya yasama seçimleri</span>

2008 Avusturya yasama seçimleri, 28 Eylül 2008 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. 7 Temmuz 2008 tarihinde Avusturya Halk Partisi lideri Wilhelm Molterer'in Avusturya Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki koalisyon hükûmetinden çekilmesiyle yapıldı. İktidardaki iki partiye halk arasında hoşnutsuzluğun artması nedeniyle diğer partilere yönelimin artacağı beklentisine rağmen Avusturya Sosyal Demokrat Partisi seçimlerden tekrar birinci olarak çıktı. Ancak iktidardaki her iki parti de tarihinin en kötü sonucunu aldı. Seçim sonucunda aşırı sağ desteğin arttığı görüldü.

Drittes Lager "Üçüncü Kamp" terimi, Avusturya'da geleneksel olarak Alman milliyetçisi, özgürlükçü ve ulusal liberal seçmen grubunu ifade eder. Bugün bu terim, esas olarak Avusturya'nın Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından temsil edilmektedir. Terim, Avusturya'daki iki ana siyasi kamp olan Hristiyan Demokrat-Burjuva kampı ve Sosyalist-Sosyal Demokrat kamp arasındaki ayrımı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Franz Vranitzky</span> 20. Avusturya şansölyesi

Franz Vranitzky, Avusturyalı siyasetçi ve ekonomist. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi üyesi, 1986-1997 tarihleri arası Avusturya şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Werner Becher</span>

Werner Becher, Avusturyalı yazılımcı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Rosenkranz</span>

Barbara Rosenkranz, Avusturya'da bir siyasetçidir. (FPÖ)

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi veya kısaca AHCP, Azerbaycan'daki muhalif siyasi parti. 1989'da 15 kurucu üye liderliğinde kuruldu. 1989-1992'li yıllarda Azerbaycan'da büyük güç ve söz sahibi olan siyasi kuruluş olmuştur. 1995'te partileşme sürecine girdi. 1995'te Partinin 1. (Kuruluş) Kurultayı düzenlendi ve parti resmen kuruldu. 1 Eylül 1995 tarihinde parti resmî kayıtlara alındı. Şu anda Demokratik Kuvvetlerin Millî Şurası'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">François Léotard</span> Fransız siyasetçi (1942 – 2023)

François Léotard, Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Guy Teissier</span> Fransız siyasetçi (d. 1945)

Guy Teissier, Fransız liberal sağ siyasetçi.

Azerbaycan Millî Meclisi 3. dönem milletvekilleri listesi, 2005 Azerbaycan genel seçimleri ve 2006 Azerbaycan ara genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 3. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

<span class="mw-page-title-main">Azatlık İttifakı</span> Azerbaycanda bir seçim ittifakı (2005–2010)

Azatlık İttifakı, kısaca Azatlık 2005 tarihinde 2005 Azerbaycan genel seçimleri öncesi Azerbaycan Demokrat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Müsavat Partisi tarafından kurulan seçim ittifakı. Önceleri "Üçlük" ve "Uğur" adlanmıştır. İttifak turuncu devrimlerden etkilenerek rengini turuncu olarak belirledi. Dışarıdan Azerbaycan Halk Partisi tarafından desteklendi, AHP genel başkanı Penah Hüseyn istifa ederek bağımsız siyasetçi olarak İttifaka katıldı. İttifaktan Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan resmi sonuçlarca 7, Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanan resmi sonuçlarca ise 5 milletvekili seçildi. Müsavat Partisinin seçimleri boykot etmemesi üzerine Azatlık İttifakının feshi söz konusu olsa da 17 Şubat 2006 tarihinde Azatlık İttifakı yeniden AHCP, ADP, VİP ve ALP tarafından siyasi ittifak olarak kuruldu. 2010 Azerbaycan genel seçimlerinde AHCP'nin ittifak dışında olan Müsavat'la yeni ittifak kurması sebebiyle Azatlık İttifakı feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Penah Hüseyn</span> 3. Azerbaycan başbakanı

Penah Çodar oğlu Hüseyn, Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 3. dönem milletvekili (2005-2010).

<span class="mw-page-title-main">Christian Schmidt</span> Alman politikacı

Hans Christian Friedrich Schmidt, merkez sağ Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) üyesi bir Alman politikacıdır. 1 Ağustos 2021'de göreve başlayarak Bosna-Hersek'in yüksek temsilcisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lars Klingbeil</span> Alman politikacı

Lars Klingbeil, Alman politikacı ve Federal Meclis üyesidir. 2021 yılından beri Sosyal Demokrat Parti'nin Eş Genel Başkanlığını yapmaktadır.