İçeriğe atla

Haçatur Avetisyan

Khaçadur Avedisyan
Doğum1926
Gümrü
Ölüm1996
MesleklerBesteci

Khaçadur Avedisyan (1926, Gümrü – 1996), Ermeni besteci. Çeşitli halk müziği enstrümanları için eserler bestelemiş, ayrıca pek çok şarkı, oratoryo, bale, film ve dans müziklerine de imza atmıştır.[1] 1958 yılında Ulusal Dans Topluluğu ve daha sonra Tatul Altunyan Şarkı ve Dans Topluluğu'nun sanat direktörlüğünü üstlenen Avedisyan, 1978'de Komitas Ulusal Konservatuvarı'nda Halk Müziği Bölümü'nü kurmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Haçatur Avetisyan". esraberkman.com. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dans</span>

Dans ya da Raks, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), İstanbul'da dans, müzik ve tiyatro, yayıncılık, müzik yapımcılığı alanlarında faaliyet gösteren bir oluşum.

<span class="mw-page-title-main">Stevie Wonder</span> Amerikalı müzisyen

Stevie Wonder, , Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, müzisyen ve aktivist.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halk müziği</span> Halk tarafından genel kabul görerek yaşayan ve yaratıcılarının adları çoğunlukla belirsiz olan bir müzik türü

Halk müziği, bir yörenin yerleşik insanları tarafından üretilen, insandan insana aktarılarak yaşayan, sürekliliği bulunan, yüzyıllar boyunca toplumların kendi öz kültürleri ile bezenen,halk tarafından genel kabul görerek yaşayan ve yaratıcılarının adları çoğunlukla belirsiz olan bir müzik türüdür. Dünyanın neresinde olursa olsun halk şarkıları, kent kültürünün dışında üretilmiştir. Bu müzik ve onun eşliğinde yapılan danslar, kırsal kesimin yaşamında kendine özgü anlam ve amaçlar içerir. Ana tema aşktır. Yöresel dil ve üslup özelliklerini yansıtırken sanat kaygısı, yapmacık bir değiş, böbürlenme, kabalık, sertlik,ikiyüzlülük yoktur. Gösterişten arınmış, alçak gönüllü, yalın, gerçekçi içtenlikli, yürekten gelen bir değiş bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu Korosu</span>

AV Alexandrov Rus Ordusu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu, ya da yaygın adıyla bilinen Kızıl Ordu Korosu, Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu'nun resmi korosudur. Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. Rusya'nın halk şarkılarından kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra etmişlerdir. Bunların arasında "Katyuşa", "Kalinka", "Kernina" ve "Ave Maria" en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Laz müziği, Laz halkının geleneksel müziğine verilen addır. Laz müziği, Kolhis'den günümüze değin ulaşan süreç içinde birçok kültürden ve medeniyetten etkilenerek çeşitlilik kazanmıştır. Laz müziği, temelde insan sesine dayanır. Günümüz Laz müziğini coğrafî olarak Gürcistan (Kafkasya) ve Türkiye olarak iki kısımda incelemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Ovidiu Cernăuțeanu</span> Rumen şarkıcı

Ovidiu Cernăuțeanu, Rumen şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Poli Genova</span>

Poli Plamenova Genova, Bulgar şarkıcı. Almanya'da yapılan 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "Na inat" adlı şarkı ile temsil etmiş, ancak yarı finalde elenerek finale kalamamıştır. İsveç'te gerçekleştirilen 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı "If Love Was a Crime" şarkısıyla tekrar temsil etmiş ve dördüncü olarak ülkesine en iyi sonucunu getirmiştir.

O meu coração não tem cor, Lúcia Moniz tarafından seslendirilen ve Norveç'in başkenti Oslo'de yapılan 1996 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Portekiz'i temsil eden şarkı. Şarkı Portekizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı José Fanha tarafından yazılmıştır. Lúcia Moniz seslendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zlata Ogneviç</span>

Inna Leonidivna Bordyug ya da sahne adıyla Zlata Ogneviç, Ukraynalı şarkıcı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı "Gravity" isimli şarkıyla temsil etmiş ve yarışmayı üçüncülükle tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vilija Matačiūnaitė</span>

Vilija Matačiūnaitė Litvan şarkıcı-şarkı yazarı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Same Heart</span>

"Same Heart", İsrailli şarkıcı Mey Fayngold tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından gerçekleştirilen ulusal final doğrultusunda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmek üzere seçilmiştir. Pop rock ve elektronik dans müziği elementlerinin ağır bastığı şarkının ilk ve son kısmı ile nakaratı İngilizce, ikinci kısmı ise İbranice olarak söylenmiştir. Hayranların favorilerinden biri olan şarkı, yarışmanın 8 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalini 19 puan toplayarak on dördüncü sırada tamamlamış ve ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Aleksandrov</span>

Aleksandr Vasiliyeviç Aleksanrdov, Rus ve Sovyet besteci, müzik öğretmeni, koro şefi, profesör. Kızıl Ordu Korosu'nun kurucusu. Sovyetler Birliği Devlet Marşı ve Rusya Ulusal Marşı'nın bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Jüri Pootsmann</span>

Jüri Pootsmann, Eston şarkıcı. Eesti otsib superstaari'nin altıncı sezonunu kazandı ve 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı "Play" isimli şarkısıyla temsil etti. Yarı finalde aldığı 24 puanla sonuncu oldu ve ülkesini finale taşıyamadı.

Yunanistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Dimitris Kontopoulos, Romy Papadea ve John Ballard'ın yazdığı "This Is Love" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Demy seslendirmiştir. Yunanistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ERT) kanalı tarafından temsilci Görevlendirme yöntemi ve şarkısı Ulusal Final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Yunanistan'ı temsil eden kişi ve şarkısı belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasia Moś</span>

Katarzyna "Kasia" Moś bir Polonya şarkıcısı ve söz yazarıdır. Daha önce 2011'de The Pussycat Dolls Burlesque Revue'ye üye olmuş ve 2012'de, Must Be the Music'in Polonya versiyonunun üçüncü serisinde üçüncü olmuştur. Kiev'de yapılacak 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Polonya'yı temsil edecek.

Natalya Gordienko Moldovalı şarkıcı ve dansçı. Arsenium ve Connect-R ile birlikte Moldova'yı "Loca" adlı şarkıyla temsil ettiği 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 20. oldu. Daha sonra Moldova'yı 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmek için seçilse de yarışma COVID-19 pandemisi nedeniyle iptal oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rustavi Topluluğu</span>

Rustavi Topluluğu veya Gürcistan Devleti Akademik Topluluğu, yedi kuşak öncesine uzanan seçkin bir Gürcü müzik soyundan olan şarkıcı ve folklorcu Anzor Erkomaishvili tarafından 1968 yılında oluşturulan bir Gürcü halk müziği topluluğudur. Rustavi, kuruluşundan bu yana dünyanın 50'den fazla ülkesini başarıyla gezdi.