İçeriğe atla

Hedong Kumandanlığı

Hedong Kumandanlığı (basitleştirilmiş Çince: 河东郡; geleneksel Çince: 河東郡; pinyin: Hédōng Jùn), antik Çin'in Qin ve Han hanedanlıklarında tarihi bir bölgeydi. Hedong, Shanxi'deki Sarı Nehir'in doğusunda (bugünkü Yuncheng civarında) yer alıyordu.

Tarihçe

Hedong Kumandanlığı, Savaşan Devletler döneminde Qin devleti tarafından kurulmuştur. Merkezi Wei'nin eski başkenti Anyi idi. Batı Han Hanedanlığı döneminde 24 ilçeyi yönetmiştir: Anyi (安邑), Dayang (大陽), Yishi (猗氏), Xie (解), Puban (蒲反), Hebei (河北), Zuoyi (左邑), Fenyin (汾陰), Wenxi (聞喜), Huoze (濩澤), Duanshi (端氏), Linfen (臨汾), Yuan (垣), Pishi (皮氏), Changxiu (長脩), Pingyang (平陽), Xiangling (襄陵), Zhi (彘), Yang (楊), Beiqu (北屈), Puzi (蒲子), Jiang (絳), Hunie (狐讘) ve Qi (騏). MS 2 yılında komutanlık 236.896 hanede 962.912 kişilik bir nüfusa sahipti.[1]

Cao Wei hanedanlığı döneminde, Hedong'un birkaç ilçesinden ayrı bir Pingyang Kumandanlığı kurulmuştur. Jin hanedanlığının başlarında Hedong, Anyi, Wenxi, Yuan, Fenyang, Dayang, Yishi, Xie, Puban ve Hebei dahil olmak üzere dokuz ilçeyi yönetti. Kuzey hanedanlıklarında, komutanlığın bir kısmı yeni Hebei Komutanlığını oluşturmak için ayrıldı ve birkaç ilçe diğer komutanlıkların bir parçası oldu.[2]

583 yılında komutanlık Pu İli (蒲州) ile birleştirilmiştir.[3] Daha sonra Hedong Komutanlığı Pu'nun alternatif bir adı haline gelecektir. 742 yılında nüfus 70.800 hanede 469.213 kişiydi.[4]

Önemli Şahsiyetler

Kaynaklar

  1. ^ Book of Han, Chapter 28.
  2. ^ Book of Wei, Chapter 106.
  3. ^ Book of Sui, Chapter 30.
  4. ^ New Book of Tang, Chapter 39.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin Hanedanı</span>

Çin Hanedanı, MÖ 221 - MÖ 206 yılları arasında Çin'i yönetmiş ilk hanedandır. Qin Hanedanlığı adını bugün Gansu ve Shaanxi eyaletlerinin kalbinde bulunan Qin bölgesinden alır. Qin Hanedanlığı'nın gücü, Shang Yang'ın MÖ 4. yüzyılda Savaşan Devletler Çağı'ndaki kanunlarda yaptığı legalist reformlarla artmıştır. MÖ 3. yüzyılın ortalarında ve sonlarında, Qin Hanedanlığı güçsüz Zhou Hanedanlığı'ndan başlayıp kalan diğer altı savaşan devleti de fethetmiş ve tüm Çin üzerinde kontrol elde ederek yönetimi tek çatı altında toplamıştır.

Çin felsefesinde Legalizm, bir politik sistemin temellerini içeren felsefedir. İlkbahar ve Sonbahar Dönemi'yle Savaşan Beylikler Dönemi'nde yaygın olan dört felsefe okulundan biriydi. MÖ 770-MÖ 221 yıllarını içine alan bu dönem, Çin'de büyük kültürel mayalanmanın olduğu ve yeni düşünce tarzlarının ortaya çıktığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Ningşia Huy Özerk Bölgesi</span>

Ningksia Huy Özerk Bölgesi, Çin'de bulunan bir özerk bölgedir. Ülkenin kuzeyinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kağılık İlçesi</span>

Kağılık İlçesi,, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin batısında, Kaşgar İli'inde bir İlçedir.

Japonya'nın idari bölümleri, 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanmaktadır. Japonya, 47 prefektörlüğe ve bu prefektörlüklerde prefektörlük altı bölümlere ve belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Wei (devlet)</span>

Wei, Çin'in Zhou Hanedanı döneminde MÖ 403-225 yılları arasında var olan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Şiveyler</span>

Şiveyler Uzakdoğu Moğolistan, Kuzey İç Moğolistan, Kuzey Mançurya ve Okhotsk Denizi kıyısındaki bölgede yaşayan bir Proto-Moğol halkıydı. Şivilerden bahseden kayıtlar Kuzey Wei zamanındandır. (386-534) Cengiz Han yönetiminden sonra Moğol ve Tatar isimleri Şiveyler yerine kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Önceki Qin</span>

Önceki Qin, MS 351-394 yılları arasında Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde var olan bir devletti. Di halkı tarafından yönetilen toprakları, günümüz Çin'in kuzeyini kapsamaktaydı.

Langya Wang klanı Han Hanedanlığı döneminde siyasi önem kazanan ve Doğu Jin döneminde en güçlü imparatorluk dışı klanlardan biri haline gelen bir Çin klanıydı.

Taiyuan Wang Klanı, Han ve Tang hanedanlıkları arasında önem kazanmış, günümüz Shanxi eyaletindeki Taiyuan merkezli bir Çin klanıydı.

Xingyang'ın Zheng klanı (滎陽鄭氏), esas olarak Xingyang çevresinde bulunan önde gelen bir Çin klanıydı. Kökenleri Zheng Devleti'nin hükümdarlarına kadar uzanan bu klan, Kuzey ve Güney hanedanlıkları döneminde yönetimde oldukça öne çıkmış, Kuzey Wei'deki 'Dört Klan'dan biri haline gelmiş ve Tang hanedanlığı döneminde de varlığını sürdürmüştür.

Fanyang'ın Lu klanı (范陽盧氏) Doğu Han hanedanlığının sonlarından Song hanedanlığının başlarına kadar etkin olan bir Çin siyasi klanıydı. Zhou hanedanlığı altında bir dükalık devleti olan Qi'deki soylu bir klandan geliyorlardı. Aile adları Lu 盧, Qi'nin yönetici Jiang ailesi tarafından kendilerine verilen tımarın adından türetilmiştir. M.Ö. 386 yılında Tian ailesinden Dük Tai'nin Qi yönetimini Jiang ailesinden almasının ardından Jiang (姜) ailesiyle akraba olan Lu ailesi, kalıtsal tımarlarını ve mülklerini kaybederek diasporada yaşayan bir aile haline geldi. Lu ailesi daha sonra bugünkü Pekin, Tianjin ve Baoding'i kapsayan Fanyang Kumandanlığı'na yerleşmiştir.

Boling Cui Klanı (博陵崔氏) Han Hanedanlığı'ndan Beş Hanedanlık ve On Krallık döneminin sonuna kadar siyasi olarak aktif olan soylu bir Çin klanıydı. Qinghe'nin Cui klanı ile aynı soyu paylaşıyorlardı. Bu klanın kurucu babası Cui Zhongmou (崔仲牟), Qinghe Cui klanının kurucu babası Cui Ye'nin (崔業) küçük kardeşiydi. Babaları Jizi (季子), bu iki klanın ortak atasıydı.

Qinghe Cui klanı (清河崔氏) yüksek rütbeli devlet memurları ve Konfüçyüsçü âlimlerden oluşan seçkin bir Çin ailesiydi. Klanın atalarının evi, bugünkü Shandong ve Hebei eyaletlerinin bir kısmını kapsayan Qinghe Kumandanlığı'ndaydı (清河郡).

Chen Kumandanlığı Xie Klanı (陳郡謝氏), Chen Kumandanlığı kökenli önde gelen bir klandı. İlk olarak Doğu Jin döneminde öne çıkan bu klan, Kuzey ve Güney Hanedanlıkları döneminde, genellikle "Wang-Xie" (王謝) olarak ilişkilendirildikleri Langya'nın Wang klanı gibi klanlarla birlikte Güney hanedanlıkları boyunca önemini korumuştur.

Jingzhao Du klanı, Jingzhao bölgesi merkezli önde gelen bir Çin klanıydı. Kökenleri Batı Han hanedanlığına kadar uzanan bu klan, Tang hanedanlığının sonuna kadar Çin siyasetinde ve toplumunda önemini korumuştur.

Hedong'un Pei klanı (河東裴氏) Han hanedanlığından Beş Hanedanlık ve On Krallık döneminin sonuna kadar siyasi olarak aktif olan önemli bir Çin klanıydı. Atalarının evi Hedong Kumandanlığı'ndaydı. Kurucu babaları, arkaik Feng klanından gelen Jiepei (解𨛬君) Lordu Pei Ling (裴陵) idi.

Hongnong Yang Klanı (弘農楊氏) birçok yüksek rütbeli memur ve imparatorluk cariyesi yetiştirmesiyle bilinen önde gelen bir Çin klanıydı. Atalarının evi Hongnong Kumandanlığı (農楊郡) idi. Hongnong'un Yang klanının Yangshe klanından (羊舌氏) kaynaklanabileceği belirtilmektedir.

Liaodong Kumandanlığı, imparatorluk Çin'inde Savaşan Devletler döneminden Kuzey hanedanlıklarına kadar varlığını sürdürmüş bir kumandanlıktı. Modern Liaoning'de, Liao Nehri'nin doğusunda yer almaktaydı.