İçeriğe atla

Heckler & Koch G11

HK G11

Çeşidi Piyade Tüfeği
Uyruğu  Batı Almanya
Üretim tarihi
Tasarımcı Heckler & Koch
Özellikler
Ağırlık 3.8 kg (boş)
Uzunluk 752 mm
Namlu uzunluğu 540 mm

Mühimmat4.73 X 33 mm (kovansız)
Kalibre4.73 mm
Atış hızı 2000 mermi/dk


Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

Tarihçe

Alman hükûmetince G3'ün yerini alacak, daha hafif ve etkili bir tüfek elde etmek maksadıyla G11 geliştirilmesine 60'lı yıllarda başlanmıştır. Geliştirme aşamasında öncelikli amaç, düşük kalibreli, kovansız mühimmat kullanabilecek seri bir silah elde etmekti. Dolayısıyla kısa seri atış yapabilen ve oldukça yüksek kapasiteye sahip şarjörle beslenen bu prototip üretildi. HK G11, Heckler & Koch ve Dynamit Nobel firmasının ortak çalışmasının ürünü olarak doğdu. Nitekim, Heckler & Koch silahın oluşturulmasından sorumlu iken Dynamit Nobel mühimmattın tasarımından sorumluydu. 1988 yılında Almanya Ordusu'unda test edilmeye başlandı.

Yaklaşık 2 yıl süren test aşaması boyunca, hem silah üzerinde, hem de mühimmat üzerinde önemli değişiklikler yapıldı. Sonuç olarak, yapılan testlerin ışığında ergonomisi ve bazı parçaların fonksiyonu üzerinde yapılan değişiklikler ile G11'in ikinci versiyonu olan G11 K2 ortaya çıktı. Özellikle, tetik korkuluğu ve kabza üzerinde yapılan geliştirmeler ile, her biri 45 mermi alan 3 şarjörün aynı anda kullanılabilmesi sağlandı. Bu, bir askerin 5 kg lık bir ağırlık ile, atışa hazır 135 mermisi olan bir tüfeğe sahip olması demektir. Tüm bu özelliklerine rağmen, gerek yüksek maliyeti, gerekse NATO mühimmat standartlarına uygun olmayışı nedeniyle üretimine geçilmedi ve yerine 1996 yılında G36 üretildi.

Avantaj ve dezavantajları

  • G11'in 1989 yılında testleri sırasında, acemi erlerin atışlarında G3'e nazaran % 50 oranında daha başarılı atışlar yaptıkları not edilmiştir.
  • G11'in bir zayıf yönü, kovanı olmayan mermi kullanmasıdır. Bu da bazı dezavantajlara neden olmuştur. Klasik kovanlı mermilerin ateşlenmesi sırasında meydana gelen ısı, kovanın dışarı atılması sırasında açılan kovan boşluğu sayesinde dışarı atılmakta bu da namlunun ısınmasını geciktirmektedir. G11 tarafından kullanılmakta olan sistemde kovan ve kovanın dışarıya fırlatılması söz konusu olmadığından namluda ciddi bir ısınma sorunu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, fişek yatağında atılmayı bekleyen merminin de aşırı ısınmasıyla zamansız şekilde kendiliğinden patlamalara neden olabilmektedir. Diğer yandan bu mermiler, çöl gibi aşırı sıcak ortamlarda veya çok nemli ve yağışlı tropikal iklimlerde kolayca deforme olabilmektedirler.
G11 Prototipi
  • G11'in en büyük avantajlarından birisi, kullanmış olduğu merminin 4.7 mm ve sadece 3.25 gram olması nedeniyle geri tepmenin çok az olmasıdır. Dolayısıyla seri atışlarda geri tepmeden dolayı meydana gelen hedef sapması G11'de minimal düzeyde kalmaktadır. Öte yandan, silah kovan atma işlemi ile zaman kaybetmediği için seri atışlarda dakikada 2000 mermi atılabilmektedir ki bu oldukça yüksek bir performanstır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Steyr Aug</span> Avusturya yapımı saldırı tüfeği

Steyr AUG, Avusturya yapımı bir bullpup saldırı tüfeği. 1970'lerde tasarlanan ve 1978'den bu yana Steyr Mannlicher firması tarafından üretilen 5,56mm'lik tam otomatik bir silahtır. 1977 yılında Strumgewehr 77 adıyla Avusturya ordu servisine kabul edilen AUG'un üretimine 1978 yılında başlandı. Dünyadaki bullpup tasarıma, yani şarjör yerinin tetik yerinin arkasında olma özelliğine sahip ilk tüfek olma özelliğini taşır. Avusturya, Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Lüksemburg orduları tarafından kullanılmaktadır.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FN P90</span>

P90Oz, FN Herstal tarafından üretilen bir hafif makineli tüfek (SMG) ve kişisel yarı otomatik savunma silahı (SDW)'dır. 50 adet 5.7x28mm mermi alan şarjörü, silahın üzerine yatay biçimde yerleştirilir.

Heckler & Koch HK21, Alman silah üreticisi Heckler & Koch tarafından 1961 yılında G3 piyade tüfeği temel alınarak üretilmiş, kayış beslemeli, 7.62 x 51 mm NATO mühimmatı kullanan, genel amaçlı makineli tüfek/müfreze silahı. Tek tek veya seri ateş edebilir. Atış seçicisi kabzanın ve tetik mekanizmasının üzerindedir. Kendi bipodundan veya bir tripoddan ateşlenebilir. Birçok ülke ve TSK tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kbs wz. 1996 Beryl</span>

Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe tüfeği</span>

Muharebe tüfeği, güçlü mermi kullanan, küçük şarjörlü ve mermiyi daha uzağa atabilen piyade tüfeği çeşididir. Saldırı tüfeğinden farklı olarak daha güçlü ve uzun mermiler kullanır. Ayrıca saldırı tüfeklerine oranla daha uzundurlar. Bu tür silahlar genellikle düzenli ordu savaşları için üretilmiştir. Bu tür silahlar Amerikan yapımı .30-06 Springfield, Rus yapımı 7.62x54mmR, NATO yapımı 7.62x51mm, İsviçre yapımı 7.5x55mm mermiler kullanır. Şarjörleri ise genellikle 20 mermiliktir. Eskiden savaş tüfekleri sadece yarı otomatik ateş edebilirken günümüz savaş tüfeklerinin atış modu değiştirilip hem yarı otomatik hem de tam otomatik ateş edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP7</span>

Heckler & Koch MP7, Heckler & Koch firması tarafından dizayn edilmiş bir Alman SMG. Kendisi için dizayn edilmiş özel 4.6x30mm mermilerini kullanır. 1989'da NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şu anda kullandığı mermi ile bir kişisel savunma silahı olması için dizayn edildi. Amaç, normal tabanca mermisi kullanan silahların neredeyse hiç yapamadığı, çelik ve kevlar yelekleri delme yeteneğine sahip, tabanca mermisi kullanan kompakt bir silah üretmekti. İlk versiyonu MP7, 2001'de üretime girdi. Aynı amaçla kendisinden daha erken yapılmış olan FN P90'ın rakibidir. Piyasaya sürülüşü sonrası değişime uğrayan MP7'in üretim çeşitleri MP7A1 ve MP7A2'dir.

<span class="mw-page-title-main">.22LR</span>

.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

HK121, Heckler & Koch firması tarafından tasarlanmış genel amaçlı makineli tüfektir. Alman ordusunda, 7.92x57mm IS kullanan II. Dünya Savaşı genel amaçlı makineli tüfeği MG42'nin, Soğuk Savaş döneminde 7.62x51mm NATO'luk versiyonuna çevrilmiş olan Rheinmetall MG3 modelinin yerini alması için tasarlanmıştır.

Remington R11 RSASS, yarı-otomatik bir keskin nişancı tüfeğidir. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. 800 metrenin üstündeki hedeflere 1 MOA'nın altında isabetli atışlar yapabilir. Şu anda prototip aşamasındadır. Silahın adı başta sadece "RSASS" iken Ocak 2012 tarihinde ismi "R11 RSASS" olarak yeniden adlandırıldı. Şarjör kapasitesi 19 veya 20 fişektir. Geri tepmenin azaltılması için "flash hider"a sahiptir ve oyuk namlusuna kolaylıkla susturucu takılıp çıkarılabilir. Günümüzde yeni silahlarda yaygın olarak kullanılmasına rağmen pistonlu gaz sistemi yerine AR-15 platformundan kalan direkt gaz çarpmasını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı otomatik tabanca</span>

Yarı otomatik tabanca, şarjörden fişek yatağına yeni fişek sürmek için bir önceki atıştan çıkan enerjiyi kullanan, bir fişek yatağı ve bir namluya sahip olan tabanca türüdür. Yarı otomatik bir tabancada, her tetiği çekişte sadece bir tane fişek ateşlenir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch P7</span>

Heckler & Koch P7, Alman yapımı yarı otomatik bir tabanca olup Heckler & Koch şirketi tarafından üretilmiştir. Silah ilk kez kamuoyuna PSP olarak 1976 yılında PSP olarak ortaya çıktı.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Steyr ACR</span>

Steyr ACR, ABD Ordusunun 1989/90 yıllarında Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) için üretilmiş, kinetik mermi ateşlemeli bir piyade tüfeği prototipidir. Sunulan silahların çoğunda olduğu gibi Steyr tasarımının prototiplerde etkili olduğu kanıtlanmasına rağmen tüm Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı, katılan kuruluşlardan hiçbirinin başarılı bir ACR silahının temeli olan M16A2'den çok daha iyi bir performans elde edememesiyle sona erdi.