İçeriğe atla

Hector Busby

Hector Busby 2014'te

"Sir" Hector "Hec" Busby "KNZM" "MBE" (1 Ağustos 1932 – 11 Mayıs 2019), Yeni Zelandalı girişimci, mühendis ve gezgin.[1][2][3][4]

Kariyeri

Yeni Zelanda Maorisi yerlisi olan Busby, Yeni Zelanda'daki ilk Waka kanosu üreticilerindendir.[5][6] Maorice ismiyle Heke-nuku-mai-nga-iwi Puhipi olarak da bilinir. İlk etapta Maori kanosu olarak da bilinen waka kanolarından 26 tane üretmiştir. Busby, Hawaii, Cook Adaları, Fransız Polinezyası, Yeni Kaledonya ve Norfolk Adası dahil olmak üzere Pasifik Okyanusu'nda 30.000'den fazla deniz mili yol yelken açarak dolaşmıştır.[7]

Başarıları ve ölümü

Busby yaptığı girişimcilik çalışmalarıyla "Britanya İmparatorluğu Nişanı" (1994), "Yeni Zelanda Ulusal Nişanı" (2014) ve "Yeni Zelanda Şövalyelik Nişanı" (2018) dahil olmak üzere, Maoriler adına yaptığı hizmetler için birçok onursal ödülün sahibi olmuştur.[8][9][10] Yeni Zelandalı girişimci, mühendis ve gezgin Hector Busby 11 Mayıs 2019'da 86 yaşında ölmüştür.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Waka builder Hekenukumai 'Hec' Busby made a Sir". Auckland Now. 4 Haziran 2018. 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  2. ^ "Profile: Hekenukumai (Hector) Busby". Toi Māori Aotearoa. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2014. 
  3. ^ "Waka Tapu Canoes". NZMACI & Taitokerau Tarai Waka. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2014. 
  4. ^ "Hector Busby:waka builder". Radio New Zealand interview. 6 Şubat 2010. 17 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2010. 
  5. ^ "Waka end four-month voyage on Easter Island coast". The New Zealand Herald. APN News & Media. 5 Aralık 2012. 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  6. ^ "Waka welcomed home from epic journey". www.stuff.co.nz. 18 Mayıs 2013. 22 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  7. ^ "Hekenukumai Busby". Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand. National Library of New Zealand. 17 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2010. 
  8. ^ London Gazette (supplement), No. 53697, 10 June 1994 6 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 11 January 2013.
  9. ^ "New Year honours list 2014". Department of the Prime Minister and Cabinet. 31 Aralık 2013. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2018. 
  10. ^ "Queen's Birthday honours list 2018". Department of the Prime Minister and Cabinet. 4 Haziran 2018. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  11. ^ "Master canoe builder Sir Hekenukumai 'Hec' Busby dies aged 86". TVNZ. 11 Mayıs 2019. 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Maoriler</span> Yeni Zelandanın yerli Polinezya halkı

Maoriler, Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkıdır. Maorilerin kökeni, Yeni Zelanda'ya kabaca 1320 ile 1350 yılları arasında çeşitli waka (kano) seferleri dalgasıyla gelen doğu Polinezya'dan gelen yerleşimcilere dayanır. Fiji ve Polinezya kökenlilerdir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlülerdir. Savaşa giderken tenlerini beyaza boyamaları ve de çok aç kaldıklarında insan eti yemeleri onları barbar bir kavim olarak gösterse de şartlar zorlamadıkça vahşi değildirler. Soyu tükenmekte olan kavimlerdendir. Yeni Zelanda nüfusunun %10-11'ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

Ruakuri Mağarası, Yeni Zelanda'nın Waitomo bölgesindeki en uzun yeraltı mağarasıdır. İlk olarak 400 ila 500 yıl önce yerel Maoriler tarafından keşfedildi. Ruakuri adı vahşi köpeklerin mağaranın ağzına ev yapmaları nedeniyle 300 yıl kadar sonra verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın bölgeleri</span> Yeni Zelandanın birinci düzey idari bölümleri

Yeni Zelanda'nın bölgeleri, Yeni Zelanda'nın birinci düzey idari bölümleridir. Bölgelerden 11'i bölgesel konseyler tarafından yönetilmekte ve beşi de bölgesel konseylerin işlevlerini yerine getiren yerel otoriteler olan üniter otoriteler tarafından yönetilmektedir. Chatham Adaları Konseyi ise kendi mevzuatında yetki verilen üniter bir otoriteye benzer.

<span class="mw-page-title-main">Te Wharehuia Milroy</span> Maori Akademik

James Te Wharehuia Milroy CNZM QSO, Yeni Zelandalı akademisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Waka kanosu</span> Maori denizaracı

Waka kanosu Yeni Zelanda'da Maori yerlilerince geliştirilen kano tarzında deniz ve nehir taşıtı. Genellikle deniz taşımacılığı, balıkçılık ve nehir gezileri için kullanılan küçük, süslenmemiş kanolar ile 40 metre uzunluğa kadar büyük süslü savaş kanolarına kadar değişen boyutlarda üretilmektedir. Yeni Zelanda'da waka tipi kanolara ait en eski arkeolojik buluntu 2014 yılında tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marcia Russell</span> Yeni Zelandalı gazeteci

Marcia Grace Russell, OBE, Yeni Zelandalı gazeteci, senarist, sunucu ve belgesel film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Joe Williams (siyasetçi)</span> Cook Adaları başbakanı (1999)

Joseph Williams QSO, 1999'da dört ay boyunca Cook Adaları Başbakanı olarak görev yapmış siyasetçi ve doktor. Tropikal hastalık lenfatik filaryazının (elephantiasis) yayılmasını önlemek için çalışmış olmasıyla tanınır. Esas olarak, Mt Wellington Entegre Aile Sağlığı Merkezi'nin tıbbi direktörü olduğu Auckland, Yeni Zelanda'da yaşadı.

Yeni Zelanda İşçi Partisi, Yeni Zelanda'da merkez sol bir siyasi partidir. Parti, uluslararası İlerici İttifak üyesidir. 1916 yılınca çeşitli sosyalist parti ve sendikaların birleşmesiyle kurulmuştur. Yeni Zelanda'nın en eski siyasi partisi olma özelliğini taşır. Bunun yanında, en büyük rakibi Yeni Zelanda Ulusal Partisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Joe Hawke</span>

Joseph Parata Hohepa Hawke "MNZM" -, Yeni Zelandalı siyasetçi ve Maori toprak hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Maanu Paul</span>

Cletus Maanu Paul "ONZM", "JP", Yeni Zelandalı Māori kökenli siyasetçi, eğitimci, aktivist ve botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda mutfağı</span>

Yeni Zelanda mutfağı, Yeni Zelanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Yeni Zelanda mutfağı, büyük ölçüde yerel malzemeler ve mevsimsel değişiklikler tarafından yönlendirilir. Öncelikle tarım ekonomisine sahip bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, karadan ve denizden ürün vermektedir. Avustralya mutfağına benzer şekilde, Yeni Zelanda mutfağı, ülke daha kozmopolit hale geldikçe, Akdeniz ve Pasifik Kıyıları etkileriyle, Birleşik Krallık kökenli çeşitli bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda arması</span> Ulusal arma

Yeni Zelanda arması, Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.

Hector Memorial Madalyası olarak da bilinen Hector Madalyası, Royal Society Te Apārangi tarafından Sir James Hector anısına Yeni Zelanda'da çalışan araştırmacılara verilen bir bilim ödülüdür. Her yıl farklı bilim alanları için dönüşümlü olarak verilmektedir: kimya bilimleri; fiziksel bilimler; matematik ve bilgi bilimleri. "Büyük bilimsel veya teknolojik değere sahip bir çalışma üstlenmiş ve belirli bir bilim dalının ilerlemesine olağanüstü bir katkı yapmış" bir araştırmacıya verilir. Daha önceleri, daha fazla bilim alanı arasında döndürülürdü - 1918'de bunlar: botanik, kimya, etnoloji, jeoloji, fizik, zooloji idi. Birkaç yıl boyunca iki yılda bir verilmiştir. 2000, 2002 ve 2004'te madalya verilmemiştir. Madalya normalde aynı disiplinde iki yıl üst üste verilmez.

<span class="mw-page-title-main">Georgina Beyer</span>

Georgina Beyer "MNZM", "JP", Yeni Zelandalı transeksüel siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Patu Hohepa</span>

Sir Patrick Wahanga Hohepa "KNZM", Maorice dili konusunda uzman olan Yeni Zelandalı dilbilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Colin Giltrap</span>

"Sir" Colin John Giltrap "KNZM", Yeni Zelandalı girişimci ve iş adamı.

Yeni Zelanda Liyakat Nişanı, Yeni Zelanda kraliyet onur sistemindeki liyakat nişanı. Yeni Zelanda Kraliçesi II. Elizabeth tarafından 30 Mayıs 1996'da kraliyet emriyle çıkarılan nişan "Herhangi bir alanda Kraliyete ve millete değerli hizmetlerde bulunmuş veya itibarları, yetenekleri, katkıları ve diğer erdemleriyle öne çıkan kişiler" için verilmektedir.