İçeriğe atla

Hazzopulo Pasajı

Koordinatlar: 41°02′00″K 28°58′34″D / 41.03333°K 28.97611°D / 41.03333; 28.97611
Hazzopulo Pasajı
Harita
Diğer ad(lar)Hacopulo Pasajı, Han Geçidi veya Danışman Geçidi
Genel bilgiler
DurumFaal
TürPasaj
Mimari tarzNeoklasik
Konumİstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasında
ŞehirBeyoğlu, İstanbul
Ülke Türkiye
Koordinatlar41°02′00″K 28°58′34″D / 41.03333°K 28.97611°D / 41.03333; 28.97611
Adını aldığıİnşa ettiren kişinin soyadı olan "Hacopulo" kelimesinden
Açılış15 Nisan 1871 (153 yıl önce) (1871-04-15)
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiYığma yapı

Hazzopulo Pasajı, Hacopulo Pasajı, Han Geçidi veya Danışman Geçidi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan ve İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasında konumlanmış tarihi bir pasaj. Bina ve avlusu, tuhafiye dükkânlarının yanı sıra çay ocaklarını, kahvehaneleri ve kitapçıları barındırmaktadır.[1][2]

Tarihçe

Pasaj Rum tüccar M. Hacopulo tarafından inşa ettirilmiş ve 15 Nisan 1871 yılında açılmıştır. Diğer kaynaklar ise pasajı inşa ettiren kişinin Rum banker Kiryako John Hacopulos veya başka bir Rum banker olan Yorgo Zarifi Hacopulo olduğunu belirtmiştir.[3] Tarihi boyunca kuaför, halıcı, şapkacı ve terzi gibi işletmelere ev sahipliği yapmış pasaj aynı zamanda Ahmet Mithat Efendi'nin matbaasını barındırmıştır. Namık Kemal İbret Gazetesi'ni yapıda yer alan matbaada bastırmış olup, Mithat Efendi ile beraber bu pasajda tutuklanmıştır. Bu olaydan sonra Hazzopulo Pasajı Jön Türklerin toplanma alanı olarak kullanılmıştır.[2][3]

2000'lerle birlikte kafe ve çay ocaklarının ağır bastığı pasajın avlusunun büyük bir kısmı işletmelere ait sandelye ve masalar ile kaplı durumdadır. 2018 itibarıyla pasajın alt kısımları işlek olmasına rağmen üst kısımları boştur ve yıkık bir hâl almıştır. Yapı müllkiyet sorunu nedeniyle davalı olup, 2010'dan beri kayyum tarafından yönetilmektedir.[2]

Mimarî özellikleri

Hazzopulo Pasajı, yığma olarak ve neoklasik tarzda inşa edilmiştir. Avluyu saran binalar kısmen iki ve dört katlıdır. Yapının avlusu İstiklal Caddesi'ne dar bir geçit vasıtasıyla bağlanmıştır. Zeminde bulunan kalıntılar incelendiğinde avlu kısmının eskiden taş ve çakıl döşeli olduğu tespit edilebilir. Pasajın zemininde yer alan taşlara Podima adı verilmektedir ve taşlar Çatalca’ya bağlı eski Rum köyü Yalıköy’den (Podima) getirtilmiştir.[3] İstiklal Caddesi girişinde altı adet çapraz tonozun, Meşrutiyet Caddesi girişinde se üç çapraz tonozun altından geçilerek avluya ulaşılmaktadır.[1] Aynı zamanda Panayia İsodion Kilisesi'ne açılan üçüncü bir giriş de vardır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hazzo Pulo Pasajı". smartbeyoglu.com. 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  2. ^ a b c "Altı Mamur Üstü Virane Bir Tarihi Mekan: Hazzopulo Pasajı". bianet.org. 
  3. ^ a b c d "Tarihe tanıklık eden pasaj Hacopulo Pasajı". Ensonhaber. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Meydanı</span> İstanbul, Türkiyede bir meydan

Taksim Meydanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir. Cumhuriyet Döneminde bir meydan haline gelmiş olan Taksim Meydanı, pek çok siyasi ve toplumsal olaya da ev sahipliği yapmıştır. Meydandaki trafiği kısmen yer altına indiren Taksim Yayalaştırma Projesi, 2013 yılında kısmen tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Mevlevihanesi</span> İstanbulda müze

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

Alkazar Sineması, İstiklal Caddesi No: 111 adresinde 1923'ten itibaren hizmet vermiş sinema.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Pasajı</span>

Çiçek Pasajı, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasaj.

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camii</span> İstanbulda cami

Kocamustafapaşa Camii, eskiden Ayios Andreas en te Krisei Manastırı ya da kısaca Aziz Andrea Manastırı, halk arasında Sümbül Efendi Camii ya da Sümbül Efendi Türbesi olarak bilinir. Resmî adı Pîr Yusuf Sümbül Sinan Âsitânesi'dir. İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî bir yapıdır. Manastırın ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte içinde bulunan 6. yüzyıla ait parçalar ve sütun başlıkları burada 6. yüzyılın bir ibadet yerinin olduğunu ispatlamaktadır. Manastır adını Bizans halkına Hristiyanlığı kabul ettirdiğine inanılan Hagios Andreas en te Krisei adındaki havariden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnce Minareli Medrese</span>

İnce Minareli Medrese, Konya ili, Selçuklu İlçesi'nde, Alaaddin Tepesi'nin batısındadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H.(1264 M.) yılında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Aktarma Merkezi</span> Beyoğlu, İstanbulda bir aktarma merkezi

Taksim Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Beyoğlu'ndaki Taksim Meydanı'nda yer alan ve metro, füniküler ve nostaljik tramvay istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

Osmanlı Camii, Arnavutköy'de bir cami. Horasan şeklinde, 1595 tarihinde yapılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Kilise iken 1991 yılında Anıtlar Genel Müdürlüğünden alınan izne göre cami olarak ibadete açılmıştır. Buraya Rumların yerleşmesiyle birlikte kilise yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lamb & Flag</span>

Lamb & Flag, Oxford'un St. Giles Caddesi'ndeki bir pub. St. John's Kolej'in sahibi olduğu işletmenin tüm kârı doktora bursları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odakule</span>

Odakule, İstanbul'da, İstiklal Caddesi'ne bağlanan Perukar Çıkmazı ile Saka Salim Çıkmazı arasında yükselen, 1976 yılında inşa edilmiş iş merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Pasajı</span>

Suriye Pasajı, İstanbul'da İstiklal Caddesi 166 numarada bulunan tarihi pasaj.

<span class="mw-page-title-main">Nebî Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Nebî Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. 15. yüzyılda Akkoyunlular döneminde yaptırılmış olan cami ayrıca Peygamber Camii olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Melek Ahmed Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Melek Ahmed Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülen cami, 16. yüzyılda Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yeni Han</span>

Büyük Yeni Han, İstanbul Fatih'te Çakmakçılar Yokuşu üzerinde bulunan han. 1764'te Büyük Valide Han'ın karşı çaprazına Sultan III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir. Üç katlı olan han, 5180m²’lik alanıyla Büyük Valide Han’dan sonra İstanbul’un en geniş alana yayılan han yapısıdır ve ticaret hanı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Paşa Hanı</span> İstanbulda tarihî yapı

Ali Paşa Hanı, İstanbul ili Fatih ilçesi Küçükpazar semtinde ticaret amaçlı yapılmış han. Kim tarafından hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Yapım tekniği 18. yüzyıla aittir. Kesin olmamakla birlikte Çorlulu Ali Paşa tarafından Vakıf eserlerine gelir sağlama amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Mülkiyetin bir kısmı Genco Erkal ve ailesine aittir. Avlusu sadece oyun sırasında kurulan geçici tiyatro sahnesi olarak kullanılmış ve Genco Erkal tarafından kurulan Dostlar Tiyatrosu sahne almıştır.