İçeriğe atla

Hazinedaroğlu Konağı

Koordinatlar: 41°02′09″K 37°35′30″D / 41.03583°K 37.59167°D / 41.03583; 37.59167
Fatsa Hazinedaroğlu Konağı
Hazinedaroğlu Konağı, 2023
Harita
Diğer ad(lar)Şerefnur Kademoğlu Konağı
Genel bilgiler
KonumFatsa, Ordu (il)
Koordinatlar41°02′09″K 37°35′30″D / 41.03583°K 37.59167°D / 41.03583; 37.59167

Hazinedaroğlu Konağı, Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı Bolaman mahallesinde, eski bir kalenin iç kalesi üzerinde inşa edilmiş ahşap yapıdır. Hazinedarzade ailesi tarafından inşa edilmiş olan konak, Kademoğlu Konağı olarak da bilinir.[1]

Konak, Hazinedarzade ailesi tarafından inşa edilen ve "Hazinedaroğlu" ismiyle bilinen Bolaman'daki dört konaktan biridir. Bolaman kalesi üzerindeki bu konağın son sahibi Şerefnur Kademoğlu, Trabzon milletvekili Hazinedarzade Mahmut Mazhar beyin torunuydu. Kendisine veraset yoluyla intikal eden bu konak Şerefnur Hanım Konağı adıyla da bilinmektedir.[2]

Konağın üzerinde yer aldığı Bolaman Kalesi, günümüzde denize doğru hafifçe sokulan burun üzerindedir. Ancak buranın eskiden bir ada olduğu bilinmektedir. Gözetleme ve karakol işlevi gören kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyordu. İç kalede yer alan bazilika planlı küçük bir şapel günümüze ulaşmıştır.[1][3]

Hazinedaroğlu Konağı, Ünye'de kendi adıyla bilinen sarayın banisi olan Trabzon valisi Hazinedârzâde Süleyman Paşa tarafından misafirhane olarak inşa edilmiştir. 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan yapı, kale duvarlarının üzerinde bölgede görülebilecek en iyi Osmanlı yapısı olarak bilinir. Tamamen ahşap olan tek katlı yapının salonu ve küçük köşkü, deniz manzarası resimler ve güzel ahşap oymalarla süslenmiştir. İngiliz jeolog William John Hamilton 1836 yılında bu evin sahibinin Ali Bey adında biri olduğunu yazmıştır. On yıl sonra buradan geçen Fransız coğrafyacı ve mühendis Xavier Hommaire de Hell’e göre ise, konağın sahibi, Hazinedarzade Osman Paşa’nın akrabası olan Ahmed Bey idi. Misafirhane zaman içinde ailenin selamlığı haline gelmiştir.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı-Fatsa/Ordu" - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
  2. ^ "Çürümeden Restore Edilmeli". Ordu Afiş Gazetesi. afisgazetesi.com. 13 Ocak 2018. 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  3. ^ a b Anthony Bryer - The Byzantine Monuments and Topography of the Pontos, Cambridge, 1985, 2 cilt, I. cilt, s. 114-115.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zilkale</span> Orta çağda inşa edilmiş bir kale

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yılankale</span>

Yılankale, Ceyhan'a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km'dir. O-52'de bulunan Yılankale Kavşağı (K-4), ismini buradan almaktadır. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı</span>

Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı, Çakıroğlu İsmail Ağa tarafından Trabzon'un Of ilçesi Sıraağaç (Çalek) köyünde inşa edilmiş olan konak. 1805 senesinde tamamlandığı tahmin edilmektedir. Yapımı 6 sene sürmüş, 40 usta çalışmıştır. Bina, Karadeniz bölgesindeki en büyük taş konağı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Müzesi</span>

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yılların başlarında (1898-1913) Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan birçok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sur</span> bir alanı potansiyel saldırganlardan korumak için kullanılan güçlendirme

Sur, bir yerleşim yerini savunma amacıyla inşa edilen bir tür tahkimattır. Antik dönemlerden beri yerleşim yerleri ya da kalelerin etrafına inşa edilen surlar, Berlin Duvarı örneğindeki gibi modern dönemlerde de kullanılır. Tarihî surlar üzerinde, savunmayı ve gözetleme kabiliyetini artırmak amacıyla yuvarlak ya da köşeli surdan daha yüksek şekilde yapılan kulelere 'burç' adı verilir. Modern sur amacını taşıyan duvarlarda ise bu yapılara sadece gözetleme kulesi denir. Kimi surlarda, etkinliği artırmak için surun dış cephesine hendek kazılır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bolaman, Fatsa</span>

Bolaman, Ordu ilinin Fatsa'nın sahil kasabalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Laal Paşa Camii</span> Mut ilçesinde tarihi bir camii

Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir köledir. Ve Karamanoğlu Beyliği'nde şehzade eğitmenliği de yapmıştır. Laal Paşa, önceleri Karamanoğlu Alaeddin Bey'in kölesi olarak Beyliğe dahil olmuştur. Devlet işlerinde verilen görevleri başarıyla yaptıktan sonra Alaeddin Bey'in gözüne giren köle Musa; Alaeddin Bey'in emriyle iyi bir eğitim görüp, iyi bir tahsil yapmıştır. Sonraları Laal Ağa'da gördüğü kabiliyeti takdir eden Alaeddin Bey, onu azad edip hür bir adam olmasını sağlamıştır. Hususi ve resmî devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştır. Mut'ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu yapıların ayakta kalması için vakıf gelirler koymuştur. Laal Paşa'nın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ve Karamanoğulları'na nasıl intisap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi de belli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Deli Ahmet Ağa</span>

Deli Ahmet Ağa, XIX. yüzyıl başlarında tarih sahnesine çıkmış asker, ağa ve yerel derebeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (İlkadım)</span>

Pazar Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Miladi 1380 yılına tarihlenen İlhanlı dönemi yapısı olan cami dikdörtgen planlı olup, moloz taş duvarlar üzerinde tek katlı bir yapıdır. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. 1819'da ve cumhuriyetin ilk yıllarında iki kez onarımdan geçtiği bilinen yapı yenileme çalışmaları sonrasında orijinalliğini kısmen kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beçin Kalesi</span> Muğlanın Milas ilçesinde tarihi bir kale

Beçin Kalesi Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">Birecik Kalesi</span>

Birecik Kalesi Şanlıurfa İli Birecik ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir. Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı adı, Beyaz Kale olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Sarayı</span>

Süleyman Paşa Sarayı, Ünye kentinde Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın 1808 yılında yaptırdığı saraydır. Fransız sanatçı Jules Laurens tarafından 1847 yılında resmedilmiş olan yapı, bu tarihten sonra, büyük bir olasılıkla 1852/1853 yılında yanmıştır. Bu yapı Hazinedarzade Konağı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bolaman Kalesi</span> Fatsaya bağlı Bolamanda bir kale

Bolaman Kalesi, Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı bir mahalle olan Bolaman'da eski zamanlardan kalma bir kaledir. Kalenin günümüze ulaşmış olan iç kalesinin duvarları üzerinde 19. yüzyılın ilk çeyreğinde Hazinedaroğlu Konağı inşa edilmiştir. Bolaman Kalesi, içindeki şapelden (kilise) dolayı halk arasında "Aya Kalesi" olarak da bilinir.