İçeriğe atla

Heian Dönemi

Daidairi ve Heian-kyō'nun maketi

Heian dönemi (Japonca平安時代 Heian-jidai) Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir.[1] Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

Tarihçe

Heian Dönemi, Nara Dönemi'nin devamıdır ve 794'te Japonya'nın başkentinin Heian kyō (平安京, günümüzde Kyoto)'ya taşınmasından sonra İmparator Kammu (50. imparator) ile başlamıştır.[2] Heian Dönemi'nden nesiller sonra bile övgüyle bahsedilmekte ve Japon kültüründe yüksek bir nokta olarak değerlendirilmektedir. Bu dönem ayrıca samuray sınıfının da yükselişe geçtiği (nihayetinde gücü ele geçirdikleri ve Japonya'nın feodal dönemini başlattıkları) bir süreçtir.

Sözde, hakimiyet imparatora aitti fakat gerçekte asil Fujiwara boyu bu gücü elinde tutuyordu. Bununla beraber, Fujiwaraların ve diğer asillerin vilayetlerdeki çıkarlarını korumak için askerlere, korumalara ve polislere ihtiyaçları vardı. Bu nedenle savaşçı sınıfı Heian dönemi boyunca düzenli kazanç elde etti.[3] 939'da Taira no Masakado, Hitachi'nin doğu bölgesinin ayaklanmasına yol açarak merkezi yönetime gözdağı verdi ve hemen hemen eş zamanlı olarak Fujiwara no Sumitomo batıda isyan çıkardı. Yönetimin gücünün çoğu şogunluğun özel ordusunun içerisinde yer aldığı için askeriyenin kontrolü ele almasına daha yüzyıllar vardı.

Savaşçı sınıfının saray etkisine girişi, Hōgen Ayaklanması'nın bir sonucu idi. Bu sırada Taira no Kiyomori, kral naipliği ile Japonya'yı yönetmek için torununu tahta geçirerek Fujiwara uygulamalarını yeniden canlandırdı. Klanları (Taira boyu) Genpei Savaşı sonrasına kadar tahtta kaldı. Kamakura dönemi 1185'te Minamoto no Yoritomo güce el koyduğu zaman başladı ve bir bakufu (Kamakura Şogunluğu) kuruldu.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Heian period" 8 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Encyclopædia Britannica. 8 Aralık 2016 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Shively, D. H. and McCullough W. H., "Introduction" in D. H. Shively and W. H. McCullough, (eds.),The Cambridge History of Modern Japan; Volume 2, Heian Japan, (Cambridge: Cambridge University Press, 1999)
  3. ^ Seal, F. W. Heian Period Court and Clan 28 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Ancient Japan. ABD: Captivating History. 2019. ISBN 978-1799090069. 
Önce gelen:
Nara
Japon dönemi
794-1185
Sonra gelen:
Kamakura

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antoku</span> Japonyanın, geleneksel veraset düzenine göre 81. imparatoru (1178 - 1185)

Antoku (Japonca: 安徳天皇 Antoku Tennō / İmparator Antoku; aslı adı Tokihito, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 81. imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Şogun</span> japonlara özel rütbe

Şoğgun , Japonya'da bir askeri rütbe ve tarihsel unvandır. "General" kelimesinin Japoncada iki kanjisi vardır: "kumandan", "general" veya "amiral" anlamına gelen şoğ ve "ordular" veya "savaşçılar" anlamına gelen gun. Modern askeri seviyelendirme sistemindeki karşılığı Harekât Komutanı‘na eşittir. Unvan olarak Seii Taişoğgun'un (征夷大将軍) kısa biçimidir. Japon tarihindeki çeşitli zamanlardaki feodal yönetimdir ve 1867'de Tokugawa Yoşinobu'nun Meiji İmparatorluğu için feragat edişiyle son bulmuştur.

Kamakura şogunluğu, 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nagaoka-kyō</span>

Nagaoka-kyō, Japonya'nın MS 784 ve 794 yılları arasındaki başkentiydi. Şehir Yamashiro vilayetine bağlı Otokuni ilçesinde yer almaktaydı. Günümüz Nagaokakyō kenti adını bu kentten almış olup günümüzde sınırları içerisinde Nagaokakyō ve Mukō şehirleri ile Kyoto'nun Nishikyō semti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heian-kyō</span> 794-1868 arasında Japonyanın başkenti, Kyotonun eski ismi

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nara Dönemi</span>

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kamakura Dönemi</span>

Kamakura dönemi, Japonya tarihinde 1185-1333 yılları arasında Kamakura şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Kamakura dönemi Japonya'da feodalizmin başladığı ve samurayların ortaya çıktığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Nanboku-chō Dönemi</span>

Nanboku-chō dönemi, Muromachi döneminin başlarında 1334-1392 yıllarını kapsayan dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Minamoto boyu</span>

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Taira boyu</span>

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heian Sarayı</span>

Heian Sarayı, Japonya'nın 794-1227 yılları arasında başkenti olan Heian-kyō'nun orijinal imparatorluk sarayıydı. Heian döneminin büyük bölümünde imparatorluk ikametgâhı ve idare merkezi olarak hizmet veren saray, tasarımında kullanılan Çin modellerine uygun olarak şehrin kuzey-orta konumunda yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Genpei Savaşı</span>

Genpei Savaşı, Japonya'da Heian döneminde Taira ve Minamoto boyları arasında 1180-1185 yıllarında meydana gelen bir iç savaştır. Savaş, 1192'de Taira'nın düşmesine ve Minamoto no Yoritomo yönetiminde Kamakura şogunluğunun kurulmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

Shugo, Japonya'da Kamakura ve Muromachi dönemlerinde çeşitli yerel askerî valilerdi. Her biri şogun tarafından bir veya daha fazla vilayeti denetlemek üzere atanırdı. Shugo, sadece şogunluk adına vali olarak hizmet etmek yerine toprakların kendileri üzerinde iktidarı talep etmeye başladığından, pozisyon 15. yüzyılın sonlarında daimyōların ortaya çıkışına yol açtı.

Yōwa kıtlığı, Heian Dönemi'nin sonunda Japonya'yı etkileyen bir kıtlıktı. Kıtlığın 1181'de başladığı ve 1182'ye kadar sürdüğü kabul edilmektedir. Adını İmparator Antoku dönemindeki Yōwa döneminden (1181–1182) almıştır. Şogunluk sistemi henüz Japonya'da kurulmamıştı. Kıtlık en çok batı Honshū'da ve Kyushu adalarında şiddetliydi. Kıtlık birbirini takip eden, zamansız bir kuraklık ve selden kaynaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Jidai Festivali</span>

Jidai Festivali, Japonya'nın Kyoto kentinde her yıl Ekim ayında düzenlenen bir Japon festivalidir. Festival, Aoi ve Gion festivalleri ile birlikte Kyoto'nun ünlü üç büyük festivalinden biri olup çeşitli dönemleri ve Japon feodal tarihindeki karakterleri temsil eden otantik kostümler giyerek tarihi canlandırma geçit törenine katılan her yaştan insan katılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın başkenti</span>

Japonya'nın başkenti Tokyo'dur. Tarih boyunca ulusal başkent Tokyo dışında başka yerlerde de olmuştur.