İçeriğe atla

Hazelcast

Hazelcast
Geliştirici(ler)Hazelcast
Programlama diliJava
LisansHazelcast: Apache 2.0 Hazelcast Ticari: Özel
Resmî sitesihazelcast.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Bilgisayar kullanımında Hazelcast IMDG, Java tabanlı özgür bir bellek içi veri ızgarasıdır. Aynı zamanda ürünü geliştiren şirketin adıdır. Hazelcast şirketi, girişim sermayesi tarafından finanse edilmektedir ve merkezi San Mateo'dadır .[1][2]

Bir Hazelcast ızgarasında, veriler bir bilgisayar kümesinin düğümleri arasında eşit olarak dağıtılır, böylece işleme ve kullanılabilir depolama yatay ölçeklendirilebilir. Yedeklemeler, herhangi bir düğümün başarısızlığına karşı korumak için düğümler arasında da dağıtılır. Hazelcast, sık kullanılan verilere bellek içi erişim ve öngörülebilir ölçeklendirilmesini sağlar. Bu teknikler veritabanlarındaki sorgu yükünü azaltır ve hızını artırır.

Hazelcast şirket içinde, bulutta (Amazon Web Services, Microsoft Azure, Cloud Foundry, OpenShift), sanal olarak (VMware) ve Docker konteynerinda çalıştırılabilir. Hazelcast, Apache jclouds, Consul, etcd, Eureka, Kubernetes ve Zookeeper gibi çoklu bulut yapılandırma ve dağıtım teknolojileri için teknoloji entegrasyonları sunar.

Hazelcast platformu birçok farklı uygulama türü için bellek yönetebilir. Herhangi bir ikili programlama dili için API'leri desteklemek için bir Açık İkili İstemci Protokolü sunar. Hazelcast ve açık kaynak topluluk üyeleri Java, Scala, .NET Framework, C++, Python, Node.js, Golang ve Clojure gibi programlama dilleri için istemci API'lerini yayınlamıştır. Java ve Scala istemci ve gömülü olarak kullanılabilir.

Kullanımı

Hazelcast için tipik kullanım durumları şunlardır:

  • Uygulama ölçeklendirme
  • Servis olarak önbellek
  • Çapraz JVM iletişimi ve depolama
  • Genellikle bir veritabanının üzerinde dağıtılmış önbellek
  • Bellek içi işleme ve analitik
  • Bellek içi hesaplama
  • Nesnelerin interneti altyapısı
  • Anahtar / değer veritabanı
  • Protokol uyumlu bir arayüz ile memcached alternatifi[3]
  • Mikro hizmetler altyapısı
  • NoSQL veri deposu
  • Yay Önbelleği
  • Web oturumu kümelemesi

Hazelcast genellikle diğer üst düzey unsurların üzerine inşa edildiği temel bir kütüphane veya sistem olarak kullanılır. Örneğin, Vert.x bunu paylaşılan depolama alanı için kullanır.[4]

Hazelcast ayrıca akademide ve araştırmalarda dağıtılmış yürütme ve depolama için bir altyapı olarak kullanılır.

Zaman çizelgesi

  • 4 Şubat 2020: Hazelcast 4.0 sürümü
  • 2 Ağustos 2019: Hazelcast 3.12.2 sürümü
  • 11 Haziran 2019: Hazelcast 3.12.1 sürümü
  • 9 Nisan 2019: Hazelcast 3.12 sürümü
  • 9 Mayıs 2019: Hazelcast 3.11.4 sürümü
  • 13 Nisan 2019: Hazelcast 3.11.3 sürümü
  • 16 Şubat 2019: Hazelcast 3.11.2 sürümü
  • 6 Haziran 2018: Hazelcast 3.10.2 sürümü
  • 4 Temmuz 2017: Hazelcast 3.9 sürümü
  • 14 Mart 2017: Hazelcast 3.8 sürümü
  • 23 Ağustos 2016: Hazelcast 3.7 sürümü
  • 21 Ocak 2016: Hazelcast 3.6 sürümü
  • 17 Haziran 2015: Hazelcast 3.5 sürümü
  • 2 Ağustos 2013: Hazelcast 3.0 sürümü
  • 2 Mart 2012: Hazelcast 2.0 sürümü
  • 1 Mart 2009: Hazelcast 1.5 sürümü

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Java In-Memory Grid Hazelcast gets venture capital funding from Bain Capital". Infoq.com. 18 Eylül 2013. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2013. 
  2. ^ "Hazelcast adds $11M to grow its business based on an open-source in-memory data grid". 3 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  3. ^ "Memcache Client". 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2015. 
  4. ^ "Understanding Vert.x Architecture - Part II". CUBRID. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

Bellek bilgisayarı oluşturan 3 ana bileşenden biridir.. İşlemcinin çalıştırdığı programı, lar ve programa ait bilgiler bellek üzerinde saklanır. Bellek geçici bir depolama alanıdır. Bellek üzerindeki bilgiler güç kesildiği anda kaybolurlar. Bu nedenle bilgisayarlarda programları daha uzun süreli ve kalıcı olarak saklamak için farklı birimler mevcuttur.

Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.

MongoDB (“humongous”); MongoDB Inc. tarafından ölçeklenebilir, doküman tabanlı, C++ ile geliştirilmiş açık kaynak, NoSQL veritabanı uygulamasıdır. MongoDB, verileri JSON benzeri bir veri biçimi olan BSON tabanlı dokümanlarda saklamaktadır, anlamsal alanları dokümandan dokümana değişir ve veri yapısı zaman içinde değiştirilebilir. Belge modeli, uygulamanızın kodundaki nesnelerle eşleştirilir, böylece verilerin kullanımı kolaylaşır. Geçici sorgular, dizin oluşturmak için ve gerçek zamanlı verilerinize erişmek ve analiz etmek için güçlü yollar sağlar. MongoDB, özellikle hız gerektiren ve geleneksel ilişkisel veritabanlarının (RDBMS) hantal ve yavaş kaldığı yapılarda kullanılmaktadır. MongoDB, dağıtılmış bir veritabanı yapısına sahiptir, bu nedenle yüksek erişilebilirlik, yatayda ve dikeyde ölçeklendirme yapılabilmektedir. MongoDB, GNU Affero Genel Kamu Lisansı uyarınca yayınlanan ücretsiz ve açık kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Nehalem (mikromimari)</span>

Nehalem, İntel firmasının Eylül 2008'de piyasaya sürülen Core i7 işlemcisiyle birlikte kullanılmaya başlanmıştır. 2011'de Sandy Bridge mikromimarisi sunulana kadar İntel'in en gelişmiş mikromimarisi olarak piyasada kalmıştır. Selefi Core mikromimarisine göre paralelliği ve saat frekansını arttırmış, Core mikromimarisinde İntel'in kullanmadığı fakat daha önce NetBurst'de kullanılan Hyper Threading teknolojisi Nehalem ile tekrar kullanılmaya başlamıştır. Nehalem'le birlikte Core mikromimarisinde terkedilmiş olan üçüncü seivye bir önbellek de yonganın içerisine eklenmiştir. İntel, Nehalem ile ilk defa bellek denetim birimini işlemci yongasının içine koymuş ve front-side bus dan ayırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bulut depolama</span>

Bulut depolama, sunucular tarafından ağ üzerinde sanal olarak oluşturulan havuzlarda veri depolamasıdır. Büyük çaplı veri merkezlerini işleten ve depolama için alan sunan çeşitli şirketler bulunmaktadır. Bulut depolama dosyalarınızi kaydeder ve bilgisayar bozulsa bile dosyalarınız zarar görmez.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Azure</span>

Microsoft Azure hem açık çevre ortamlarından hem de İnternet'ten tüketilebilen çok çeşitli İnternet hizmetini sağlamakta" olan bir bulut platformu hizmetidir. Microsoft Online Services hizmetinin lansmanından sonra gelen bulut bilgi işlemi içine alınan Microsoft'un ilk adımıdır. Kısaca bir hizmet olarak Microsoft yazılım firmasının altyapısıdır. Azure, Ekim 2008'de açıklandı ve 1 Şubat 2010 tarihinde Windows Azure olarak serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Apple A9</span>

Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.

Kotlin, Java sanal makinesi (JVM) üzerinde çalışan ayrıca JavaScript kaynak koduna veya LLVM ile makine koduna derlenebilen, statik tipli bir programlama dilidir. İlk geliştirme Sankt-Peterburg, Rusya merkezli JetBrains programcıları tarafından yapılmıştır. İsmi Kotlin Adası'ndan gelmektedir. Java ile uyumlu sözdizimi olmasa da, Kotlin Java kodu ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmıştır. Kotlin, Apple'ın Swift diline benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apache Tomcat</span>

Apache Tomcat, Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmiş açık kaynak bir Java Servlet Container uygulamasıdır. Tomcat Java Servlet, JavaServer Pages (JSP), Java EL ve WebSocket dahil olmak üzere birçok Java EE belirtimlerini gerçekleştirir ve Java kodunun çalışabileceği sadece Java ile yazılmış HTTP ağ sunucu çevrelerini sağlar.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Önbellek</span>

Hesaplamada, önbellek ; veri depolayan bir donanım veya yazılım bileşenidir, böylece bu veriler için gelecekteki talepler daha hızlı bir şekilde yerine getirilebilir; Bir önbellekte depolanan veriler daha önceki bir hesaplamanın sonucu veya başka bir yerde depolanan verilerin bir kopyası olabilir. İstenen veriler bir önbellekte bulunduğunda, önbellek kaçması, yapamadığında önbellek kaçırma şeklinde göründüğünde önbellek isabet oluşur. Önbellek isabetleri, bir sonucu yeniden hesaplamadan veya daha yavaş bir veri deposundan okumadan daha hızlı olan önbellekten veri okuyarak yapılır; bu nedenle, önbellekten ne kadar fazla istek yapılabiliyorsa, sistem o kadar hızlı çalışır.

Skype protokolü, Skype tarafından kullanılan, Skype güvenliği ve işlevselliğinin korunması için tescilli bir İnternet telefon şebekesidir. Protokolün özellikleri Skype tarafından halka açıklanamamıştır ve protokolü kullanan resmi uygulamalar kapalı kaynaklıdır.

MemcacheDB, Steve Chu ve Howard Chu tarafından geliştirilen bellekteki verileri ve nesneleri önbelleğe alarak dinamik veritabanı ile çalışan web sitelerini hızlandırmak için kullanılan genel amaçlı dağıtılmış bir bellek önbellekleme sistemi olan memcached'in kalıcı veri barındırma özellikli bir çeşididir. MemcacheDB ve Memcached arasındaki temel fark, MemcacheDB'nin Berkeley DB tabanlı kendi anahtar / değer veritabanı sistemine sahip olmasıdır, bu nedenle kalıcı olmayan bir önbellek ile sınırlı olmak yerine kalıcı depolama için tasarlanmıştır. Lightning Memory-Mapped Database (LMDB) kullanan bir MemcacheDB sürümü de mevcuttur ve daha fazla performans sunar. MemcacheDB'ye memcached ile aynı bağlantı protokolü üzerinden erişilir, böylece uygulamalar MemcacheDB veritabanına erişme aracı olarak herhangi bir Memcached API'sini kullanabilir.

Bilgisayar biliminde, bellek içi işleme, bellek içi bir veritabanında depolanan verilerin işlenmesi için gelişen bir teknolojidir. Daha eski sistemler, SQL sorgu dilini kullanan disk depolama ve ilişkisel veritabanlarına dayanıyordu, ancak bunlar iş zekası (BI) ihtiyaçlarını karşılamada giderek yetersiz kalıyor. Depolanan verilere, rastgele erişimli belleğe (RAM) veya flash belleğe yerleştirildiğinde çok daha hızlı erişildiğinden, bellek içi işleme, verilerin gerçek zamanlı olarak analiz edilmesini sağlayarak iş dünyasında daha hızlı raporlama ve karar vermeyi mümkün kılar.

İkonik hafıza, görsel alanla ilgili görsel duyusal bellek kaydı ve hızla bozulan görsel bilgi deposudur. Görsel kısa süreli bellek (VSTM) ve uzun süreli bellek (LTM) içeren görsel bellek sisteminin bir bileşenidir. İkonik bellek, çok kısa, kategori öncesi, yüksek kapasiteli bellek deposu olarak tanımlanır. Çok kısa bir süre için tüm görsel algımızın tutarlı bir temsilini sağlayarak görsel kısa süreli belleğe katkıda bulunur. İkonik hafıza, sakkadlar sırasında değişim körlüğü ve deneyimin sürekliliği gibi fenomenleri açıklamaya yardımcı olur. İkonik hafıza artık tek bir varlık olarak düşünülmemekte bunun yerine en az iki ayırt edici bileşenden oluşmaktadır. Sperling'in kısmi rapor paradigmasının yanı sıra modern teknikleri içeren klasik deneyler bu duysal hafıza deposunun doğası hakkında fikir vermeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apache James</span>

Apache James ya da Java Apache Mail Enterprise Server, tamamen Java ile yazılmış açık kaynaklı bir SMTP ve POP3 posta aktarım aracısı ve NNTP haber sunucusudur. James, Serge Knystautas'ın ilk katkılarıyla başlayarak Apache Yazılım Vakfı'na katkıda bulunanlar tarafından sürdürülmektedir. IMAP desteği, 3.0-M2 önizleme sürümünden itibaren eklenmiştir ve artık Java 1.5 veya üstü gerektirir.