İçeriğe atla

Hazar Üniversitesi

Hazar Üniversitesi
Xəzər Üniversiteti
Kuruluş1991
TürÖzel
RektörHamlet Isahanli
Öğrenciler2000
KonumBakü, Azerbaycan
Web sitesiResmî site
Hazar Üniversitesi Neftchilar Kampüsü

Hazar Üniversitesi (AzericeXəzər Üniversiteti), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

Üniversitenin Bakü'nün değişik yerlerinde 5 eğitim kampüsü bulunmaktadır. Mühendislik ve Tıp klinik ve uygulama alanları dışında 5 eğitim binası yaklaşık 18.000 m² alanı kapsamaktadır. Bunların yanı sıra, 7000 m²'lik alan öğrenci yurtları, misafirhane, lojman, anaokulu ve spor tesisleri için ayrılmış durumdadır. Bütün eğitim binalarımızda modern, internet bağlantılı bilgisayar laboratuvarları bulunmaktadır. Üniversitemizde Azerbaycan kültürü derslerinde kullanılmak üzere Halı Müzesi ve Atölyesi, Kuyumculuk Müzesi ve Atölyesi, Milli Giyim Müzesi mevcuttur.

Üniversitede, hukuk fakültesi öğrencilerinin kullanımında olan “Mahkeme Salonu” odası bulunmaktadır.Üniversitenin kendi yayınevi (Khazar University Press) matbaası, araştırma dergileri vs. yayın organları vardır. Üniversite yayınları arasında dünya dillerinden tercümeler, ders kitapları, monografiler, dergiler, konferans bildirileri vs. bulunmaktadır.

Üniversitemizin çağdaş ve zengin kütüphanesi vardır. Yaklaşık 140 bin kitaptan oluşan kütüphanemizdeki yayınlardan, 125 318 adedi 1990'dan sonraki yayınlardır. Kütüphanede elekton katolog, EBSCO, Depository Dünya Bankası ve Asya İnkişaf Bankası, Uluslararası projeler ve Azerbaycan'da ilk elektronik arşiv bulunmaktadır.

Akreditasiyonu

Üniversitenin kurulması hakkındaki ilk karar 20.12.1990 tarihinde Azerbaycan Respublikası Bakanlar Kurulu (K-N.286) tarafından alınmıştır.

18.03.1991'de Bakanlar Kurulu'nun 41 sayılı kararıyla üniversite Azerbaycan'ın yabancı dil bilen uzman eleman (İngilizce) ihtiyacını karşılamak üzere yetkilendirilmiştir.

10.04.1993'te Azerbaycan Eğitim Bakanlığı yanında “Devlet Yüksek Uzman Komisyonu”nun (DAEK) 9/1 sayılı kararıyla Azerbaycan'ın ilk özel yükseköğretim kurumu statüsünü kazanmış ve Denetim Kurulu’nundan geçmiştir.

04.03.1995 yılında Azerbaycan Eğitim Bakanlığı yanında “Devlet Yüksek Uzman Komisyonu”nun (DAEK) 41 sayılı kararıyla tekrar Denetim Kurulu’ndan geçmiştir.

Hazar Üniversitesine, Bakanlar Kurulunun 13.02.1997 tarih 15 sayılı kararı ve Eğitim Bakanlığının 19.06.1997 tarih 420 sayılı kararıyla Yüksek Lisans Programında eğitim/ öğretim yapma ve uzman yetiştirme yetkisi verilmiştir.

24.09.1999 tarih Üniversite Yönetim Kurulu ve Senatosu tarafından ilgili Ana bilim Dallarında Doktora (Ph.D) Programının açılması kararı alınmıştır.

10 Temmuz 2002 tarihinde Eğitim Bakanlığı tarafından Hazar Üniversitesine AB N 019019 serisiyle “Bütün alanlarda eleman ve uzman yetiştirme” yetkisi verilmiştir.

2004 yılında Hazar Üniversite uluslararası “ British Petroleum Exploratıon” kurumunun “Distance Learning Methods” ve “University- Industry Relations” projeleri üzere dış denetimden geçmiş ve üniversite bu denetimle başarısını bir kez daha kanıtlamıştır. Bu projenin komisyon tutanakları yayınlanmıştır.

Ayrıca, Nisan 2006 tarihinde Hazar Üniversitesi Salzburg Seminar “Visiting Advisors Program” tarafından yürütülen “ Academic stucture and Governance” ve “ University Administratıon and Finance” programlarının dış denetimlerinden geçmiş ve Denetim Kurulunca takdir edilmiştir.

YÖK Denkliği

Üniversite 13.12.08 tarihinde T.C. YÖK'e gerekli başvuruları yapmıştır. Üniversitenin tüm birimleri T.C. Yükseköğretim Kurulu'nca tanınmıştır (Azerbaycan Eğitim Bakanlığının tanıdığı tüm birimler YÖK tarafından tanınmıştır - Tıp ve Hukuk dışında)r.

Akademik birimler

Üniversite'de 7 fakülte faaliyet göstermektedir.

Eğitim Fakültesi

Eğitim Fakültesi 2003 yılında ilköğretimin tekniği (ilkokul öğretmenliği) alanında lisans basamağına öğrenci kabulü ile ayrı fakülte olarak resmî faaliyete başladı. Çağdaş eğitim ve öğretim ihtiyaçlarına cevap veren, modern eğitim teknikleri ustalıkla kullanma becerisine sahip genç nesil öğretmen ve uzmanlar yetiştirmekle Azerbaycan eğitim sisteminin gelişmesine katkıda vermek amacı öne sürüldü.

Şu anda Eğitim Fakültesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde çeşitli mesleklerde eğitim ve araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Lisans derecesi için fakültede aşağıdaki alanlar mevcuttur:

  • İlköğretim Öğretmenliği
  • Bilgisayar Öğretmenliği
  • Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
  • Azerbaycan Dili ve Edebiyatı
  • Kimya ve Biyoloji Öğretmenliği
  • Tarih ve Coğrafya Öğretmenliği

Diğer fakülteler

Mühendislik ve Fen Fakültesi
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Matematik
  • Fizik
  • Kimya
  • Petrol Mühendisliği
  • Elektronik ve Telekomünikasyon
  • İnşaat ve Çevre Mühendisliği (YÖK denkliği bulunmaktadır)
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Eğitim Dili İngilizce)
  • Maliye
  • Mühasebe
  • İşletme (YÖK denkliği bulunmaktadır)
  • Uluslararası Ekonomi
  • Pazarlama
  • Uluslararası İşletmecilik
Humaniter ve Sosyal İlimler Fakültesi
  • Psikoloji
  • İngiliz dili ve Edebiyatı
  • Tercüme Araştırmaları
  • Azerbaycan dili ve Edebiyatı (YÖK denkliği bulunmaktadır)
  • Tarih
  • Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler
  • İletişim (Gazetecilik, Radio ve TV)
  • Doğu Dilleri
  • Din Araştırmaları ve İlahiyyat (Teoloji)
Hukuk Fakültesi
  • Hukuk
Tıp Fakültesi
  • Tıp
  • Dişçilik
  • Tıbbi Biyoloji
Türkçe İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Eğitim Dili Türkçe)
  • İşletme (YÖK denkliği bulunmaktadır)
  • İktisat
  • Maliye
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

Kütüphane ve bilgi iletişim merkezi

Üniversitenin, yaklaşık 200.000 bin kitaptan oluşan kütüphanesindeki yayınlardan, 125.318 adedi 1990'dan sonraki yayınlardır. Kütüphanede elekton katolog, EBSCO, Depository Dünya Bankası ve Asya İnkişaf Bankası, Uluslararası projeler ve Azerbaycan'da ilk elektronik arşiv bulunmaktadır. Ayrıca üniversite kütüphanesinin Science Direct, Cambridge University Press, Oxford University Press, Bio One, AGORA, Ingentavs. Gibi zengin veriler tabanına çıkış imkânı bulunmaktadır. Üniversite öğrencileri dünyanın farklı bölgelerinde yayınlanan 4450 akademik ve 3600'den fazla ekonomi dergilerini takip edebilmektedirler.

Dış ilişkileri

Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Tüm Uyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Artuklu Üniversitesi</span> Mardinde kurulu devlet üniversitesi

Mardin Artuklu Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Üniversitesi</span>

İzmir Üniversitesi, İzmir'in 6. üniversitesiydi. Üniversite, 2007 yılında Doğanata Grubu'nun önderliğinde Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) tarafından kurulmuş olup 2008-2009 öğretim yılında eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlamıştı. Üniversitenin binası, Üçkuyular mevkiinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Azerbaycan)</span>

Kafkas Üniversitesi 1993 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan özel bir üniversitedir. Kafkas Üniversitesi Azerbaycan' da kurulan ilk ve tek yabancı üniversite olma özelliğine sahiptir. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre özel üniversiteler arasında kontenjanını doldurma oranına göre birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hazar Üniversitesi</span>

Batı Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tefekkür Üniversitesi</span> Baküde bir özel üniversite

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir. Üniversite 1995'te kuruldu.

Netkent Üniversitesi, resmî belgelerdeki adıyla Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi, dijital ortamda üniversite eğitimi verdiğini ifade eden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti merkezli kuruluş. Uzaktan eğitim yöntemiyle faaliyet göstermek üzere 2010 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Başkenti Lefkoşa’da kurulmuştur. Üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Hukuk Fakülteleri olmak üzere 3 fakülte bulunmaktadır. Bu fakültelerde 9 Lisans ve 3 Yüksek Lisans programı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.