İçeriğe atla

Hedysarum hedysaroides

Hedysarum hedysaroides
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Cins:Hedysarum
Tür: H. hedysaroides
İkili adlandırma
Hedysarum hedysaroides
(L.) Schinz & Thell., Vierteljahrsschr. Naturf. Ges. Zürich 58: 70 (1913).

Hedysarum hedysaroides (Ala batalak), Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Özellikleri

Hedysarum hedysaroides 20 ila 60 cm uzunluğa erişebilir. Yapraklarının uzunluğu 1 ile 3 cm arasındadır. Çiçek salkımlarında 15 ila 35 mor veya menekşe çiçek vardır. Çiçeklenme dönemi Haziran ve Ağustos ayları arasındadrı.[1][2]

Yayılımı

Hedysarum hedysaroides Orta ve Güney Avrupa, Finlandiya, Rusya, Ukrayna ve Batı Kuzey Amerika, Balkanlar, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'a endemiktir.[3][4] 1.600 ila 3.100 metre yükseklikteki kayalık yamaçlar, çağıllıklar ve sekilerde yetişmektedir.[2]

Galeri

Bibliyografya

  • Pignatti S. - Flora d'Italia (3 voll.) - Edagricole - 1982
  • Tutin, T.G. et al. - Flora Europaea, second edition - 1993
  • Zangheri P. - Flora Italica (2 voll.) - Cedam - 1976

Kaynakça

  1. ^ "Luirig Altervista". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b "Acta Plantarum". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  3. ^ http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=3431 []
  4. ^ "Euro+Med PlantBase - The information resource for Euro-Mediterranean plant diversity". 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<i>Himantoglossum caprinum</i> bitki türü

Himantoglossum caprinum, Salepgiller ailesine bağlı, kayışlı keşkeş olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal yayılış alanı Avrupa ve Ortadoğu'dur.

<i>Platanthera bifolia</i> bitki türü

Platanthera bifolia, Salepgiller ailesine bağlı, guguk salebi olarak bilinen, bir orkide türüdür. Palearktik biyocoğrafik bölgesi türüdür ve İrlanda'dan Japonya'ya kadar doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Epipactis helleborine</i> bitki türü

Epipactis helleborine, Salepgiller ailesine bağlı, bindallı çiçeği olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da görülür.

<i>Prospero autumnale</i>

Prospero autumnale, Asparagaceae ailesine bağlı, güz sümbülü olarak bilinen, bir sümbül türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Portekiz ve Fas arasında, Türkiye ve Kafkasya arasında, ayrıca İngiltere'de görülür.

<i>Iris × germanica</i> bitki türü

Iris × germanica, Süsengiller ailesine bağlı, gök süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Melez bir türdür. Avrupa'nın tamamında doğallaşmıştır.

<i>Gladiolus italicus</i> bitki türü

Gladiolus italicus, Süsengiller ailesine bağlı, kılıçotu olarak bilinen, bir türdür. Doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika'da yayılış gösterir. Beri taraftan dünyanın önemli bir bölümüne süs bitkisi olarak ihraç edilmiş ya da diğer tohumların arasına karışarak işgalci olarak giriş yapmıştır.

<i>Allium jubatum</i> bitki türü

Allium jubatum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, sülün soğanı olarak bilinen, bir soğan türüdür. 1918 yılında ilk defa Bulgaristan'da keşfedilmiş olmakla birlikte günümüzde Bulgaristan popülasyonunun yok olduğu düşünülmektedir. Doğallıkla tür, Türkiye endemiği olmaya adaydır.

<i>Allium sphaerocephalon</i> bitki türü

Allium sphaerocephalon, Amaryllidaceae ailesine bağlı, yılan sarımısağı olarak bilinen, bir soğan türüdür. İrlanda, Hollanda, İskandinavya ve Baltık ülkeleri hariç Avrupa'nın tamamında doğal olarak görülür. Bunun yanı sıra Kuzey Afrika ve İran'a kadar yayılış gösterir.

<i>Allium vineale</i> bitki türü

Allium vineale (Sirmo), Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da görülür. Ayrıca Avustralya ve Kuzey Amerika'da da işgalci tür olarak görülmektedir.

<i>Allium pallens</i> bitki türü

Allium pallens, Amaryllidaceae familyasına bağlı, nur soğanı olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzası, Orta Doğu, Portekiz, Cezayir ve İran arasında görülür.

<i>Allium neapolitanum</i> bitki türü

Allium neapolitanum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, sarımsak çiçeği olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Akdeniz Havzasının Portekiz ile Türkiye arasındaki bölümünde görülür.

<i>Allium cyrilli</i> bitki türü

Allium cyrilli, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da görülür.

<i>Allium atroviolaceum</i> bitki türü

Allium atroviolaceum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, lifli körmen olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Orta Doğu, güneydoğu Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Türkiye, Türkmenistan, İran ve Afganistan'da görülür.

<i>Allium commutatum</i> bitki türü

Allium commutatum (İtdirseği), Amaryllidaceae familyasına bağlı bir soğan türüdür. Doğal olarak Türkiye ile Cezayir arasındaki bölgede yayılış gösterir.

<i>Rosenverbene</i>

Gül Mine Çiçeği, Glandularia cinsinden bir bitki türüdür, eskiden Verbenaceae familyasından Verbena cinsine ait bir türdür. Doğu ve güney-orta ABD'ye özgüdür.

<i>Trifolium canescens</i>

Trifolium canescens, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Açık sarı renkli olan çiçekler 2 cm uzunluğundadır. Bitkinin uzunluğu 10 ila 35 cm arasında değişim gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Centaurea macrocephala</span>

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dağ lalesi</span>

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.